Το φορολογικό «κυνήγι» των Κρυπτονομισμάτων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το φορολογικό «κυνήγι» των Κρυπτονομισμάτων
Όπως έλεγε και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, δεν είναι τίποτα σίγουρο σε αυτόν τον κόσμο εκτός από το θάνατο και τους  φόρους.

Κρυπτονομίσματα, bitcoins, Ethereum, dogecoin. Πρόκειται για παγκόσμια νομίσματα, για ένα ακόμα επενδυτικό αγαθό ή απλά μια νέα κερδοσκοπική φούσκα;

Όπως και αν χαρακτηρίζεται επενδυτικά το ποντάρισμα ή η επένδυση σε Κρυπτονομίσματα το μόνο σίγουρο είναι ότι το όποιο κέρδος προκύπτει φορολογείται. Όπως έλεγε και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, δεν είναι τίποτα σίγουρο σε αυτόν τον κόσμο εκτός από το θάνατο και τους φόρους.

Σε κάθε περίπτωση αν οι παραπάνω ορισμοί σας φαίνονται καινούριοι δεν θα πρέπει να αισθάνεστε μειονεκτικά καθώς το ίδιο ισχύει και για τις φορολογικές αρχές. Μπορεί το γενικότερο πλαίσιο να υπάρχει καθώς τυπικά υπάγονται στα επενδυτικά αγαθά αλλά κάθε τι καινούριο χρειάζεται εξειδικευμένες οδηγίες χειρισμού που τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ή γράφονται. Αν λάβουμε υπόψιν την μεγάλη άνοδο που έχουν τα κρυπτονομίσματα στις μέρες μας και ενδεχομένως τα μεγάλα κέρδη που μπορεί να έχουν σχηματιστεί σε φορολογούμενους που ασχολούνται με αυτά χρόνια ή και μήνες σε συνδυασμό με το φορολογικό κενό, καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για μια υπόθεση που θέλει αν μη τι άλλο προσοχή . Μην ξεχνάμε ότι μέσω των πληροφοριών που στέλνουν οι τράπεζες στις χώρες κατοικίας των φορολογούμενων πλέον ακόμα και κινήσεις που γίνονται στην Αμερική π.χ. είναι αυτομάτως γνωστές στις ελληνικές αρχές μέσω του reporting που γίνεται από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ετησίως.

Πώς προκύπτει το κέρδος από Κρυπτονομίσματα

Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να βγάλει κέρδος από τα κρυπτονομίσματα ποικίλουν ανάλογα με τις δυνατότητες ενασχόλησης .

Αρχικά μπορεί να δεσμεύσει την υπολογιστική ισχύ του υπολογιστή του και ως αντάλλαγμα να << εξορύξει>> κρυπτονομίσματα, τα οποία στην συνέχεια μπορεί να τα πουλήσει για ευρώ, δολάρια ή άλλα υπαρκτά νομίσματα ή να τα ανταλλάξει για ένα ή περισσότερα από τις χιλιάδες κρυπτονομισμάτων που υπάρχουν. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος παραγωγής κέρδους από Κρυπτονομίσματα είναι η αγορά, διακράτηση και στη συνέχεια πώληση με κέρδος.

Ενώ η <<εξόρυξη>> φορολογείται σαν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και συνεπάγεται την έναρξη δραστηριότητας στην ΔΟΥ , το κέρδος από μεταπώληση φορολογείται όπως το κέρδος από μεταπώληση τίτλων με συντελεστή 15% και μοναδική υποχρέωση είναι η αναγραφή στην ετήσια δήλωση φόρου εισοδήματος.

Ένας ακόμη τρόπος να παράξει κάνεις κέρδος από τα κρυπτονομίσματα είναι δεσμεύοντας τα σε ειδικό προθεσμιακό λογαριασμό κρυπτονομισμάτων μέσω της αποκομιδής τόκων. Η φορολόγηση οποιασδήποτε μορφής τόκων για την ελληνική νομοθεσία θυμίζουμε πως ανέρχεται σε 15%.
Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν σταθούν τόσο τυχεροί στην επένδυση τους, το ελληνικό φορολογικό δίκαιο προβλέπει πως τυχόν ζημιά μετά από μεταβίβαση τίτλων μπορεί να συμψηφιστεί με μελλοντικά κέρδη εντός των επόμενων 5 ετών. Βέβαια αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και χειρισμό καθώς ο συμψηφισμός ζημιών γίνεται δεκτός από τις αρχές υπο προυποθέσεις.

Κάτοικοι εξωτερικού που επενδύουν στην Ελλάδα

Τι συμβαίνει όμως όταν ένας έλληνας, κάτοικος εξωτερικού επενδύει σε Κρυπτονομίσματα, ή ακόμα και άλλα επενδυτικά αγαθά στην Ελλάδα; Σύμφωνα με το νόμο «απαλλάσσεται από το φόρο το εισόδημα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι σε κράτη με τα οποία η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας (ΣΑΔΦ) και το οποίο προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης των τίτλων σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους υπό την προϋπόθεση ότι υποβάλλουν στη Φορολογική Διοίκηση δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη φορολογική τους κατοικία.»

Η φύση και η ιδιαίτερη τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων καθώς και η πολύπλευρη φορολογική τους απεικόνιση είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία που μπερδεύει ακόμα και έμπειρους φοροτεχνικούς. Ανακύπτουν πολλά και πιο ιδιαίτερα ζητήματα όπως για παράδειγμα ο χρόνος που προκύπτει το κέρδος σε περιπτώσεις ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων καθώς και αν εμπίπτουν ταυτόχρονα σε φορολόγηση αλλοδαπών κρατών. Αν τα παραπάνω συνδυαστούν με το «κενό νόμου» στην αποσαφήνιση συγκεκριμένων εννοιών καταλαβαίνει κανείς ότι χρειάζεται και φορολογική ερμηνεία της κάθε κίνησης και μάλιστα πριν πραγματοποιηθεί. Για αυτό πάντα είναι χρήσιμο πριν γίνει κάποια επενδυτική κίνηση να υπάρχει συνεννόηση με τον λογιστή για να είναι ξεκάθαρη η φορολογική επιβάρυνση που θα προκύψει.

* Ο κ. Γιάννης Φαμέλης είναι υπεύθυνος του Private Tax Service Club του Γραφείου Καράμπελα (www.taxnet.gr)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:59

Imperial Brands Hellas: Η Αναστασία Καψάλη νέα Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων

16:53

Wall Street: Η «βουτιά» 14% της Oracle κλονίζει S&P 500 και Nasdaq

16:50

Το 74% των πολιτών θεωρούν ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την προσχώρηση στην ΕΕ

16:46

Ευρωβαρόμετρο: Οι ψηφιακές δεξιότητες να συμπεριληφθούν σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης

16:42

Boυλή: Αποφασίστηκε άρση ασυλίας για τον Αθανάσιο Καββαδά

16:39

Τσιάρας: Μονόδρομος η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η μετάβαση στην ΑΑΔΕ

16:33

Eurogroup: Τον Κυριάκο Πιερρακάκη στηρίζει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

16:27

Επένδυση 1 δισ. δολαρίων στην OpenAI από Disney - Αναβαθμίζεται το Sora

16:23

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Επιπλέον 21 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές

16:21

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ καλεί την Ευρώπη να αυξήσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία

16:17

FinTHESIS: Αλλάζοντας το τοπίο στη στεγαστική πίστη μέσω της διαμεσολάβησης στεγαστικών δανείων

16:10

Σκρέκας: Εθνική επιτυχία η υποψηφιότητα Πιερρακάκη - Στήριξη στους πραγματικούς αγρότες

16:06

Eurobank: Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να υπεραποδίδει σε σχέση με την Ευρωζώνη

16:03

Τεκμηριωμένες αποφάσεις για τους πόρους στην υγεία -Ένα συνέδριο με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα

16:02

Ρωσία: Ουκρανικά drones έπληξαν για πρώτη φορά πλατφόρμα πετρελαίου στην Κασπία

15:56

Έξι παραμυθένια ελληνικά χωριά για γιορτινές αποδράσεις

15:53

ΗΠΑ: Χαμηλό 4ετίας για το εμπορικό έλλειμμα - Μεγάλη αύξηση για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

15:43

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Φλώρινας

15:39

Βρετανία: Στενάζουν από την υπεργρίπη τα νοσοκομεία - «Ένα από τα χειρότερα σενάρια»

15:38

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη: Στο επίκεντρο οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό

15:34

Αναβάθμιση της Cepal Hellas σε «ΑΑΑ» από τον MSCI

15:33

Τρ. Πειραιώς: Τρίτη συνεχόμενη χρονιά για το “TeenSkills” - Επεκτείνεται σε 20 σχολεία

15:32

Ρούτε: Καλεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να μην επαναπαύονται απέναντι στην ρωσική απειλή

15:27

Υγεία: Χημική ουσία στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση

15:19

Μερτς: Ζούμε σε άλλες εποχές, ο κόσμος δεν είναι όπως πριν

15:16

Βρετανία: Κλοπή πάνω από 600 αντικειμένων «σημαντικής αξίας» από μουσείο του Μπρίστολ

14:58

Το ασύλληπτο ποσό για την Golden Visa του Τραμπ

14:51

Κορκίδης: Οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια σε Λαύριο και Ελευσίνα θα αξιοποιήσουν δυναμικά την παράκτια ζώνη

14:50

ΕΤΕ: Πάνω από 2% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2025 - Ώθηση από επενδύσεις, κατανάλωση, εξαγωγές

14:38

IEA: Σε χαμηλό πενταετίας «γκρεμίστηκαν» τα έσοδα της Ρωσίας από εξαγωγές πετρελαίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider