Μηνυτήρια αναφορά κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των διοικητών του ΕΦΚΑ και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών κατέθεσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.
Το Δίκτυο υποστηρίζει όπ σκόπιμα δεν καταβάλλονται περίπου 180.000 συντάξεις και εφάπαξ και καθυστερούν μέχρι και 6 χρόνια, ώστε η κυβέρνηση να δημιουργεί υπερπλεόνασμα στον ΕΦΚΑ.
Όπως τονίζεται στη μηνυτήρια αναφορά, η καθυστέρηση απονομής των συντάξεων δεν οφείλεται απλά μόνο σε δυσλειτουργία των φορέων που είναι αρμόδιοι για την απονομή των συντάξεων, αλλά σε σκοπιμότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όσους αναμένουν την απονομή σύνταξης, προκειμένου να δημιουργεί υπερ-πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ, το οποίο εμφανίζει και στους δανειστές.
«Τις χειρότερες υπηρεσίες προσφέρουν στους συνταξιούχους όσοι ισχυρίζονται ότι τους εκπροσωπούν προβάλλοντας ανακριβείς αιτάσεις σχετικά με την εκκαθάριση των εκκρεμών για πολλά έτη συνταξιοδοτικών παροχών και επιχειρώντας να αμφισβητήσουν τα πλεονάσματα που επιτυγχάνει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», αναφέρει σε σχετική απάντηοή του το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία είναι ουντριππκά και τους διαψεύδουν.
Σύμφωνα με το υπουργείο:
- Από 1/1/2015 έως 31/8/2018 έχουν καταβληθεί συνολικά 708.341 συνταξιοδοτικές παροχές κύριες συντάξεις επικουρικές και εφάπαξ ύψους 4,5 δισ ευρώ.
- Οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες αιτήσεις σε σύγκριση με τις 386.444 απλήρωτες ουνταξιοδοτικές παροχές ύψους 2 δια ευρώ που είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις έως τις 31/12/2014, έχουν περιοριστεί κατά 74% για την κύρια σύνταξη 43.520 έναντι 1 68.922 κατά 57% για το εφάπαξ 27.563 έναντι 63.500 και κατά 41% για την επικουρική σύνταξη 91.158 έναντι 154.022.
- Η εκκαθάριση και πληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για κύρια σύνταξη συνυπολογίζεται στη συνταξιοδοτική δαπάνη του ΕΦΚΑ.