Τι είναι το κρέας που «καλλιεργείται» στο εργαστήριο και γιατί το απαγορεύει η Ιταλία;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι είναι το κρέας που «καλλιεργείται» στο εργαστήριο και γιατί το απαγορεύει η Ιταλία;
Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο αναπτύσσεται από τα κύτταρα ενός ζώου χωρίς να χρειάζεται να σφαγεί ζώο ώστε τελικά να ληφθεί το κρέας.

Τι είναι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο;

Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο αναπτύσσεται από τα κύτταρα ενός ζώου χωρίς να χρειάζεται να σφαγεί ζώο ώστε τελικά να ληφθεί το κρέας.

Τα κύτταρα του ζώου καλλιεργούνται σε ανοξείδωτα βαρέλια που ονομάζονται βιοαντιδραστήρες, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την αντιγραφή των κυττάρων ή την ανάπτυξη της βιολογικής μάζας.

Τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία έχουν αντιμετωπιστεί με ενθουσιασμό λόγω της δυνατότητάς τους να αντικαταστήσουν τα εκατομμύρια ζώα που εκτρέφονται σε εργοστασιακές φάρμες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο κάποιοι βλέπουν διστακτικά όλο αυτό το εγχείρημα.

Ενέκρινε ο FDA το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο;

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ βλέπει μάλλον θετικά την ανάπτυξη αυτών των προϊόντων, ωστόσο υπάρχουν ακόμα διαδικασίες για τα προϊόντα εκείνα που παράγονται από εταιρείες κρέατος με βάση τα κύτταρα. Τα προϊόντα αυτά που θα πρέπει να υποβληθούν σε διαδικασίες και τεστ επιτυχώς πριν φτάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ προς κατανάλωση στις Η.Π.Α. Μέρος αυτής της διαδικασίας περιλαμβάνει τη λήψη έγκρισης από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Αντιδράσεις στην Ιταλία για αυτά τα προϊόντα και απαγόρευση τους

Η Ιταλία απαγόρευσε την παραγωγή εργαστηριακού κρέατος σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την ισχυρή γεωργική βιομηχανία της και την παραδοσιακή μαγειρική κουλτούρα.

Στην Ιταλία πάρθηκε κοινοβουλευτική έγκριση και οι Ιταλοί θεωρούν την ανάπτυξη κρέατος καλλιέργειας και άλλων μη παραδοσιακών τροφίμων, όπως η σκόνη εντόμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, ως απειλή για τη γαστρονομική κληρονομιά της χώρας.

Υπάρχουν πολλές ιταλικές αγροτικές επιχειρήσεις που φοβούνται ότι στο μέλλον η ζήτηση για «εργαστηριακό» κρέας μεταξύ των νέων Ιταλών που ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της κατανάλωσης κρέατος, θα μπορούσε να πλήξει την γραμμή παραγωγής τους και τη ζήτηση του κρέατος όπως το ξέρουμε μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι εταιρείες και τα εστιατόρια θα απαγορεύεται, επίσης, να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «μπριζόλα» ή «σαλάμι» για να περιγράψουν φυτικά προϊόντα.

Ωστόσο, περιβαλλοντικές ομάδες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ιταλική απαγόρευση. Η Francesca Gallelli από την ομάδα υπεράσπισης των φυτών Good Food Institute Europe δήλωσε στους Financial Times ότι η κίνηση θα εμποδίσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το «εργαστηριακό» κρέας επέτρεψε στους ανθρώπους «να τρώνε ό, τι αγαπούν» με λιγότερες εκπομπές» και προσέθεσε πως «όταν οι επενδυτές έριξαν χρήματα σε αυτόν τον τομέα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία σήμερα έκλεισε την πόρτα σε αυτές τις ευκαιρίες».

Όπως και να έχει πάντως η κουβέντα για το καλλιεργούμενο ή εργαστηριακό κρέας καλά κρατεί και φαίνεται πως θα μπει κάποια στιγμή στα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:29

Ποιοι είναι οι βασικοί προμηθευτές όπλων του Ισραήλ; Ποιοι έχουν σταματήσει τις εξαγωγές

15:22

Ζελένσκι: Η Ουκρανία ήταν έτοιμη για τη ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο

15:08

Ν. Ρωμανός: Καλή τους τύχη και καλά ξεμπερδέματα

15:01

Η Ελλάδα αναμένεται να υπερψηφίσει τη συμμετοχή της Παλαιστίνης, με ειδικά δικαιώματα, στη ΓΣ του ΟΗΕ

15:01

Γερμανία: Ξεκινά η δίκη για σύσταση ένοπλης οργάνωσης έναντι των περιορισμών της πανδημίας

14:57

Οικονομική στήριξη 50 εκατ. ευρώ για Βόρεια Μακεδονία από Κομισιόν

14:55

Η Mazda σημείωσε αύξηση 26% στις καθαρές πωλήσεις κατά το οικονομικό έτος

14:47

Επ. Ανταγωνισμού: Πρόστιμο 30.000 ευρώ στην ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός για εκπρόθεσμη γνωστοποίηση συγκέντρωσης

14:46

Novavax: «Εκτόξευση» 45% για τη μετοχή μετά τη συμφωνία 1,4 δισ. με τη Sanofi για εμβόλια Covid

14:45

Ουκρανία: Το Κίεβο στέλνει ενισχύσεις στο Χάρκοβο μετά την επίθεση ρωσικών δυνάμεων

14:40

Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Βράβευση μαθητών που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό «Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ»

14:27

Σε κλοιό πιέσεων οι ελληνικές εξαγωγές - «Βουτιά» 11% τον Μάρτιο

14:18

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Στην Αθήνα η ετήσια Σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς

14:17

Πτώση - έκπληξη της ιταλικής βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο

14:14

Σκωτία: Επιβεβαιώθηκε κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων σε αγρόκτημα

14:09

Τουρκία: Το ΥΠΑΜ ανακοίνωσε ότι σκότωσε 17 Κούρδους μαχητές στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία

14:05

Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Γεραπετρίτη με το νέο Σέρβο ΥΠΕΞ

14:00

Παραδόθηκε ένας ύποπτος για την δολοφονία Λυγγερίδη

13:53

Αυγενάκης: Αντίπαλός του κ. Ανδρουλάκη είναι το διαζύγιο με τον ρεαλισμό και την ειλικρίνεια

13:46

Ανδρουλάκης για Φ. Ιωαννίδη: Η πολιτική του παρακαταθήκη είναι πυξίδα για τους αγώνες μας

13:37

ΣΥΡΙΖΑ: Καταστροφική αδράνεια σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

13:33

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου: Τα «ύποπτα» συμπτώματα

13:33

Κίνα: Ανακοίνωσε την «εκδίωξη» αμερικανικού αντιτορπιλικού στη Νότια Σινική Θάλασσα

13:25

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Σε ευρωπαϊκή εποπτεία ο ΟΠΕΚΕΠΕ

13:14

Μητσοτάκης: Η πολιτική σταθερότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο αυτών των ευρωεκλογών

13:06

TikTok: Ανακοινώνει ενέργειες για αυτόματη επισήμανση περιεχομένου που δημιουργήθηκε με AI

13:00

​​Με νέα πεντάστερα υποδέχεται τη σεζόν ο ελληνικός τουρισμός

12:56

Χαλκιδική: Σύλληψη τριών ατόμων για ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων

12:54

Κασσελάκης: Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά case studies της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ: ΛΑΡΚΟ

12:45

ΟΗΕ: Η υπηρεσία για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες έκλεισε τα γραφεία της στην Ιερουσαλήμ

gazzetta
gazzetta reader insider insider