Τι είναι το κρέας που «καλλιεργείται» στο εργαστήριο και γιατί το απαγορεύει η Ιταλία;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι είναι το κρέας που «καλλιεργείται» στο εργαστήριο και γιατί το απαγορεύει η Ιταλία;
Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο αναπτύσσεται από τα κύτταρα ενός ζώου χωρίς να χρειάζεται να σφαγεί ζώο ώστε τελικά να ληφθεί το κρέας.

Τι είναι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο;

Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο αναπτύσσεται από τα κύτταρα ενός ζώου χωρίς να χρειάζεται να σφαγεί ζώο ώστε τελικά να ληφθεί το κρέας.

Τα κύτταρα του ζώου καλλιεργούνται σε ανοξείδωτα βαρέλια που ονομάζονται βιοαντιδραστήρες, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την αντιγραφή των κυττάρων ή την ανάπτυξη της βιολογικής μάζας.

Τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία έχουν αντιμετωπιστεί με ενθουσιασμό λόγω της δυνατότητάς τους να αντικαταστήσουν τα εκατομμύρια ζώα που εκτρέφονται σε εργοστασιακές φάρμες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο κάποιοι βλέπουν διστακτικά όλο αυτό το εγχείρημα.

Ενέκρινε ο FDA το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο;

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ βλέπει μάλλον θετικά την ανάπτυξη αυτών των προϊόντων, ωστόσο υπάρχουν ακόμα διαδικασίες για τα προϊόντα εκείνα που παράγονται από εταιρείες κρέατος με βάση τα κύτταρα. Τα προϊόντα αυτά που θα πρέπει να υποβληθούν σε διαδικασίες και τεστ επιτυχώς πριν φτάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ προς κατανάλωση στις Η.Π.Α. Μέρος αυτής της διαδικασίας περιλαμβάνει τη λήψη έγκρισης από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Αντιδράσεις στην Ιταλία για αυτά τα προϊόντα και απαγόρευση τους

Η Ιταλία απαγόρευσε την παραγωγή εργαστηριακού κρέατος σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την ισχυρή γεωργική βιομηχανία της και την παραδοσιακή μαγειρική κουλτούρα.

Στην Ιταλία πάρθηκε κοινοβουλευτική έγκριση και οι Ιταλοί θεωρούν την ανάπτυξη κρέατος καλλιέργειας και άλλων μη παραδοσιακών τροφίμων, όπως η σκόνη εντόμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, ως απειλή για τη γαστρονομική κληρονομιά της χώρας.

Υπάρχουν πολλές ιταλικές αγροτικές επιχειρήσεις που φοβούνται ότι στο μέλλον η ζήτηση για «εργαστηριακό» κρέας μεταξύ των νέων Ιταλών που ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της κατανάλωσης κρέατος, θα μπορούσε να πλήξει την γραμμή παραγωγής τους και τη ζήτηση του κρέατος όπως το ξέρουμε μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι εταιρείες και τα εστιατόρια θα απαγορεύεται, επίσης, να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «μπριζόλα» ή «σαλάμι» για να περιγράψουν φυτικά προϊόντα.

Ωστόσο, περιβαλλοντικές ομάδες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ιταλική απαγόρευση. Η Francesca Gallelli από την ομάδα υπεράσπισης των φυτών Good Food Institute Europe δήλωσε στους Financial Times ότι η κίνηση θα εμποδίσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το «εργαστηριακό» κρέας επέτρεψε στους ανθρώπους «να τρώνε ό, τι αγαπούν» με λιγότερες εκπομπές» και προσέθεσε πως «όταν οι επενδυτές έριξαν χρήματα σε αυτόν τον τομέα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία σήμερα έκλεισε την πόρτα σε αυτές τις ευκαιρίες».

Όπως και να έχει πάντως η κουβέντα για το καλλιεργούμενο ή εργαστηριακό κρέας καλά κρατεί και φαίνεται πως θα μπει κάποια στιγμή στα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:01

Πετρέλαιο: Πλεόνασμα προσφοράς, αδύναμες τιμές και μια αγορά σε αναζήτηση ισορροπίας

19:39

ΕΛΑΣ: Εξιχνιάστηκε ένοπλη ληστεία με λεία 180.000 ευρώ - Δύο συλλήψεις

19:15

Οι ΗΠΑ αναχαίτισαν ένα ακόμη πλοίο κοντά στη Βενεζουέλα

18:44

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Διαρθρωτική αλλαγή στην ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία

18:13

Νέο αεροπλανοφόρο για τη Γαλλία ανακοίνωσε ο Μακρόν

17:51

Δήμος Αθηναίων: Ξεκινά τη Δευτέρα 22/12 η επιστροφή πινακίδων σε οδηγούς

17:38

Επίσκεψη σε Ραμάλα και Ιερουσαλήμ θα πραγματοποιήσει αύριο ο Κ. Μητσοτάκης

17:22

Τι είναι αυτοί οι αριθμοί που μας καλούν από Βρετανία, Τυνησία και αλλού

16:52

DW: Η Βουλγαρία επιτέλους στο ευρώ

16:36

Λιανεμπόριο: Οι ξένες αλυσίδες που αναδιαμορφώνουν το σύγχρονο shopping

16:13

Γάζα: Ο Γουίτκοφ βλέπει «πρόοδο» στην εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ

16:03

Αγροτικές κινητοποιήσεις και κλιματική κρίση: Διπλή πίεση στο τραπέζι των Ελλήνων

15:38

Ηλεκτρονικό εμπόριο: 8 στους 10 Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν από πλατφόρμες εκτός Ε.Ε.

15:17

Περαιτέρω διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες θέλει ο Ζελένσκι

15:01

6 προορισμοί στην Ελλάδα για οικογενειακές αποδράσεις την Πρωτοχρονιά

14:42

Θετική αλλά με όρους η αντίδραση της Γαλλίας σε ενδεχόμενο διαλόγου Μακρόν - Πούτιν

14:20

Τι συμβαίνει όταν παίρνεις καθημερινά βιταμίνη D για μεγάλο διάστημα

13:53

Πιερρακάκης: Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει η πόλη που θα συμβολίζει το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας

13:35

Αυστραλία: Ενός σιγή στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης στο Σίδνεϊ - Αποδοκιμασίες κατά του Αλμπανέζι

13:15

Αέριο: Αυξημένη η κατανάλωση – Κυριαρχία του LNG στις εισαγωγές

12:50

ΕΚΤ: Xαμηλότερες τιμές ενέργειας και αποκλιμάκωση πληθωρισμού στην ΕΕ «βλέπει» το 2026

12:26

Πηγές ΥΠΕΘΑ για αναβολές: Ουδείς που σπουδάζει ή διαμένει ήδη στο εξωτερικό θίγεται με το νομοσχέδιο

12:08

«Πλημμύρισε» από κόσμο το Μετρό Θεσσαλονίκης κατά τη χθεσινή 24ωρη λειτουργία

11:48

ΗΠΑ: Δεύτερη κατάσχεση δεξαμενόπλοιου της Βενεζουέλας - «Κλοπή» καταγγέλλει το Καράκας

11:35

Κεφαλογιάννη: Νέο έτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό το 2025

11:20

Αγρότες: Συνεχίζεται και σήμερα το άνοιγμα των διοδίων - Παραμένουν στους δρόμους

11:01

Οι «εποικοδομητικές» συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ στο Μαϊάμι θα συνεχιστούν σήμερα

10:57

Τσιάρας: Μπορούμε να βρούμε τον δρόμο της συνεννόησης με τους αγρότες

10:52

Νέο ν/σ Πολιτικής Προστασίας: Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων - Οι 10 βασικές αλλαγές

10:34

Μητσοτάκης προς αγρότες: Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, όχι στο παράλογο

gazzetta
gazzetta reader insider insider