Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το ντεμπούτο του 5G

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το ντεμπούτο του 5G

Οι αγριόχοιροι της Νότιας Κορέας θα είναι οι πρώτοι που θα βιώσουν το μέλλον της ασύρματης τεχνολογίας ταχυτήτων πέμπτης γενιάς, πολύ πριν από τους περισσότερους ανθρώπους. Ο λόγος είναι ωστόσο πολύ πιο παράδοξος απ’ ότι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Το ασύρματο δίκτυο πέμπτης γενιάς θα κάνει το παγκόσμιο ντεμπούτο του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ και θα χρησιμοποιηθεί για να απομακρύνει τους χοίρους που περιφέρονται στην ορεινή περιοχή γύρω από τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις με συστήματα ταχείας δράσης που εκτοξεύουν ακτίνες, αέρια και βρυχηθμούς τίγρεων....

Αυτό βέβαια είναι μόνο η αρχή της προσπάθειας της Νότιας Κορέας να επιδείξει την πρώτη εμπορική χρήση της τεχνολογίας που έχει προγραμματιστεί να αναπτυχθεί παγκοσμίως μέχρι το 2020. Στο πλαίσιο των Αγώνων, τους επισκέπτες μεταφέρουν λεωφορεία χωρίς οδηγό ενώ live streaming εικόνες 360 μοιρών δείχνουν τους διαγωνιζόμενους καθώς γλιστρούν πάνω στον πάγο.

Τα ασύρματα δίκτυα 5ης γενιάς έχουν σχεδιαστεί για να τρέχουν πολύ γρήγορα, περίπου 100 φορές ταχύτερα από το 4G. Στα 10 gigabit ανά δευτερόλεπτο, το 5G μπορεί να στείλει ολόκληρες ταινίες υψηλής ευκρίνειας μήκους σε δευτερόλεπτα. Ανοίγει επίσης το δρόμο για το «διαδίκτυο των πραγμάτων» το γνωστό Internet of Things, όπου άπειρες συσκευές από ψυγεία μέχρι φανάρια και περιλαίμια σκύλου συνδέονται στο διαδίκτυο και επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με τον χρήστη τους.

Η τεχνολογική βιομηχανία βασίζεται σε όλες αυτές τις νέες δυνατότητες που θα φέρει η μετάβαση στο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων 5G. Όπως σημειώνει η Σάντρα Ριβέρα, αντιπρόεδρος της Intel Corp με έδρα την Καλιφόρνια, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, των αυτοοδηγούμενων οχημάτων, των ρομπότ και άλλων μηχανών που μεταδίδουν μαζικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, είναι μερικά από αυτά που συστήσει στο ευρύ κοινό το 5G. Αν οι υπολογιστές με την βοήθεια του 4G μιλούν μεταξύ τους σήμερα σαν παιδιά, με την έλευση του 5G θα μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν σαν ενήλικες.

«Ζούμε πραγματικά στην εποχή των μηχανών», δήλωσε η Ριβέρα σε συνέντευξη της τονίζοντας ότι «οι μηχανές έρχονται και το 5G είναι μια μεγάλη βοήθεια για την πραγματική σύγκλιση των υπολογιστών και των επικοινωνιών».

Το παράδειγμα της Πιονγκτσανγκ, το οποίο εφάρμοσε η νοτιοκορεατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών KT Corp., χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Intel, της Ericsson και της Samsung Electronics Co. Απ’ έξω βέβαια είναι η Huawei Technologies Co., η οποία αγωνίζεται εξίσου να αναπτύξει την τεχνολογία 5G.

Μετά την ολοκλήρωση των Αγώνων, η τεχνολογία θα τεθεί εκτός σύνδεσης με στόχο οι προγραμματιστές να αναλύσουν τα δεδομένα και να επεξεργαστούν τυχόν σφάλματα. Το 5G θα επανέλθει το επόμενο έτος από τους ασύρματους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Νότιας Κορέας.

Βέβαια η χρήση της υψηλής τεχνολογίας στους ολυμπιακούς αγώνες δεν είναι καινοφανής. Και στο παρελθόν μεγάλα αθλητικά γεγονότα έχουν συμβάλει στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Τρανό παράδειγμα τα τρένα υψηλών ταχυτήτων τα οποία δοκιμάστηκαν πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964. Η έγχρωμη τηλεόραση έφτασε επίσης στην Ιαπωνία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με τις έρευνες περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης στις υψηλές ταχύτητες πέμπτης γενιάς στα επόμενα πέντε χρόνια γεγονός που θα ενισχύσει την παγκόσμια οικονομία κατά 12,3 τρισ. δολάρια μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, σύμφωνα με τους ερευνητές της Ericsson και της IHS Markit.

Λόγω της ταχύτητάς του, το 5G εγκαινιάζει δυνατότητες που ακόμη και οι μηχανικοί δεν γνωρίζουν, θα μπορούσε να παρομοιάσει κανείς με την έκρηξη των εφαρμογών μετά την κυκλοφορία του iPhone.

Ωστόσο, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων του και των εφαρμογών του στην καθημερινότητά μας.

Στο πλαίσιο των αγώνων μικροσκοπικές 5G-συνδεδεμένες κάμερες που συνδέονται με έλκυθρα θα μεταδίδουν βίντεο 360 μοιρών επιτρέποντας στους θεατές να δουν τις περιστροφές τις καθόδους και τα άλματα των αθλητών από όποια γωνία επιθυμούν.

Τα αυτοοδηγούμενα λεωφορεία θα είναι γεμάτα με οθόνες, αντί για παράθυρα οι οποίες θα προβάλουν με την βοήθεια του 5G τα αγωνίσματα, ενώ θα χρησιμοποιούν το 5G και για την μετακίνησή τους στους δρόμους.

Στην ύπαιθρο κοντά στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, η KT εφαρμόζει το 5G για την πιο ταπεινή του χρήση, για την απώθηση των χοίρων. Δεκάδες χιλιάδες από τους αγριόχοιρους αφηνιάζουν εντός των χωραφιών που υπάρχουν τριγύρω απειλώντας της ασφάλεια των τουριστών που έχουν επισκεφτεί την πόλη για τους αγώνες. «Οι αγριόχοιροι είναι απίστευτα έξυπνα ζώα γι αυτό και απαιτείται μια εξίσου έξυπνη συσκευή για να τους τρομάξει» δήλωσε ο Χαν Τάεκ-Σικ, μηχανικός δικτύου της KT.

Η ανησυχία δεν είναι παράλογη αν σκεφτεί κανείς ότι μεταξύ 2012 έως 2016 τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν από τους αγριόχοιρους της Νότιας Κορέας σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Μάλιστα οι παλιές μέθοδοι για να λυθεί το πρόβλημα των αγριόχοιρων δεν αποδώσει καρπούς μέχρι στιγμής. Η κυβέρνηση επιτρέπει το κυνήγι, αλλά αυτό δεν έχει μειώσει τον αριθμό των ζώων και εξακολουθεί να εγείρει αντιδράσεις από ακτιβιστές και ομάδες προστασίας ζώων.

Σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα χωράφια τους οι αγρότες έχουν βάλει ηλεκτρικούς φράκτες. Όμως την τελευταία δεκαετία εννέα άνθρωποι έχουν υποστεί ηλεκτροπληξία μετά από τυχαία επαφή με τους φράχτες αυτούς.

Το τρέχον σύστημα 4G δεν είναι ικανό να διαχωρίσει τους αγριόχοιρους από τα ελάφια και τους ανθρώπους τονίζει ο Χαν, αναγνωρίζοντας οτιδήποτε πλησιάζει ως απειλή. Η ποιότητα των εικόνων που αποστέλλονται με το 4G παραμένει χαμηλής ανάλυσης με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να αδυνατούν να αναλύσουν την συμπεριφορά των αγριόχοιρων. Όταν ολοκληρωθεί η μετάβαση στο 5G η αναβάθμιση θα μπορεί να χρησιμοποιεί κάμερες 360 μοιρών και drones, σύμφωνα με τον Χαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider