Σοφία Κατσίγιαννη: Τι δεν μας λένε για την οικονομία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σοφία Κατσίγιαννη: Τι δεν μας λένε για την οικονομία
Οι φετινές οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης σημαδεύτηκαν από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές των τελευταίων μηνών.  

Της Σοφίας Κατσίγιαννη*

Οι φετινές οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης σημαδεύτηκαν από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές των τελευταίων μηνών.

Το πραγματικό κόστος των ζημιών από τις καταστροφές αυτές δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπολογιστεί ακριβώς αλλά, ημιεπίσημα, διαρρέεται ότι μπορεί ακόμα και να υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ.

Αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, υποδομές, περιουσίες και σπίτια θα απαιτήσουν μεγάλο χρονικό διάστημα αποκατάστασης, αλλά και τεράστια κονδύλια, ενώ παράλληλα δεν γνωρίζουμε αν είναι εφικτή η επιστροφή στην πρότερη κατάσταση.

Παρόλα αυτά, μια ο Πρωθυπουργός έχει αποφύγει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση πυρκαγιών και πλημμυρών από την κυβέρνησή του, καθώς κατά πάσα βεβαιότητα τα φαινόμενα αυτά δεν θα εκλείψουν στο μέλλον.

Υπό τη σκιά των παραπάνω, στον τομέα της οικονομίας, το «καλάθι» της κυβέρνησης, είναι κατώτερο του αναμενόμενου.

Στα τρόφιμα έχουμε σωρευμένες αυξήσεις εδώ και 26 μήνες, με διψήφιο ρυθμό τους τελευταίους 17 μήνες, 12% τον Ιούλιο,10,7% τον Αύγουστο, χωρίς να αναμένεται αποκλιμάκωση, με την αισχροκέρδεια να οργιάζει και την απληστία των κερδών, όπως παρατηρεί και η επιτροπή ανταγωνισμού, (που όμως δεν κάνει τίποτα), να κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, με δεδομένο ότι όπως παρατηρεί τα εταιρικά κέρδη συμβάλλουν κατά 50% στην αύξηση του πληθωρισμού.

Καμία αναφορά από την κυβέρνηση για μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, για στοχευμένους ελέγχους και αυστηρές ποινές στους κερδοσκόπους, για πλαφόν σε βασικά είδη στη Θεσσαλία.

Παράλληλα, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί μια φορολογική πολιτική που διευρύνει τις ανισότητες. Το μεγαλύτερο μέρος των φόρων εισοδήματος να πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν τους αυξημένους φόρους κατανάλωσης, ενώ οι έχοντες και κατέχοντες απολαμβάνουν προνομιακή φορολογική μεταχείριση.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως δεν μιλά για την άρση των αδικιών, ούτε καν για την τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας που κατατρώει τις οποίες αυξήσεις μισθών.

Μπορεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προσπαθώντας να «μαζέψει» το κλίμα μπροστά στις επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει ότι «ο Μητσοτάκης δεν αυξάνει φόρους» αλλά η κρυφή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας αποκαλύπτεται.

Την ίδια ώρα, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή και η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει την εφαρμογή γνωστών μέτρων, όπως η σύνδεση των POS χωρίς καμία αυτοκριτική για τις καθυστερήσεις. Καμία αναφορά σε ουσιαστικά κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ,το περιουσιολόγιο, που θα μπορούσαν να συμβάλουν αποφασιστικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση επιχειρεί με τις εξαγγελίες της να ξεγελάσει μισθωτούς και συνταξιούχους. Το δήθεν νέο μισθολόγιο στο δημόσιο με την οριζόντια αύξηση των 70€ από το 2024 δεν καλύπτει τις απώλειες των εισοδημάτων και στρεβλώνει τις σχέσεις των εισαγωγικών με τα καταληκτικά κλιμάκια. Οι αυξήσεις 10,5% που είπε ο πρωθυπουργός δεν αφορούν όλους τους δημόσιους υπαλλήλους καθώς υπολογίζει τα επιδόματα θέσεων ευθύνης που δίδονται κατά κύριο λόγο σε προϊσταμένους με ανάθεση και όχι αξιοκρατικά.

Οι συνταξιούχοι επίσης δεν καλύπτονται με το 7,75%, ιδίως όσοι έχουν προσωπική διαφορά. Η κατάργηση της εισφοράς στα φάρμακα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ δεν αποτελεί λύση. Χρειάζεται ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής.

Για τον ιδιωτικό τομέα, αγνοείται επιδεικτικά το πάγιο αίτημα για επαναφορά των Συλογικών Συμβάσεων Εργασία με αποτέλεσμα ο υπουργός να αποφασίζει για τον κατώτερο μισθό. Με βάση δε όλα τα στοιχεία, ο πραγματικός μέσος μισθός το 2022 μειώθηκε κατά 8,7% όπως επίσης μειώθηκε το εισοδηματικό μερίδιο των μισθωτών στο ΑΕΠ.

Τέλος, σε ότι αφορά το μέγα πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών όχι μόνο δεν υπάρχουν βιώσιμες λύσεις στο τραπέζι, αλλά ο Πρωθυπουργός ξιφουλκεί κατά του προγράμματος «Ηρακλής», το οποίο η Κυβέρνηση του θεσμοθέτησε, την ώρα που χιλιάδες δανειολήπτες βρίσκονται υπό την απειλή των πλειστηριασμών.

*Η Σοφία Κατσίγιαννη είναι Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ισότητας και Τουριστικής Ανάπτυξης στο δήμο Διονύσου Αττικής και αν. Γραμματέας Τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:51

Με σύνθημα «Μαζί για την Ελλάδα του 2030» ξεκινά το 16ο Συνέδριο της ΝΔ

07:44

Η θέση εργασίας με τα πιο πολλά χρήματα στην Ελλάδα - Έως 150.000 ευρώ ετησίως

07:37

Κεφάλαιο κίνησης μέσω έντοκων δανείων προσφέρει στους υπαλλήλους του ο ΟΠΕΚΑ - Η διαδικασία

07:32

HELLENiQ ENERGY: Το γεωπολιτικό crash test και η μάχη για diesel, jet fuel και ρεύμα

07:28

Γιατί «εκτροχιάστηκε» σημαντικό σιδηροδρομικό έργο στη Β. Ελλάδα

07:25

Τραμπ για ιρανικό ουράνιο: «Θα αισθανόμουν καλύτερα αν το είχαμε στα χέρια μας»

07:22

Prodea: «Ψήνει» deal με την Quadrivium Hellas με «φόντο» την είσοδο στα data centers

07:17

Τράπεζες: Στήριξαν τα επιτοκιακά έσοδα με αγορές ομολόγων 8,2 δισ. ευρώ

07:13

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Σαρωτικοί έλεγχοι σε όσους αμφισβήτησαν το τεκμαρτό εισόδημα - Στη «σέντρα» 690 φορολογούμενοι

07:08

Trastor (ΑΜΚ): Ισχυρό διεθνές επενδυτικό σήμα - Πόσα «έβαλαν» ξένοι και Πειραιώς

07:04

Ο Μητσοτάκης απαντά «γιατί μια τρίτη τετραετία» - Το κόμμα Καρυστιανού «καταπίνει» τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Ο Δούκας παίρνει αποστάσεις

07:00

Duracell η Ελλάδα στον τουρισμό - Μυρίζει placement - Νέο μοντέλο αυξήσεων

00:01

ΔΝΤ: Πώς η φορολογική διοίκηση στήριξε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

23:43

Ιράκ: Ο νέος πρωθυπουργός θέλει το κράτος να έχει το μονοπώλιο των όπλων

23:23

Wall Street: Ανακατέλαβε τις 50.000 μονάδες ο Dow Jones - Ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq

23:05

Κοντά στα 100 δολάρια παρέμεινε το αργό

22:43

Κατέληξε η 17χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΚΑΤ

21:54

Αμελητέες μεταβολές για τον χρυσό

21:43

Ουγγαρία: Η ΥΠΕΞ Ανίτα Όρμπαν επικρίνει τη Ρωσία για τις επιθέσεις drones στην Υπερκαρπαθία

21:38

Nvidia: Πλησιάζει αποτίμηση 6 τρισ. δολαρίων - Εκτόξευση 20% της μετοχής σε επτά ημέρες

21:23

Απορρίφθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο το αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης του Ράτκο Μλάντιτς

21:06

Στάρμερ σε Στρίτινγκ: Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει τέλος στο πολιτικό χάος

20:59

Revolut: Εξετάζει τη δημιουργία μονάδα ιδιωτικής τραπεζικής σε Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες

20:41

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο αρχηγός της Συνοριοφυλακής Μάικλ Μπανκς

20:33

Τραμπ: Η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει 200 αεροσκάφη Boeing

20:23

Allwyn: Μέρισμα 0,5 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η τακτική γ.σ.

20:18

ΠΑΣΟΚ: «Ο Μαρινάκης όπως φαίνεται ανέλαβε συνήγορος του κ. Γεωργιάδη»

20:05

Ιράκ: Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός Άλι αλ Ζαΐντι

20:03

Χωρίς ρεύμα η Κούβα - Εξετάζει πρόταση βοήθειας 100 εκατ. δολ. των ΗΠΑ

19:51

ΑΔΜΗΕ: Στο 1 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών από την ΑΜΚ του 1 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider