Φόροι 48 εκατ. από τα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φόροι 48 εκατ. από τα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων

Μπορεί η κυβέρνηση να σκοπεύει να εισπράξει το 2018 φόρους ύψους 48 εκατ. ευρώ από τα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb), ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο στην αγορά. Το σημαντικότερο όλων είναι πως δεν λειτουργεί το ηλεκτρονικό Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, στο οποίο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώνουν τα ακίνητα που ενοικιάζουν.

Τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος όσοι εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους μέσω Airbnb θα φορολογηθούν το 2018 με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων. Οι συντελεστές ξεκινούν από 15% και φθάνουν το 45% ανάλογα το εισόδημα. Για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 15%, 35% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ και 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ.

Οι συντελεστές αυτοί ισχύουν εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της διάθεσης κλινοσκεπασμάτων. Για παράδειγμα φορολογούμενος έχει εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου του 10.000 ευρώ. Ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει το επόμενο έτος ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.

Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό θα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με 22% μέχρι τις πρώτες 20.000 ευρώ, 29% στο τμήμα από τις 20.001 έως τις 30.000 ευρώ, 37% στο τμήμα από τις 30.001 έως τις 40.000 ευρώ και 45% στο τμήμα πάνω από τις 40.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το εισόδημα απαλλάσσεται του ΦΠΑ ενώ αν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης με κλιμακούμενους συντελεστές 2,2% έως 10%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Στην τελική ευθεία για τη ΔΕΘ – H κρίσιμη εξίσωση για τα μέτρα και τις παροχές των 1,5 δισ. ευρώ

Πυρκαγιές: Μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ευρώπης το 2025 – Οι απώλειες στην Ελλάδα

Στη «γραμμή εκκίνησης» το mega «Project Voria» των Λασκαρίδη - Κόκκαλη στο Μαρούσι

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider