Θα μπορέσει κάποτε η Αφρική να βοηθήσει στη διατροφή του κόσμου;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θα μπορέσει κάποτε η Αφρική να βοηθήσει στη διατροφή του κόσμου;
Στην Ευρώπη με την πράσινη στροφή μειώνεται η παραγωγική δυναμικότητα τροφίμων. Στην Αφρική μπορεί αυτή να αυξηθεί για να αντισταθμιστεί το έλλειμμα;

Στην Ευρώπη, με την πράσινη στροφή, μειώνεται η παραγωγική δυναμικότητα τροφίμων. Στην Αφρική μπορεί αυτή να αυξηθεί για να αντισταθμιστεί το έλλειμμα;

Σε άρθρο των Financial Times (FT) διαβάζουμε «Η OCP, μια κρατική μαροκινή εταιρεία, σκάβει 44 εκατομμύρια τόνους φωσφορικών πετρωμάτων από 4 ορυχεία για επεξεργασία αυτών σε λίπασμα. Μέχρι το 2027, αυτό θα φτάσει τους 70 εκατ. τόνους. Tο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αποστέλλεται επί του παρόντος εκτός της ηπείρου, ωστόσο σύντομα θα είναι η Αφρική που η εταιρεία θα στοχεύσει στο άμεσο μέλλον».

Η ίδια εταιρεία επενδύει στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της Αφρικής, επενδύσεις που ελπίζει ότι θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση της ζήτησης λιπασμάτων. Πρόκειται για ένα τεράστιο στοίχημα, δεδομένου ότι η Αφρική έπρεπε να εισαγάγει τρόφιμα ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας ενώ σύμφωνα με προβλέψεις ο αριθμός αυτός πρόκειται να αυξηθεί στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.

Η γεωργία στην Αφρική μέχρι και σήμερα είναι αναποτελεσματική. Σύμφωνα με τους FT, oι μέσες αποδόσεις των σιτηρών είναι οι μισές από αυτές της Ινδίας και το ένα πέμπτο των αμερικανικών. Η πολιτική ανασφάλεια, οι κακές υποδομές και οι συγκρούσεις τρομάζουν τους επενδυτές και οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ιδιαίτερα έντονες.

Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι ένας παγκόσμιος πληθυσμός 10 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι το 2050 θα απαιτεί 60% περισσότερες θερμίδες. «Η Αφρική μπορεί να είναι καθαρός εξαγωγέας τροφίμων», λέει ο Μπιλ Γκέιτς στους Financial Times. «Ακόμη και ενόψει της κλιματικής αλλαγής».

Είναι γεγονός πως από τη δεκαετία του 1960, νέες ποικιλίες σπόρων και βελτιωμένη πρόσβαση σε λιπάσματα συνέβαλαν στη μετατροπή της γεωργικής παραγωγής σε πολλά μέρη του κόσμου. Για παράδειγμα στην Ασία οι αποδόσεις ρυζιού διπλασιάστηκαν μεταξύ 1965 και 1995 και αυξήσει αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες παρατηρήθηκαν στην Αμερική και στην Ευρώπη. Στην Αφρική ωστόσο, στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα, οι μεταβολές είναι ελάχιστες.

Το ενδιαφέρον για επενδύσεις που σχετίζονται με την αύξηση της παραγωγικότητας στην Αφρική φαίνεται πως είναι πολύ μεγάλο. Εκεί χρησιμοποιείται 24 κιλά λιπασμάτων ανά εκτάριο γης κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον FAO, το οποίο είναι το ένα πέμπτο του παγκόσμιου μέσου όρου.

Εκτιμάται πως για να αυξηθούν οι αποδόσεις στην Αφρική θα πρέπει να καταναλωθούν 10 φορές περισσότερα λιπάσματα. Εάν γίνει αυτό κάποιοι πιστεύουν πως η Αφρική μπορεί «πραγματικά να γίνει ο σιτοβολώνας του κόσμου, όχι μόνο για να εξασφαλίσει τη δική της επισιτιστική ασφάλεια, αλλά και για να συμβάλει στην ανακούφιση της παγκόσμιας πρόκλησης επισιτιστικής ασφάλειας».

Ο διευθυντής της αγροτικής οικονομίας τροφίμων στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) (David Laborde) αναφέρει πως αυτό είναι ένα τεράστιο έργο και προβλέπει δε, πως θα είναι μια αργή διαδικασία.

Πολλές προσπάθειες για τη μετατροπή της αφρικανικής γεωργίας ξεκινούν από τους σπόρους. Οι αγρότες της ηπείρου είναι ως επί το πλείστων παραγωγοί που προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζειν ή μικρής κλίμακας, που μοχθούν σε εδάφη που ποτίζονται μόνο από τη βροχή και συχνά είναι πολύ υποβαθμισμένα. Λίγοι αγοράζουν εμπορικούς σπόρους. Αντ' αυτού, χρησιμοποιούν σπόρους από την καλλιέργεια του προηγούμενου έτους, μειώνοντας την παραγωγή αυτού του έτους και υπονομεύοντας την επισιτιστική ασφάλεια. Στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική τις τελευταίες πέντε ή έξι δεκαετίες, ο ιδιωτικός τομέας έχει χρησιμοποιήσει τη μηχανική σπόρων για να μεταμορφώσει καλλιέργειες όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και η σόγια, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την παραγωγικότητα των εκμεταλλεύσεων αυτών αλλά και τα κέρδη αγροτών και επιχειρήσεων.

Από τα παραπάνω φαίνεται πως ένας συνδυασμός χρήσης βελτιωμένων σπόρων σε σχέση με την καλύτερη διαχείριση της λίπανσης των εκμεταλλεύσεων μπορεί να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στην Αφρική. Το πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί αυτό είναι μάλλον άγνωστο...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:28

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Κεφαλονιά

12:27

Austriacard: «Πράσινο φως» στην σχεδιαζόμενη συναλλαγή εξαγοράς της Dai Nippon

12:26

Υπουργείο Τουρισμού: Δύο νέες προκηρύξεις για την ενίσχυση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης

12:10

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 4,5 ετών η εργοστασιακή παραγωγή, ωστόσο η ανάκαμψη παραμένει «εύθραυστη»

12:04

Το δύσκολο «πύρινο» καλοκαίρι της Ευρώπης και το ποτήρι που ξεχείλισε για Σάντσεθ

11:52

Ο γαλλικός μεταποιητικός τομέας επανήλθε σε ύφεση τον Ιούλιο

11:51

UBS για Eurobank: Ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 5,10 ευρώ – Βλέπει απόδοση άνω του 20%

11:40

Τρ. Πειραιώς: Νέες χρηματοδοτήσεις €500 εκατ. για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μέσω της EBRD

11:35

Τράπεζες: Αναζητώντας το κάτι παραπάνω...

11:34

PMI: Στις 54,3 μονάδες τον Ιούλιο η μεταποίηση - Έντονη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών

11:34

Όμιλος AVAX: Υπογραφή σύμβασης για νέο φωτοβολταϊκό σταθμό 275,5MW στη Ρουμανία

11:30

Κίνα: Επιβραδύνθηκε απροσδόκητα η μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιούλιο

11:23

Χρηματιστήριο: Ολοταχώς προς τις 2.600 μονάδες

11:23

Τουρκία: Επιβραδύνθηκε για δεύτερο σερί μήνα ο πληθωρισμός (31,8%), «αγκάθι» η ενέργεια

11:20

Δήμος Αθηναίων: Σε εφαρμογή «ο Μηχανικός της Γειτονιάς» για ταχεία αποκατάσταση προβλημάτων στα σχολεία

11:08

R. Terzi (Google): Στην εποχή της AI η δημοσιογραφία δεν μετριέται στα κλικ

11:03

EasyJet: Δίνει τo ίδιο deadline για προσφορά σε Castlelake και Apollo - «Φουντώνει» το deal των 5,7 δισ. λιρών

11:01

Οι πληρωμές Ιουλίου της ΔΥΠΑ - Αναλυτικά στοιχεία ανά κατηγορία ωφελουμένων

10:56

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο ΑΘΕ από σήμερα έως Παρασκευή

10:47

AKTOR: Στο 20,31% το ποσοστό της Castellano μετά την ΑΜΚ

10:42

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές εν μέσω προσδοκιών για συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

10:40

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

10:18

Στο ελληνικό FBI η έρευνα για τη σύγκρουση των ελικοπτέρων στην Ψάθα

09:55

Συντεταγμένη παρέμβαση από Ουάσιγκτον και Τόκιο για τη στήριξη του γεν

09:55

ΜΕΤΕΟ: Σε δύο βασικές ζώνες οι σημαντικότερες ενεργές πυρκαγιές στη Δυτική Αττική

09:39

Κατσαφάδος: Άμεσες αποζημιώσεις σε πληγέντες από τις πυρκαγιές - Στο 100% η κρατική στήριξη για κατοικίες

09:28

AstraZeneca: Συζητήσεις για deal 400 δισ. δολ. με την Bristol Myers Squibb - «Βουτιά» 7% της μετοχής

09:20

Ταχιάος για Μετρό Θεσσαλονίκης: Η ολοκλήρωση της επέκτασης προς την Καλαμαριά είναι η αρχή της επόμενης φάσης

09:12

Νέα διακοπή της ηλεκτροδότησης σε εθνική κλίμακα στην Κούβα

09:10

Πέθανε ο Λάκης Χαλκιάς


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider