Οι ευκαιρίες της ηλεκτροκίνησης και η προοπτική για τη δημιουργία αξίας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι ευκαιρίες της ηλεκτροκίνησης και η προοπτική για τη δημιουργία αξίας
Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι ουσιαστικά μια διαδικασία προσαρμογής σε ένα νέο περιβάλλον το οποίο βασίζεται σε δεδομένα κατά πολύ διαφορετικά από αυτά στα οποία στηρίχθηκε η ανάπτυξη του κλάδου των μεταφορών επί δεκαετίες.

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι ουσιαστικά μια διαδικασία προσαρμογής σε ένα νέο περιβάλλον το οποίο βασίζεται σε δεδομένα κατά πολύ διαφορετικά από αυτά στα οποία στηρίχθηκε η ανάπτυξη του κλάδου των μεταφορών επί δεκαετίες.

Η Deloitte παρακολουθεί τη διαχρονική εξέλιξη του κλίματος που διαμορφώνεται για την ηλεκτροκίνηση μέσα από ετήσιες έρευνες, οι οποίες αναδεικνύουν μια σειρά από τάσεις και προοπτικές.

Έως το 2020 οι τάσεις αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση ήταν ιδιαίτερα θετικές, εκφραζόμενες κυρίως όμως ως μια μελλοντική προοπτική, με περιορισμένη ορατότητα, ειδικότερα σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές των καυσίμων ήταν σχετικά χαμηλές.

Λίγο πριν την έξαρση του κορωνοϊού, άρχισε να συνδέεται η πρόθεση για την ηλεκτροκίνηση (περισσότερο από την Ευρώπη) με την ανάγκη μείωσης των ρύπων – εκείνη τη χρονική στιγμή καταγραφόταν μια σημαντική τάση προς τη μετάβαση σε ηλεκτροκίνητο όχημα, σε περίπτωση αύξησης των τιμών των καυσίμων (σχεδόν διπλασιασμός ενδιαφέροντος για κάθε 0,5 ευρώ αύξηση στην τιμή του λίτρου).

Κατά την περίοδο του κορωνοϊού όμως, άρχισε να εμφανίζεται μια ανασφάλεια ως προς τα δομικά χαρακτηριστικά της ηλεκτροκίνησης, δηλαδή ως προς τις δυνατότητες φόρτισης, την αυτονομία και το κόστος απόκτησης ηλεκτρικών οχημάτων.

Η τελευταία έρευνα για το 2022, η οποία ενσωματώνει πλέον και την επίπτωση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έδειξε ότι αν και συντηρείται μέρος της αβεβαιότητας αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης, οι απόψεις για μελλοντική αποκλιμάκωση των περιορισμών παραμένουν θετικές. Παράλληλα, άρχισε να εκφράζεται εντονότερα και η ανάγκη για την παροχή επιπλέον υπηρεσιών γύρω από τη διαδικασία φόρτισης προκειμένου αυτή να καταστεί ελκυστικότερη και εμπορικά αποδοτικότερη.

Έως την αποκλιμάκωση των τιμών των ηλεκτρικών οχημάτων και την πύκνωση του δικτύου φόρτισης, προγράμματα όπως το «κινούμαι ηλεκτρικά», τα «πράσινα ταξί» και το «φόρτιση παντού» είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενισχύοντας τη ζήτηση και αξιοποιώντας σημαντικούς πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι εκ των βασικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ήδη δεσμευτεί σε στόχους που αφορούν το δίκτυο φόρτισης για τα επόμενα χρόνια: είτε μέσω επενδύσεων σε δημόσιες υποδομές, είτε αναπτύσσοντας το δικό τους δίκτυο, είτε αναλαμβάνοντας τη διαχείριση τρίτων δικτύων, είτε υλοποιώντας εξαγορές μικρότερων ανεξάρτητων παρόχων.

Τα δομικά στοιχεία της ηλεκτροκίνησης (δηλαδή η ηλεκτρική ενέργεια, το δίκτυο διανομής, το δίκτυο φορτιστών, το ρυθμιστικό πλαίσιο, τα οχήματα και οι τεχνολογίες) επηρεάζουν τη ζήτηση από διαφορετική οπτική και χρειάζεται να ωριμάσουν με έναν ισορροπημένο τρόπο. Αυτό απαιτεί την ενεργοποίηση στρατηγικών που θα βασίζονται σε συνεργασίες μεταξύ των εμπλεκομένων, προς όφελος της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των πολιτικών για την ηλεκτροκίνηση.

Η μελέτη της Deloitte κατέδειξε ότι στην Ευρώπη οι οδηγοί, σταδιακά, αυξάνουν την ευελιξία τους σχετικά με τον χρόνο φόρτισης, οπότε φαίνεται ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες για συνεργατικές στρατηγικές που θα αφορούν στην παραγωγή, διανομή και εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας, την κατασκευή, εγκατάσταση και συντήρηση σταθμών φόρτισης, την ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία λογισμικού για τη διαχείριση του δικτύου, καθώς και επιπλέον υπηρεσίες στον τελικό καταναλωτή (π.χ. υπηρεσίες διαθεσιμότητας φορτιστών, παροχή χώρων, εστίαση, διαδίκτυο, υγιεινή, διαφήμιση).

Αυτή είναι και μια ευκαιρία για την Ελλάδα, η οποία πέρα από το πλεονέκτημα που της προσδίδει η δυναμική των ΑΠΕ για τον περιορισμό του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να ενεργοποιήσει και επιπλέον παραγωγικούς συντελεστές (π.χ. ανθρώπινο δυναμικό), και μέσω της καινοτομίας, να αξιοποιήσει την ηλεκτροκίνηση ως έναν ακόμα άξονα ενίσχυσης της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:50

ΥπΑΑΤ: Ανάπτυξη 97 στρατιωτικών κτηνιάτρων στη μάχη κατά της ευλογιάς

15:50

Γερμανία: Επανέρχεται σε λειτουργία το αεροδρόμιο Βερολίνου/Βρανδεμβούργου

15:48

Philip Morris: Κέρδη πάνω από τις εκτιμήσεις προβλέπει για το 2026 με ώθηση από τα pouches νικοτίνης Zyn

15:43

Κεφαλογιάννης: Υποχρεωτική η εκπόνηση σχεδίων πλημμυρικού κινδύνου με το ν/σ «Ενεργή Μάχη»

15:40

Δήμας: Σε εξέλιξη τα έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου στη Θεσσαλία

15:30

Χατζηδάκης: Οι 14 παρεμβάσεις για τη γραφειοκρατία θα είναι άμεσης εφαρμογής

15:26

Jefferies: Στην Ελλάδα το καλύτερο μετοχικό story της Ευρώπης

15:23

«All in» στην AI από 4 Big Tech - Κεφαλαιουχικές δαπάνες 650 δισ. δολαρίων το 2026

15:14

Προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία: Δύο υποψήφιοι με διαμετρικά αντίθετες πολιτικές θέσεις

14:52

“Drink Once, Think Twice”: Η Pernod Ricard Hellas ανοίγει το διάλογο με τη νέα γενιά για την υπεύθυνη κατανάλωση

14:49

H Stellantis κάνει το μεγάλο «reset»

14:49

Πονοκέφαλος μετά το φαγητό: Οι πιθανές αιτίες και πώς μπορεί να σταματήσει

14:49

Κορκίδης: Η σωστή διαχείριση είναι το κλειδί για να μη χαθούν έργα και κονδύλια στον Πειραιά

14:45

Το sell off «εξαΰλωσε» 1,2 τρισ. δολάρια στις Big Tech σε 96 ώρες - Φόβοι για «φούσκα» AI

14:35

ΕΣΕΕ με SMEunited: Επιστολή στον Μητσοτάκη με οδικό χάρτη για την προστασία των ευρωπαϊκών ΜμΕ

14:27

Παπασταύρου: Το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου οι υπογραφές με τη Chevron

14:25

Πλζεν: Η πόλη της ξανθιάς μπίρας που θα υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό

14:24

Ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία

14:22

Τι θυμάστε από τα νέα της εβδομάδας; Κάντε το κουίζ του insider!

14:19

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Η ηλεκτρονική τιμολόγηση να μην μετατραπεί από επιλογή σε έμμεση υποχρέωση

14:19

Την Ουκρανία κατηγορεί για απόπειρα δολοφονίας Ρώσου αντιστράτηγου ο Λαβρόφ

14:11

Lidl Ελλάς: Επένδυση 2,6 εκατ. ευρώ για το κατάστημα στη Νέα Ιωνία Βόλου

14:08

Ισπανία - Πορτογαλία: Αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας μετά την καταιγίδα Λεονάρντο

13:57

Ιστορικό υψηλό για τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας - Στα 218,16 δισ. δολάρια

13:48

Δίκη Predator: Την ενοχή των τεσσάρων κατηγορουμένων ζήτησε ο εισαγγελέας

13:44

ΟΗΕ: Προσφέρει εξαίρεση από τις κυρώσεις για να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα

13:41

Κρεμλίνο: Διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ για New Start - Εποικοδομητικές οι συνομιλίες για Ουκρανία

13:36

Bain & Company: Το διευρυνόμενο χάσμα επιδόσεων στην ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία μεσαίου μεγέθους

13:32

Στο Αεροδικείο ο Σμήναρχος που ομολόγησε κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

13:29

Τσίπρας: Πώς θα λειτουργεί η «Διαφάνεια» - Επτά παραδείγματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider