Τι είναι το κρέας που «καλλιεργείται» στο εργαστήριο και γιατί το απαγορεύει η Ιταλία;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι είναι το κρέας που «καλλιεργείται» στο εργαστήριο και γιατί το απαγορεύει η Ιταλία;
Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο αναπτύσσεται από τα κύτταρα ενός ζώου χωρίς να χρειάζεται να σφαγεί ζώο ώστε τελικά να ληφθεί το κρέας.

Τι είναι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο;

Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο αναπτύσσεται από τα κύτταρα ενός ζώου χωρίς να χρειάζεται να σφαγεί ζώο ώστε τελικά να ληφθεί το κρέας.

Τα κύτταρα του ζώου καλλιεργούνται σε ανοξείδωτα βαρέλια που ονομάζονται βιοαντιδραστήρες, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την αντιγραφή των κυττάρων ή την ανάπτυξη της βιολογικής μάζας.

Τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία έχουν αντιμετωπιστεί με ενθουσιασμό λόγω της δυνατότητάς τους να αντικαταστήσουν τα εκατομμύρια ζώα που εκτρέφονται σε εργοστασιακές φάρμες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο κάποιοι βλέπουν διστακτικά όλο αυτό το εγχείρημα.

Ενέκρινε ο FDA το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο;

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ βλέπει μάλλον θετικά την ανάπτυξη αυτών των προϊόντων, ωστόσο υπάρχουν ακόμα διαδικασίες για τα προϊόντα εκείνα που παράγονται από εταιρείες κρέατος με βάση τα κύτταρα. Τα προϊόντα αυτά που θα πρέπει να υποβληθούν σε διαδικασίες και τεστ επιτυχώς πριν φτάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ προς κατανάλωση στις Η.Π.Α. Μέρος αυτής της διαδικασίας περιλαμβάνει τη λήψη έγκρισης από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Αντιδράσεις στην Ιταλία για αυτά τα προϊόντα και απαγόρευση τους

Η Ιταλία απαγόρευσε την παραγωγή εργαστηριακού κρέατος σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την ισχυρή γεωργική βιομηχανία της και την παραδοσιακή μαγειρική κουλτούρα.

Στην Ιταλία πάρθηκε κοινοβουλευτική έγκριση και οι Ιταλοί θεωρούν την ανάπτυξη κρέατος καλλιέργειας και άλλων μη παραδοσιακών τροφίμων, όπως η σκόνη εντόμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, ως απειλή για τη γαστρονομική κληρονομιά της χώρας.

Υπάρχουν πολλές ιταλικές αγροτικές επιχειρήσεις που φοβούνται ότι στο μέλλον η ζήτηση για «εργαστηριακό» κρέας μεταξύ των νέων Ιταλών που ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της κατανάλωσης κρέατος, θα μπορούσε να πλήξει την γραμμή παραγωγής τους και τη ζήτηση του κρέατος όπως το ξέρουμε μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι εταιρείες και τα εστιατόρια θα απαγορεύεται, επίσης, να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «μπριζόλα» ή «σαλάμι» για να περιγράψουν φυτικά προϊόντα.

Ωστόσο, περιβαλλοντικές ομάδες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ιταλική απαγόρευση. Η Francesca Gallelli από την ομάδα υπεράσπισης των φυτών Good Food Institute Europe δήλωσε στους Financial Times ότι η κίνηση θα εμποδίσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το «εργαστηριακό» κρέας επέτρεψε στους ανθρώπους «να τρώνε ό, τι αγαπούν» με λιγότερες εκπομπές» και προσέθεσε πως «όταν οι επενδυτές έριξαν χρήματα σε αυτόν τον τομέα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία σήμερα έκλεισε την πόρτα σε αυτές τις ευκαιρίες».

Όπως και να έχει πάντως η κουβέντα για το καλλιεργούμενο ή εργαστηριακό κρέας καλά κρατεί και φαίνεται πως θα μπει κάποια στιγμή στα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:58

ΕΕΕΠ: Νέα σύμβαση συμβουλευτικών υπηρεσιών για την επιτάχυνση των διαγωνισμών

12:55

ΗΡΑΚΛΗΣ: Το έργο OLYMPUS εντάχθηκε στις Στρατηγικές Επενδύσεις Εθνικής Σημασίας

12:49

Συρία: Θα συμμετέχει πλέον «ενεργά» στην αντιμετώπιση των «τρομοκρατικών» οργανώσεων

12:48

Επίτροπος Ενέργειας: «Σθεναρή η υποστήριξη» της ΕΕ στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

12:46

Κρεμλίνο: Το Κίεβο θα πρέπει να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία «αργά ή γρήγορα»

12:44

Ferryhopper: Νέα σελίδα real-time ενημερώσεων για ακτοπλοϊκά δρομολόγια

12:40

Schneider Electric: Ανοίγει τον δρόμο για την παγκόσμια ανάπτυξη των καυσίμων e-μεθανόλης

12:40

Qualco: Προσήλωση του οργανισμού στις αρχές της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας

12:38

Συνεργασία Turkcell - Google για την ανάπτυξη του πρώτου hyperscale data center στην Τουρκία

12:36

Στις 23 οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων το 2024

12:35

Αύξηση 7,7% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στη χώρα τον Οκτώβριο

12:28

Γαλλία: Στις 16 Μαρτίου ξεκινά η εκδίκαση της έφεσης του Σαρκοζί

12:24

Τσιάρας για ευλογιά προβάτων: Νέες αποζημιώσεις 12,2 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους και Περιφέρειες

12:21

Μητσοτάκης για νέα αεροσκάφη της Πυροσβεστικής: Η μεγαλύτερη επένδυση στην ανθεκτικότητα της πατρίδας μας

12:14

Alpha Bank: Με 29,794% στα δικαιώματα ψήφου η Unicredit - Πώς αναλύεται το ποσοστό

12:13

Τουρκία: Καθηλώνονται όλα τα μεταγωγικά C-130 - «Πολύ νωρίς για τα αίτια του δυστυχήματος»

12:13

BlackRock: Mega deal 27 δισ. δολ. με την ισπανική κατασκευαστική ACS για κέντρα δεδομένων

12:04

Shein - Temu: Η ΕΕ σχεδιάζει την επιβολή δασμών σε μικρά πακέτα που εισάγονται στην Ευρώπη

11:58

Τουρκία: Η δύναμη σταθεροποίησης στη Γάζα πρέπει να εγγυάται ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει

11:53

Eurobank & Fairfax Digital: Συνεργασία με EY και Microsoft για υιοθέτηση Αgentic AI στον τραπεζικό κλάδο

11:44

«Γιατί εξαφανίστηκες Satoshi Nakamoto»: Οι ερωτήσεις που θα κάναμε όλοι στον δημιουργό του bitcoin

11:42

230 δολάρια «για μια κομμένη κάλτσα»: Το διαδίκτυο χλευάζει το νέο iPhone Pocket της Apple

11:42

Performance Technologies: Έλαβε το Microsoft Partner of the Year Award 2025 για την Ελλάδα

11:40

Profile Software: Επέκταση της λύσης Axia με νέες δυνατότητες Wealth Management

11:38

Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ανοίγει νέους δρόμους στην Ογκολογία- Γίνεται το πρώτο Μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Κλινικών Μελετών EDOS στην Ελλάδα

11:38

Θεμιστοκλέους: Η ψηφιακή υγεία δεν είναι το μέλλον, είναι το παρόν που ήδη υλοποιείται

11:37

ΔΕΗ: Αναβάθμιση αξιολόγησης από τον MSCI σε βαθμίδα "A" για θέματα ESG

11:35

Παπαϊωάννου: Σχεδόν 290.000 διαγραφές μη ενεργών φοιτητών - Ως 31/12 η εκκαθάριση

11:33

Αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων εννεάμηνου 2025 για την Interlife

11:31

Επεκτείνεται η συνεργασία Snappi και Vodafone CU

gazzetta
gazzetta reader insider insider