Οι ευκαιρίες της ηλεκτροκίνησης και η προοπτική για τη δημιουργία αξίας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι ευκαιρίες της ηλεκτροκίνησης και η προοπτική για τη δημιουργία αξίας
Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι ουσιαστικά μια διαδικασία προσαρμογής σε ένα νέο περιβάλλον το οποίο βασίζεται σε δεδομένα κατά πολύ διαφορετικά από αυτά στα οποία στηρίχθηκε η ανάπτυξη του κλάδου των μεταφορών επί δεκαετίες.

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι ουσιαστικά μια διαδικασία προσαρμογής σε ένα νέο περιβάλλον το οποίο βασίζεται σε δεδομένα κατά πολύ διαφορετικά από αυτά στα οποία στηρίχθηκε η ανάπτυξη του κλάδου των μεταφορών επί δεκαετίες.

Η Deloitte παρακολουθεί τη διαχρονική εξέλιξη του κλίματος που διαμορφώνεται για την ηλεκτροκίνηση μέσα από ετήσιες έρευνες, οι οποίες αναδεικνύουν μια σειρά από τάσεις και προοπτικές.

Έως το 2020 οι τάσεις αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση ήταν ιδιαίτερα θετικές, εκφραζόμενες κυρίως όμως ως μια μελλοντική προοπτική, με περιορισμένη ορατότητα, ειδικότερα σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές των καυσίμων ήταν σχετικά χαμηλές.

Λίγο πριν την έξαρση του κορωνοϊού, άρχισε να συνδέεται η πρόθεση για την ηλεκτροκίνηση (περισσότερο από την Ευρώπη) με την ανάγκη μείωσης των ρύπων – εκείνη τη χρονική στιγμή καταγραφόταν μια σημαντική τάση προς τη μετάβαση σε ηλεκτροκίνητο όχημα, σε περίπτωση αύξησης των τιμών των καυσίμων (σχεδόν διπλασιασμός ενδιαφέροντος για κάθε 0,5 ευρώ αύξηση στην τιμή του λίτρου).

Κατά την περίοδο του κορωνοϊού όμως, άρχισε να εμφανίζεται μια ανασφάλεια ως προς τα δομικά χαρακτηριστικά της ηλεκτροκίνησης, δηλαδή ως προς τις δυνατότητες φόρτισης, την αυτονομία και το κόστος απόκτησης ηλεκτρικών οχημάτων.

Η τελευταία έρευνα για το 2022, η οποία ενσωματώνει πλέον και την επίπτωση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έδειξε ότι αν και συντηρείται μέρος της αβεβαιότητας αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης, οι απόψεις για μελλοντική αποκλιμάκωση των περιορισμών παραμένουν θετικές. Παράλληλα, άρχισε να εκφράζεται εντονότερα και η ανάγκη για την παροχή επιπλέον υπηρεσιών γύρω από τη διαδικασία φόρτισης προκειμένου αυτή να καταστεί ελκυστικότερη και εμπορικά αποδοτικότερη.

Έως την αποκλιμάκωση των τιμών των ηλεκτρικών οχημάτων και την πύκνωση του δικτύου φόρτισης, προγράμματα όπως το «κινούμαι ηλεκτρικά», τα «πράσινα ταξί» και το «φόρτιση παντού» είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενισχύοντας τη ζήτηση και αξιοποιώντας σημαντικούς πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι εκ των βασικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ήδη δεσμευτεί σε στόχους που αφορούν το δίκτυο φόρτισης για τα επόμενα χρόνια: είτε μέσω επενδύσεων σε δημόσιες υποδομές, είτε αναπτύσσοντας το δικό τους δίκτυο, είτε αναλαμβάνοντας τη διαχείριση τρίτων δικτύων, είτε υλοποιώντας εξαγορές μικρότερων ανεξάρτητων παρόχων.

Τα δομικά στοιχεία της ηλεκτροκίνησης (δηλαδή η ηλεκτρική ενέργεια, το δίκτυο διανομής, το δίκτυο φορτιστών, το ρυθμιστικό πλαίσιο, τα οχήματα και οι τεχνολογίες) επηρεάζουν τη ζήτηση από διαφορετική οπτική και χρειάζεται να ωριμάσουν με έναν ισορροπημένο τρόπο. Αυτό απαιτεί την ενεργοποίηση στρατηγικών που θα βασίζονται σε συνεργασίες μεταξύ των εμπλεκομένων, προς όφελος της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των πολιτικών για την ηλεκτροκίνηση.

Η μελέτη της Deloitte κατέδειξε ότι στην Ευρώπη οι οδηγοί, σταδιακά, αυξάνουν την ευελιξία τους σχετικά με τον χρόνο φόρτισης, οπότε φαίνεται ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες για συνεργατικές στρατηγικές που θα αφορούν στην παραγωγή, διανομή και εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας, την κατασκευή, εγκατάσταση και συντήρηση σταθμών φόρτισης, την ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία λογισμικού για τη διαχείριση του δικτύου, καθώς και επιπλέον υπηρεσίες στον τελικό καταναλωτή (π.χ. υπηρεσίες διαθεσιμότητας φορτιστών, παροχή χώρων, εστίαση, διαδίκτυο, υγιεινή, διαφήμιση).

Αυτή είναι και μια ευκαιρία για την Ελλάδα, η οποία πέρα από το πλεονέκτημα που της προσδίδει η δυναμική των ΑΠΕ για τον περιορισμό του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να ενεργοποιήσει και επιπλέον παραγωγικούς συντελεστές (π.χ. ανθρώπινο δυναμικό), και μέσω της καινοτομίας, να αξιοποιήσει την ηλεκτροκίνηση ως έναν ακόμα άξονα ενίσχυσης της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:55

Σε διαδικασία πιστοποίησης τα νέα Coradia Stream της Hellenic Train

19:46

Σκάνδαλο Έπστιν: Εντείνονται οι τριγμοί στη Βρετανία - Το σύστημα εξουσίας της ελίτ

19:37

Στο «πράσινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Άλμα 6,3% για την UniCredit

19:22

Κώτσηρας: 3.250 δημοπρασίες για παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας ως τον Μάρτιο

19:09

Ευ. Βενιζέλος: «Η κοινωνία αξιώνει, και ορθά, να αλλάξει ριζικά το άρθρο 86»

18:56

Η Κούβα προειδοποιεί τις αεροπορικές ότι για 1 μήνα δεν θα διαθέτει καύσιμα για αεροσκάφη

18:52

Ουγγαρία: «Πράσινο φως» στη λειτουργία εργοστασίου της Samsung παρά τα περιστατικά δηλητηριάσεων

18:40

Κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ η νεανική ανεργία στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Στο 13%

18:36

Η ΕΕ θα απαγορεύσει σε εταιρείες την καταστροφή απούλητων ρούχων και υποδημάτων

18:23

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι μάχες γύρω από το Ποκρόφσκ - Προωθούνται οι ρωσικές δυνάμεις

18:11

Gazzetta Awards 2025: Ο θεσμός των κορυφαίων επιστρέφει για 11η συνεχή χρονιά - Δείτε live

18:01

Βουλή: Ψηφίσθηκε επί της Αρχής η συμφωνία για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

18:00

ΧΑ: Κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες, επιλεκτικές κινήσεις σε large και mid caps

17:50

ΑΒ Βασιλόπουλος: Νέο deal στη Βόρεια Ελλάδα – Εξαγόρασε την Αγορά Ναταλί

17:45

Εθνική Τράπεζα: Απέκτησε 276.000 ίδιες μετοχές έναντι 4,25 εκατ. ευρώ

17:32

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Υποβαθμίζει τις «βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις» του δολαρίου

17:25

Lidl Ελλάς: «Ακόμη ένα άδικο και αυθαίρετο πρόστιμο»

17:18

American Airlines: Ο CEO συμφώνησε να συναντηθεί με το συνδικάτο των πιλότων

17:09

Καύσιμα: Ισχυρή ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, χαμηλότερο κόστος και ήπιες αυξήσεις στον ορίζοντα

17:03

ΕΕ για Μέση Ανατολή: «Πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία»

16:57

KPMG: Σε υψηλό 4ετίας το 2025 οι παγκόσμιες επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων

16:43

Wall Street: «Γύρισε» στις 50.000 μονάδες ο Dow Jones - Το βλέμμα σε απασχόληση και πληθωρισμό

16:36

Παπασταύρου: Προχωρά η υλοποίηση του φωτοβολταϊκού πάρκου των ενεργειακών κοινοτήτων της Δυτικής Ελλάδας

16:31

Ιταλία: Υπό δικαστική διαχείριση η εταιρία Foodinho της πλατφόρμα delivery φαγητού Glovo

16:30

Διδυμότειχο: Πάνω από το όριο συναγερμού η στάθμη των υδάτων στο Πύθιο, αλλά με πτωτική τάση

16:23

Λίβανος: Στους 15 οι νεκροί από κατάρρευση κτιρίων στην Τρίπολη

16:12

Κομισιόν: Παραμένουν αρκετά ερωτήματα σχετικά με το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ

16:08

One stop shop Κτηνοτροφίας από Πειραιώς, Milkplan και Γαίας Έργον

16:02

ΕΕ για την επέκταση ελέγχου στη Δυτική Όχθη: Παράνομη η προσάρτηση εδαφών από το Ισραήλ

15:53

Στάρμερ: Η πολιτική θα πρέπει να είναι μια δύναμη για το καλό - «Η θέση του δεν είναι πλέον βιώσιμη» λένε οι Συντηρητικοί

gazzetta
gazzetta reader insider insider