Ελληνοτουρκικά: Σε Άγκυρα και Αθήνα ο Στόλτενμπεργκ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνοτουρκικά: Σε Άγκυρα και Αθήνα ο Στόλτενμπεργκ
Στο διπλωματικό πεδίο ξεχωρίζει η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ που θα βρεθεί σήμερα στην Άγκυρα, ενώ αύριο θα είναι στην Αθήνα και έχει επαφές με τον πρωθυπουργό. 

Στον απόηχο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αθήνα και Άγκυρα προετοιμάζονται για τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ενώ στον αέρα παραμένει η συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών στην Μπρατισλάβα την ερχόμενη Πέμπτη.

Στο διπλωματικό πεδίο ξεχωρίζει η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ που θα βρεθεί σήμερα στην Άγκυρα, ενώ αύριο θα είναι στην Αθήνα και έχει επαφές με τον πρωθυπουργό.

Οι συναντήσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τους άλλους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους θα γίνει μια μόλις μέρα μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, που εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Κι ενώ οι δυο χώρες δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει την ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών, στον αέρα παραμένει η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου την Πέμπτη στην Μπρατισλάβα, την οποία η Τουρκική πλευρά θεωρεί «κλειδωμένη», ενώ η Αθήνα επιμένει ότι τίποτε ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί. Εξυπακούεται ότι οι διερευνητικές επαφές δεν θα ξεκινήσουν προτού συναντηθούν οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, που θα θέσουν κι ένα πλαίσιο συζήτησης στο τραπέζι του διαλόγου. Γνώστες του διπλωματικού παρασκηνίου επισημαίνουν πάντως πως είναι θετικό ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου προσδιορίστηκαν επακριβώς οι θαλάσσιες ζώνες ως το μόνο θέμα το οποίο θα συζητηθεί. Υπό αυτή την έννοια στην Αθήνα υπάρχει αισιοδοξία πως όσο διαρκούν οι διερευνητικές επαφές, θα είναι πιο ήρεμα τα νερά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε η Τουρκία έχει αυτή τη στιγμή ανοιχτά μέτωπα στη Λιβυή, παρέχοντας υποστήριξη σε διπλωματικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο στην προσωρινή κυβέρνηση της χώρας, στη Μέση Ανατολή, όπου ο Τουρκικός στρατός επιχειρεί σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, στον Καύκασο όπου το φιτίλι της έντασης έχει ανάψει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και βέβαια στην Ανατολική Μεσόγειο όπου για δυο ολόκληρους μήνες, ο τουρκικός στόλος συνόδευε το Ορούτς Ρέϊς. Σε σχέση πάντως με την Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα θα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από την Ευρώπη, αφού σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός κυρώσεων. Όπως σημειώνουν εγχώριοι αλλά και διεθνείς αναλυτές στο reader.gr, η υποστήριξη που προσφέρει η Τουρκία είναι μία υποστήριξη με ανταλλάγματα. Για παράδειγμα χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ έχουν μαζέψει αρκετά κεφάλαια - καθότι και οι δύο πλουτοπαραγωγικές χώρες - για αυτό και η όποια στήριξη της Τουρκίας εμπεριέχει και οικονομικά ανταλλάγματα από πλευράς των χωρών που στηρίζει.

Την ίδια ώρα, Κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ απομακρύνεται από την κυπριακή ΑΟΖ με κατεύθυνση την Αττάλεια. Ανώτατες διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας μάλιστα, αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στις πιέσεις που ασκεί το Βερολίνο στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι εντείνονται οι προσπάθειες για την αποχώρηση και του ερευνητικού Μπαρμπαρός. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον «Φιλελεύθερο» κατά τις πολύωρες συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Άγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να μην επιμείνει στο θέμα των κυρώσεων και του υποσχέθηκε πως θα γίνουν κινήσεις από πλευράς Τουρκίας – μεταξύ αυτών η μη ανανέωση της τουρκικήςNAVTEX και ενδεχόμενη αποχώρηση ενός ή και των δυο γεωτρύπανων από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider