Η Ελλάδα χωρίς «χέρια»: Οξύ το πρόβλημα εργατών γης για τον αγροτικό τομέα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Ελλάδα χωρίς «χέρια»: Οξύ το πρόβλημα εργατών γης για τον αγροτικό τομέα
Τα τελευταία χρόνια, η γεωργία στην Ελλάδα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή πρόκληση και αυτή δεν είναι άλλη από την εκτεταμένη έλλειψη εργατικού δυναμικού, ειδικά στην εποχική εργασία.

Τα τελευταία χρόνια, η γεωργία στην Ελλάδα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή πρόκληση και αυτή δεν είναι άλλη από την εκτεταμένη έλλειψη εργατικού δυναμικού, ειδικά στην εποχική εργασία. Μόνο για το 2025, το κράτος ενέκρινε τη μετάκληση περισσότερων από 80.000 πολιτών τρίτων χωρών για εξαρτημένη και εποχική εργασία, καθώς και για ειδικές θέσεις υψηλής εξειδίκευσης. Από αυτές, περίπου 50.000 θέσεις εργασίας αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Παρά τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, καθολικές λύσεις δεν έχουν δοθεί και τα προβλήματα επιμένουν και διογκώνονται. Υπολογίζεται ότι οι 50.000 αυτές θέσεις καλύπτουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στη συγκομιδή ή ακόμη και εγκατάλειψη τμήματος της παραγωγής, ιδιαίτερα όταν τα χρονικά περιθώρια είναι στενά.

Οι συνέπειες ξεπερνούν τα «σύνορα» του αγρού... Η αδυναμία έγκαιρης συλλογής ή και επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων μεταφέρεται σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα: ακυρώνονται παραγγελίες, ενεργοποιούνται ρήτρες σε συμβόλαια που δεν τηρούνται, αυξάνεται το κόστος και στο τέλος ανεβαίνουν οι τιμές για τον τελικό καταναλωτή. Επιχειρήσεις διαλογής και τυποποίησης υπολειτουργούν λόγω «σπασμένης» ροής πρώτης ύλης, ενώ οι εξαγωγές πλήττονται από ασυνέπεια στις παραδόσεις. Σε αρκετές περιοχές, το πρόβλημα οδηγεί ακόμη και σε εγκατάλειψη καλλιεργειών υψηλής έντασης εργασίας, όπως είναι τα κηπευτικά, οι φράουλες, κ.λπ. με άμεσο αντίκτυπο στο τοπικό εισόδημα και στις θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από τη γεωργική δραστηριότητα.

Οι ρίζες του προβλήματος είναι βαθιές και πολύπλοκες. Η δημογραφική γήρανση της υπαίθρου και η εσωτερική μετανάστευση προς τον τουρισμό και τις υπηρεσίες συρρικνώνουν τη διαθέσιμη προσφορά. Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που μετανάστευσαν προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και το ίδιο παρατηρείται με τους αλλοδαπούς εργάτες τα τελευταία χρόνια. Πολλοί Έλληνες αποφεύγουν τις αγροτικές εργασίες λόγω της χειρωνακτικής φύσης και της εποχικότητάς τους, επιλέγοντας άλλους κλάδους ή παραμένοντας εκτός αγοράς εργασίας.

Την ίδια ώρα, οι αλλοδαποί εργαζόμενοι κατευθύνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου οι απολαβές, οι συνθήκες στέγασης και κυρίως η ταχύτητα στις διαδικασίες νόμιμης απασχόλησης είναι ευνοϊκότερες. Η γραφειοκρατία λειτουργεί αποτρεπτικά για όλους: αργές θεωρήσεις και άδειες, ασάφεια ως προς την ασφάλιση, υψηλό κόστος μετακίνησης και έλλειψη αξιοπρεπούς στέγης σε αγροτικές περιοχές. Αν συνυπολογίσει κανείς σε όλα τα παραπάνω τις καιρικές συνθήκες οι οποίες επιβάλλουν στενά χρονοδιαγράμματα συγκομιδής, κάθε καθυστέρηση μεταφράζεται σε απώλεια παραγωγής.

Η λύση της μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών είναι αναγκαία, αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Χρειάζονται ψηφιοποιημένες, διαφανείς και σαφείς διαδικασίες, ενώ θα πρέπει να δοθεί δυνατότητα πολυετών αδειών παραμονής λόγω εποχικής επαναπρόσληψης ώστε να μην ξεκινά κάθε χρονιά από το μηδέν η όλη διαδικασία.

Παράλληλα, πρέπει να δοθούν κίνητρα που κάνουν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό εργασίας: οργανωμένα προγράμματα στέγασης κοντά στα κτήματα με συγκεκριμένα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας, σαφείς κανόνες αμοιβής και ασφάλισης και πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας ενώ φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα σε συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών θα ενθαρρύνουν τη δημιουργία συλλογικών και οργανωμένων συνεργείων.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η μηχανοποίηση όπου είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτή είναι απαραίτητη: πλατφόρμες συγκομιδής, οδηγοί γραμμής, αυτοματισμοί μειώνουν ως ένα βαθμό τη ζήτηση για ανθρώπινη εργασία, χωρίς ωστόσο να αντικαθιστούν τον άνθρωπο, αλλά να λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής παραγωγικότητας. Παγκοσμίως, οι παραγωγοί που επενδύουν στην οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού της εκμετάλλευσής τους (στέγαση, μετακίνηση, εκπαίδευση, σταθερά συνεργεία) εξασφαλίζουν τη συνέχεια της παραγωγής και τελικά την αξιοπιστία τους στις αγορές.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αφήσει το αγροτικό της μέλλον να κριθεί από την τύχη εύρεσης εργατικών «χεριών» της τελευταίας στιγμής. Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να μετράμε χαμένες σοδειές, χαμένη αξία και μια ύπαιθρο που αδειάζει… Ένα κόστος που τελικά το πληρώνει ολόκληρη η κοινωνία και η οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:28

Βγάζει από τον «πάγο» η κυβέρνηση τα offshore αιολικά - Οι επόμενες κινήσεις

07:15

Μετρήσεις, πρόσωπα, παρελθόν, παρόν και μέλλον κουβάρι στα κόμματα της κεντροαριστερής και αριστερής πολυκατοικίας

07:11

ΦΠΑ: Κενό συμμόρφωσης, εξαιρέσεις και μειωμένοι συντελεστές κρατούν τις εισπράξεις

07:05

Καλπασμός στο ΧΑ - Τα νέα έργα στην Αττική - Κάηκαν οι σορτάκηδες

23:57

Γερμανία: Ανάπτυξη 1% προβλέπει για το 2026 η κυβέρνηση

23:43

Tesla: Η πρώτη ετήσια πτώση εσόδων που έχει καταγράψει ποτέ «επισκιάζει» το νικηφόρο τρίμηνο - Γιατί ανεβαίνει η μετοχή

23:35

Θετικό δ' τρίμηνο για Meta με έσοδα 59,89 δισ. δολαρίων - Ισχυρό forecast πωλήσεων

23:23

Microsoft: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα, αλλά «φρενάρει» η ανάπτυξη στο cloud

23:21

Wall Street: Άγγιξε αλλά δεν κράτησε τις 7.000 μονάδες ο S&P 500 λόγω Fed - Πάουελ

23:08

Κολομβία: Αγνοείται αεροσκάφος με 15 επιβαίνοντες

22:55

Πετρέλαιο: Σε υψηλό τετραμήνου λόγω των απειλών Τραμπ προς Ιράν

22:41

Τραμπ: Μετέωρη η «αποκλιμάκωση» που είχε υποσχεθεί στη Μινεάπολη - Σκληρή επίθεση κατά του δημάρχου Φρέι

22:28

Ελβετία: Πολιτικός χρησιμοποίησε εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας για σκοποβολή - Πρόστιμο 544 ευρώ

22:14

Οργή βετεράνων πολέμου στη Δανία - Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κοπεγχάγη αφαίρεσε σημαίες της χώρας

22:02

Πάουελ: Στο «περίμενε» για επιτόκια - Βελτιωμένο το αναπτυξιακό outlook

21:50

Ιράν: Δεν αποκλείει διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά αλλά είναι «με το δάχτυλο στη σκανδάλη»

21:38

Χρυσός: Διατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα και μετά την «παύση» Fed

21:27

Στουρνάρας στο ΕΒΕΑ: Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική της

21:13

Κροατία: Η χώρα δεν θα ενταχθεί στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ

21:00

Έβαλε στον «πάγο» τα επιτόκια η Fed: Πώς «διαβάζει» πληθωρισμό - αγορά εργασίας

20:59

Δημοσκόπηση GPO: Στο 13,7% η «ψαλίδα» ΝΔ με ΠΑΣΟΚ - Τι λένε οι πολίτες για Καρυστιανού - Τσίπρα

20:48

ΗΠΑ: Σε αργία τέθηκαν οι πράκτορες που πυροβόλησαν τον Άλεξ Πρέτι

20:36

Mε ειδική πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας θα επαναπατριστούν οι σοροί των οπαδών του ΠΑΟΚ

20:23

Μερτς για συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ: Απαιτείται τώρα μια τελική απόφαση - Δεν θα δεχτούμε επιδείνωσή της

20:11

Συνάντηση Στουρνάρα – Κοντογεώργη: Η χώρα συνεχίζει το δρόμο της υπευθυνότητας απέναντι σε κάθε είδους λαϊκισμό

20:00

ΗΠΑ: Αδύναμο δολάριο, ρεκόρ στη Wall Street και αυξανόμενοι κίνδυνοι από τους ξένους επενδυτές

19:55

Μητσοτάκης: Νέα εποχή για την Εκκλησία της Κρήτης

19:43

Θλίψη στο ΠΑΣΟΚ: Πέθανε η υποψήφια βουλεύτρια Αριστέα Καζάκου σε ηλικία 40 ετών

19:30

«Σε καμία περίπτωση»: Ο Μπέσεντ διαψεύδει αναφορές παρέμβασης των ΗΠΑ στο γεν

19:22

Ευρωαγορές: Απώλειες στους δείκτες με «βαρίδια» ASML και LVMH

gazzetta
gazzetta reader insider insider