Θα μπορέσει κάποτε η Αφρική να βοηθήσει στη διατροφή του κόσμου;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θα μπορέσει κάποτε η Αφρική να βοηθήσει στη διατροφή του κόσμου;
Στην Ευρώπη με την πράσινη στροφή μειώνεται η παραγωγική δυναμικότητα τροφίμων. Στην Αφρική μπορεί αυτή να αυξηθεί για να αντισταθμιστεί το έλλειμμα;

Στην Ευρώπη, με την πράσινη στροφή, μειώνεται η παραγωγική δυναμικότητα τροφίμων. Στην Αφρική μπορεί αυτή να αυξηθεί για να αντισταθμιστεί το έλλειμμα;

Σε άρθρο των Financial Times (FT) διαβάζουμε «Η OCP, μια κρατική μαροκινή εταιρεία, σκάβει 44 εκατομμύρια τόνους φωσφορικών πετρωμάτων από 4 ορυχεία για επεξεργασία αυτών σε λίπασμα. Μέχρι το 2027, αυτό θα φτάσει τους 70 εκατ. τόνους. Tο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αποστέλλεται επί του παρόντος εκτός της ηπείρου, ωστόσο σύντομα θα είναι η Αφρική που η εταιρεία θα στοχεύσει στο άμεσο μέλλον».

Η ίδια εταιρεία επενδύει στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της Αφρικής, επενδύσεις που ελπίζει ότι θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση της ζήτησης λιπασμάτων. Πρόκειται για ένα τεράστιο στοίχημα, δεδομένου ότι η Αφρική έπρεπε να εισαγάγει τρόφιμα ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας ενώ σύμφωνα με προβλέψεις ο αριθμός αυτός πρόκειται να αυξηθεί στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.

Η γεωργία στην Αφρική μέχρι και σήμερα είναι αναποτελεσματική. Σύμφωνα με τους FT, oι μέσες αποδόσεις των σιτηρών είναι οι μισές από αυτές της Ινδίας και το ένα πέμπτο των αμερικανικών. Η πολιτική ανασφάλεια, οι κακές υποδομές και οι συγκρούσεις τρομάζουν τους επενδυτές και οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ιδιαίτερα έντονες.

Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι ένας παγκόσμιος πληθυσμός 10 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι το 2050 θα απαιτεί 60% περισσότερες θερμίδες. «Η Αφρική μπορεί να είναι καθαρός εξαγωγέας τροφίμων», λέει ο Μπιλ Γκέιτς στους Financial Times. «Ακόμη και ενόψει της κλιματικής αλλαγής».

Είναι γεγονός πως από τη δεκαετία του 1960, νέες ποικιλίες σπόρων και βελτιωμένη πρόσβαση σε λιπάσματα συνέβαλαν στη μετατροπή της γεωργικής παραγωγής σε πολλά μέρη του κόσμου. Για παράδειγμα στην Ασία οι αποδόσεις ρυζιού διπλασιάστηκαν μεταξύ 1965 και 1995 και αυξήσει αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες παρατηρήθηκαν στην Αμερική και στην Ευρώπη. Στην Αφρική ωστόσο, στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα, οι μεταβολές είναι ελάχιστες.

Το ενδιαφέρον για επενδύσεις που σχετίζονται με την αύξηση της παραγωγικότητας στην Αφρική φαίνεται πως είναι πολύ μεγάλο. Εκεί χρησιμοποιείται 24 κιλά λιπασμάτων ανά εκτάριο γης κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον FAO, το οποίο είναι το ένα πέμπτο του παγκόσμιου μέσου όρου.

Εκτιμάται πως για να αυξηθούν οι αποδόσεις στην Αφρική θα πρέπει να καταναλωθούν 10 φορές περισσότερα λιπάσματα. Εάν γίνει αυτό κάποιοι πιστεύουν πως η Αφρική μπορεί «πραγματικά να γίνει ο σιτοβολώνας του κόσμου, όχι μόνο για να εξασφαλίσει τη δική της επισιτιστική ασφάλεια, αλλά και για να συμβάλει στην ανακούφιση της παγκόσμιας πρόκλησης επισιτιστικής ασφάλειας».

Ο διευθυντής της αγροτικής οικονομίας τροφίμων στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) (David Laborde) αναφέρει πως αυτό είναι ένα τεράστιο έργο και προβλέπει δε, πως θα είναι μια αργή διαδικασία.

Πολλές προσπάθειες για τη μετατροπή της αφρικανικής γεωργίας ξεκινούν από τους σπόρους. Οι αγρότες της ηπείρου είναι ως επί το πλείστων παραγωγοί που προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζειν ή μικρής κλίμακας, που μοχθούν σε εδάφη που ποτίζονται μόνο από τη βροχή και συχνά είναι πολύ υποβαθμισμένα. Λίγοι αγοράζουν εμπορικούς σπόρους. Αντ' αυτού, χρησιμοποιούν σπόρους από την καλλιέργεια του προηγούμενου έτους, μειώνοντας την παραγωγή αυτού του έτους και υπονομεύοντας την επισιτιστική ασφάλεια. Στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική τις τελευταίες πέντε ή έξι δεκαετίες, ο ιδιωτικός τομέας έχει χρησιμοποιήσει τη μηχανική σπόρων για να μεταμορφώσει καλλιέργειες όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και η σόγια, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την παραγωγικότητα των εκμεταλλεύσεων αυτών αλλά και τα κέρδη αγροτών και επιχειρήσεων.

Από τα παραπάνω φαίνεται πως ένας συνδυασμός χρήσης βελτιωμένων σπόρων σε σχέση με την καλύτερη διαχείριση της λίπανσης των εκμεταλλεύσεων μπορεί να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στην Αφρική. Το πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί αυτό είναι μάλλον άγνωστο...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:01

Starbucks: Στα 9,92 δισ. δολάρια οι πωλήσεις α' τριμήνου - Ανέκαμψαν μετά από 2 χρόνια

16:01

Πυροσβεστική για την τραγωδία στη Βιολάντα: «Πολύμηνη διαρροή προπανίου οδήγησε στην έκρηξη»

15:58

Bank of America: Top pick στην Ελλάδα η Eurobank, ανεβάζει την τιμή-στόχο στα €5,64

15:46

Νέες απειλές Τραμπ σε Ιράν: «Κάντε συμφωνία για τα πυρηνικά - Η επόμενη επίθεση θα είναι πολύ χειρότερη»

15:33

Ο ΕΟΔΥ αναβαθμίζει την επιδημιολογική επιτήρηση: Νέα εργαλεία, έγκαιρη ανίχνευση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών

15:29

Τουρκία: Εκδοτικός οίκος κατηγορείται για «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας»

15:28

Ποιο δημοφιλές ρόφημα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο μας (και δεν είναι ο καφές)

15:12

Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ντ. Μπακογιάννη

15:10

ΗΠΑ: Δύο ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν τον Άλεξ Πρέτι

15:09

Χρυσός: Ξεπέρασε για πρώτη φορά και τα 5.300 δολάρια - Διατηρεί την ορμή του το ασήμι

15:07

Έκρηξη στη Βιολάντα: Από υπογειοποιημένο σωλήνα η διαρροή προπανίου

14:55

Δέκα προορισμοί ιδανικοί για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

14:39

Πορτογαλία - Ισπανία: Τρεις νεκροί και σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία

14:32

Alzheimer Europe: Θα ξεπεράσει τις 330.000 ο αριθμός των ατόμων με άνοια στην Ελλάδα το 2050

14:26

Γερμανία: Σύσταση μονάδας αντίστοιχης με την αμερικανική ICE ζητά η AfD της Βαυαρίας

14:21

Παπαθανάσης: Από Μάιο οι αιτήσεις για το νέο «Ανακαινίζω»

14:00

Amazon: «Κόβει» 16.000 θέσεις εργασίας - Το πρώτο «ψαλίδι» για το 2026

13:57

NBG Securities: Περιθώρια για περαιτέρω άνοδο στο ΧΑ το 2026 - Τα top picks

13:57

Ιρανός ΥΠΕΞ: Συνομιλίες μόνο όταν δεν θα υπάρχουν απειλές και υπερβολικές απαιτήσεις

13:53

Γερμανία: Εισαγωγή ευέλικτου ωραρίου εργασίας στον τουρισμό προωθεί η κυβέρνηση - Τι θα αλλάξει

13:46

Σύσκεψη για το κυκλοφοριακό στην Αττική στο Μαξίμου - Στην κορυφή της ατζέντας ο Κηφισός

13:44

Μελέτη ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση στην Ελλάδα: Διακυμάνσεις στις μαθησιακές επιδόσεις, περιορισμένη ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων

13:33

Πρέσβης Ελλάδας στη Ρουμανία: Προτεραιότητα ο επαναπατρισμός των σορών και η φροντίδα των τραυματιών

13:32

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Έρχεται «μίνι» κακοκαιρία - Πού αναμένονται αύριο ισχυρά φαινόμενα

13:29

ΟΔΔΗΧ: Στο 1,74% η απόδοση για τα τρίμηνα έντοκα 400 εκατ. ευρώ

13:23

Τσιάρας: Σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης για την κτηνοτροφία με νέα σχέδια βελτίωσης και εθνικούς πόρους

13:23

Κουμπίλιους: Η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει αμυντική ανεξαρτησία «χωρίς καθυστερήσεις και δικαιολογίες»

13:18

Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο: Συνεχίζεται η ανάπτυξη σε τουρισμό και αγορά ακινήτων το 2026

13:18

Επιθεώρηση Εργασίας: Με διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα η καταγραφή και η αξιολόγηση των εργατικών ατυχημάτων

13:13

Το Κρεμλίνο απορρίπτει έκθεση που κάνει λόγο για 1,2 εκατ. ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider