Τι είναι το κρέας που «καλλιεργείται» στο εργαστήριο και γιατί το απαγορεύει η Ιταλία;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι είναι το κρέας που «καλλιεργείται» στο εργαστήριο και γιατί το απαγορεύει η Ιταλία;
Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο αναπτύσσεται από τα κύτταρα ενός ζώου χωρίς να χρειάζεται να σφαγεί ζώο ώστε τελικά να ληφθεί το κρέας.

Τι είναι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο;

Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο αναπτύσσεται από τα κύτταρα ενός ζώου χωρίς να χρειάζεται να σφαγεί ζώο ώστε τελικά να ληφθεί το κρέας.

Τα κύτταρα του ζώου καλλιεργούνται σε ανοξείδωτα βαρέλια που ονομάζονται βιοαντιδραστήρες, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την αντιγραφή των κυττάρων ή την ανάπτυξη της βιολογικής μάζας.

Τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία έχουν αντιμετωπιστεί με ενθουσιασμό λόγω της δυνατότητάς τους να αντικαταστήσουν τα εκατομμύρια ζώα που εκτρέφονται σε εργοστασιακές φάρμες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο κάποιοι βλέπουν διστακτικά όλο αυτό το εγχείρημα.

Ενέκρινε ο FDA το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο;

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ βλέπει μάλλον θετικά την ανάπτυξη αυτών των προϊόντων, ωστόσο υπάρχουν ακόμα διαδικασίες για τα προϊόντα εκείνα που παράγονται από εταιρείες κρέατος με βάση τα κύτταρα. Τα προϊόντα αυτά που θα πρέπει να υποβληθούν σε διαδικασίες και τεστ επιτυχώς πριν φτάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ προς κατανάλωση στις Η.Π.Α. Μέρος αυτής της διαδικασίας περιλαμβάνει τη λήψη έγκρισης από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Αντιδράσεις στην Ιταλία για αυτά τα προϊόντα και απαγόρευση τους

Η Ιταλία απαγόρευσε την παραγωγή εργαστηριακού κρέατος σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την ισχυρή γεωργική βιομηχανία της και την παραδοσιακή μαγειρική κουλτούρα.

Στην Ιταλία πάρθηκε κοινοβουλευτική έγκριση και οι Ιταλοί θεωρούν την ανάπτυξη κρέατος καλλιέργειας και άλλων μη παραδοσιακών τροφίμων, όπως η σκόνη εντόμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, ως απειλή για τη γαστρονομική κληρονομιά της χώρας.

Υπάρχουν πολλές ιταλικές αγροτικές επιχειρήσεις που φοβούνται ότι στο μέλλον η ζήτηση για «εργαστηριακό» κρέας μεταξύ των νέων Ιταλών που ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της κατανάλωσης κρέατος, θα μπορούσε να πλήξει την γραμμή παραγωγής τους και τη ζήτηση του κρέατος όπως το ξέρουμε μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι εταιρείες και τα εστιατόρια θα απαγορεύεται, επίσης, να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «μπριζόλα» ή «σαλάμι» για να περιγράψουν φυτικά προϊόντα.

Ωστόσο, περιβαλλοντικές ομάδες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ιταλική απαγόρευση. Η Francesca Gallelli από την ομάδα υπεράσπισης των φυτών Good Food Institute Europe δήλωσε στους Financial Times ότι η κίνηση θα εμποδίσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το «εργαστηριακό» κρέας επέτρεψε στους ανθρώπους «να τρώνε ό, τι αγαπούν» με λιγότερες εκπομπές» και προσέθεσε πως «όταν οι επενδυτές έριξαν χρήματα σε αυτόν τον τομέα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία σήμερα έκλεισε την πόρτα σε αυτές τις ευκαιρίες».

Όπως και να έχει πάντως η κουβέντα για το καλλιεργούμενο ή εργαστηριακό κρέας καλά κρατεί και φαίνεται πως θα μπει κάποια στιγμή στα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:49

Πειραιώς: Αναβάθμιση αξιολόγησης από τον MSCI σε «ΑΑΑ»

15:47

Γουόλερ (Fed): Μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο - «Λίγο πιο περίπλοκος» ο Ιανουάριος λόγω των πολλών μάκρο

15:44

ΝΔ: Πάνω από 122 χιλιάδες ενεργά μέλη ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές - Εκλέχθηκαν 2.500 εκπρόσωποι

15:38

Το SAFE στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια με τον γενικό διευθυντή Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος της ΕΕ

15:34

Εξάρχου (Aktor): Το LNG και οι παραχωρήσεις θα συμβάλλουν στην ισχυροποίηση των εσόδων του Ομίλου

15:28

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν: Στο επίκεντρο η Ουκρανία

15:18

Η QNR εγκαινίασε νέα γραφεία - Φιλοξενούνται και οι 6 εταιρείες του Ομίλου

15:18

Τασούλας: Άριστο το επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-Λουξεμβούργου

15:04

Τουσκ: Το σχέδιο για την Ουκρανία δε θα πρέπει να υπονομεύει την ασφάλεια της Ευρώπης

15:04

Δήμας από Τζουμέρκα: Στόχος η άμεση καταγραφή των ζημιών για να στηρίξουμε τους πολίτες που έχουν πληγεί

15:02

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Mistral AI Arthur Mensch

14:57

Πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του ήπατος έχει θετικά αποτελέσματα σε σπάνια μορφή της νόσου

14:55

Σε ιστορικά υψηλά αναμένεται να φτάσουν οι δαπάνες των Αμερικανών αυτές τις γιορτές

14:52

Το Πάσχα θα τεθεί σε λειτουργία ο ψηφιακός βοηθός με ΑΙ στο 1566

14:50

Λάιεν: Είμαστε ενωμένοι στην υποστήριξη της Ουκρανίας

14:46

Γερμανία και Γαλλία αξιολογούν «θετικά» τις συνομιλίες για την Ουκρανία

14:45

Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για την Ουκρανία συμμετείχε ο Κυρ. Μητσοτάκης

14:44

Αυτοψία Κατσαφάδου στη Βόνιτσα αύριο Τρίτη για την κακοκαιρία

14:42

Λονδίνο: Σχεδιάζει την εφαρμογή φόρου διανυκτέρευσης

14:34

10+1 λόγοι που θα σας κάνουν να ετοιμάσετε βαλίτσα για Τοσκάνη

14:34

Θεοδωρόπουλος: Η νοοτροπία μας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που κρατάει την Ελλάδα πίσω

14:24

Helleniq Energy: Εγκαινίασε την Helleniq Petroleum Trading με έδρα τη Γενεύη

14:13

Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Πράσινο φως» στην εξαγορά της Νίκας από την Υφαντής

14:12

Μαρινάκης για Τσίπρα: Βλέπω πολύ μεγάλη αλαζονεία, δεν υπάρχει μια συγγνώμη σε πάνω από 700 σελίδες

14:09

Novo Nordisk: «Βουτιά» για τη μετοχή μετά την αποτυχία δοκιμής για το Αλτσχάιμερ

13:50

Ουκρανία: Ο Τραμπ μιλά για «μεγάλη πρόοδο», ο Ζελένσκι προειδοποιεί κατά της παραχώρησης εδαφών

13:49

Χατζηδάκης: Με χρήση τεχνητής νοημοσύνης η μείωση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο

13:39

Μιχαηλίδου: Την Πέμπτη η κλήρωση για τα 1.000 ευρώ σε όσους έχουν προπληρωμένη κάρτα

13:37

Έρευνα Nielsen: Υψηλή η εξοικείωση των Ελλήνων με την τεχνητή νοημοσύνη

13:24

Η IDE υποδέχτηκε την Σχολή Διοίκησης και Επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού

gazzetta
gazzetta reader insider insider