Τι είναι το κρέας που «καλλιεργείται» στο εργαστήριο και γιατί το απαγορεύει η Ιταλία;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι είναι το κρέας που «καλλιεργείται» στο εργαστήριο και γιατί το απαγορεύει η Ιταλία;
Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο αναπτύσσεται από τα κύτταρα ενός ζώου χωρίς να χρειάζεται να σφαγεί ζώο ώστε τελικά να ληφθεί το κρέας.

Τι είναι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο;

Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο αναπτύσσεται από τα κύτταρα ενός ζώου χωρίς να χρειάζεται να σφαγεί ζώο ώστε τελικά να ληφθεί το κρέας.

Τα κύτταρα του ζώου καλλιεργούνται σε ανοξείδωτα βαρέλια που ονομάζονται βιοαντιδραστήρες, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την αντιγραφή των κυττάρων ή την ανάπτυξη της βιολογικής μάζας.

Τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία έχουν αντιμετωπιστεί με ενθουσιασμό λόγω της δυνατότητάς τους να αντικαταστήσουν τα εκατομμύρια ζώα που εκτρέφονται σε εργοστασιακές φάρμες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο κάποιοι βλέπουν διστακτικά όλο αυτό το εγχείρημα.

Ενέκρινε ο FDA το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο;

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ βλέπει μάλλον θετικά την ανάπτυξη αυτών των προϊόντων, ωστόσο υπάρχουν ακόμα διαδικασίες για τα προϊόντα εκείνα που παράγονται από εταιρείες κρέατος με βάση τα κύτταρα. Τα προϊόντα αυτά που θα πρέπει να υποβληθούν σε διαδικασίες και τεστ επιτυχώς πριν φτάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ προς κατανάλωση στις Η.Π.Α. Μέρος αυτής της διαδικασίας περιλαμβάνει τη λήψη έγκρισης από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Αντιδράσεις στην Ιταλία για αυτά τα προϊόντα και απαγόρευση τους

Η Ιταλία απαγόρευσε την παραγωγή εργαστηριακού κρέατος σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την ισχυρή γεωργική βιομηχανία της και την παραδοσιακή μαγειρική κουλτούρα.

Στην Ιταλία πάρθηκε κοινοβουλευτική έγκριση και οι Ιταλοί θεωρούν την ανάπτυξη κρέατος καλλιέργειας και άλλων μη παραδοσιακών τροφίμων, όπως η σκόνη εντόμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, ως απειλή για τη γαστρονομική κληρονομιά της χώρας.

Υπάρχουν πολλές ιταλικές αγροτικές επιχειρήσεις που φοβούνται ότι στο μέλλον η ζήτηση για «εργαστηριακό» κρέας μεταξύ των νέων Ιταλών που ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της κατανάλωσης κρέατος, θα μπορούσε να πλήξει την γραμμή παραγωγής τους και τη ζήτηση του κρέατος όπως το ξέρουμε μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι εταιρείες και τα εστιατόρια θα απαγορεύεται, επίσης, να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «μπριζόλα» ή «σαλάμι» για να περιγράψουν φυτικά προϊόντα.

Ωστόσο, περιβαλλοντικές ομάδες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ιταλική απαγόρευση. Η Francesca Gallelli από την ομάδα υπεράσπισης των φυτών Good Food Institute Europe δήλωσε στους Financial Times ότι η κίνηση θα εμποδίσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το «εργαστηριακό» κρέας επέτρεψε στους ανθρώπους «να τρώνε ό, τι αγαπούν» με λιγότερες εκπομπές» και προσέθεσε πως «όταν οι επενδυτές έριξαν χρήματα σε αυτόν τον τομέα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία σήμερα έκλεισε την πόρτα σε αυτές τις ευκαιρίες».

Όπως και να έχει πάντως η κουβέντα για το καλλιεργούμενο ή εργαστηριακό κρέας καλά κρατεί και φαίνεται πως θα μπει κάποια στιγμή στα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Σύλληψη 21χρονου για συμμετοχή σε ληστρική επίθεση σε βάρος φιλάθλων στην Αθήνα

23:35

Στη Χίο κλιμάκια της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ για την καταγραφή των ζημιών απ' τη φωτιά

23:16

Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ ανακοινώνει ένα εθνικό σύμφωνο για την κλιματική έκτακτη ανάγκη

22:47

Λαβρόφ: Επικοινωνία με τους ομολόγους του Τουρκίας και Ουγγαρίας

22:17

Λονδίνο: Αντιδράσεις των Κυπρίων της Βρετανίας για την αμυντική συμφωνία Λονδίνου – Άγκυρας

22:05

Τζόκερ: Δύο νικητές στην mega κλήρωση των 28,8 εκατ. ευρώ

21:47

Κατερίνη: Νεκρός 18χρονος μοτοσικλετιστής σε τροχαίο

21:18

Θεσσαλονίκη: 39χρονος κυκλοφορούσε με μαχαίρι και λήστευε νεαρούς

20:57

Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου- Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου

20:54

Γερμανία: Ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής γερμανικών στρατευμάτων ως εγγύηση ασφάλειας στην Ουκρανία

20:38

Ζελένσκι: Ιστορική απόφαση η αμερικανική παροχή εγγυήσεων ασφαλείας

20:30

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη για πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στον δήμο Πολυγύρου

20:26

Πολωνία: Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός πριν αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία

20:21

Θεσσαλονίκη: Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η επιστροφή των αδειούχων και των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου

20:18

Κόστα: Η διατλαντική ενότητα είναι ζωτικής σημασίας για να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία

19:30

Ένα πρωτοφανές deal κι ένα ανησυχητικό μέλλον

19:26

Μακρόν: Αν δείξουμε αδυναμία στρώνουμε το έδαφος για μελλοντική σύγκρουση

19:16

Κατσαφάδος: Σε Πάτρα και Πρέβεζα για τον συντονισμό των δράσεων στήριξης περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

19:01

Eδαφικό και εγγυήσεις ασφαλείας στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του «Συνασπισμού των Προθύμων»

18:51

Γερμανία: Εγγυήσεις ασφάλειας, εδαφικά και διαδικαστικά ζητήματα στην ατζέντα της συνάντησης στον Λευκό Οίκο

18:20

Συμμετοχή του Κ. Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη ηγετών για την Ουκρανία

18:07

Ρούμπιο: Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την Ουκρανία θα υπάρξουν κυρώσεις για τη Ρωσία

17:47

Πάτρα: Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι 19χρονος και ο 27χρονος για την φωτιά στα Συχαινά

17:23

Γουίτκοφ: Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν για ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία

17:16

Νεκρός εντοπίστηκε κρατούμενος στο ΑΤ Κερατέας

17:07

Με εντατικούς ρυθμούς οι αυτοψίες σε κτίρια και υποδομές που επλήγησαν απ' τις φωτιές στην Αχαΐα

17:00

Πόσοι εργαζόμενοι «λείπουν» από τα σούπερ μάρκετ

16:58

Τραμπ: Μεγάλη πρόοδος με τη Ρωσία - Μείνετε συντονισμένοι

16:25

Φον ντερ Λάιεν: Πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας για την προστασία Ουκρανίας και Ευρώπης

16:11

Δημοκρατικοί γερουσιαστές ζητούν απ' τον Τραμπ να επανεξετάσει την πώληση τσιπ ΑΙ στην Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider