Οι ευκαιρίες της ηλεκτροκίνησης και η προοπτική για τη δημιουργία αξίας

Μοιράσου το
Οι ευκαιρίες της ηλεκτροκίνησης και η προοπτική για τη δημιουργία αξίας
Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι ουσιαστικά μια διαδικασία προσαρμογής σε ένα νέο περιβάλλον το οποίο βασίζεται σε δεδομένα κατά πολύ διαφορετικά από αυτά στα οποία στηρίχθηκε η ανάπτυξη του κλάδου των μεταφορών επί δεκαετίες.

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι ουσιαστικά μια διαδικασία προσαρμογής σε ένα νέο περιβάλλον το οποίο βασίζεται σε δεδομένα κατά πολύ διαφορετικά από αυτά στα οποία στηρίχθηκε η ανάπτυξη του κλάδου των μεταφορών επί δεκαετίες.

Η Deloitte παρακολουθεί τη διαχρονική εξέλιξη του κλίματος που διαμορφώνεται για την ηλεκτροκίνηση μέσα από ετήσιες έρευνες, οι οποίες αναδεικνύουν μια σειρά από τάσεις και προοπτικές.

Έως το 2020 οι τάσεις αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση ήταν ιδιαίτερα θετικές, εκφραζόμενες κυρίως όμως ως μια μελλοντική προοπτική, με περιορισμένη ορατότητα, ειδικότερα σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές των καυσίμων ήταν σχετικά χαμηλές.

Λίγο πριν την έξαρση του κορωνοϊού, άρχισε να συνδέεται η πρόθεση για την ηλεκτροκίνηση (περισσότερο από την Ευρώπη) με την ανάγκη μείωσης των ρύπων – εκείνη τη χρονική στιγμή καταγραφόταν μια σημαντική τάση προς τη μετάβαση σε ηλεκτροκίνητο όχημα, σε περίπτωση αύξησης των τιμών των καυσίμων (σχεδόν διπλασιασμός ενδιαφέροντος για κάθε 0,5 ευρώ αύξηση στην τιμή του λίτρου).

Κατά την περίοδο του κορωνοϊού όμως, άρχισε να εμφανίζεται μια ανασφάλεια ως προς τα δομικά χαρακτηριστικά της ηλεκτροκίνησης, δηλαδή ως προς τις δυνατότητες φόρτισης, την αυτονομία και το κόστος απόκτησης ηλεκτρικών οχημάτων.

Η τελευταία έρευνα για το 2022, η οποία ενσωματώνει πλέον και την επίπτωση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έδειξε ότι αν και συντηρείται μέρος της αβεβαιότητας αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης, οι απόψεις για μελλοντική αποκλιμάκωση των περιορισμών παραμένουν θετικές. Παράλληλα, άρχισε να εκφράζεται εντονότερα και η ανάγκη για την παροχή επιπλέον υπηρεσιών γύρω από τη διαδικασία φόρτισης προκειμένου αυτή να καταστεί ελκυστικότερη και εμπορικά αποδοτικότερη.

Έως την αποκλιμάκωση των τιμών των ηλεκτρικών οχημάτων και την πύκνωση του δικτύου φόρτισης, προγράμματα όπως το «κινούμαι ηλεκτρικά», τα «πράσινα ταξί» και το «φόρτιση παντού» είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενισχύοντας τη ζήτηση και αξιοποιώντας σημαντικούς πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι εκ των βασικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ήδη δεσμευτεί σε στόχους που αφορούν το δίκτυο φόρτισης για τα επόμενα χρόνια: είτε μέσω επενδύσεων σε δημόσιες υποδομές, είτε αναπτύσσοντας το δικό τους δίκτυο, είτε αναλαμβάνοντας τη διαχείριση τρίτων δικτύων, είτε υλοποιώντας εξαγορές μικρότερων ανεξάρτητων παρόχων.

Τα δομικά στοιχεία της ηλεκτροκίνησης (δηλαδή η ηλεκτρική ενέργεια, το δίκτυο διανομής, το δίκτυο φορτιστών, το ρυθμιστικό πλαίσιο, τα οχήματα και οι τεχνολογίες) επηρεάζουν τη ζήτηση από διαφορετική οπτική και χρειάζεται να ωριμάσουν με έναν ισορροπημένο τρόπο. Αυτό απαιτεί την ενεργοποίηση στρατηγικών που θα βασίζονται σε συνεργασίες μεταξύ των εμπλεκομένων, προς όφελος της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των πολιτικών για την ηλεκτροκίνηση.

Η μελέτη της Deloitte κατέδειξε ότι στην Ευρώπη οι οδηγοί, σταδιακά, αυξάνουν την ευελιξία τους σχετικά με τον χρόνο φόρτισης, οπότε φαίνεται ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες για συνεργατικές στρατηγικές που θα αφορούν στην παραγωγή, διανομή και εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας, την κατασκευή, εγκατάσταση και συντήρηση σταθμών φόρτισης, την ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία λογισμικού για τη διαχείριση του δικτύου, καθώς και επιπλέον υπηρεσίες στον τελικό καταναλωτή (π.χ. υπηρεσίες διαθεσιμότητας φορτιστών, παροχή χώρων, εστίαση, διαδίκτυο, υγιεινή, διαφήμιση).

Αυτή είναι και μια ευκαιρία για την Ελλάδα, η οποία πέρα από το πλεονέκτημα που της προσδίδει η δυναμική των ΑΠΕ για τον περιορισμό του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να ενεργοποιήσει και επιπλέον παραγωγικούς συντελεστές (π.χ. ανθρώπινο δυναμικό), και μέσω της καινοτομίας, να αξιοποιήσει την ηλεκτροκίνηση ως έναν ακόμα άξονα ενίσχυσης της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:21

Ευρωπαϊκή Πίστη: 61 δράσεις Εταιρικής και Κοινωνικής Ευθύνης για το 2022

07:18

Στις 23.000 ήδη οι αιτήσεις για την επιδότηση επιτοκίου από τις τράπεζες

07:15

Ρεύμα: Ξεμπλοκάρει η υπογραφή διμερών συμβολαίων ΔΕΗ – βιομηχανίας

07:12

Νέος Προϋπολογισμός 2023-2027: Σταθεροποίηση πληθωρισμού στο 2%, υψηλή ονομαστική ανάπτυξη - Μείωση δαπανών δημοσίου

07:09

Τράπεζες: Στήριξη στους καταθέτες και «μάχη» μεριδίων με σούπερ προσφορές στα επιτόκια των προθεσμιακών

07:06

«Κλείνει ο κύκλος» για το «Athens Heart» - Γραφειακό συγκρότημα δρομολογεί η Premia ΑΕΕΑΠ

07:03

Η τροπολογία αποκλεισμού του Κασιδιάρη απ’ τις εκλογές φέρνει εγγύτερα ΝΔ + ΠΑΣΟΚ, Η θεωρία των δύο άκρων κι ο φόβος του ΚΚΕ

07:00

Τράπεζες: Στα μερίσματα λέμε «ναι» - Πειραιώς: Το κόστος για τη MIG - MSCI με απορίες - Ποιοι ήξεραν για τη Jumbo; – Το ΣΔΙΤ του ΟΣΕ και η Διυπουργική - Περί παραχώρησης ΒΟΑΚ

23:58

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για το εκλογικό «φρένο» στο κόμμα Κασιδιάρη

23:57

Affirm: Κάτω των προσδοκιών αποτελέσματα τριμήνου και απολύσεις του 19% των εργαζομένων

23:48

Γερμανός ΥΠΑΜ: Μάρτιο ή Απρίλιο φτάνουν τα πρώτα Leopard 2 στην Ουκρανία

23:41

Ανθρωπιστική βοήθεια Ελλάδας προς Τουρκία με πέντε πτήσεις - Συνοδεύει ο Χρ. Στυλιανίδης

23:33

Disney: 7.000 απολύσεις παρότι «νίκησε» τις προβλέψεις στο δ' τρίμηνο - Λιγότερες από το αναμενόμενο οι απώλειες συνδρομητών streaming

23:15

Wall Street: Δεν βγήκε ποτέ από το «κόκκινο» - Πάνω από 200 μονάδες έχασαν Dow και Nasdaq

23:02

Ζελένσκι: «Αν οι Ρώσοι καταλάβουν τη Μπαχμούτ, θα θελήσουν να πάνε παραπέρα» - Έφτασε στο Παρίσι ο Ουκρανός πρόεδρος

22:50

Hellenic Train: Ακυρώσεις δρομολογίων την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου

22:35

Τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο αναμένονται αύριο σε χαμηλό υψόμετρο, και στην Αττική

22:23

Σούνακ: Τον Μάρτιο τα βρετανικά άρματα Challenger στην Ουκρανία

22:14

Σολτς: Ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα για την στάση της έναντι της Τουρκίας

22:02

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής: Ουκρανία, ανταγωνιστικότητα ΕΕ και μεταναστευτικό στην ατζέντα των 9 και 10/2

21:52

Πετρέλαιο: Aνοδικά οι τιμές για 3η συνεχή συνεδρίαση

21:39

Τουρκία: Συνολικά 10 άτομα έχει ανασύρει η ελληνική αποστολή στο Χατάι - Οι 5 ζωντανοί και οι υπόλοιποι νεκροί

21:34

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Κάθειρξη 8 ετών αποφάσισε το δικαστήριο αλλά και ελεύθερος μέχρι το Εφετείο

21:20

Τσίπρας: Η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τους ανθρώπους του Πολιτισμού γιατί τους φοβάται

21:11

Χρυσός: Στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν μίας εβδομάδας οι τιμές

21:01

Στις 9 το πρωί ανοίγουν αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες

20:48

Πορτογαλία: Τρία άρματα μάχης Leopard 2 θα παραδοθούν τον Μάρτιο στην Ουκρανία

20:39

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πώς θα λειτουργήσουν αύριο εμπορικά καταστήματα, delivery και courier

20:34

Περιφέρεια Αττικής: Ανοιχτά αύριο στην πλειονότητα τους τα σχολεία - Πού θα παραμείνουν κλειστά

20:26

Τσαπανίδου για κόμμα Κασιδιάρη: Χάθηκε η ευκαιρία για ευρύτατη πλειοψηφία σε ένα θέμα που μας ενώνει όλους