Ανασχηματισμός: Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανασχηματισμός: Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

Ανασχηματισμός ισορροπιών και χειρουργικών κινήσεων, με κεντρική ιδέα το περίφημο «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» χαρακτηρίζεται από «γαλάζιους» βουλευτές το σχήμα που ανακοινώθηκε χθες από το νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη. Οικονομία, Υγεία, Παιδεία, Ανάπτυξη, Ασφάλεια, Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα παραμένουν με τους ίδιους επικεφαλής, σε μια επίδειξη αυτοπεποίθησης ορθών επιλογών από πλευράς του Πρωθυπουργού.

Την ίδια στιγμή, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Συριζα Νάσο Ηλιόπουλο να διαβεβαιώνει ευθέως και κατηγορηματικά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ζητήσει εκλογές, - δεν το θεωρεί υπεύθυνη στάση, η πολιτική πίεση παραμένει διαχειρίσιμη. Όπως λένε έμπειροι κοινοβουλευτικοί, «και πως θα μπορούσε άλλωστε να ζητήσει εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας ενώ είναι 15-18 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις». Παρ’ ολα αυτά, είναι διαφορετικό το κλίμα με μια αντιπολίτευση «στα κάγκελα» να ζητάει κάθε μέρα εκλογές, και διαφορετικό να μην το κάνει.

Η ευχάριστη για όσους μπήκαν, και πικρή για όσους βγήκαν , μέρα του ανασχηματισμού, σε κάθε περίπτωση δημιουργεί ένα μικροκλίμα ευφορίας, κάτι σαν ανάπαυλα από το ανηλεές σφυροκόπημα του ημερησίου δελτίου κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανόντων.

Η επόμενη μέρα βρίσκει την κυβέρνηση έτοιμη να σηκώσει τα μανίκια, καθώς οι προκλήσεις αντιμετώπισης της πανδημίας, δράσης στο πεδίο του εμβολιασμού και σχεδιασμού για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι πάντα στο τραπέζι. Το νέο πρόσωπο που εισέρχεται στο Μαξίμου ο νεότατος Θοδωρής Λιβάνιος είναι πρόσωπο που έχει συνεργαστεί στενά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, την περίοδο που ο σημερινός ΠΘ ήταν υπουργός. Τα εφόδια που απέκτησε στην αρχή στης καριέρας του σε εταιρία δημοσκοπήσεων, και οι εμπειρίες στην Διοίκηση τα χρόνια που είχε επιτελικό ρόλο (Γραμματέας) στον Δήμο της Αθήνας επί Γ. Καμίνη, σε συνδυασμό με έναν ήρεμο και δυνατό χαρακτήρα , εκτιμάται πως θα ενισχύσουν το επιτελικό σχήμα της κυβέρνησης σε μια δύσκολη συγκυρία.

Το Εργασίας θέλει «μούτρο»

Στις δυνατές κινήσεις από πλευράς του Πρωθυπουργού εκτιμάται πως είναι η μετακόμιση του Κωστή Χατζηδάκη από τα «σαλόνια» της Ενέργειας στα αλώνια του υπουργείου Εργασίας, που κατά τον αείμνηστο Κωσταντίνο Καραμανλή τον πρεσβύτερο, «είναι μαγαζί που θέλει ένα μούτρο» (γι’ αυτό και έβαζε διαρκώς εκεί τον Κ. Λάσκαρη).

Η τοποθέτηση του αθόρυβου τεχνοκράτη από τα Τρίκαλα Κώστα Σκρέκα στο Ενέργειας και Περιβάλλοντος είναι άλλη μια αξιοσημείωτη κίνηση του ανασχηματισμού. Από τις εκπλήξεις, η απομάκρυνση του Τάκη Θεοδωρικάκου από το κυβερνητικό σχήμα καθώς υπήρξε στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού τα χρόνια της αντιπολίτευσης, του διπλωμάτη Γιώργου Κουμουτσάκου από την θέση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Γιάννη Βρούτση από το Εργασίας. Τρεις αλλαγές, ίσως οι μοναδικές, που έδειξαν για άλλη μια φορά ότι χρειάζεται να σπάσεις αυγά για να φτιάξεις ομελέτα.

Οι χαρούμενοι και οι ανατροπές

Η είσοδος στην κυβέρνηση πολλών νέων , αλλά και μεγαλύτερων σε ηλικία υφυπουργών από 11 διαφορετικές γεωγραφικές εκλογικές περιφέρειες της χώρας δείχνει διάθεση ισορροπίας και περνάει το μήνυμα ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, ενώ ορισμένες ποιοτικές λεπτομέρειες σε χαρτοφυλάκια υπουργείων εμπλουτίζουν το σχήμα αλλά δημιουργούν και προσδοκίες: ο σύγχρονος Πολιτισμός στον Νικόλα Γιατρομανωλάκη, το Δημογραφικό και Οικογένεια στην Μαρία Συρεγγέλα, η διεθνής συνεργασία στον χώρο της Δικαιοσύνης στον Γιώργο Κώτσηρα.

Οι αέναες προκλήσεις, ανεξαρτήτως κυβέρνησης συνεχίζονται σε κλασικούς τομείς όπως το Κτηματολόγιο. Αυτή την φορά αφήνεται στα χέρια του Γιώργιο Στύλιου. Ενώ πρόσωπα σε θέσεις –έκπληξη όπως της Σοφίας Βούλτεψη για την ένταξη των προσφύγων, αλλά και του αστικής καταγωγής Σπήλιου Λιβανού, -που όμως έδωσε μάχες για την ελιά καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας-, στην θέση του Αγροτικής Ανάπτυξης, δημιουργούν ευχάριστες ανατροπές.

Κοινή εκτίμηση ότι υπάρχει πολιτικός χρόνος και για έναν, ακόμα και δύο ανασχηματισμούς αναλόγως των εξελίξεων της πανδημίας εάν τελικά η κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία. Συντείνουν σ’ αυτό ο δημοσκοπικός αέρας, οι φρέσκιες πινελιές στο κυβερνητικό σχήμα και η ένθερμη υποστήριξη στον τομέα της οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με το πακέτο του Ταμείου Ανάπτυξης ante portas.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider