Τηλεφωνική διεκδίκηση οφειλών από τα funds: Τι να προσέχει ο οφειλέτης για να μην πέσει σε παγίδες;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τηλεφωνική διεκδίκηση οφειλών από τα funds: Τι να προσέχει ο οφειλέτης για να μην πέσει σε παγίδες;
Είναι γνωστή η τακτική των εισπρακτικών εταιρειών να ενοχλούν τους οφειλέτες με τηλεφωνήματα προκειμένου να επιτευχθεί η είσπραξη καθυστερούμενων οφειλών. Αυτό  είναι νόμιμο και αποδεκτό στο μέτρο που έχει κριθεί και από τη νομολογία των δικαστηρίων. Δηλαδή να υπάρχει όριο τηλεφωνικών κλήσεων την ημέρα, να μην καλούν τρίτα πρόσωπα κ.α. πολλά. 

Είναι γνωστή η τακτική των εισπρακτικών εταιρειών να ενοχλούν τους οφειλέτες με τηλεφωνήματα προκειμένου να επιτευχθεί η είσπραξη καθυστερούμενων οφειλών. Αυτό είναι νόμιμο και αποδεκτό στο μέτρο που έχει κριθεί και από τη νομολογία των δικαστηρίων. Δηλαδή να υπάρχει όριο τηλεφωνικών κλήσεων την ημέρα, να μην καλούν τρίτα πρόσωπα κ.α. πολλά.

Επίσης είναι γνωστό ότι λέξεις όπως πλειστηριασμός ακινήτου και κατάσχεση περιουσίας, προκαλούν μεγάλο άγχος και συναισθηματική φόρτιση στην πλειοψηφία των δανειοληπτών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Πολλοί δε από αυτούς ακόμα και σήμερα δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για την διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης και της νόμιμης διαδρομής που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να γίνει μια κατάσχεση και ένα σπίτι να βγει σε πλειστηριασμό.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι οι εισπρακτικές δεν ενεργούν πάντα μέσα στα όρια της καλοπιστίας, της αξιοπιστίας και της πλήρους νομιμότητας, αλλά χρησιμοποιούν όχι τόσο πρόσφορα μέσα για να επιτύχουν το στόχο τους.
Για παράδειγμα, άτομα, τα οποία δεν έχουν την νομική ιδιότητα, ούτε φυσικά και τις νομικές γνώσεις, παρουσιάζονται ως δικηγόροι στους οφειλέτες. Η ιδιότητα αυτή σε αρκετούς ανθρώπους ιδιαίτερα μεγαλύτερης ηλικίας προκαλεί άγχος, στρες και φόβο. Όχι σπάνια, χρησιμοποιώντας την δικηγορική ιδιότητα, εκφοβίζουν τον οφειλέτη ότι αν δεν πληρώσει άμεσα θα γίνει την επόμενη μέρα κατάσχεση της κατοικίας του. Υπό την συναισθηματική αυτή πίεση και την απειλή άμεσης κατάσχεσης της περιουσίας τους, τους αποσπούν πληροφορίες που με διαφορετικό τρόπο οι υπάλληλοι της εισπρακτικής δεν θα είχαν πρόσβαση.

Επίσης υπό την απειλή του άμεσου πλειστηριασμού τους πιέζουν σε άμεση καταβολή χρηματικών ποσών χωρίς να έχει προηγηθεί υπογραφή δανειακής σύμβασης ή ακόμα και για την υπογραφή δανειακής σύμβασης με το δόλωμα του μεγάλου κουρέματος και μείωσης της οφειλής.

Γιατί λοιπόν τότε ο οφειλέτης θα πρέπει να πονηρευτεί και να συμβουλευτεί άμεσα δικηγόρο πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που εν αγνοία του νομικά θα καταστεί δυσμενής για εκείνον;

1.Όταν συνήθως γίνεται πρόταση για κούρεμα και μείωση της οφειλής από τα funds δύο είναι οι συνήθεις περιπτώσεις:

α) Ο οφειλέτης ΔΕΝ έχει καθόλου ακίνητη περιουσία στο όνομά του.

Τι σημαίνει αυτό για τον οφειλέτη; Σημαίνει ότι το fund δεν μπορεί με την δικαστική οδό, (δηλαδή μέσω καταγγελίας δανειακής σύμβασης, έκδοσης δγης πληρωμής και έναρξης αναγκαστικής εκτέλεσης) να προχωρήσει σε πλειστηριασμό ακινήτου γιατί απλούστατα δεν υπάρχει περιουσία και προσπαθει να τον δελεάσει ώστε να δώσει κάποιο ποσό οικειοθελώς.

Επομένως προσπαθεί να οδηγήσει τον δανειολήπτη να πληρώσει οποιοδήποτε ποσό αφού το fund δεν έχει όφελος για να προχωρήσει σε πλειστηριασμό. Π.χ. αν μια οφειλή ανέρχεται με τόκους και τόκους καθυστέρησης σε ποσό 70.000 ευρώ μπορεί να γίνει πρόταση για ρύθμιση στις 5.000 ευρώ ή και σε εφάπαξ καταβολή μικρότερου ποσού και εξόφληση. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί η εισπρακτική θα πάρει τουλάχιστον αυτό το ποσό από το τίποτα που θα λάβει αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει χρήματα οικειοθελώς.

β) Το fund δεν μπορεί να καταθέσει αίτηση για Δγη Πληρωμής στο Δικαστήριο γιατί δεν διαθέτει όλα τα προαπαιτούμενα έγγραφα.

Τι σημαίνει αυτό για τον οφειλέτη; Σημαίνει ότι το fund δεν μπορεί με την δικαστική οδό, (δηλαδή μέσω καταγγελίας δανειακής σύμβασης, έκδοσης δγης πληρωμής και έναρξης αναγκαστικής εκτέλεσης) να εισπράξει τα οφειλόμενα.
Προσπαθεί λοιπόν να πιέσει τον οφειλέτη να συμφωνήσει στην αποδοχή της οφειλής μέσω υπογραφής νέου ιδιωτικού συμφωνητικού με το fund αποδοχής του χρέους στο οποίο πάντα αναγράφεται το ποσό της συνολικής οφειλής (το οποίο σπανίως μπορεί να ελεγχθεί από τον οφειλέτη αν είναι πραγματικό και νόμιμο) και εν συνεχεία η μείωση αυτού και οι συμφωνημένες δόσεις καταβολής.

Στην περίπτωση αυτή, ο οφειλέτης υπογράφει σύμβαση αποδοχής και αναγνώρισης της οφειλής, την οφείλει ολόκληρη και αν δεν τηρήσει την συμφωνία, η εισπρακτική θα έχει στην διάθεση της ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο θα μπορεί να κινηθεί για να προχωρήσει σε εκτέλεση και πλειστηριασμό, κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει αν οφειλέτης δεν είχε υπογράψει τη νέα αυτή σύμβαση.

2. Όταν η εισπρακτική πιέζει για άμεση καταβολή χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό:

Εκτός από τις ανωτέρω δύο περιπτώσεις α) και β) μπορεί να σημαίνει ότι ο φάκελος του χρέους έχει δοθεί σε μικρή εισπρακτική εταιρεία που προσπαθεί να λάβει καταβολές οι οποίες αν δεν συνοδεύονται από σύμβαση ρύθμισης καταλήγουν στην καλύτερη περίπτωση να πιστώνονται στα έξοδα του δανείου ή στους τόκους υπερημερίας και όχι στο άληκτο κεφάλαιο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα ουσιαστικό όφελος για τον δανειολήπτη ειδικά αν αυτό γίνεται σε τακτική βάση.

3. Όταν οι υπάλληλοι της εισπρακτικής κάνουν πολλές ερωτήσεις ζητώντας πληροφορίες:

Πρακτικά σημαίνει ότι έχουν έρθει σε κάποιο αδιέξοδο. Π.χ. μπορεί ο αρχικός οφειλέτης να έχει αποβιώσει και με τις ερωτήσεις να αποσπούν πληροφορίες για την ημερομηνία και τον τόπο θανάτου αλλά και τους συγγενείς του ακόμα και την οικονομική τους κατάσταση ώστε να συλλέξουν μετά τα απαιτούμενα στοιχεία και να κινηθούν εναντίον τους αν αυτό είναι εφικτό ή να προσπαθήσουν να επιτύχουν την υπογραφή από τους κληρονόμους της σύμβασης αποδοχής και ρύθμισης του χρέους με τις συνέπειες που λεπτομερώς περιγράφονται ανωτέρω.

Η γενική πρακτική δείχνει ότι όταν η εισπρακτική έχει ισχυρή δανειακή σύμβαση και υπάρχει ακίνητη περιουσία, δεν καλεί τον οφειλέτη, δεν του κάνει πρόταση ρύθμισης ούτε μείωση κεφαλαίου. Χωρίς καμία προειδοποίηση προβαίνει αρχικά σε καταγγελία της δανειακής σύμβασης (αν δεν έχει γίνει στο παρελθόν από την τράπεζα) και εν συνεχεία στην έκδοση δγης πληρωμής.

Η οποιαδήποτε από μέρους τους επίμονη προσέγγιση του οφειλέτη για ρυθμιση της οφειλής, δεν σημαίνει μόνο καλή θέληση από μεριάς της εισπρακτικής αλλά πιθανόν και μία προσπάθεια να δημιουργήσει για όφελος της τις προϋποθέσεις που θα την βοηθήσουν να διεκδικήσει στο μέλλον χρηματικά ποσά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:13

Γεωργία: Έρευνα μετά από καταγγελίες για χρήση «χημικών όπλων» εναντίον διαδηλωτών

18:07

Η καμπάνια της Gilead Sciences για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS: «Δυστυχώς γι' αυτούς που δείχνουν, δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία»

17:59

ΕΛΑΣ: Δέκα νεκροί και 610 τραυματίες σε 530 τροχαία τον Νοέμβριο στην Αττική

17:52

Τζιτζικώστας: Η ασφάλεια στην ευρωπαϊκή αεροπορία θα παραμείνει πάντα ύψιστη προτεραιότητά μας

17:47

Η Κομισιόν ενισχύει την ενεργειακή διασυνδεσιμότητα εντός και εκτός Ευρώπης με 235 διασυνοριακά έργα

17:42

ΧΑ: Με το «δεξί» στον Δεκέμβριο ο Γενικός Δείκτης

17:42

Οι ΗΠΑ ακυρώνουν τους δασμούς σε βρετανικά φαρμακευτικά προϊόντα

17:41

Νέα προϊόντα ρεύματος και χριστουγεννιάτικη προσφορά από Enerwave

17:36

Μακρόν και Ζελένσκι συνομίλησαν με τον Γουίτκοφ από το Ελιζέ

17:28

Μιχαηλίδου: Η προσιτή στέγαση είναι ουσιαστικό εργαλείο κοινωνικής συνοχής

17:21

8 σημάδια που μαρτυρούν ότι ένας άνθρωπος έχει υψηλή νοημοσύνη

17:16

Credit Suisse: Νέες κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος - Ποιο είναι το σκάνδαλο tuba bond στη Μοζαμβίκη

17:11

Παχυσαρκία: Οι πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες από τον ΠΟΥ για τα φάρμακα GLP-1

17:11

Μητσοτάκης από Λονδίνο: Αύξηση 22% στο πραγματικό εισόδημα σε έξι χρόνια - Εκλογές το 2027

17:10

Σχεδόν 800 νεκροί από τις πλημμύρες σε Ινδονησία, Μαλαισία και Ταϊλάνδη

17:01

Είσοδος 2 δισ. δολαρίων στη Synopsys από Nvidia

17:00

Παπαθανάσης: 1.093 νέες θέσεις εργασίας στη Μεγαλόπολη - 80 εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια ύψους 332 εκατ. ευρώ

16:57

Wall Street: Πτωτικό ξεκίνημα στον Δεκέμβριο με βαρίδι τεχνολογία και Bitcoin

16:47

SAFE: Η Κομισιόν έλαβε τα εθνικά σχέδια 19 κρατών-μελών για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

16:32

Ζελένσκι: Ο πόλεμος πρέπει να τερματισθεί το συντομότερο

16:31

Σκέρτσος: Από τις πιο μελανές σελίδες η εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis

16:28

Airbus: Νέο πρόβλημα στα A320 - Στα πάνελ της ατράκτου

16:27

ΕΦΕΤ: Ανάκληση μη ασφαλούς στραγγιστού γιαουρτιού

16:16

Στον Φενεό για την παραλαβή των έργων αποκατάστασης από τις πυρκαγιές ο Στ. Παπασταύρου

16:09

Κομισιόν: Εύσημα στην Ελλάδα για τη συμφωνία στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

16:04

Enaon EDA: Ενεργοποιήθηκε το πρώτο τμήμα του δικτύου φυσικού αερίου στο Καρπενήσι

15:55

Πιερρακάκης: Ενιαία ευρωπαϊκή αγορά για να δημιουργήσουμε παγκόσμιους πρωταθλητές

15:41

Υπ. Παιδείας: Μέχρι τις 4/12 οι αιτήσεις για το ελληνικό «Erasmus»

15:38

Μασκ: Η τεχνητή νοημοσύνη θα τερματίσει την κρίση χρέους της Αμερικής μέσα σε 3 χρόνια

15:21

«Rage bait» η λέξη της χρονιάς για το 2025 του Λεξικού της Οξφόρδης

gazzetta
gazzetta reader insider insider