Τι είναι το κρέας που «καλλιεργείται» στο εργαστήριο και γιατί το απαγορεύει η Ιταλία;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι είναι το κρέας που «καλλιεργείται» στο εργαστήριο και γιατί το απαγορεύει η Ιταλία;
Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο αναπτύσσεται από τα κύτταρα ενός ζώου χωρίς να χρειάζεται να σφαγεί ζώο ώστε τελικά να ληφθεί το κρέας.

Τι είναι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο;

Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο αναπτύσσεται από τα κύτταρα ενός ζώου χωρίς να χρειάζεται να σφαγεί ζώο ώστε τελικά να ληφθεί το κρέας.

Τα κύτταρα του ζώου καλλιεργούνται σε ανοξείδωτα βαρέλια που ονομάζονται βιοαντιδραστήρες, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την αντιγραφή των κυττάρων ή την ανάπτυξη της βιολογικής μάζας.

Τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία έχουν αντιμετωπιστεί με ενθουσιασμό λόγω της δυνατότητάς τους να αντικαταστήσουν τα εκατομμύρια ζώα που εκτρέφονται σε εργοστασιακές φάρμες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο κάποιοι βλέπουν διστακτικά όλο αυτό το εγχείρημα.

Ενέκρινε ο FDA το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο;

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ βλέπει μάλλον θετικά την ανάπτυξη αυτών των προϊόντων, ωστόσο υπάρχουν ακόμα διαδικασίες για τα προϊόντα εκείνα που παράγονται από εταιρείες κρέατος με βάση τα κύτταρα. Τα προϊόντα αυτά που θα πρέπει να υποβληθούν σε διαδικασίες και τεστ επιτυχώς πριν φτάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ προς κατανάλωση στις Η.Π.Α. Μέρος αυτής της διαδικασίας περιλαμβάνει τη λήψη έγκρισης από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Αντιδράσεις στην Ιταλία για αυτά τα προϊόντα και απαγόρευση τους

Η Ιταλία απαγόρευσε την παραγωγή εργαστηριακού κρέατος σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την ισχυρή γεωργική βιομηχανία της και την παραδοσιακή μαγειρική κουλτούρα.

Στην Ιταλία πάρθηκε κοινοβουλευτική έγκριση και οι Ιταλοί θεωρούν την ανάπτυξη κρέατος καλλιέργειας και άλλων μη παραδοσιακών τροφίμων, όπως η σκόνη εντόμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, ως απειλή για τη γαστρονομική κληρονομιά της χώρας.

Υπάρχουν πολλές ιταλικές αγροτικές επιχειρήσεις που φοβούνται ότι στο μέλλον η ζήτηση για «εργαστηριακό» κρέας μεταξύ των νέων Ιταλών που ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της κατανάλωσης κρέατος, θα μπορούσε να πλήξει την γραμμή παραγωγής τους και τη ζήτηση του κρέατος όπως το ξέρουμε μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι εταιρείες και τα εστιατόρια θα απαγορεύεται, επίσης, να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «μπριζόλα» ή «σαλάμι» για να περιγράψουν φυτικά προϊόντα.

Ωστόσο, περιβαλλοντικές ομάδες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ιταλική απαγόρευση. Η Francesca Gallelli από την ομάδα υπεράσπισης των φυτών Good Food Institute Europe δήλωσε στους Financial Times ότι η κίνηση θα εμποδίσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το «εργαστηριακό» κρέας επέτρεψε στους ανθρώπους «να τρώνε ό, τι αγαπούν» με λιγότερες εκπομπές» και προσέθεσε πως «όταν οι επενδυτές έριξαν χρήματα σε αυτόν τον τομέα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία σήμερα έκλεισε την πόρτα σε αυτές τις ευκαιρίες».

Όπως και να έχει πάντως η κουβέντα για το καλλιεργούμενο ή εργαστηριακό κρέας καλά κρατεί και φαίνεται πως θα μπει κάποια στιγμή στα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Ενστάσεις από Ελεγκτικό Συνέδριο για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αναδάσωσης

23:38

Στο «σφυρί» το πιο πολύτιμο κέρμα στην Ευρώπη - Ως και 2,5 εκατ. ευρώ η αξία του

23:23

Στην παρουσίαση της ελληνικής λίστας «Forbes 30 under 30» για το 2026 αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης

23:09

Tech ράλι στην Wall Street με «οδηγό» την Alphabet

22:57

Γάζα: Εντοπίστηκε η σορός ενός εκ των τελευταίων ισραηλινών ομήρων

22:43

Greenpeace: Η προστασία του κλίματος και των δασών εκτός του επίσημου αποτελέσματος της COP30 και φέτος

22:25

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ζητούν εκδίκηση από το Ισραήλ για την δολοφονία ηγέτη της Χεζμπολάχ

22:10

Κατσαφάδος για κακοκαιρία: Προτεραιότητα η άμεση στήριξη των πληγέντων και η ταχεία αποκατάσταση των ζημιών

21:57

Telefónica: Στα συνδικάτα πρόταση για περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας στην Ισπανία

21:49

Κέρδη για το πετρέλαιο με το βλέμμα στην Ουκρανία

21:38

Άνοδος άνω του 1% για τον χρυσό με ώθηση από τις ελπίδες για τα επιτόκια

21:36

Ρωσία: Καταρρίφθηκαν 50 ουκρανικά drones που κατευθύνονταν προς τη Μόσχα

21:18

Χρηματιστήριο Αθηνών: Υψηλή συμμετοχή στο ATHEX Mid Cap Conference 2025

20:55

Ιταλία: Η κεντροαριστερά κερδίζει τις εκλογές σε Απουλία, Καμπανία - Η κεντροδεξιά πήρε το Βένετο

20:46

Ο Τραμπ θα ταξιδέψει στην Κίνα τον Απρίλιο

20:36

Θεοδωρικάκος: Κάλεσμα σε όλα τα κόμματα να στηρίξουν τη δημιουργία της νέας Ανεξάρτητης Αρχής

20:17

Παράταση προθεσμιών για την αποκατάσταση κτηρίων πληγέντων από τις πλημμύρες του 2023

20:10

Μερτς: Η Ρωσία πρέπει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

20:04

Η ανταλλαγή που ζητούν οι ΗΠΑ από την Ευρώπη στο εμπόριο

19:59

Λαγκάρντ: Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί ακόμα να δώσει πλεονέκτημα στην ΕΕ

19:54

Μητσοτάκης: Ο τομέας της AI δεν χρειάζεται να εξαρτάται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ

19:46

Κεραμέως στο CEO Initiative 2025: Στρατηγική προσέγγιση για τον επαναπατρισμό ταλέντων

19:33

Νικολοπούλου (Επ. Ανταγωνισμού): Η αύξηση του κόστους ζωής αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα

19:30

Ισραήλ: Η GHF τερματίζει την αποστολή της στη Γάζα

19:24

Παπαστεργίου: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του Δημοσίου

19:12

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - «Βουτιά» για τις μετοχές άμυνας ελέω του Ουκρανικού

19:06

ΥΠΕΝ: Μετά από 24 χρόνια, επιταχύνονται οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του Υδροηλεκτρικού Έργου Μεσοχώρας Τρικάλων

18:48

Κίνα - ΗΠΑ: Τηλεφωνική συνομιλία Σι με Τραμπ

18:40

BriQ Properties: 57,2% των μετόχων ανταποκρίθηκε στο πρόγραμμα Επανεπένδυσης Μερίσματος

18:36

Μιχαηλίδου: 6.083 παιδιά παίρνουν voucher στη Β’ Πρόσκληση για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider