Μπροστά στις προκλήσεις

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μπροστά στις προκλήσεις
Η εμπειρία της διαχείρισης της κρίσης αποτελεί πλέον κεκτημένο για οποιονδήποτε κίνδυνο κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά.

Η πανδημία του κορωνοϊού, πέραν από τις πληγές που αφήνει στην οικονομία και την κοινωνία και οι οποίες σίγουρα θα αργήσουν να επουλωθούν, ανέδειξε κατά τρόπο απρόβλεπτο, την ανάγκη τα κράτη και οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν βιώσιμες πρακτικές και να επικαιροποιούν συνεχώς σενάρια αντιμετώπισης κινδύνων. Μέχρι πρόσφατα το sustainability analysis απασχολούσε τις πολυεθνικές εταιρίες, κυρίως αυτές, η κερδοφορία των οποίων, ήταν κατά τρόπο άμεσο, συνδεδεμένη με τους κινδύνους στην πρωτογενή παραγωγή και στα βιομηχανικά προϊόντα. Ωστόσο η επέλαση του κορωνοϊού επέβαλλε αναγκαίως στις επιχειρήσεις την ανάπτυξη ολοκληρωμένων και βιώσιμων πολιτικών και πρακτικών σε όλους τους τομείς που εμπλέκονται στην διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στο τρίπτυχο διατροφή, υγεία και ασφάλεια.

Η χώρα μας, παρά την διαχρονική της αδυναμία στην αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων στην δημόσια διοίκηση, κατάφερε με την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας να κινητοποιήσει δυνάμεις, που για δεκαετίες τώρα είχαν εφησυχάσει. Η εμπειρία της διαχείρισης της κρίσης αποτελεί πλέον κεκτημένο για οποιονδήποτε κίνδυνο κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά. Η επιτυχής ανάπτυξη και η εφαρμογή των επιμέρους περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα, και ως μόνο στόχο είχαν την προστασία της δημόσιας υγείας, υπήρξε αποτέλεσμα συνευθύνης, αποφασιστικότητας και επιμονής.

Τώρα όμως, οδηγούμαστε σε μια νέα κανονικότητα, με μία μεγάλη εθνική πρόκληση μπροστά μας που δεν είναι άλλη από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η πρόκληση της υλοποίησης δράσεων κατά τρόπον άμεσο, ιστορικά είναι εφάμιλλη της ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα έργα και τις πολιτικές που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάπτυξης, έρχεται να υπερκεράσει συνήθειες χρόνων καθώς οι υιοθετούμενες πρακτικές κρατούσαν την επιχειρηματικότητα εντός στενών πλαισίων και εγωιστικά συγκεντρωτική. Στο ερώτημα εάν θα ξανά δούμε τα φουγάρα να λειτουργούν, η απάντηση είναι ναι καθώς δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα υποδομών έχουν σχεδιαστεί. Για να έχουμε όμως απτά αποτελέσματα, χρειαζόμαστε μηχανισμούς ικανούς, που δεν θα δειλιάσουν μπροστά στα προσκόμματα συμφερόντων. Όσοι δε είναι ιδιοκτήτες μικρών παραγωγικών μονάδων πρέπει να υιοθετήσουν πρακτικές συνεργασιών και συγχωνεύσεων με άλλες συμπληρωματικές μονάδες, προκειμένου να επιτευχθούν η αύξηση της παραγωγικότητας και η μεγέθυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Όσοι επιλέξουν να παραμείνουν κάτω από την σκέπη του αφορολόγητου εισοδήματος, απλά θα μείνουν στάσιμοι απέναντι στον ανταγωνισμό.

Τελικά κάθε γενιά βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα. Εάν θα συμβιβαστεί με αυτό που κληρονόμησε ή θα χαράξει τη δική της πορεία μπροστά στις νέες προκλήσεις. Ο κορωνοϊός όσο σκληρά και εάν συμπεριφέρθηκε στην κοινωνία μας, τόσο μας ένωσε και μας πείσμωσε για να πάμε μπροστά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:13

«Ψεύδεται»: Δυσπιστία στη Γροιλανδία για τη δήλωση Τραμπ

08:09

Ο Πούτιν συναντάται σήμερα με τους απεσταλμένους των ΗΠΑ Γουίτκοφ και Κούσνερ

08:07

Αρχίζει σήμερα το προγραμματικό, διαρκές συνέδριο της Νέας Αριστεράς

07:58

Από τη Γροιλανδία στο ελληνικό ράφι: Ο πόλεμος των δασμών και το εθνικό στοίχημα της αυτάρκειας

07:56

Συνεχίζει να γράφει ιστορία η Τέιλορ Σουίφτ

07:50

Απασχόληση: Ουραγός στην Ευρώπη η Ελλάδα - Υπολείπεται ακόμη και των βαλκανικών κρατών

07:49

Δεν μεταβαίνει στο Νταβός ο πρωθυπουργός

07:47

Τα «στοιχήματα» για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας

07:44

Ακρίβεια: Πώς θα λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών σε Ελλάδα και εξωτερικό

07:42

Μισθωτοί-συνταξιούχοι: Ποια χρηματικά ποσά στις δηλώσεις δεν φορολογούνται

07:39

Μετωπική ΗΠΑ-ΕΕ στο Νταβός - Η παλιά τάξη δεν επιστρέφει, η νοσταλγία δεν είναι στρατηγική, λέει ο Κάρνεϊ

07:27

Υποδομές: Τα μεγάλα έργα που ολοκληρώνονται το 2026 – Πού «κόβονται κορδέλες»

07:19

Συζητήσεις στα τρόφιμα – Ακραία σενάρια στην πληροφορική – 112 και στα… POS

23:29

Ρούτε: Διαβεβαιώνει τον Τραμπ ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ «θα είναι στο πλευρό» των ΗΠΑ

23:25

Πρώτη δημόσια εμφάνιση της εργοστασιακής ομάδας Formula 1 της Audi στο Βερολίνο

23:00

Οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν 7000 κρατουμένους του ISIS από τη Συρία προς το Ιράκ

22:49

Πετρέλαιο: Κέρδη με το βλέμμα σε Καζακστάν και Βενεζουέλα

22:26

Χρυσός: Ξεπέρασε τα 4.800 δολάρια αλλά «ψαλίδισε» τα κέρδη ο «ήπιος» Τραμπ

22:11

ΗΠΑ: Επιφυλακτικό το Ανώτατο Δικαστήριο για την απόλυση της διοικήτριας της Fed Λίζα Κουκ

21:54

Wall Street: H αναστροφή Τραμπ για δασμούς και Γροιλανδία έφερε κέρδη άνω του 1%

21:38

Τραμπ: Έχουμε «πλαίσιο συμφωνίας» για τη Γροιλανδία - Δεν θα επιβάλω δασμούς στους Ευρωπαίους

21:31

Γλυφάδα: Νεκρή πεζή από αυτοκίνητο που παρασύρθηκε από τα νερά

21:14

Γροιλανδία: Δύο πράγματα που μπορεί να κάνουν τον Τραμπ να αναθεωρήσει

21:10

BBC: Ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με το YouTube

21:01

Προβλήματα στην κυκλοφορία του Ηλεκτρικού και του Τραμ

20:58

ΕΕ-ΗΠΑ: «Στον πάγο η συμφωνία του Turnberry μέχρι να σταματήσουν οι απειλές κατά της Γροιλανδίας»

20:57

Γαλλία: Το Ελιζέ διαψεύδει τον Τραμπ ότι έπεισε τον Μακρόν να αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων

20:53

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: 16,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ - Πώς «ανακατεύει την τράπουλα» το «κόμμα Καρυστιανού»

20:50

Ενεργειακό deal του ομίλου Τσάκου με την Metlen

20:41

Ευρωκοινοβούλιο: Πρωτοφανής υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως

gazzetta
gazzetta reader insider insider