Πώς παίρνουν αποφάσεις οι αγρότες μας χωρίς επαρκή στοιχεία;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς παίρνουν αποφάσεις οι αγρότες μας χωρίς επαρκή στοιχεία;
Υπάρχουν ή απλώς δεν δημοσιοποιούνται; Ωφελείται κάποιος;

Την εποχή αυτή, οι αγρότες καλούνται να αποφασίσουν τι θα σπείρουν. Oι πληροφορίες όπως και εντυπώσεις που υπάρχουν στους κάμπους και τα γεωπονικά μαγαζιά, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία. Πώς περιμένετε να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, όταν βασίζονται σε λάθος πληροφορίες;

Αναφερόμαστε στην κατάσταση του βασικότερου ίσως κλάδου της αγροτικής μας παραγωγής, αυτόν της αιγοπροβατοτροφίας, αλλά αφορά το σύνολο της αγροτικής παραγωγής. Γιατί είναι βασικός; Δεν θα αναλύσουμε στοιχεία, απλά θα πούμε δύο επιχειρήματα: πρώτον οτι διαχειρίζεται το υπ’αριθμ ένα brand τροφίμου της χώρας, τη φέτα και δεύτερο οτι είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής προιόντων φυτικής παραγωγής. Καρποί, χόρτα, υποπροιόντα, όλα αγοράζονται από τους κτηνοτρόφους για να ταΐσουν τα ζώα τους.

Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα, η συνολική ποσότητα αιγοπρόβειου γάλακτος το 2022 ήταν 717 χιλ τόνους. Σε σύγκριση με 10 χρόνια πριν η αύξηση φθάνει το 35%.

Ο αριθμός των κτηνοτρόφων που παραδίδουν γάλα στη βιομηχανία ή άλλους χρήστες το 2022 ήταν 53.580 άτομα, ενώ το 2013 50,480. Υπήρξε μια μικρή αύξηση του αριθμού τους.

Απολύτως φυσιολογικά νούμερα, που στηρίζουν με επιτυχία την επέκταση των εξαγωγών φέτας στα χρόνια αυτά.

Ολα καλά μέχρι εδώ!

Εάν πάτε τώρα σε ένα οποιοδήποτε χωριό και ρωτήσετε τους αγρότες πώς πάει η κτηνοτροφία, θα σου πουν τα χειρότερα. «Ασε φίλε, πάει σβήσανε τα κοπάδια, τα παρατάνε οι άνθρωποι με τις τιμές που παίρνουν, πολλά τα έξοδα, δεν βρίσκουν τσοπάνηδες, δεν..δεν..δεν». Εαν συνεχίσεις τη συζήτηση για την αιγοτροφία θα σου πουν ακόμη χειρότερα: «Σε λίγο δεν θα ξέρουμε πως είναι το κατσίκι, Ποιoς θα πάει τώρα να φυλάξει γίδια κλπ. Κλπ”.

Ναι αλλά τότε πως γίνεται η κτηνοτροφία να καταστρέφεται ενώ παράλληλα να αυξάνει τόσο πολύ η ποσότητα παραγομένου γάλακτος; Και πώς τα παρατάνε όταν αριθμός των κτηνοτρόφων μετά από διακυμάνσεις έχει ελαφρά αυξητική τάση; Αρα κάποιοι, κι ας είναι πολλοί στον αριθμό, λένε ό,τι νομίζουν, για να μη πούμε ό,τι τους κατέβει…

Αλλο πράγμα ότι αλλάζει δομή η κτηνοτροφία, όπως όλες οι οικονομικές δραστηριότητες και άλλο οτι τα εγκαταλείπουν οι κτηνοτρόφοι. Ναι, εγκαταλείπουν οι μεγάλης ηλικίας χωρίς διαδοχή, αφού πρόκειται για ένα δύσκολο επάγγελμα. Πολλοί όμως που «κράτησαν πίσω τα παιδιά τους», μπήκαν σε προγράμματα και με τη βοήθεια κράτους και βιομηχανίας έφτιαξαν σύγχρονες μονάδες. Οπως φαίνεται βγάζουν και πολύ γάλα, το οποίο και πληρώνεται ικανοποιητικά.

Τα στοιχεία που παραθέσαμε πιο πάνω, είναι σίγουρο οτι είναι απολύτως ελεγμένα και σωστά. Μετά τις διάφορες φάσεις «ελληνοποίησης» που περάσαμε τα τελευταία χρόνια, έχει μπει μια τάξη. Παράγοντες της αγοράς έχουν παρόμοια άποψη.
Αρα η εντύπωση που έχουν οι γεωργοί είναι άκρως λανθασμένη! Κι αυτό τους οδηγεί με βεβαιότητα σε λάθος αποφάσεις, σε δύο επίπεδα: πρώτο τι θα σπείρουν και δεύτερο τι τιμές θα ζητήσουν ή θα είναι ικανοποιημένοι.

Ας ξεκινήσουμε από το δεύτερο. Οταν έχεις τη λάθος εικόνα οτι τα κοπάδια φθίνουν και οι κτηνοτρόφοι τα παρατάνε, τότε κοιτάς να διώξεις το τριφύλι ή άλλες ζωοτροφές όπως- όπως, για να μη σου μείνει. Εαν όμως έχεις η σωστή εικόνα οτι όχι μόνο δεν τα παρατάνε αλλά παραδίδουν και μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος απολαμβάνοντας μάλιστα και υψηλές τιμές, τότε ίσως σκεφτείς μέρος της παραγωγής σου να το βάλεις στην αποθήκη να το εμπορευτείς το χειμώνα που οι τιμές ανεβαίνουν. Ηδη την ώρα αυτή οι τιμές έχουν φτάσει σε επίπεδο δυσθεώρητο!

Τόσο μεγάλη μπορεί να είναι η διαφορά συμπεριφοράς, όταν έχει τη σωστή ή λάθος πληροφόρηση!!!

Κάτι παρόμοιο ισχύει και με την απόφαση σποράς. Οταν βρίσκεσαι υπό καθεστώς άγχους με ποιο τρόπο θα διαθέσεις την παραγωγή σου με βάση τις φήμες περί υποχώρησης της κτηνοτροφίας, δεν σπέρνεις για παράδειγμα τον ιδιαίτερα ωφέλιμο βίκο (ένα κτηνοτροφικό φυτό με πολλά ευεργετήματα για το έδαφος) και αποφασίζεις να τα βάλεις σιτάρια, να τα δώσεις στον έμπορο κι όσο πιάσεις. Το σίγουρο είναι οτι θα σε πιάσει ο έμπορος Κώτσο!

Η σημασία της έγκαιρης και σωστής πληροφόρησης, καθώς και της σωστής ανάλυσής της, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την λήψη αποφάσεων. Μέχρι και Νόμπελ Οικονομίας έχουν απονεμηθεί για το θέμα αυτό. Ετσι λοιπόν, στην πράξη αποδεικνύει οτι λόγω έλλειψης πληροφόρησης των αγροτών, οι πάσης φύσεως ενδιάμεσοι κάνουν πάρτυ.

Είναι άραγε ρόλος μόνο του κράτους να αναλάβει να κάνει διάχυση της πληροφορίας. Φυσικά και όχι! Γιατί ένας Δήμος να μη ζητήσει από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ τα στοιχεία που αφορούν την περιφέρειά του, τους γειτονικούς Δήμους αλλά και το Νομό του και τη χώρα ολόκληρη. Και στη συνέχεια να τα δημοσιοποιήσει. Γιατί η διεπαγγελματική φέτας να μην ενθαρρύνει τους αγρότες, γεωργούς και κτηνοτρόφους, οτι το μέλλον τους ανήκει και να τα στοιχεία που το αποδεικνύουν; Ακόμη ακόμη και ιδιωτικές βιομηχανίες να επικοινωνήσουν τα στοιχεία αυτά με τους παραγωγούς τους, μόνο όφελος θα έχουν.

Αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος, είναι να μάθει τους αγρότες να σκέπτονται με οικονομική λογική. Σήμερα, σκέπτονται μόνο την προσφορά προιόντος που βλέπουν μπροστά τους. Δεν τους απασχολεί στον προβληματισμό τους σχεδόν ποτέ η ζήτηση. «Εχει πολύ προιόν εδώ σε εμάς, άρα θα πέσει η τιμή». Κι αν έχει πάθει ζημιά κάπου αλλού; Ετσι δεν την πάτησαν πέρυσι οι ελαιοπαραγωγοί μας. Μη γνωρίζοντας οτι η Ισπανία έχει πάθει τεράστια ζημιά στο ελαιόλαδο, πούλησαν νωρίς σε αρκετά καλές τιμές. Λίγες ημέρες να κρατούσαν αργότερα, θα απολάμβαναν τιμές ζωής!

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έκανε καλή δουλειά στη συλλογή στοιχείων. Τώρα όμως αποκαλύπτεται σιγά σιγά το κενό της διάχυσης της πληροφορίας και αργότερα της ανάλυσής της.

Ας δημοσιεύσει πέρα από τον ιστότοπό του τα πολλά και σημαντικά στοιχεία που έχει μαζέψει και θα εκπλαγεί με τις αντιδράσεις και τις συνέπειες. Αυτοί που θέλουν την πληροφορία ελεγχόμενη, θα ξεσπαθώσουν, διότι θίγονται και περιορίζεται το πεδίο δράσης τους. Είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να βάλουν φρένο σε κάθε εκσυγχρονισμό και πρόοδο. Ολοι οι υπόλοιποι θα έχουν στα χέρια τους ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο να παίρνουν σωστές αποφάσεις.

Άντε και σε παρόμοια στοιχεία για τα κελυφωτά φυστίκια, που ενώ είμαστε η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα της Ευρώπης, δεν εμφανιζόμαστε πουθενά, ούτε στις εκτιμήσεις ούτε στις προβλέψεις, ούτε στο τελικό ύψος παραγωγής! Και ντρεπόμαστε, όταν μας ρωτάνε οι συνάδελφοι του εξωτερικού...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:55

ΣτΕ: Προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του από 1/8 έως 9/8, λόγω μετακόμισης

15:51

Βρούτσης: Ανακοίνωσε νέες βελτιωτικές αλλαγές για την οπαδική βία

15:41

Τι είναι η νόσος Sjögren και γιατί χρειάζονται σχεδόν τρία χρόνια για να διαγνωστεί

15:32

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Κομισιόν εκταμίευσε την 4η δόση 2,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

15:24

Στουρνάρας: Επιβεβλημένη η συγχώνευση Attica Bank - Παγκρήτιας - Θα οδηγούνταν σε κατάρρευση

15:17

ΕΛΓΑ: Πιστώνονται 70 εκατ. για την εξόφληση των πληγέντων από Daniel και Elias

15:17

Φοιτητικές κατοικίες: Νέο ράλι 10% στις τιμές ενοικίων – Έρευνα του Spitogatos

15:13

Χανιά: Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Αγριλές Σελίνου - Μήνυμα από το 112

15:10

Έλεγχοι σε παραλίες: Πάνω από 4.500 καταγγελίες - Ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ τα πρόστιμα

15:08

Σύνθετος PMI: «Βαρίδι» για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης η Γερμανία

15:06

Σπορ και luxury: Βρήκαμε τα κατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ που μπορείτε να τα φορέσετε από το πρωί μέχρι το βράδυ

14:36

ΓΣΕΒΕΕ: Συμμαχία για το περιβάλλον Δήμου Αθήνας και επιχειρήσεων

14:30

Πανώλη αιγοπροβάτων: Συνεχίζονται οι έλεγχοι - Χρηματοδότηση για τη δημιουργία rapid test

14:26

Παπαθανάσης: Εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης

14:24

Σάντσεθ: Έτοιμος να καταθέσει για τη σύζυγό του... γραπτώς

14:07

EAΓΜΕ-ΕΔΕΥΕΠ: Καίρια συμφωνία για την υπόγεια αποθήκευση ενέργειας στην Ελλάδα

14:02

Η Intrafashion (Pink Woman) εξαγοράζει την Axel Accessories 

13:58

Δράσεις στην Εβδομάδα Υγείας και Ασφάλειας στην Ολυμπία Οδό

13:42

Μελέτη EY-Saïd Business School: Κρίσιμη η ανθρωποκεντρική προσέγγιση για την επιτυχία έργων μετασχηματισμού

13:25

Αναβαθμίζεται ψηφιακά η UniCredit με δύο εξαγορές

13:24

Κομισιόν για Ελλάδα: Βήματα προόδου για το κράτος δικαίου αλλά και 4 νέες συστάσεις

13:21

Δημοπρασία 6μηνων εντόκων: Υποχώρησε στο 3,3% η απόδοση - Υπερκάλυψη κατά 2,39 φορές

13:16

Καζίνο Λουτρακίου: Υπεγράφη η συμφωνία εξυγίανσης - Νέα εποχή για το Club Hotel

13:03

ΕΛΣΤΑΤ: Συνολικά 4,9 εκατομμύρια πολίτες πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι πέρυσι

13:03

Η Cash Plus θέτει σε λειτουργία την τραπεζική λύση της Profile Software

13:00

Μητσοτάκης: Τα 50 χρόνια από την επιστροφή της Δημοκρατίας να γίνουν αφετηρία για καλύτερη δημόσια ζωή και καλύτερη Ελλάδα

12:51

Ρωσία: Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι κλιμακώνουν την ένταση στην Αρκτική

12:45

ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ: Αλλαγή σελίδας με σημαντικές επενδύσεις

12:40

Euroxx: Ισχυρό δεύτερο τρίμηνο από τις ελληνικές τράπεζες - Εν αναμονή αναβαθμίσεων

12:40

Ολυμπιακοί Αγώνες - Παρίσι: 1 στα 4 δημόσια Wi-Fi είναι επισφαλές

gazzetta
gazzetta reader insider insider