Μπροστά στις προκλήσεις

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μπροστά στις προκλήσεις
Η εμπειρία της διαχείρισης της κρίσης αποτελεί πλέον κεκτημένο για οποιονδήποτε κίνδυνο κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά.

Η πανδημία του κορωνοϊού, πέραν από τις πληγές που αφήνει στην οικονομία και την κοινωνία και οι οποίες σίγουρα θα αργήσουν να επουλωθούν, ανέδειξε κατά τρόπο απρόβλεπτο, την ανάγκη τα κράτη και οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν βιώσιμες πρακτικές και να επικαιροποιούν συνεχώς σενάρια αντιμετώπισης κινδύνων. Μέχρι πρόσφατα το sustainability analysis απασχολούσε τις πολυεθνικές εταιρίες, κυρίως αυτές, η κερδοφορία των οποίων, ήταν κατά τρόπο άμεσο, συνδεδεμένη με τους κινδύνους στην πρωτογενή παραγωγή και στα βιομηχανικά προϊόντα. Ωστόσο η επέλαση του κορωνοϊού επέβαλλε αναγκαίως στις επιχειρήσεις την ανάπτυξη ολοκληρωμένων και βιώσιμων πολιτικών και πρακτικών σε όλους τους τομείς που εμπλέκονται στην διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στο τρίπτυχο διατροφή, υγεία και ασφάλεια.

Η χώρα μας, παρά την διαχρονική της αδυναμία στην αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων στην δημόσια διοίκηση, κατάφερε με την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας να κινητοποιήσει δυνάμεις, που για δεκαετίες τώρα είχαν εφησυχάσει. Η εμπειρία της διαχείρισης της κρίσης αποτελεί πλέον κεκτημένο για οποιονδήποτε κίνδυνο κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά. Η επιτυχής ανάπτυξη και η εφαρμογή των επιμέρους περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα, και ως μόνο στόχο είχαν την προστασία της δημόσιας υγείας, υπήρξε αποτέλεσμα συνευθύνης, αποφασιστικότητας και επιμονής.

Τώρα όμως, οδηγούμαστε σε μια νέα κανονικότητα, με μία μεγάλη εθνική πρόκληση μπροστά μας που δεν είναι άλλη από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η πρόκληση της υλοποίησης δράσεων κατά τρόπον άμεσο, ιστορικά είναι εφάμιλλη της ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα έργα και τις πολιτικές που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάπτυξης, έρχεται να υπερκεράσει συνήθειες χρόνων καθώς οι υιοθετούμενες πρακτικές κρατούσαν την επιχειρηματικότητα εντός στενών πλαισίων και εγωιστικά συγκεντρωτική. Στο ερώτημα εάν θα ξανά δούμε τα φουγάρα να λειτουργούν, η απάντηση είναι ναι καθώς δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα υποδομών έχουν σχεδιαστεί. Για να έχουμε όμως απτά αποτελέσματα, χρειαζόμαστε μηχανισμούς ικανούς, που δεν θα δειλιάσουν μπροστά στα προσκόμματα συμφερόντων. Όσοι δε είναι ιδιοκτήτες μικρών παραγωγικών μονάδων πρέπει να υιοθετήσουν πρακτικές συνεργασιών και συγχωνεύσεων με άλλες συμπληρωματικές μονάδες, προκειμένου να επιτευχθούν η αύξηση της παραγωγικότητας και η μεγέθυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Όσοι επιλέξουν να παραμείνουν κάτω από την σκέπη του αφορολόγητου εισοδήματος, απλά θα μείνουν στάσιμοι απέναντι στον ανταγωνισμό.

Τελικά κάθε γενιά βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα. Εάν θα συμβιβαστεί με αυτό που κληρονόμησε ή θα χαράξει τη δική της πορεία μπροστά στις νέες προκλήσεις. Ο κορωνοϊός όσο σκληρά και εάν συμπεριφέρθηκε στην κοινωνία μας, τόσο μας ένωσε και μας πείσμωσε για να πάμε μπροστά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:57

ΒΕΑ: 13+1 προτάσεις για μεταποίηση και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

12:54

Κομισιόν: Εγκρίθηκαν 4,8 δισ. ευρώ νέων επιδοτήσεων για το σχέδιο της Ελλάδας για το κλίμα

12:52

Για τι πληρώνουν συνδρομή οι Ευρωπαίοι στο Ίντερνετ - Ταινίες και σειρές σαρώνουν

12:44

Θεσσαλονίκη: Από την «αλλαγή σελίδας» της πόλης στο «πιο σύγχρονο Μετρό» - Τοποθετήσεις στελεχών

12:44

Φωτιά σε δασική έκταση στη Χίο - Επιχειρούν εναέρια μέσα

12:40

Allwyn: Ισχυρό τρίμηνο με άλμα 27% στα καθαρά έσοδα

12:37

Ρωσία: Η Γαλλία και η Βρετανία «παίζουν με τη φωτιά»

12:34

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,7% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Ιούνιο

12:23

Σκέρτσος για Μετρό Θεσσαλονίκης: «Αποτελεσματική διακυβέρνηση που τιμά τις υποσχέσεις της»

12:20

Νεπάλ: Προσομοίωση δείχνει πώς κατάρρευση παγετώνα οδηγεί σε βιβλική καταστροφή

12:10

57η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη: Πάνω από 100 επιχειρήσεις με περισσότερες από 2.500 θέσεις εργασίας

12:07

Εξάρχου: «Η επέκταση του Μετρό Καλαμαριάς θα αλλάξει τη ζωή χιλιάδων πολιτών»

11:52

Γιατί ο συμβιβασμός της Meta είναι πολύ μεγάλη «υπόθεση»

11:46

H Nvidia προχωρά στην εξαγορά της Hugging Face

11:34

Επίσημα εκτός ΣΥΡΙΖΑ Κασιμάτη και Γεροβασίλη - Με 10 βουλευτές μένει η ΚΟ

11:16

Μητσοτάκης: Η Θεσσαλονίκη καμαρώνει ένα από τα πιο σύγχρονα Μετρό στην Ευρώπη - Ξεκινά ο σχεδιασμός της επέκτασης στα βορειοδυτικά

11:13

Αγροτικές ενισχύσεις: Στον «αέρα» το χρονοδιάγραμμα πληρωμών – Τι καταγγέλλουν τα ΚΥΔ Κρήτης

11:07

Ανδρουλάκης: «Αλλάζουμε τους κανόνες, δίνοντας δίκαιη λύση για το ιδιωτικό χρέος

10:57

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές μετά την Nvidia

10:54

Χρηματιστήριο: Αντιμέτωπος με το «φράγμα» των 2.700 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

10:53

ΕΟΔΥ - Ιός δυτικού Νείλου: Συνεχίζεται η αυξημένη καταγραφή νέων κρουσμάτων

10:51

Hellenic Train: Θανατηφόρα παράσυρση ατόμου από αμαξοστοιχία έξω από τη Λάρισα

10:34

Η ακραία ζέστη συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας - Οι επιπτώσεις σε παιδιά

10:26

ΥΠΕΞ για πλημμύρες στο Νεπάλ: «Η σκέψη μας στις οικογένειες των θυμάτων και των αγνοουμένων»

10:19

Alpha Bank: Έως τις 20 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό καινοτομίας FinQuest 2026

10:07

Επιτυχής κατάρριψη εχθρικών UAV από την ελληνική πυροβολαρχία Patriot στη Σαουδική Αραβία

09:57

Μαρινάκης: Δεν κρύφτηκα ούτε μία στιγμή στα δύσκολα - Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή για μένα

09:32

Αμερικανικά ΜΜΕ: Αυτός ήταν ο λόγος της αιφνιδιαστικής επίσκεψης του αρχηγού της CIA στη Μόσχα

09:22

ΗΠΑ: Το 2028 η δίκη του φερόμενου ως «εγκεφάλου» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

09:15

Δέκα επαγγέλματα που γεννήθηκαν από την κλιματική κρίση


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider