Διεθνή
09-05-2017 | 14:21

Οι τράπεζες θέλουν να εξαφανίσουν για πάντα τους κωδικούς

Μοιράσου το
Οι τράπεζες θέλουν να εξαφανίσουν για πάντα τους κωδικούς

Οι μεγάλες παραβιάσεις ασφαλείας στο διαδίκτυο γίνονται ολοένα και πιο συχνές με τις σχετικές ειδήσεις να αποτελούν πλέον ρουτίνα. Και όμως πολύς κόσμος προτιμά έναν απλό κωδικό για τις διαδικτυακές υπηρεσίες. Για αυτό τον λόγο, κάθε χρόνο, ο πιο συχνός κωδικός του κόσμου παραμένει το «123456», ένας κωδικός τόσο προφανής που δεν χρειάζεται σχεδόν καμία τεχνική γνώση για να παραβιαστεί.

Η τεχνολογική βιομηχανία αναζητεί λύση σε αυτό το πρόβλημα προσπαθώντας να ξεφορτωθεί μια για πάντα την ανάγκη εισαγωγής κωδικού. Η βιομετρική τεχνολογία και ειδικά η σάρωση δαχτυλικών αποτυπωμάτων, σταθερά τα τελευταία χρόνια αντικαθιστά τον ανάγκη εισαγωγής κωδικού. Πλέον με την ευρεία χρήση συσκευών που λειτουργούν με τη φωνή όπως το Amazon Echo και το Google Home οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει να αναπτύσσουν τεχνολογίες που αναγνωρίζουν τον τρόπο ομιλίας ενός ανθρώπου.

«Το όραμα μας είναι να εξαφανίσουμε τελείως τους κωδικούς», αναφέρει ο Ντίλαν Κέισι, αντιπρόεδρος της Yahoo! η οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο χάκερ πολλές φορές. «Στο μέλλον θα κοιτάμε πίσω και θα γελάμε που ήμασταν αναγκασμένοι να δημιουργήσουμε σειρές 10 ή και παραπάνω χαρακτήρων με νούμερα, γράμματα και σύμβολα για να χρησιμοποιήσουμε κάποιες τεχνολογικές υπηρεσίες, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που ένας έφηβος τώρα πρέπει να γελάει στην ιδέα του να αγοράσει ένα μουσικό άλμπουμ ή ένα CD».

Τα ερωτήματα που παραμένουν είναι το κατά πόσο οι εταιρείες θα μπορέσουν να πείσουν τον κόσμο να αλλάξει από τους «παραδοσιακούς» κωδικούς στις βιομετρικές μεθόδους ταυτοποίησης αλλά και κατά πόσο αυτή η νέα τεχνολογία θα αποδειχτεί πιο ανθεκτική απέναντι στους χάκερ.

Η Apple ήταν αυτή που έκανε ευρέως γνωστή την τεχνολογία σάρωσης δαχτυλικών αποτυπωμάτων όταν παρουσίασε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό στο iPhone τέσσερα χρόνια πριν. Στη συνέχεια έβαλε αντίστοιχη τεχνολογία στο MacBook και τώρα παίρνει σειρά η Microsoft. Τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία άφησε τους περίπου 800 εκατομμύρια χρήστες των διαδικτυακών υπηρεσιών της όπως το Outlook.com, το Xbox.com και το Skype.com να κάνουν log-in μέσω σάρωσης του δαχτυλικού τους αποτυπώματος από το έξυπνο κινητό τους τηλέφωνο.

Η τραπεζική βιομηχανία, έχει υιοθετήσει κάποιες από τις τεχνολογίες αιχμής για την ταυτοποίηση των πελατών τους. Η βρετανική τράπεζα Barclays από το 2014 διαθέτει σύστημα αναγνώρισης φωνής στους χρήστες τηλεφωνικής τραπεζικής. Το ίδιο έχουν αρχίσει να κάνουν και άλλες τράπεζες όπως η HSBC, η Citi και η Santander.

Η αναγνώριση προσώπου είναι άλλη μια τεχνολογία που χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί. Η Lloyds ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα θέσει σε δοκιμαστική λειτουργία την τεχνολογία Hello της Microsoft που επιτρέπει την ταυτοποίηση του πελάτη μέση της κάμερας του υπολογιστή του.

Είναι οι νέες τεχνολογίες άτρωτες απέναντι στις επιθέσεις των χάκερ; Το στέλεχος της Barclays Σάιμον Σέπαργκαν θεωρεί πως ναι και αναφέρει ότι το σύστημα αναγνώρισης φωνής που χρησιμοποιεί η τράπεζα δεν έχει παραβιαστεί ούτε μια φορά μέχρι σήμερα. «Ακόμη και αν κάποιος μιμηθεί μια φωνή ή παίξει μια ηχογράφηση το σύστημα μπορεί να το καταλάβει», σημειώνει ο ίδιος.

Ωστόσο η διευθύντρια ερευνών της ABI Research δεν εμφανίζεται τόσο σίγουρη. «Με την τεχνητή νοημοσύνη μπορούμε να έχουμε μηχανές που θα μπορούν να μιμηθούν φωνές ανθρώπων και ακόμη να παραστήσουν ότι είναι κάποιος άλλος», αναφέρει.

Τον περασμένο Απρίλιο τρεις προγραμματιστές από μια startup τεχνητής νοημοσύνης παρουσίασαν το εργαλείο σύνθεσης φωνής, Lyrebird, το οποίο όπως είπαν μπορεί να «μιμηθεί την φωνή του οποιουδήποτε» αρκεί να υπάρχει μια μαγνητοφώνηση τουλάχιστον 60 δευτερολέπτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.