Σοφία Κατσίγιαννη: Τι δεν μας λένε για την οικονομία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σοφία Κατσίγιαννη: Τι δεν μας λένε για την οικονομία
Οι φετινές οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης σημαδεύτηκαν από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές των τελευταίων μηνών.  

Της Σοφίας Κατσίγιαννη*

Οι φετινές οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης σημαδεύτηκαν από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές των τελευταίων μηνών.

Το πραγματικό κόστος των ζημιών από τις καταστροφές αυτές δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπολογιστεί ακριβώς αλλά, ημιεπίσημα, διαρρέεται ότι μπορεί ακόμα και να υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ.

Αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, υποδομές, περιουσίες και σπίτια θα απαιτήσουν μεγάλο χρονικό διάστημα αποκατάστασης, αλλά και τεράστια κονδύλια, ενώ παράλληλα δεν γνωρίζουμε αν είναι εφικτή η επιστροφή στην πρότερη κατάσταση.

Παρόλα αυτά, μια ο Πρωθυπουργός έχει αποφύγει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση πυρκαγιών και πλημμυρών από την κυβέρνησή του, καθώς κατά πάσα βεβαιότητα τα φαινόμενα αυτά δεν θα εκλείψουν στο μέλλον.

Υπό τη σκιά των παραπάνω, στον τομέα της οικονομίας, το «καλάθι» της κυβέρνησης, είναι κατώτερο του αναμενόμενου.

Στα τρόφιμα έχουμε σωρευμένες αυξήσεις εδώ και 26 μήνες, με διψήφιο ρυθμό τους τελευταίους 17 μήνες, 12% τον Ιούλιο,10,7% τον Αύγουστο, χωρίς να αναμένεται αποκλιμάκωση, με την αισχροκέρδεια να οργιάζει και την απληστία των κερδών, όπως παρατηρεί και η επιτροπή ανταγωνισμού, (που όμως δεν κάνει τίποτα), να κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, με δεδομένο ότι όπως παρατηρεί τα εταιρικά κέρδη συμβάλλουν κατά 50% στην αύξηση του πληθωρισμού.

Καμία αναφορά από την κυβέρνηση για μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, για στοχευμένους ελέγχους και αυστηρές ποινές στους κερδοσκόπους, για πλαφόν σε βασικά είδη στη Θεσσαλία.

Παράλληλα, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί μια φορολογική πολιτική που διευρύνει τις ανισότητες. Το μεγαλύτερο μέρος των φόρων εισοδήματος να πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν τους αυξημένους φόρους κατανάλωσης, ενώ οι έχοντες και κατέχοντες απολαμβάνουν προνομιακή φορολογική μεταχείριση.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως δεν μιλά για την άρση των αδικιών, ούτε καν για την τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας που κατατρώει τις οποίες αυξήσεις μισθών.

Μπορεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προσπαθώντας να «μαζέψει» το κλίμα μπροστά στις επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει ότι «ο Μητσοτάκης δεν αυξάνει φόρους» αλλά η κρυφή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας αποκαλύπτεται.

Την ίδια ώρα, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή και η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει την εφαρμογή γνωστών μέτρων, όπως η σύνδεση των POS χωρίς καμία αυτοκριτική για τις καθυστερήσεις. Καμία αναφορά σε ουσιαστικά κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ,το περιουσιολόγιο, που θα μπορούσαν να συμβάλουν αποφασιστικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση επιχειρεί με τις εξαγγελίες της να ξεγελάσει μισθωτούς και συνταξιούχους. Το δήθεν νέο μισθολόγιο στο δημόσιο με την οριζόντια αύξηση των 70€ από το 2024 δεν καλύπτει τις απώλειες των εισοδημάτων και στρεβλώνει τις σχέσεις των εισαγωγικών με τα καταληκτικά κλιμάκια. Οι αυξήσεις 10,5% που είπε ο πρωθυπουργός δεν αφορούν όλους τους δημόσιους υπαλλήλους καθώς υπολογίζει τα επιδόματα θέσεων ευθύνης που δίδονται κατά κύριο λόγο σε προϊσταμένους με ανάθεση και όχι αξιοκρατικά.

Οι συνταξιούχοι επίσης δεν καλύπτονται με το 7,75%, ιδίως όσοι έχουν προσωπική διαφορά. Η κατάργηση της εισφοράς στα φάρμακα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ δεν αποτελεί λύση. Χρειάζεται ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής.

Για τον ιδιωτικό τομέα, αγνοείται επιδεικτικά το πάγιο αίτημα για επαναφορά των Συλογικών Συμβάσεων Εργασία με αποτέλεσμα ο υπουργός να αποφασίζει για τον κατώτερο μισθό. Με βάση δε όλα τα στοιχεία, ο πραγματικός μέσος μισθός το 2022 μειώθηκε κατά 8,7% όπως επίσης μειώθηκε το εισοδηματικό μερίδιο των μισθωτών στο ΑΕΠ.

Τέλος, σε ότι αφορά το μέγα πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών όχι μόνο δεν υπάρχουν βιώσιμες λύσεις στο τραπέζι, αλλά ο Πρωθυπουργός ξιφουλκεί κατά του προγράμματος «Ηρακλής», το οποίο η Κυβέρνηση του θεσμοθέτησε, την ώρα που χιλιάδες δανειολήπτες βρίσκονται υπό την απειλή των πλειστηριασμών.

*Η Σοφία Κατσίγιαννη είναι Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ισότητας και Τουριστικής Ανάπτυξης στο δήμο Διονύσου Αττικής και αν. Γραμματέας Τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:37

Σε υψηλό τεσσάρων μηνών ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούλιο

09:28

Η Άγκυρα διαψεύδει πως ετοιμάζεται να αναπτύξει στρατεύματα στη Συρία

09:10

Αριθμός ρεκόρ εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δέχθηκαν επίθεση το 2025

08:50

FT: Το Ιράν εξετάζει πλήγματα κατά αμερικανικών στόχων στην Ευρώπη

08:38

Τα πρώτα προειδοποιητικά «σήματα» για τον ελληνικό τουρισμό στέλνει η γερμανική αγορά

08:31

Τα καλύτερα tips για να διαχειριστείτε τα κοινά σας έξοδά σας ως ζευγάρι

08:24

Τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας συντομεύονται κατά 6 ημέρες

08:09

«Ζεστό χρήμα» στην Πρέμιερ Λιγκ παρά τη χασούρα - Καταλύτης τα γήπεδα

08:05

Ακίνητα: Ο «χάρτης» των τιμών σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος - Οι top προορισμοί

08:02

Πράσινες πόλεις: Πού θα πέσουν 429 εκατ. ευρώ - Οι παρεμβάσεις που έρχονται

07:57

«Ξεπαγώνει» ο διαγωνισμός για τις νέες 1.000 κάμερες καταγραφής παραβάσεων

07:52

Γιατί όλοι στις πλατείες των χωριών μιλάνε για τον δύσκολο χειμώνα που μας έρχεται

07:45

Διπλό μέτωπο με Τουρκία, ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και το «αντίο» της Μαρέβας Μητσοτάκη

07:35

Διατακτικές σίτισης: Πότε είναι αφορολόγητες - Τι ισχύει για κουπόνια, δωροεπιταγές

07:28

Ο Τραμπ ανέβαλε για τρεις ημέρες τους δασμούς 50% στον Καναδά

07:21

Φυλακές Ασπροπύργου: «Μάχη» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR, METLEN, ΑΒΑΞ για τη mega ΣΔΙΤ - Έρχονται προσφορές

07:15

Antinero: Τι συμβαίνει με τα 667 εκατ. ευρώ - Η «καυτή» υπόθεση των συμβάσεων

07:09

Αλλάζει το παιχνίδι των προεκλογικών παροχών - Τι φέρνει η εμπλοκή του Δημοσιονομικού Συμβουλίου

07:00

Η επιβράβευση «μαμούθ» από τις ευρωτράπεζες - Το φρένο της ΕΤΕ στο buyback - Ένας διαγωνισμός με κινητό χρονοδιάγραμμα

23:55

Η Λιβερία συμφώνησε να δεχθεί έως και 1.200 μετανάστες που απελαύνονται από τις ΗΠΑ

23:44

Λαβρόφ: Η Βρετανία κινδυνεύει να θεωρηθεί ως μέρος του πολέμου στην Ουκρανία

23:35

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις στην πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και σε ανώτερο δικαστικό λειτουργό

23:30

Γερμανία: Ο επικεφαλής εταιρίας που προμηθεύει την Ουκρανία με drones καταγγέλλει ρωσικό σχέδιο δολοφονίας

23:14

Τρίτη ημέρα απωλειών στην Wall Street - Τριπλό pressing από chip, ομόλογα και Ορμούζ

23:01

Γαλλία: Ο ΥΠΕΞ Μπαρό προανήγγειλε την απέλαση δύο ιρανών διπλωματών

22:48

Washington Post: Το Πεντάγωνο εξετάζει μικρότερη στρατιωτική παρουσία στον Κόλπο μετά τον πόλεμο με το Ιράν

22:30

Βόρεια Μακεδονία: Τέσσερις νεκροί και 35 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

22:17

Δεκάδες τουρκικές παραβιάσεις και αερομαχίες με οπλισμένα F-16 στο Αιγαίο

21:58

Σι Τζινπίνγκ: Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν ανεξαρτησία

21:45

Φωτιά στη Σαλαμίνα: Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες – 22 πληγέντα κτίρια


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider