Μπροστά στις προκλήσεις

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μπροστά στις προκλήσεις
Η εμπειρία της διαχείρισης της κρίσης αποτελεί πλέον κεκτημένο για οποιονδήποτε κίνδυνο κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά.

Η πανδημία του κορωνοϊού, πέραν από τις πληγές που αφήνει στην οικονομία και την κοινωνία και οι οποίες σίγουρα θα αργήσουν να επουλωθούν, ανέδειξε κατά τρόπο απρόβλεπτο, την ανάγκη τα κράτη και οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν βιώσιμες πρακτικές και να επικαιροποιούν συνεχώς σενάρια αντιμετώπισης κινδύνων. Μέχρι πρόσφατα το sustainability analysis απασχολούσε τις πολυεθνικές εταιρίες, κυρίως αυτές, η κερδοφορία των οποίων, ήταν κατά τρόπο άμεσο, συνδεδεμένη με τους κινδύνους στην πρωτογενή παραγωγή και στα βιομηχανικά προϊόντα. Ωστόσο η επέλαση του κορωνοϊού επέβαλλε αναγκαίως στις επιχειρήσεις την ανάπτυξη ολοκληρωμένων και βιώσιμων πολιτικών και πρακτικών σε όλους τους τομείς που εμπλέκονται στην διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στο τρίπτυχο διατροφή, υγεία και ασφάλεια.

Η χώρα μας, παρά την διαχρονική της αδυναμία στην αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων στην δημόσια διοίκηση, κατάφερε με την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας να κινητοποιήσει δυνάμεις, που για δεκαετίες τώρα είχαν εφησυχάσει. Η εμπειρία της διαχείρισης της κρίσης αποτελεί πλέον κεκτημένο για οποιονδήποτε κίνδυνο κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά. Η επιτυχής ανάπτυξη και η εφαρμογή των επιμέρους περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα, και ως μόνο στόχο είχαν την προστασία της δημόσιας υγείας, υπήρξε αποτέλεσμα συνευθύνης, αποφασιστικότητας και επιμονής.

Τώρα όμως, οδηγούμαστε σε μια νέα κανονικότητα, με μία μεγάλη εθνική πρόκληση μπροστά μας που δεν είναι άλλη από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η πρόκληση της υλοποίησης δράσεων κατά τρόπον άμεσο, ιστορικά είναι εφάμιλλη της ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα έργα και τις πολιτικές που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάπτυξης, έρχεται να υπερκεράσει συνήθειες χρόνων καθώς οι υιοθετούμενες πρακτικές κρατούσαν την επιχειρηματικότητα εντός στενών πλαισίων και εγωιστικά συγκεντρωτική. Στο ερώτημα εάν θα ξανά δούμε τα φουγάρα να λειτουργούν, η απάντηση είναι ναι καθώς δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα υποδομών έχουν σχεδιαστεί. Για να έχουμε όμως απτά αποτελέσματα, χρειαζόμαστε μηχανισμούς ικανούς, που δεν θα δειλιάσουν μπροστά στα προσκόμματα συμφερόντων. Όσοι δε είναι ιδιοκτήτες μικρών παραγωγικών μονάδων πρέπει να υιοθετήσουν πρακτικές συνεργασιών και συγχωνεύσεων με άλλες συμπληρωματικές μονάδες, προκειμένου να επιτευχθούν η αύξηση της παραγωγικότητας και η μεγέθυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Όσοι επιλέξουν να παραμείνουν κάτω από την σκέπη του αφορολόγητου εισοδήματος, απλά θα μείνουν στάσιμοι απέναντι στον ανταγωνισμό.

Τελικά κάθε γενιά βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα. Εάν θα συμβιβαστεί με αυτό που κληρονόμησε ή θα χαράξει τη δική της πορεία μπροστά στις νέες προκλήσεις. Ο κορωνοϊός όσο σκληρά και εάν συμπεριφέρθηκε στην κοινωνία μας, τόσο μας ένωσε και μας πείσμωσε για να πάμε μπροστά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:44

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη, εν αναμονή σφοδρής χιονόπτωσης

23:15

Η Χαμάς ετοιμάζεται να αναδείξει τον νέο ηγέτη της - Τα δύο «φαβορί»

22:46

Στο Ισραήλ την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μόντι - «Νέες συμμαχίες» θέλει ο Νετανιάχου

22:25

Ταραχές στο Μεξικό - Ο στρατός σκότωσε τον αρχηγό του καρτέλ

22:05

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2,1 εκατ. ευρώ

21:50

Ιράν - ΗΠΑ σε τροχιά σύγκρουσης, το πετρέλαιο σε κατάσταση συναγερμού

21:40

Σεισμός 7 Ρίχτερ μεταξύ του Βόρνεο και της Μαλαισίας - Δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι

21:22

Η γειτονιά της Αθήνας που θα είναι ο επόμενος στόχος του gentrification

21:11

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε χώρο επιχείρησης με αθλητικά είδη στα Σπάτα

20:58

Έβρος: Πλημμύρισαν 60.000 στρέμματα στο Σουφλί - Έσπασαν αναχώματα σε Κορνοφωλιά και Αμόριο

20:33

Ιράν-ΗΠΑ: Νέες διαπραγματεύσεις την Πέμπτη στη Γενεύη - Πεζεσκιάν: «Ενθαρρυντικά μηνύματα»

20:15

Τενεσί: Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές επιδιώκουν την επιβολή της θανατικής ποινής σε γυναίκες που προχωρούν σε άμβλωση

20:02

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης που προσπάθησε να εισβάλει στο Μαρ-α-Λάγκο

19:50

Αγορά μπύρας: Πού επενδύουν οι μεγάλοι «παίκτες» - Τo μέλλον του non-alcohol και τα νέα προϊόντα

19:37

Γεραπετρίτης: Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

19:25

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι είναι πλήρως υποταγμένη στο δόγμα Τραμπ περί εξορύξεων

19:05

Γάλλος ΥΠΕΞ: Βαριά και ταπεινωτική ήττα ο απολογισμός του Πούτιν έπειτα από τέσσερα χρόνια πολέμου

18:57

ΗΠΑ: Εξακολουθούν να ισχύουν οι εμπορικές συμφωνίες με τους εταίρους της Ουάσινγκτον

18:45

Θεσσαλονίκη: Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

18:30

FT: Μυστική συμφωνία Ρωσίας - Ιράν για χιλιάδες φορητούς προηγμένους πυραύλους

18:21

Αντιδράσεις για την απόφαση της Deutsche Welle να κλείσει την ελληνόφωνη σύνταξη

18:05

Guardian: Αφιέρωμα στους 200 της Καισαριανής – «Τώρα μπορούμε να δούμε το θάρρος τους»

17:55

Φωτιά σε αποθήκη εταιρείας με αθλητικά είδη στα Σπάτα

17:42

Δημοσκόπηση Marc: 18,4 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου - Τι δείχνει για Τσίπρα και Καρυστιανού

17:27

Κικίλιας: «Εχθρός μας είναι οι σύγχρονοι λαθρέμποροι»

17:09

Κομισιόν για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: «Η συμφωνία είναι συμφωνία»

16:55

McKinsey: Το αβέβαιο στοίχημα του €1 τρισ. για την ευρωπαϊκή Άμυνα

16:44

Εντοπίστηκαν μεταλλάξεις στο DNA παιδιών εργαζομένων του Τσερνόμπιλ

16:26

ΗΠΑ: Νεκρός άνδρας εφοδιασμένος «με τουφέκι και μπιτόνι βενζίνης» που προσπάθησε να μπει στο Μαρ-α-Λάγκο

16:12

Η Ουγγαρία θα μπλοκάρει το 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider