Τι είναι το κρέας που «καλλιεργείται» στο εργαστήριο και γιατί το απαγορεύει η Ιταλία;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι είναι το κρέας που «καλλιεργείται» στο εργαστήριο και γιατί το απαγορεύει η Ιταλία;
Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο αναπτύσσεται από τα κύτταρα ενός ζώου χωρίς να χρειάζεται να σφαγεί ζώο ώστε τελικά να ληφθεί το κρέας.

Τι είναι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο;

Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο αναπτύσσεται από τα κύτταρα ενός ζώου χωρίς να χρειάζεται να σφαγεί ζώο ώστε τελικά να ληφθεί το κρέας.

Τα κύτταρα του ζώου καλλιεργούνται σε ανοξείδωτα βαρέλια που ονομάζονται βιοαντιδραστήρες, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την αντιγραφή των κυττάρων ή την ανάπτυξη της βιολογικής μάζας.

Τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία έχουν αντιμετωπιστεί με ενθουσιασμό λόγω της δυνατότητάς τους να αντικαταστήσουν τα εκατομμύρια ζώα που εκτρέφονται σε εργοστασιακές φάρμες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο κάποιοι βλέπουν διστακτικά όλο αυτό το εγχείρημα.

Ενέκρινε ο FDA το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο;

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ βλέπει μάλλον θετικά την ανάπτυξη αυτών των προϊόντων, ωστόσο υπάρχουν ακόμα διαδικασίες για τα προϊόντα εκείνα που παράγονται από εταιρείες κρέατος με βάση τα κύτταρα. Τα προϊόντα αυτά που θα πρέπει να υποβληθούν σε διαδικασίες και τεστ επιτυχώς πριν φτάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ προς κατανάλωση στις Η.Π.Α. Μέρος αυτής της διαδικασίας περιλαμβάνει τη λήψη έγκρισης από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Αντιδράσεις στην Ιταλία για αυτά τα προϊόντα και απαγόρευση τους

Η Ιταλία απαγόρευσε την παραγωγή εργαστηριακού κρέατος σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την ισχυρή γεωργική βιομηχανία της και την παραδοσιακή μαγειρική κουλτούρα.

Στην Ιταλία πάρθηκε κοινοβουλευτική έγκριση και οι Ιταλοί θεωρούν την ανάπτυξη κρέατος καλλιέργειας και άλλων μη παραδοσιακών τροφίμων, όπως η σκόνη εντόμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, ως απειλή για τη γαστρονομική κληρονομιά της χώρας.

Υπάρχουν πολλές ιταλικές αγροτικές επιχειρήσεις που φοβούνται ότι στο μέλλον η ζήτηση για «εργαστηριακό» κρέας μεταξύ των νέων Ιταλών που ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της κατανάλωσης κρέατος, θα μπορούσε να πλήξει την γραμμή παραγωγής τους και τη ζήτηση του κρέατος όπως το ξέρουμε μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι εταιρείες και τα εστιατόρια θα απαγορεύεται, επίσης, να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «μπριζόλα» ή «σαλάμι» για να περιγράψουν φυτικά προϊόντα.

Ωστόσο, περιβαλλοντικές ομάδες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ιταλική απαγόρευση. Η Francesca Gallelli από την ομάδα υπεράσπισης των φυτών Good Food Institute Europe δήλωσε στους Financial Times ότι η κίνηση θα εμποδίσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το «εργαστηριακό» κρέας επέτρεψε στους ανθρώπους «να τρώνε ό, τι αγαπούν» με λιγότερες εκπομπές» και προσέθεσε πως «όταν οι επενδυτές έριξαν χρήματα σε αυτόν τον τομέα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία σήμερα έκλεισε την πόρτα σε αυτές τις ευκαιρίες».

Όπως και να έχει πάντως η κουβέντα για το καλλιεργούμενο ή εργαστηριακό κρέας καλά κρατεί και φαίνεται πως θα μπει κάποια στιγμή στα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:20

Λαζαρίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ΠΑΣΟΚ «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένο»

12:20

Κόστα: Η Ρωσία ο μόνος νικητής του πολέμου στη Μέση Ανατολή

12:14

Κρεμλίνο: Οι προτάσεις Πούτιν για Ιράν παραμένουν στο τραπέζι - Στον «αέρα» οι συνομιλίες με Ουκρανία

12:07

Νέα ώθηση στην ψηφιακή ενδυνάμωση των Δημοσίων Υπαλλήλων στην εποχή του ΑΙ

12:01

Πληθωρισμός Φεβρουαρίου: Άνοδος 2,7% για τον γενικό δείκτη - Ανατίμηση 25,6% στο μοσχάρι, 13,5% στα φρούτα

12:01

«Ξεθαρρεύει» και το Bitcoin - Ανεβαίνει πάνω από τα 71.000 δολάρια

11:55

Manpower: Το 32% των εργοδοτών σχεδιάζει να αυξήσει το προσωπικό του - Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος

11:42

Η Apple μειώνει την εξάρτησή της από την Κίνα - Περίπου το 25% των iPhone κατασκευάζεται πλέον στην Ινδία

11:32

Μαρινάκης στο Athens Alitheia Forum: Η αλήθεια δεν είναι σύνθημα, είναι ευθύνη

11:24

Καλβίνιο στο Ecofin: Υπάρχει ομοφωνία για τη στρατηγική της Ευρώπης

11:17

METRO AEBE (My market & METRO Cash & Carry): 11 διακρίσεις στα e-volution awards 2026!

11:08

ΕΛΑΣ: Σε εξέλιξη εξάρθρωση κυκλώματος παράνομων τυχερών παιχνιδιών - 17 συλλήψεις

11:07

Τραπεζική εκτίναξη στο ΧΑ - Προσπάθεια για τις 2.200 από τον Γενικό Δείκτη

10:55

Η τουρκική τράπεζα Halkbank διευθέτησε στις ΗΠΑ την ποινική υπόθεση για κυρώσεις στο Ιράν

10:55

Η VW «ψαλιδίζει» 50.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία έως το 2030

10:48

Μιχαηλίδου: «400 εκατομμύρια ευρώ σε ευάλωτους συμπολίτες μας»

10:47

Πάνω από 1.800 οι νεκροί στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής - Αδιάκοπα τα εκατέρωθεν πλήγματα

10:43

Ανδρουλάκης: «Δεν θα συνεργαστώ με τη Νέα Δημοκρατία σε καμία εκδοχή της»

10:31

Νετανιάχου: «Σπάμε τα κόκκαλα του ιρανικού καθεστώτος» - Νέα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο

10:25

Ευρωαγορές: Εκρηκτική αντίδραση μετά το μήνυμα Τραμπ

10:21

Στενά του Ορμούζ: «Οι ιρανικές δυνάμεις θα εμποδίζουν τις εξαγωγές πετρελαίου για όσο διαρκεί ο πόλεμος»

10:14

Σύγχρονος εξοπλισμός για 11 Καλλιτεχνικά Σχολεία, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ

10:13

Διψήφια πτώση για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο - Η μεγαλύτερη ημερήσια βουτιά από το 2023

10:03

Δημοσκόπηση Interview: 9 στους 10 «φοβούνται» τις ανατιμήσεις - «Ναι» για την στρατιωτική βοήθεια στην Κύπρο

09:48

Από σήμερα οι αιτήσεις για το voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα

09:47

Η Τουρκία αναπτύσσει Patriot στη Μαλάτια για την «ενίσχυση της αεροπορικής άμυνας»

09:39

Ιράκ: 4 νεκροί μαχητές φιλοϊρανικής οργάνωσης από πλήγμα που αποδόθηκε στις ΗΠΑ

09:37

ΕΒΕΠ: Συμφωνία με το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Οικονομίας

09:33

Tι καύσιμα σταματά να εξάγει η Ουγγαρία - Ποιες χώρες βάζουν πλαφόν στις τιμές

09:29

Κεφαλογιάννης: Το αποτέλεσμα της αντιπυρικής περιόδου κρίνεται πολύ νωρίτερα

gazzetta
gazzetta reader insider insider