Το φορολογικό «κυνήγι» των Κρυπτονομισμάτων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το φορολογικό «κυνήγι» των Κρυπτονομισμάτων
Όπως έλεγε και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, δεν είναι τίποτα σίγουρο σε αυτόν τον κόσμο εκτός από το θάνατο και τους  φόρους.

Κρυπτονομίσματα, bitcoins, Ethereum, dogecoin. Πρόκειται για παγκόσμια νομίσματα, για ένα ακόμα επενδυτικό αγαθό ή απλά μια νέα κερδοσκοπική φούσκα;

Όπως και αν χαρακτηρίζεται επενδυτικά το ποντάρισμα ή η επένδυση σε Κρυπτονομίσματα το μόνο σίγουρο είναι ότι το όποιο κέρδος προκύπτει φορολογείται. Όπως έλεγε και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, δεν είναι τίποτα σίγουρο σε αυτόν τον κόσμο εκτός από το θάνατο και τους φόρους.

Σε κάθε περίπτωση αν οι παραπάνω ορισμοί σας φαίνονται καινούριοι δεν θα πρέπει να αισθάνεστε μειονεκτικά καθώς το ίδιο ισχύει και για τις φορολογικές αρχές. Μπορεί το γενικότερο πλαίσιο να υπάρχει καθώς τυπικά υπάγονται στα επενδυτικά αγαθά αλλά κάθε τι καινούριο χρειάζεται εξειδικευμένες οδηγίες χειρισμού που τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ή γράφονται. Αν λάβουμε υπόψιν την μεγάλη άνοδο που έχουν τα κρυπτονομίσματα στις μέρες μας και ενδεχομένως τα μεγάλα κέρδη που μπορεί να έχουν σχηματιστεί σε φορολογούμενους που ασχολούνται με αυτά χρόνια ή και μήνες σε συνδυασμό με το φορολογικό κενό, καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για μια υπόθεση που θέλει αν μη τι άλλο προσοχή . Μην ξεχνάμε ότι μέσω των πληροφοριών που στέλνουν οι τράπεζες στις χώρες κατοικίας των φορολογούμενων πλέον ακόμα και κινήσεις που γίνονται στην Αμερική π.χ. είναι αυτομάτως γνωστές στις ελληνικές αρχές μέσω του reporting που γίνεται από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ετησίως.

Πώς προκύπτει το κέρδος από Κρυπτονομίσματα

Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να βγάλει κέρδος από τα κρυπτονομίσματα ποικίλουν ανάλογα με τις δυνατότητες ενασχόλησης .

Αρχικά μπορεί να δεσμεύσει την υπολογιστική ισχύ του υπολογιστή του και ως αντάλλαγμα να << εξορύξει>> κρυπτονομίσματα, τα οποία στην συνέχεια μπορεί να τα πουλήσει για ευρώ, δολάρια ή άλλα υπαρκτά νομίσματα ή να τα ανταλλάξει για ένα ή περισσότερα από τις χιλιάδες κρυπτονομισμάτων που υπάρχουν. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος παραγωγής κέρδους από Κρυπτονομίσματα είναι η αγορά, διακράτηση και στη συνέχεια πώληση με κέρδος.

Ενώ η <<εξόρυξη>> φορολογείται σαν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και συνεπάγεται την έναρξη δραστηριότητας στην ΔΟΥ , το κέρδος από μεταπώληση φορολογείται όπως το κέρδος από μεταπώληση τίτλων με συντελεστή 15% και μοναδική υποχρέωση είναι η αναγραφή στην ετήσια δήλωση φόρου εισοδήματος.

Ένας ακόμη τρόπος να παράξει κάνεις κέρδος από τα κρυπτονομίσματα είναι δεσμεύοντας τα σε ειδικό προθεσμιακό λογαριασμό κρυπτονομισμάτων μέσω της αποκομιδής τόκων. Η φορολόγηση οποιασδήποτε μορφής τόκων για την ελληνική νομοθεσία θυμίζουμε πως ανέρχεται σε 15%.
Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν σταθούν τόσο τυχεροί στην επένδυση τους, το ελληνικό φορολογικό δίκαιο προβλέπει πως τυχόν ζημιά μετά από μεταβίβαση τίτλων μπορεί να συμψηφιστεί με μελλοντικά κέρδη εντός των επόμενων 5 ετών. Βέβαια αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και χειρισμό καθώς ο συμψηφισμός ζημιών γίνεται δεκτός από τις αρχές υπο προυποθέσεις.

Κάτοικοι εξωτερικού που επενδύουν στην Ελλάδα

Τι συμβαίνει όμως όταν ένας έλληνας, κάτοικος εξωτερικού επενδύει σε Κρυπτονομίσματα, ή ακόμα και άλλα επενδυτικά αγαθά στην Ελλάδα; Σύμφωνα με το νόμο «απαλλάσσεται από το φόρο το εισόδημα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι σε κράτη με τα οποία η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας (ΣΑΔΦ) και το οποίο προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης των τίτλων σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους υπό την προϋπόθεση ότι υποβάλλουν στη Φορολογική Διοίκηση δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη φορολογική τους κατοικία.»

Η φύση και η ιδιαίτερη τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων καθώς και η πολύπλευρη φορολογική τους απεικόνιση είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία που μπερδεύει ακόμα και έμπειρους φοροτεχνικούς. Ανακύπτουν πολλά και πιο ιδιαίτερα ζητήματα όπως για παράδειγμα ο χρόνος που προκύπτει το κέρδος σε περιπτώσεις ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων καθώς και αν εμπίπτουν ταυτόχρονα σε φορολόγηση αλλοδαπών κρατών. Αν τα παραπάνω συνδυαστούν με το «κενό νόμου» στην αποσαφήνιση συγκεκριμένων εννοιών καταλαβαίνει κανείς ότι χρειάζεται και φορολογική ερμηνεία της κάθε κίνησης και μάλιστα πριν πραγματοποιηθεί. Για αυτό πάντα είναι χρήσιμο πριν γίνει κάποια επενδυτική κίνηση να υπάρχει συνεννόηση με τον λογιστή για να είναι ξεκάθαρη η φορολογική επιβάρυνση που θα προκύψει.

* Ο κ. Γιάννης Φαμέλης είναι υπεύθυνος του Private Tax Service Club του Γραφείου Καράμπελα (www.taxnet.gr)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 51χρονης για ληστεία σε βάρος 93χρονου στην Τούμπα

21:00

Πυροσβεστική: 44 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:34

Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις τεσσάρων ατόμων για διακίνηση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων μέσω διαδικτύου

20:31

Καλαφάτης: Σε εφαρμογή η στρατηγική μας για τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Hubs Καινοτομίας με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες

20:09

Στην Κάσο και την Κάρπαθο ο Ν. Ανδρουλάκης τη Δευτέρα και την Τρίτη

20:00

Πώς προχωρά το ψηφιακό ευρώ

19:52

ΥΠΑΑΤ - ΑΑΔΕ: Εντολή καταβολής 617,4 εκατ. ευρώ σε 1.142.948 δικαιούχους για αγροτικές ενισχύσεις Ιουνίου 2026

19:47

Πούτιν: Υπόσχεται να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ρωσίας απέναντι στα πλήγματα της Ουκρανίας

19:43

Από ηλεκτρικό πατίνι προκλήθηκε η πυρκαγιά σε ξενοδοχείο της Ομόνοιας

19:37

Νεκρός 75χρονος λουόμενος στη Χαλκιδική

19:25

ΗΠΑ: Προπαρασκευαστικές κινήσεις στο Κογκρέσο για μπλόκο στην επιστροφή της Τουρκίας στα F-35

19:17

Αποχώρησε η Θ. Τζάκρη από τους Δημοκράτες του Στ. Κασσελάκη

19:08

Πυρκαγιά σε διώροφο στην Καλλιθέα - Δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

18:57

Πολωνία: Νέο ρεκόρ ζέστης με 40,5°C

18:35

Αυστραλία: Συμφωνία της Firmus Technologies με την Nvidia για την επέκταση πρόσβασης στην ΤΝ

18:20

Τσουκαλάς: 10 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το ιδιωτικό χρέος

18:13

Σουηδία: Κεραυνός χτύπησε ένα δέντρο σε ένα πάρκο αναψυχής, αρκετοί τραυματίες

17:50

ΠΟΥ: Περισσότεροι από 1300 θάνατοι αποδίδονται στον καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη

17:34

Πυρκαγιά σε διώροφο κτίριο στην Καλλιθέα

17:24

Συνελήφθη 76χρονος για πυρκαγιά από αμέλεια στο Αμόνι Κορινθίας

17:17

Οι ΗΠΑ επεκτείνουν την απαγόρευση εισαγωγών κινεζικού τεχνολογικού εξοπλισμού

17:00

Τα τρία σενάρια της UBS για τις αγορές

16:43

Υπό έλεγχο πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην Σταμάτα Αττικής

16:22

Αυστρία: Να φέρουμε την Anthropic στην Ευρωπαϊκή Ένωση

16:11

Πάπας Λέων: Προσευχήθηκε για τα θύματα των σεισμών της Βενεζουέλας- Η ΕΕ στέλνει επείγουσα βοήθεια

15:55

Ισραήλ: Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων

15:34

Αίγυπτος: Προς ιδιωτικοποίηση οδεύουν τέσσερις κρατικές εταιρείες

15:17

VW: Πρόταση να σταματήσει την παραγωγή στη Κίνα για να σώσει θέσεις εργασίας στη Γερμανία

15:05

Γαλλία: 11 νεκροί από συντριβή μικρού αεροσκάφους

14:46

Αραγτσί: Οποιαδήποτε παρέμβαση στη διαχείριση των Στενών του Ορμούζ θέτει τον κίνδυνο αύξησης της έντασης


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider