Μπροστά στις προκλήσεις

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μπροστά στις προκλήσεις
Η εμπειρία της διαχείρισης της κρίσης αποτελεί πλέον κεκτημένο για οποιονδήποτε κίνδυνο κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά.

Η πανδημία του κορωνοϊού, πέραν από τις πληγές που αφήνει στην οικονομία και την κοινωνία και οι οποίες σίγουρα θα αργήσουν να επουλωθούν, ανέδειξε κατά τρόπο απρόβλεπτο, την ανάγκη τα κράτη και οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν βιώσιμες πρακτικές και να επικαιροποιούν συνεχώς σενάρια αντιμετώπισης κινδύνων. Μέχρι πρόσφατα το sustainability analysis απασχολούσε τις πολυεθνικές εταιρίες, κυρίως αυτές, η κερδοφορία των οποίων, ήταν κατά τρόπο άμεσο, συνδεδεμένη με τους κινδύνους στην πρωτογενή παραγωγή και στα βιομηχανικά προϊόντα. Ωστόσο η επέλαση του κορωνοϊού επέβαλλε αναγκαίως στις επιχειρήσεις την ανάπτυξη ολοκληρωμένων και βιώσιμων πολιτικών και πρακτικών σε όλους τους τομείς που εμπλέκονται στην διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στο τρίπτυχο διατροφή, υγεία και ασφάλεια.

Η χώρα μας, παρά την διαχρονική της αδυναμία στην αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων στην δημόσια διοίκηση, κατάφερε με την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας να κινητοποιήσει δυνάμεις, που για δεκαετίες τώρα είχαν εφησυχάσει. Η εμπειρία της διαχείρισης της κρίσης αποτελεί πλέον κεκτημένο για οποιονδήποτε κίνδυνο κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά. Η επιτυχής ανάπτυξη και η εφαρμογή των επιμέρους περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα, και ως μόνο στόχο είχαν την προστασία της δημόσιας υγείας, υπήρξε αποτέλεσμα συνευθύνης, αποφασιστικότητας και επιμονής.

Τώρα όμως, οδηγούμαστε σε μια νέα κανονικότητα, με μία μεγάλη εθνική πρόκληση μπροστά μας που δεν είναι άλλη από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η πρόκληση της υλοποίησης δράσεων κατά τρόπον άμεσο, ιστορικά είναι εφάμιλλη της ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα έργα και τις πολιτικές που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάπτυξης, έρχεται να υπερκεράσει συνήθειες χρόνων καθώς οι υιοθετούμενες πρακτικές κρατούσαν την επιχειρηματικότητα εντός στενών πλαισίων και εγωιστικά συγκεντρωτική. Στο ερώτημα εάν θα ξανά δούμε τα φουγάρα να λειτουργούν, η απάντηση είναι ναι καθώς δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα υποδομών έχουν σχεδιαστεί. Για να έχουμε όμως απτά αποτελέσματα, χρειαζόμαστε μηχανισμούς ικανούς, που δεν θα δειλιάσουν μπροστά στα προσκόμματα συμφερόντων. Όσοι δε είναι ιδιοκτήτες μικρών παραγωγικών μονάδων πρέπει να υιοθετήσουν πρακτικές συνεργασιών και συγχωνεύσεων με άλλες συμπληρωματικές μονάδες, προκειμένου να επιτευχθούν η αύξηση της παραγωγικότητας και η μεγέθυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Όσοι επιλέξουν να παραμείνουν κάτω από την σκέπη του αφορολόγητου εισοδήματος, απλά θα μείνουν στάσιμοι απέναντι στον ανταγωνισμό.

Τελικά κάθε γενιά βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα. Εάν θα συμβιβαστεί με αυτό που κληρονόμησε ή θα χαράξει τη δική της πορεία μπροστά στις νέες προκλήσεις. Ο κορωνοϊός όσο σκληρά και εάν συμπεριφέρθηκε στην κοινωνία μας, τόσο μας ένωσε και μας πείσμωσε για να πάμε μπροστά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:50

Wall Street: Απώλειες μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το βλέμμα στη Fed

15:37

Salesforce: Το 75% των επαγγελματιών του μάρκετινγκ έχει υιοθετήσει το ΑΙ

15:34

Θεμιστοκλέους: Για πρώτη φορά το ΕΣΥ κατάφερε να μειώσει τους χρόνους αναμονής για χειρουργείο

15:24

Μπρατάκος: Η συνεκτικότητα του οικοσυστήματος καινοτομίας κρίσιμος παράγοντας για την αποτελεσματικότητά του

15:20

Έρευνα: Αυτή είναι η καλύτερη πόλη της Ευρώπης για να επισκεφθείτε το 2026

15:20

Ράλι 5% για το πετρέλαιο μετά το ισραηλινό πλήγμα σε κοίτασμα φυσικού αερίου στο Ιράν

15:17

Coffee Berry: Νέα ιδιόκτητη παραγωγική μονάδα με επένδυση 12 εκατ. ευρώ

15:11

Ιράν: Το Ισραήλ χτύπησε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο - Ανεβαίνει το πετρέλαιο

15:03

Cosmote Telekom: Data Center για τις ΑΙ ανάγκες των επιχειρήσεων στην Ελλάδα

15:03

ΠΟΜΙΔΑ: Αίτημα για αναβολή της υποχρεωτικής τραπεζικής καταβολής μισθωμάτων

14:52

Δίκη πρώην επιτελικών ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο βήμα ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Ευ. Σημανδράκος

14:49

Λάιεν για EU Inc: Ίδρυση εταιρειών εντός 48 ωρών, πλήρως ψηφιακά, χωρίς ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο

14:48

Στο 3,4% ο πληθωρισμός χονδρικής (PPI) στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο

14:36

Καύσιμα: Τι θα συμβεί αν κλείσουν τα πρατήρια σε όλη τη χώρα

14:36

Ταχιάος: «Μέχρι το καλοκαίρι η επέκταση του μετρό προς Καλαμαριά»

14:36

Ζάχαρη ή γλυκαντικά; Ποια επιλογή επηρεάζει λιγότερο το σάκχαρο του αίματος

14:29

Αυξήθηκαν στα 80 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια σε servicers το δ' τρίμηνο του 2025

14:26

Με ευρύτατη πλειοψηφία εκλέχθηκε Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής ο Πάρις Κουκουλόπουλος

14:26

Ανάλυση Bloomberg: Η Ευρώπη ορθώνει ανάστημα στον Τραμπ

14:24

Ζαχαράκη: Τα σχολεία μας δεν είναι ζούγκλα - Να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη

14:11

ΔΕΗ: Νέα αναβάθμιση στην αξιολόγηση βιωσιμότητας από την S&P Global

14:05

Στο Λονδίνο ο Ζελένσκι για τη διατήρηση υποστήριξης στην Ουκρανία

14:02

Capital Economics: Πώς θα επηρεαστούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την άνοδο των τιμών ενέργειας

13:58

Σκέρτσος: «Η Ελλάδα, ευρωπαϊκός πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας»

13:56

Μιχαηλίδου: Αξιοποίηση δημόσιας γης και ανενεργών στρατοπέδων - Στεγαστική πολιτική 7 δισ. ευρώ

13:46

Το Κρεμλίνο καταδικάζει τη «δολοφονία» Ιρανών ηγετών από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ

13:39

ΥΠΑ: Αύξηση 10% των επιβατών στα 24 αεροδρόμια το πρώτο δίμηνο

13:32

Τι είδα, τι συζήτησα και κυρίως τι... κρυφάκουσα στην Agrotica 2026

13:23

Παπαθανάσης: Έγκριση 20 τομεακών προγραμμάτων ανάπτυξης ύψους 11,787 δισ. ευρώ

13:20

Τα attica ενισχύουν τη θέση τους στο luxury detail με το «IGDS Global High Potential Programme 2026»

gazzetta
gazzetta reader insider insider