Τι είναι το κρέας που «καλλιεργείται» στο εργαστήριο και γιατί το απαγορεύει η Ιταλία;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι είναι το κρέας που «καλλιεργείται» στο εργαστήριο και γιατί το απαγορεύει η Ιταλία;
Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο αναπτύσσεται από τα κύτταρα ενός ζώου χωρίς να χρειάζεται να σφαγεί ζώο ώστε τελικά να ληφθεί το κρέας.

Τι είναι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο;

Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο αναπτύσσεται από τα κύτταρα ενός ζώου χωρίς να χρειάζεται να σφαγεί ζώο ώστε τελικά να ληφθεί το κρέας.

Τα κύτταρα του ζώου καλλιεργούνται σε ανοξείδωτα βαρέλια που ονομάζονται βιοαντιδραστήρες, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την αντιγραφή των κυττάρων ή την ανάπτυξη της βιολογικής μάζας.

Τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία έχουν αντιμετωπιστεί με ενθουσιασμό λόγω της δυνατότητάς τους να αντικαταστήσουν τα εκατομμύρια ζώα που εκτρέφονται σε εργοστασιακές φάρμες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο κάποιοι βλέπουν διστακτικά όλο αυτό το εγχείρημα.

Ενέκρινε ο FDA το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο;

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ βλέπει μάλλον θετικά την ανάπτυξη αυτών των προϊόντων, ωστόσο υπάρχουν ακόμα διαδικασίες για τα προϊόντα εκείνα που παράγονται από εταιρείες κρέατος με βάση τα κύτταρα. Τα προϊόντα αυτά που θα πρέπει να υποβληθούν σε διαδικασίες και τεστ επιτυχώς πριν φτάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ προς κατανάλωση στις Η.Π.Α. Μέρος αυτής της διαδικασίας περιλαμβάνει τη λήψη έγκρισης από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Αντιδράσεις στην Ιταλία για αυτά τα προϊόντα και απαγόρευση τους

Η Ιταλία απαγόρευσε την παραγωγή εργαστηριακού κρέατος σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την ισχυρή γεωργική βιομηχανία της και την παραδοσιακή μαγειρική κουλτούρα.

Στην Ιταλία πάρθηκε κοινοβουλευτική έγκριση και οι Ιταλοί θεωρούν την ανάπτυξη κρέατος καλλιέργειας και άλλων μη παραδοσιακών τροφίμων, όπως η σκόνη εντόμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, ως απειλή για τη γαστρονομική κληρονομιά της χώρας.

Υπάρχουν πολλές ιταλικές αγροτικές επιχειρήσεις που φοβούνται ότι στο μέλλον η ζήτηση για «εργαστηριακό» κρέας μεταξύ των νέων Ιταλών που ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της κατανάλωσης κρέατος, θα μπορούσε να πλήξει την γραμμή παραγωγής τους και τη ζήτηση του κρέατος όπως το ξέρουμε μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι εταιρείες και τα εστιατόρια θα απαγορεύεται, επίσης, να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «μπριζόλα» ή «σαλάμι» για να περιγράψουν φυτικά προϊόντα.

Ωστόσο, περιβαλλοντικές ομάδες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ιταλική απαγόρευση. Η Francesca Gallelli από την ομάδα υπεράσπισης των φυτών Good Food Institute Europe δήλωσε στους Financial Times ότι η κίνηση θα εμποδίσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το «εργαστηριακό» κρέας επέτρεψε στους ανθρώπους «να τρώνε ό, τι αγαπούν» με λιγότερες εκπομπές» και προσέθεσε πως «όταν οι επενδυτές έριξαν χρήματα σε αυτόν τον τομέα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία σήμερα έκλεισε την πόρτα σε αυτές τις ευκαιρίες».

Όπως και να έχει πάντως η κουβέντα για το καλλιεργούμενο ή εργαστηριακό κρέας καλά κρατεί και φαίνεται πως θα μπει κάποια στιγμή στα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:57

Απώλειες στη Wall Street ελέω εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας - Στο «κόκκινο» Meta και Microsoft

15:57

Aegean: Νέο πρόγραμμα υποτροφιών για πιλότους - Αιτήσεις έως 21/12

15:55

Γερμανία: Υποχώρησε στο 2,3% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

15:50

Ταξί: 48ωρη απεργία 5 και 6 Νοεμβρίου στην Αθήνα

15:42

Τσίπρας: Ανακοίνωσε τα μέλη του Ινστιτούτου - Αναλυτικά τα ονόματα

15:41

Ουκρανία: Τρεις νεκροί από τη ρωσική επίθεση με drones και πυραύλους στο ενεργειακό δίκτυο

15:32

Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας

15:21

Στο 5,8% οι αποδόσεις του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας το γ΄ τρίμηνο

15:16

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα έχει επιχειρήσεις που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν παγκοσμίως

15:16

Eli Lilly: Αναβαθμίζει το ετήσιο guidance λόγω του ισχυρού τρίτου τριμήνου

15:15

Τρίτη σερί «παύση» στα επιτόκια από ΕΚΤ - Πηγή ανθεκτικότητας η ισχυρή αγορά εργασίας

15:08

Θετικές για το deal ΟΠΑΠ-Allwyn οι Fitch και S&P

15:03

Mastercard: Οι ανθεκτικές καταναλωτικές δαπάνες ώθησαν τα κέρδη πάνω από τις εκτιμήσεις

15:01

Η Meta στοχεύει να αντλήσει τουλάχιστον 25 δισ. δολάρια από εκδόσεις ομολόγων

14:59

Πότε έρχονται τα πρώτα πρόστιμα από τις κάμερες στους δρόμους - Τι διευκρίνισε ο Κυρανάκης

14:52

«Βουτιά» τετραετίας για τα κέρδη της BYD στο γ' τρίμηνο

14:52

ΔΕΔΔΗΕ: Στη Nova το μεγαλύτερο έργο μαζικής διασύνδεσης έξυπνων μετρητών

14:41

Ο Όμιλος Άβαξ υποστηρικτής της 9ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

14:33

Μεγάλη εταιρεία ζαχαρωδών χρεοκόπησε εν μέσω Halloween

14:31

ΟΠΑΠ: Στις 25/11 τα αποτελέσματα ενναμήνου 2025

14:31

Ταξίδι στις μαγευτικές λίμνες της Φλώρινας

14:26

Galaxy Cosmos Mezz: Έλαβε πληρωμές κουπονιών 1,2 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο

14:25

Πόλεμος προσφορών Novo Nordisk - Pfizer για την αμερικανική Metsera

14:21

Επ. Ανταγωνισμού: Τηλε-ημερίδα παρουσίασης της ενδιάμεσης έκθεσης για την ακτοπλοΐα

14:13

Κακλαμάνης: Μέχρι τον Μάρτιο η συνολική αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής

14:11

Λίβανος: Ο πρόεδρος δίνει εντολή στον στρατό να αντιμετωπίσει κάθε ισραηλινή διείσδυση

14:00

Το «Ahepa Marathon Miltiades» συνεχίζει το πολιτιστικό έργο με νέα έκθεση ζωγραφικής

13:59

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν παντού τσιπ, καθώς η κρίση εφοδιασμού επιδεινώνεται

13:58

Ο κυκλώνας Μελίσα χτυπά την βόρεια Καραϊβική, επιταχύνεται ενώ κατευθύνεται προς τις Βερμούδες

13:58

Γάζα: Τούρκοι διασώστες παραμένουν στη Ράφα αναμένοντας έγκριση να εισέλθουν στο θύλακα

gazzetta
gazzetta reader insider insider