REPowerEU : Αναζητώντας «δημιουργικούς» τρόπους χρηματοδότησής του

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
REPowerEU : Αναζητώντας «δημιουργικούς» τρόπους χρηματοδότησής του
Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η ενότητα της Ευρώπης είναι απαραίτητη όσο ποτέ ίσως άλλοτε. Οι μονοδιάστατες λογιστικές προσεγγίσεις κάποιων στενόμυαλων «φειδωλών» ενδέχεται να την πλήξουν ανεπανόρθωτα.

Η προχθεσινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, τιτλοφορούμενη ως “REPowerEU plan”, απέχει ασφαλώς πολύ από αυτό που θα περίμενε ο Εμμανουέλ Μακρόν, όταν την παραμονή του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βερσαλλιών, στις 10 και 11 Μαρτίου, δήλωνε εμφατικά ότι χρειάζεται ένα νέο ταμείο επενδύσεων και ανθεκτικότητας για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, εννοώντας ένα νέο ταμείο ανάκαμψης, καθώς και ότι «πρέπει ως Ευρωπαίοι να χρηματοδοτήσουμε, όπως το κάναμε και κατά την πανδημία, τις μεγάλες στρατηγικές…».

Από τότε φαίνεται ότι κύλησε πολύ νερό κάτω από τις γέφυρες των ευρωπαϊκών ποταμών και το νέο ταμείο, που μαζί με την πλειονότητα των ηγετών των χωρών της ΕΕ οραματιζόταν ο Γάλλος πρόεδρος, κατέληξε να περιορισθεί – όπως προτείνει η Επιτροπή - στην αλλαγή χρήσης των «αζήτητων» 225 δισ. δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και στην «ανακύκλωση» πόρων 33 δισ. ευρώ που έχουν ήδη προβλεφθεί για τα Διαρθρωτικά Ταμεία και τη Γεωργική Πολιτική, ενώ ως «φρέσκο χρήμα», δηλαδή ως πρόσθετοι πόροι, προβλέπονται μόλις 20 δισ.ευρώ.

Aπό νωρίς βέβαια είχε φανεί ότι η προοπτική για ένα νέο ταμείο ανάκαμψης ξεθώριαζε όλο και περισσότερο. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο Ολλανδία, Γερμανία κ.λπ. αρνούνται πεισματικά την προσφυγή σε νέο κοινό δανεισμό για την κάλυψη των αναγκών που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι για να μη δοθεί συνέχεια (και προοπτική «μονιμοποίησης») στο μοντέλο του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό φαίνεται και από το ότι οι ίδιοι πρότειναν κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθούν τα «αζήτητα» 225 δισ. δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης για κάλυψη των νέων αναγκών, ιδέα που ενέταξε και η Επιτροπή στην πρότασή της. Η λύση αυτή έχει γι’ αυτούς επί πλέον το προσόν ότι δεν θα επιβαρύνει τους «καθαρούς συνεισφέροντες» του προϋπολογισμού της ΕΕ, αφού οι χρηματοδοτήσεις θα επιστρέφονται στον προϋπολογισμό με την αποπληρωμή των δανείων από τους δανειολήπτες. Από την άλλη βέβαια πλευρά, μια τέτοια λύση θα επιβαρύνει το ήδη μεγάλο χρέος των υπερχρεωμένων χωρών.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, οι σημερινοί δικαιούχοι των «αζήτητων» δανείων θα έχουν προθεσμία 30 ημερών να τα διεκδικήσουν ή να παραιτηθούν από αυτά. Είναι βέβαια ευνόητο ότι αν οι σημερινοί δικαιούχοι αλλάξουν γνώμη και διεκδικήσουν τα δάνεια αυτά, το όλο εγχείρημα του “REPowerEU plan” θα βρεθεί στον αέρα. Κάποιος καχύποπτος θα έβλεπε ίσως και σκοπιμότητα σε μια τέτοια αλλαγή γνώμης, σκοπιμότητα που θα μπορούσε να εντάσσεται σε μια γενικότερη τακτική των «φειδωλών» χωρών για αποθάρρυνση όσων εξακολουθούν να επιδιώκουν αυξήσεις του προϋπολογισμού της ΕΕ και χρηματοδοτήσεις νέων πολιτικών.

Αν λοιπόν πάρουμε ως δεδομένο το ότι δεν θα υπάρξει νέο ταμείο ανάκαμψης, οι χώρες που επιδιώκουν να δοθεί μια «κοινή ευρωπαϊκή απάντηση» στην νέα κρίση θα μπορούσαν ως συμβιβαστική λύση να ζητήσουν μετατροπή ενός σημαντικού μέρους των «αζήτητων» δανείων σε επιχορηγήσεις, χωρίς να μεταβληθεί το συνολικό ύψος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Κάτι τέτοιο δεν είναι εξωπραγματικό, αφού η ίδια η αρχική πρόταση της Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης προέβλεπε επιχορηγήσεις 500 δισ. - έναντι των 390 που αποφασίσθηκαν τελικώς – και δάνεια 250 δισ., έναντι των – αχρείαστων, όπως αποδεικνύεται - 360 που επέβαλαν οι «φειδωλοί». Η επαναφορά λοιπόν της σχέσης επιχορηγήσεων/δανείων στο επίπεδο της αρχικής πρότασης θα μπορούσε να είναι μια ενδιάμεση λύση, ένας «δημιουργικός» τρόπος αξιοποίησης των αδιάθετων δανείων, όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός στο Φόρουμ των Δελφών.

Η Επιτροπή δεν τόλμησε να επαναφέρει την ίδια την πρότασή της του 2020. Αναμένουμε – και ας προσπαθήσουν όσοι έχουν λόγο σε αυτό – το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποδειχθεί τολμηρότερο και σοφότερο. Η ενότητα της Ευρώπης είναι απαραίτητη όσο ποτέ ίσως άλλοτε. Οι μονοδιάστατες λογιστικές προσεγγίσεις κάποιων στενόμυαλων «φειδωλών» ενδέχεται να την πλήξουν ανεπανόρθωτα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Ζαπορίζια: Ο πυρηνικός σταθμός επανασυνδέθηκε με το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης

23:41

Πιερρακάκης: «Παραγωγική» η πρώτη συνεδρίαση Eurogroup υπό Ελληνική Προεδρία

23:26

Κεραμέως: Πάνω από 12.000 πολίτες έχουν βρει δουλειά μέσα από τις «Ημέρες Καριέρας»

23:13

Λάιεν: Ζήτημα ύψιστης σημασίας στις διατλαντικές σχέσεις ο σεβασμός της κυριαρχίας

22:57

Συρία: Σάρα και Τραμπ συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων

22:40

Δανία και Γροιλανδία προτείνουν αποστολή του ΝΑΤΟ στην Αρκτική

22:22

Κάλας: Να σταματήσουν αμέσως όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες στη Συρία

22:05

ΟΗΕ: «Ανησυχητική αύξηση» της χρήσης της θανατικής ποινής παγκοσμίως το 2025

21:48

Πιερρακάκης-Eurogroup: Να επιστρέψουμε στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και του δυναμισμού - «Κλειδί ο διάλογος με τις ΗΠΑ»

21:36

Τουρκία: Ο Ερντογάν επαινεί τη «μετρημένη» επίθεση του στρατού της Συρίας κατά Κούρδων

21:23

Αφγανιστάν: Έκρηξη σε εστιατόριο ξενοδοχείου στην Καμπούλ - Επτά νεκροί, αρκετοί τραυματίες

21:11

Ο Νετανιάχου δεν δέχεται Τούρκους και Καταριανούς στρατιώτες στη Γάζα

21:01

Χωρίς ταξί την Τετάρτη η Θεσσαλονίκη

20:50

Κομισιόν: Πάνω από 160 αιτήσεις για τα στρατηγικά έργα κρίσιμων πρώτων υλών

20:43

Συνάντηση Μητσοτάκη - Τασούλα την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο

20:37

Καιρός: Θυελλώδεις άνεμοι αύριο σε Ιόνιο, Πελοπόννησο και Δ. Στερεά - Επιδείνωση την Τετάρτη

20:28

Ο Μπόρις Βουίτσιτς ο εκλεκτός του Eurogroup για αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

20:23

Ισπανία: Στους 40 οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στην Ανδαλουσία

20:12

Ρούτε: Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με Δανία, Γροιλανδία για την ασφάλεια στην Αρκτική

20:12

Μητσοτάκης για αγρότες: Οποιεσδήποτε λύσεις πρέπει να σέβονται τις δημοσιονομικές δυνατότητες - Η κοινωνία έχει εξαντληθεί

20:03

Γαλλία: Ο Λεκορνί ενεργοποιεί το άρθρο 49.3 για την έγκριση του προϋπολογισμού

20:01

Opinion Poll: Τι ποσοστό πολιτών θα ψήφιζε ένα κόμμα Καρυστιανού, Τσίπρα ή Σαμαρά

19:53

Βουλγαρία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Ράντεφ - Προς πρόωρες κάλπες η χώρα

19:44

ΝΥΤ: Αν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει παράνομους τους δασμούς, ο Τραμπ θα επιβάλει αμέσως νέους

19:34

Κεφαλογιάννης: Σχέδιο πρόληψης για πλημμύρες, πυρκαγιές - Ενισχύεται ο στόλος των εναέριων

19:29

Σε κίνδυνο η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ - Οι επιλογές της Ευρώπης

19:25

Ιταλία: Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Βαλεντίνο

19:16

Πτώση στις ευρωαγορές με «βαρίδι» αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες πολυτελείας

19:12

Αύριο οι αποφάσεις των αγροτών για τα μπλόκα - «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση»

18:58

Τραμπ: «Ουδέν σχόλιον» σε ερώτηση για τη χρήση βίας ώστε να αποκτήσει τη Γροιλανδία

gazzetta
gazzetta reader insider insider