Θα μπορέσει κάποτε η Αφρική να βοηθήσει στη διατροφή του κόσμου;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θα μπορέσει κάποτε η Αφρική να βοηθήσει στη διατροφή του κόσμου;
Στην Ευρώπη με την πράσινη στροφή μειώνεται η παραγωγική δυναμικότητα τροφίμων. Στην Αφρική μπορεί αυτή να αυξηθεί για να αντισταθμιστεί το έλλειμμα;

Στην Ευρώπη, με την πράσινη στροφή, μειώνεται η παραγωγική δυναμικότητα τροφίμων. Στην Αφρική μπορεί αυτή να αυξηθεί για να αντισταθμιστεί το έλλειμμα;

Σε άρθρο των Financial Times (FT) διαβάζουμε «Η OCP, μια κρατική μαροκινή εταιρεία, σκάβει 44 εκατομμύρια τόνους φωσφορικών πετρωμάτων από 4 ορυχεία για επεξεργασία αυτών σε λίπασμα. Μέχρι το 2027, αυτό θα φτάσει τους 70 εκατ. τόνους. Tο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αποστέλλεται επί του παρόντος εκτός της ηπείρου, ωστόσο σύντομα θα είναι η Αφρική που η εταιρεία θα στοχεύσει στο άμεσο μέλλον».

Η ίδια εταιρεία επενδύει στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της Αφρικής, επενδύσεις που ελπίζει ότι θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση της ζήτησης λιπασμάτων. Πρόκειται για ένα τεράστιο στοίχημα, δεδομένου ότι η Αφρική έπρεπε να εισαγάγει τρόφιμα ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας ενώ σύμφωνα με προβλέψεις ο αριθμός αυτός πρόκειται να αυξηθεί στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.

Η γεωργία στην Αφρική μέχρι και σήμερα είναι αναποτελεσματική. Σύμφωνα με τους FT, oι μέσες αποδόσεις των σιτηρών είναι οι μισές από αυτές της Ινδίας και το ένα πέμπτο των αμερικανικών. Η πολιτική ανασφάλεια, οι κακές υποδομές και οι συγκρούσεις τρομάζουν τους επενδυτές και οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ιδιαίτερα έντονες.

Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι ένας παγκόσμιος πληθυσμός 10 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι το 2050 θα απαιτεί 60% περισσότερες θερμίδες. «Η Αφρική μπορεί να είναι καθαρός εξαγωγέας τροφίμων», λέει ο Μπιλ Γκέιτς στους Financial Times. «Ακόμη και ενόψει της κλιματικής αλλαγής».

Είναι γεγονός πως από τη δεκαετία του 1960, νέες ποικιλίες σπόρων και βελτιωμένη πρόσβαση σε λιπάσματα συνέβαλαν στη μετατροπή της γεωργικής παραγωγής σε πολλά μέρη του κόσμου. Για παράδειγμα στην Ασία οι αποδόσεις ρυζιού διπλασιάστηκαν μεταξύ 1965 και 1995 και αυξήσει αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες παρατηρήθηκαν στην Αμερική και στην Ευρώπη. Στην Αφρική ωστόσο, στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα, οι μεταβολές είναι ελάχιστες.

Το ενδιαφέρον για επενδύσεις που σχετίζονται με την αύξηση της παραγωγικότητας στην Αφρική φαίνεται πως είναι πολύ μεγάλο. Εκεί χρησιμοποιείται 24 κιλά λιπασμάτων ανά εκτάριο γης κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον FAO, το οποίο είναι το ένα πέμπτο του παγκόσμιου μέσου όρου.

Εκτιμάται πως για να αυξηθούν οι αποδόσεις στην Αφρική θα πρέπει να καταναλωθούν 10 φορές περισσότερα λιπάσματα. Εάν γίνει αυτό κάποιοι πιστεύουν πως η Αφρική μπορεί «πραγματικά να γίνει ο σιτοβολώνας του κόσμου, όχι μόνο για να εξασφαλίσει τη δική της επισιτιστική ασφάλεια, αλλά και για να συμβάλει στην ανακούφιση της παγκόσμιας πρόκλησης επισιτιστικής ασφάλειας».

Ο διευθυντής της αγροτικής οικονομίας τροφίμων στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) (David Laborde) αναφέρει πως αυτό είναι ένα τεράστιο έργο και προβλέπει δε, πως θα είναι μια αργή διαδικασία.

Πολλές προσπάθειες για τη μετατροπή της αφρικανικής γεωργίας ξεκινούν από τους σπόρους. Οι αγρότες της ηπείρου είναι ως επί το πλείστων παραγωγοί που προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζειν ή μικρής κλίμακας, που μοχθούν σε εδάφη που ποτίζονται μόνο από τη βροχή και συχνά είναι πολύ υποβαθμισμένα. Λίγοι αγοράζουν εμπορικούς σπόρους. Αντ' αυτού, χρησιμοποιούν σπόρους από την καλλιέργεια του προηγούμενου έτους, μειώνοντας την παραγωγή αυτού του έτους και υπονομεύοντας την επισιτιστική ασφάλεια. Στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική τις τελευταίες πέντε ή έξι δεκαετίες, ο ιδιωτικός τομέας έχει χρησιμοποιήσει τη μηχανική σπόρων για να μεταμορφώσει καλλιέργειες όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και η σόγια, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την παραγωγικότητα των εκμεταλλεύσεων αυτών αλλά και τα κέρδη αγροτών και επιχειρήσεων.

Από τα παραπάνω φαίνεται πως ένας συνδυασμός χρήσης βελτιωμένων σπόρων σε σχέση με την καλύτερη διαχείριση της λίπανσης των εκμεταλλεύσεων μπορεί να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στην Αφρική. Το πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί αυτό είναι μάλλον άγνωστο...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:22

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τριήμερη «βουτιά» 5,7% για τις τράπεζες

18:13

Όμιλος Fourlis: Στα 133,1 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις α' τριμήνου - Άλμα 11,1% στο μικτό κέρδος

18:08

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για τις 70.000 επιταγές παιδικών κατασκηνώσεων

18:02

Mercedes και VW: Στροφή στη βιομηχανία όπλων

17:58

Γαλλία: Αύξηση δαπανών κατά 36 δισ. ευρώ ως το 2030 για την άμυνα της χώρας

17:51

Aegean: Άνοδος 5% για τον κύκλο εργασιών το α' τρίμηνο - Στα 46,6 εκατ. ευρώ τα EBITDA

17:44

G7: «Eπιβεβαίωση της δέσμευσης για πολυμερή συνεργασία» για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία

17:42

Νέα κατακρήμνιση για τα αμερικανικά ομόλογα - Σε υψηλό από το 2007 η απόδοση στο 30ετές

17:39

Χατζηθεοδοσίου: Εξαίρεση κρίσιμων κλάδων από το «Ξεκινώ Επιχειρηματικά»

17:36

Boυλή: Άρση ασυλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου

17:26

Ανδριόπουλος (Dimand): Χωρίς άμεσο σοκ προσφοράς δεν θα δούμε βελτίωση στο στεγαστικό

17:16

Ντομπρόβσκις: Η παράταση της εξαίρεσης από τις ρωσικές κυρώσεις δείχνει ότι η G7 δεν συμφωνεί σε όλα

17:00

Κοντογεώργης: Εθνικός στόχος η ανάπτυξη της περιφέρειας για την Ελλάδα του 2030

16:59

Wall Street: Chips και ομόλογα ρίχνουν τους δείκτες

16:57

Δήμας: Η ερευνητική δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας

16:53

Παπαθανάσης για δάνεια Ταμείου Ανάκαμψης: Γιατί μεταφέρονται 2 δισ. στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

16:45

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Νέα ταξιδιωτική οδηγία σε αφρικανικές χώρες λόγω της επιδημίας του Έμπολα

16:33

Στουρνάρας: Η ανεξαρτησία της ΤτΕ «κλειδί» για τους στόχους ανάπτυξης και σταθερότητας

16:31

Γερμανία: 1 στα 5 πρατήρια παραβιάζει τον κανονισμό αύξησης της τιμής καυσίμων μόνο μία φορά την ημέρα

16:28

Παραιτήθηκε από γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Στέργιος Καλπάκης

16:19

Έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2026-2030 του ΥΠΕΞ

16:13

Γερμανία: Αύξηση της βίας εναντίον πολιτικών κατά 40% καταγράφηκε το 2025

15:56

ΕΕΤ: 1η θέση για τις Ελληνίδες μαθήτριες στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Γνώσεων για το Χρήμα

15:52

Μυτιληναίος: Η ακριβή ενέργεια «τρώει» τα σωθικά της κοινωνίας

15:45

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): «Μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας με τα έργα διασύνδεσης»

15:43

ΕΚΠΟΙΖΩ: Συνεχίζει η Εθνική Τράπεζα να παραπληροφορεί τους καταναλωτές - Δεν τηρεί τη δικαστική απόφαση

15:36

Κουτσόπουλος (Deloitte): Προσπαθούμε να έχουμε ένα AI Factory στην Ελλάδα

15:26

Κικίλιας: «Οι πολιτικές πρέπει να γίνονται για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες»

15:16

Νησιά Αργοσαρωνικού: Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες τους

15:14

Ισπανία: Έρευνα σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Θαπατέρο για αθέμιτη άσκηση επιρροής

reader insider