Σοφία Κατσίγιαννη: Τι δεν μας λένε για την οικονομία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σοφία Κατσίγιαννη: Τι δεν μας λένε για την οικονομία
Οι φετινές οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης σημαδεύτηκαν από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές των τελευταίων μηνών.  

Της Σοφίας Κατσίγιαννη*

Οι φετινές οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης σημαδεύτηκαν από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές των τελευταίων μηνών.

Το πραγματικό κόστος των ζημιών από τις καταστροφές αυτές δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπολογιστεί ακριβώς αλλά, ημιεπίσημα, διαρρέεται ότι μπορεί ακόμα και να υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ.

Αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, υποδομές, περιουσίες και σπίτια θα απαιτήσουν μεγάλο χρονικό διάστημα αποκατάστασης, αλλά και τεράστια κονδύλια, ενώ παράλληλα δεν γνωρίζουμε αν είναι εφικτή η επιστροφή στην πρότερη κατάσταση.

Παρόλα αυτά, μια ο Πρωθυπουργός έχει αποφύγει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση πυρκαγιών και πλημμυρών από την κυβέρνησή του, καθώς κατά πάσα βεβαιότητα τα φαινόμενα αυτά δεν θα εκλείψουν στο μέλλον.

Υπό τη σκιά των παραπάνω, στον τομέα της οικονομίας, το «καλάθι» της κυβέρνησης, είναι κατώτερο του αναμενόμενου.

Στα τρόφιμα έχουμε σωρευμένες αυξήσεις εδώ και 26 μήνες, με διψήφιο ρυθμό τους τελευταίους 17 μήνες, 12% τον Ιούλιο,10,7% τον Αύγουστο, χωρίς να αναμένεται αποκλιμάκωση, με την αισχροκέρδεια να οργιάζει και την απληστία των κερδών, όπως παρατηρεί και η επιτροπή ανταγωνισμού, (που όμως δεν κάνει τίποτα), να κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, με δεδομένο ότι όπως παρατηρεί τα εταιρικά κέρδη συμβάλλουν κατά 50% στην αύξηση του πληθωρισμού.

Καμία αναφορά από την κυβέρνηση για μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, για στοχευμένους ελέγχους και αυστηρές ποινές στους κερδοσκόπους, για πλαφόν σε βασικά είδη στη Θεσσαλία.

Παράλληλα, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί μια φορολογική πολιτική που διευρύνει τις ανισότητες. Το μεγαλύτερο μέρος των φόρων εισοδήματος να πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν τους αυξημένους φόρους κατανάλωσης, ενώ οι έχοντες και κατέχοντες απολαμβάνουν προνομιακή φορολογική μεταχείριση.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως δεν μιλά για την άρση των αδικιών, ούτε καν για την τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας που κατατρώει τις οποίες αυξήσεις μισθών.

Μπορεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προσπαθώντας να «μαζέψει» το κλίμα μπροστά στις επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει ότι «ο Μητσοτάκης δεν αυξάνει φόρους» αλλά η κρυφή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας αποκαλύπτεται.

Την ίδια ώρα, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή και η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει την εφαρμογή γνωστών μέτρων, όπως η σύνδεση των POS χωρίς καμία αυτοκριτική για τις καθυστερήσεις. Καμία αναφορά σε ουσιαστικά κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ,το περιουσιολόγιο, που θα μπορούσαν να συμβάλουν αποφασιστικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση επιχειρεί με τις εξαγγελίες της να ξεγελάσει μισθωτούς και συνταξιούχους. Το δήθεν νέο μισθολόγιο στο δημόσιο με την οριζόντια αύξηση των 70€ από το 2024 δεν καλύπτει τις απώλειες των εισοδημάτων και στρεβλώνει τις σχέσεις των εισαγωγικών με τα καταληκτικά κλιμάκια. Οι αυξήσεις 10,5% που είπε ο πρωθυπουργός δεν αφορούν όλους τους δημόσιους υπαλλήλους καθώς υπολογίζει τα επιδόματα θέσεων ευθύνης που δίδονται κατά κύριο λόγο σε προϊσταμένους με ανάθεση και όχι αξιοκρατικά.

Οι συνταξιούχοι επίσης δεν καλύπτονται με το 7,75%, ιδίως όσοι έχουν προσωπική διαφορά. Η κατάργηση της εισφοράς στα φάρμακα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ δεν αποτελεί λύση. Χρειάζεται ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής.

Για τον ιδιωτικό τομέα, αγνοείται επιδεικτικά το πάγιο αίτημα για επαναφορά των Συλογικών Συμβάσεων Εργασία με αποτέλεσμα ο υπουργός να αποφασίζει για τον κατώτερο μισθό. Με βάση δε όλα τα στοιχεία, ο πραγματικός μέσος μισθός το 2022 μειώθηκε κατά 8,7% όπως επίσης μειώθηκε το εισοδηματικό μερίδιο των μισθωτών στο ΑΕΠ.

Τέλος, σε ότι αφορά το μέγα πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών όχι μόνο δεν υπάρχουν βιώσιμες λύσεις στο τραπέζι, αλλά ο Πρωθυπουργός ξιφουλκεί κατά του προγράμματος «Ηρακλής», το οποίο η Κυβέρνηση του θεσμοθέτησε, την ώρα που χιλιάδες δανειολήπτες βρίσκονται υπό την απειλή των πλειστηριασμών.

*Η Σοφία Κατσίγιαννη είναι Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ισότητας και Τουριστικής Ανάπτυξης στο δήμο Διονύσου Αττικής και αν. Γραμματέας Τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:45

Η παγκόσμια αύξηση στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων απειλεί τη δημόσια υγεία

08:36

Εορταστικό ωράριο 2025: Πότε ξεκινά - Οι Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα

08:33

Με γεμάτες... τσέπες έφυγε από την Under Armour ο Στεφ Κάρι

08:31

ΕΟΠΥΥ: Απάτη 12 εκατ. ευρώ με παράνομες συνταγογραφήσεις - Πρόστιμα 98.000 ευρώ σε 32 γιατρούς και 62 φαρμακεία

08:26

Χατζηδάκης για το λιμάνι της Ελευσίνας: «Η χώρα μας δεν μπορεί να αποκρούει προτάσεις»

08:23

Σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο το χρέος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

08:20

Μισθός 704 ευρώ για εξάωρη εργασία, χωρίς ηλικιακό όριο και με μόνο κριτήριο την ανεργία

08:14

Η «θερμοκρασία» των πόλεων: Η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη

08:14

Λιανεμπόριο: Έρχονται δράσεις για την πιστοποίηση των e-shops των μικρών επιχειρήσεων

07:58

Black Friday: Αγορές με... μέτρο σε συγκεκριμένες κατηγορίες ηλεκτρικών κι ηλεκτρονικών συσκευών

07:54

Η Πολωνία απογείωσε εσπευσμένα μαχητικά εν μέσω πληγμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία

07:42

Παράταση χρονοδιαγράμματος στο οδικό ΣΔΙΤ «Καλαμάτα - Μεθώνη» - Έρχονται αποζημιώσεις στον ανάδοχο (Aktor)

07:35

Συντάξεις εξπρές από το 2026 - Όλη η ασφαλιστική ιστορία με λίγα κλικ

07:32

ΔΕΗ: Eπενδυτικό μπαράζ σε τέσσερις πυλώνες - Σήμερα το Στρατηγικό Σχέδιο

07:30

Οι προτάσεις Κυριάκου σε ένα νέο τουρίστα - Η χαμένη τιμή του ρεβυθιού - Ο αποχαιρετισμός του Κορωνάκη στον Φλαμπουράρη

07:21

Πώς θα είναι ο νέος υπερσύγχρονος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου - Η πρόοδος, ο ορίζοντας λειτουργίας, τα σχέδια

07:16

Φωτιά τα πρόστιμα για IRIS - Δεύτερη ευκαιρία για εξώδικη επίλυση διαφορών με κούρεμα προστίμων

07:10

Τι πουλάει στη Black Friday - Το μεγάλο ξεπούλημα των crypto - Με το βλέμμα στο Λονδίνο

23:55

Ποια Ελληνίδα εξελέγη στο Δικαστήριο Επίλυσης Διαφορών του ΟΗΕ

23:45

Επιστολή Χάρη Δούκα στον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ για τα δημοτικά τέλη

23:35

Γερμανία: O Μερτς ζητά ενιαία πρότυπα ασφάλειας στις χριστουγεννιάτικες αγορές

23:20

Λάρισα: Ετοιμάζονται για μπλόκα οι αγρότες - Την Κυριακή οι αποφάσεις

23:14

Σε αρνητικό έδαφος η Wall Street ελέω των μετοχών AI - «4x4» πτωτικό σερί για S&P 500

23:02

Γερμανία: Μερτς και υπουργοί ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους

22:47

Κέρδη άνω του 1% για το πετρέλαιο με φόντο τις κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία

22:30

Ρωσία: Απόπειρα δολοφονίας κατά του Σεργκέι Σοϊγκού - Πώς απετράπη

22:18

Τουρκία: Η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου δεν σταμάτησε λόγω αμερικανικού LNG

22:05

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 1,2 εκατ. ευρώ

21:56

Φάκελοι Έπσταϊν: «Πράσινο φως» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη δημοσιοποίηση

21:50

Ανέκαμψαν οι τιμές του χρυσού λόγω των αδύναμων στοιχείων για την απασχόληση

gazzetta
gazzetta reader insider insider