Οι ευκαιρίες της ηλεκτροκίνησης και η προοπτική για τη δημιουργία αξίας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι ευκαιρίες της ηλεκτροκίνησης και η προοπτική για τη δημιουργία αξίας
Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι ουσιαστικά μια διαδικασία προσαρμογής σε ένα νέο περιβάλλον το οποίο βασίζεται σε δεδομένα κατά πολύ διαφορετικά από αυτά στα οποία στηρίχθηκε η ανάπτυξη του κλάδου των μεταφορών επί δεκαετίες.

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι ουσιαστικά μια διαδικασία προσαρμογής σε ένα νέο περιβάλλον το οποίο βασίζεται σε δεδομένα κατά πολύ διαφορετικά από αυτά στα οποία στηρίχθηκε η ανάπτυξη του κλάδου των μεταφορών επί δεκαετίες.

Η Deloitte παρακολουθεί τη διαχρονική εξέλιξη του κλίματος που διαμορφώνεται για την ηλεκτροκίνηση μέσα από ετήσιες έρευνες, οι οποίες αναδεικνύουν μια σειρά από τάσεις και προοπτικές.

Έως το 2020 οι τάσεις αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση ήταν ιδιαίτερα θετικές, εκφραζόμενες κυρίως όμως ως μια μελλοντική προοπτική, με περιορισμένη ορατότητα, ειδικότερα σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές των καυσίμων ήταν σχετικά χαμηλές.

Λίγο πριν την έξαρση του κορωνοϊού, άρχισε να συνδέεται η πρόθεση για την ηλεκτροκίνηση (περισσότερο από την Ευρώπη) με την ανάγκη μείωσης των ρύπων – εκείνη τη χρονική στιγμή καταγραφόταν μια σημαντική τάση προς τη μετάβαση σε ηλεκτροκίνητο όχημα, σε περίπτωση αύξησης των τιμών των καυσίμων (σχεδόν διπλασιασμός ενδιαφέροντος για κάθε 0,5 ευρώ αύξηση στην τιμή του λίτρου).

Κατά την περίοδο του κορωνοϊού όμως, άρχισε να εμφανίζεται μια ανασφάλεια ως προς τα δομικά χαρακτηριστικά της ηλεκτροκίνησης, δηλαδή ως προς τις δυνατότητες φόρτισης, την αυτονομία και το κόστος απόκτησης ηλεκτρικών οχημάτων.

Η τελευταία έρευνα για το 2022, η οποία ενσωματώνει πλέον και την επίπτωση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έδειξε ότι αν και συντηρείται μέρος της αβεβαιότητας αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης, οι απόψεις για μελλοντική αποκλιμάκωση των περιορισμών παραμένουν θετικές. Παράλληλα, άρχισε να εκφράζεται εντονότερα και η ανάγκη για την παροχή επιπλέον υπηρεσιών γύρω από τη διαδικασία φόρτισης προκειμένου αυτή να καταστεί ελκυστικότερη και εμπορικά αποδοτικότερη.

Έως την αποκλιμάκωση των τιμών των ηλεκτρικών οχημάτων και την πύκνωση του δικτύου φόρτισης, προγράμματα όπως το «κινούμαι ηλεκτρικά», τα «πράσινα ταξί» και το «φόρτιση παντού» είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενισχύοντας τη ζήτηση και αξιοποιώντας σημαντικούς πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι εκ των βασικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ήδη δεσμευτεί σε στόχους που αφορούν το δίκτυο φόρτισης για τα επόμενα χρόνια: είτε μέσω επενδύσεων σε δημόσιες υποδομές, είτε αναπτύσσοντας το δικό τους δίκτυο, είτε αναλαμβάνοντας τη διαχείριση τρίτων δικτύων, είτε υλοποιώντας εξαγορές μικρότερων ανεξάρτητων παρόχων.

Τα δομικά στοιχεία της ηλεκτροκίνησης (δηλαδή η ηλεκτρική ενέργεια, το δίκτυο διανομής, το δίκτυο φορτιστών, το ρυθμιστικό πλαίσιο, τα οχήματα και οι τεχνολογίες) επηρεάζουν τη ζήτηση από διαφορετική οπτική και χρειάζεται να ωριμάσουν με έναν ισορροπημένο τρόπο. Αυτό απαιτεί την ενεργοποίηση στρατηγικών που θα βασίζονται σε συνεργασίες μεταξύ των εμπλεκομένων, προς όφελος της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των πολιτικών για την ηλεκτροκίνηση.

Η μελέτη της Deloitte κατέδειξε ότι στην Ευρώπη οι οδηγοί, σταδιακά, αυξάνουν την ευελιξία τους σχετικά με τον χρόνο φόρτισης, οπότε φαίνεται ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες για συνεργατικές στρατηγικές που θα αφορούν στην παραγωγή, διανομή και εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας, την κατασκευή, εγκατάσταση και συντήρηση σταθμών φόρτισης, την ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία λογισμικού για τη διαχείριση του δικτύου, καθώς και επιπλέον υπηρεσίες στον τελικό καταναλωτή (π.χ. υπηρεσίες διαθεσιμότητας φορτιστών, παροχή χώρων, εστίαση, διαδίκτυο, υγιεινή, διαφήμιση).

Αυτή είναι και μια ευκαιρία για την Ελλάδα, η οποία πέρα από το πλεονέκτημα που της προσδίδει η δυναμική των ΑΠΕ για τον περιορισμό του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να ενεργοποιήσει και επιπλέον παραγωγικούς συντελεστές (π.χ. ανθρώπινο δυναμικό), και μέσω της καινοτομίας, να αξιοποιήσει την ηλεκτροκίνηση ως έναν ακόμα άξονα ενίσχυσης της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:30

Κικίλιας για ναυτιλία και ενεργειακή μετάβαση: «Χρειάζονται ρεαλιστικές λύσεις που να μην επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους πολίτες»

14:26

ΥΠΕΘΟΟ: Παράταση της υποβολής αιτήσεων για παραχώρηση αιγιαλού

14:22

Θεμιστοκλέους: Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών

14:19

Δελφοί - Γαλαξίδι: Μια υπέροχη εκδρομή για την άνοιξη

14:17

Καφούνης για 4ήμερη εργασία: Δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα η επιβολή πρόσθετων βαρών

14:14

ΕΥΔΑΠ: Μείωση 2,4% στον τζίρο - Ετος μετάβασης, ποια έργα παίνουν μπρος

14:13

Αμετάβλητα στο 3,75% τα επιτόκια της BoE

14:08

Δυναμική η παρουσία της ΕΕΑΑ στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

14:01

Ρωσία: Ο Μεντβέντεφ αμφισβητεί ότι οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν ρόλο μεσολαβητή σε συγκρούσεις

13:54

Ευρωζώνη: Ισχνή αύξηση 0,1% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο

13:51

Μεσοπρόθεσμος Προϋπολογισμός: 3,2% πληθωρισμός και 2% ανάπτυξη φέτος

13:43

Στην Ευελπίδων ο δράστης της επίθεσης σε ΕΦΚΑ, Πρωτοδικείο - Αρνείται ότι ήθελε να σκοτώσει

13:42

Έφοδος σε παράνομο γηροκομείο στους Αμπελόκηπους - Άμεση παρέμβαση Χαρδαλιά

13:38

Μαρινάκης: Καταβλήθηκαν 22,8 εκατ. σε 849 κτηνοτρόφους λόγω ευλογιάς και αφθώδους πυρετού

13:26

Όταν τα δίκτυα «σκέφτονται»: Η νέα πραγματικότητα για επιχειρήσεις και οργανισμούς

13:21

Η ανακοίνωση της Seajets για τον τραυματισμό μέλους του πληρώματος

13:20

H Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης- Επιτυχημένη Εκδήλωση του Your Directors Club

13:06

Charlotte Foucteau: Η αξία του ανθρώπου στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

13:05

Μιχαηλίδου για Σήμα Διαφορετικότητας: «Οι επιχειρήσεις περνούν στην πράξη - Συμπληρώθηκαν 100 αιτήσεις»

12:59

Μετατίθεται η έναρξη της Β’ φάσης για για το ψηφιακό δελτίο αποστολής

12:56

Η Wolt στους 10 κορυφαίους online grocers στην Ευρώπη

12:53

Alpha Bank: Το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει κάτω από της Ιταλίας εντός διετίας

12:52

Δήμας: Άνω των 2,3 δισ. ευρώ η αξιοποίηση πόρων σε έργα για το 2026

12:50

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πάρνηθα

12:41

Μπιρόλ (ΔΟΕ): Ο κόσμος είναι αντιμετώπος με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία

12:35

Λιανεμπόριο: Αύξηση 7,2% του κύκλου εργασιών τον Φεβρουάριο

12:27

Αύξηση 5,7% σημείωσαν τον Φεβρουάριο τα τροχαία δυστυχήματα

12:23

FedHATTA: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την Πρωτομαγιά

12:22

Μητσοτάκης: Η πρόοδος δεν έρχεται με την καθήλωση στο χθες, αλλά με γνώση, σχέδιο και γρήγορο βηματισμό στο αύριο

12:20

Μυλωνάς (Εθνική): Διανομή ρεκόρ 1 δισ. στους μετόχους, τον Μάιο η ολοκλήρωση του core banking

gazzetta
gazzetta reader insider insider