Εκτός των νομοτεχνικών βελτιώσεων που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης μένει τελικά το πολυσυζητημένο θέμα της εισαγωγής μιας πιο απλοποιημένης διαδικασίας δικαστικής επικύρωσης του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Παρά τις ενστάσεις των τραπεζών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου είχε προαναγγείλει βελτιώσεις στο άρθρο 12 του νομοσχεδίου κι ενώ από το βήμα της Βουλής παραδέχθηκε σήμερα ότι η πρόταση των φορέων της αγοράς είναι υποστηρίξιμη, τελικά δήλωσε πως «Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή είναι μεν υποστηρίξιμη, πρέπει όμως να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να εφαρμοστεί η διαδικασία αυτή μόνο στις περιπτώσεις που μπορεί να εκτιμάται ότι η πιθανότητα ανακοπής είναι μικρή. Γι' αυτό το λόγο δεν τροποποιούμε, προς το παρόν το άρθρο 12 του νομοσχεδίου, συνεργαζόμαστε όμως με το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να διαμορφώσουμε με προσοχή τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις επικύρωσης της συμφωνίας με διάταξη», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.
Την αναγκαιότητα της αλλαγής αυτής της διάταξης είχαν υπογραμμίσει οι εκπρόσωποι των τραπεζών κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου να κολλήσουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας οι διαδικασίες και να έχει και ο εξωδικαστικός την τύχη του νομού Κατσέλη με χιλιάδες υποθέσεις εγκλωβισμένες στα δικαστήρια.
Η αλλαγή που είχε συζητηθεί προέβλεπε ότι όταν κατά την εξωδικαστική διαδικασία, δεν υποβληθούν ενστάσεις και δεν υπάρχει διαγραφή οφειλής, μη συμβαλλόμενου πιστωτή, να μπορεί, η επικύρωση να γίνει από το Μονομελές Πρωτοδικείο, χωρίς ακροαματική διαδικασία, αντί του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, με δυνατότητα των συμβαλλομένων πιστωτών, να ασκήσουν ανακοπή. Τελικά αυτό δεν προχώρησε.
Ωστόσο με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν χθες. δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε περιπτώσεις επιχειρήσεων - κυρίως μικρών που έχουν βάλει λουκέτο - να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού. Με τη νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε δίνεται η δυνατότητα ένταξης για επιχειρήσεις οι οποίες έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους υπό την προϋπόθεση οι ενδιαφερόμενοι προηγουμένως να έχουν υποβάλει δήλωση επανέναρξης εργασιών της επιχείρησης τους.
Παράλληλα διευρύνονται οι εργασίες που μπορούν να ανατεθούν στον εμπειρογνώμονα, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτές και η επαλήθευση των απαιτήσεων των πιστωτών, προκειμένου να δοθεί στη μειοψηφία των πιστωτών η δυνατότητα ελέγχου του ενδεχομένου συμμετοχής εικονικών απαιτήσεων. Όπως αναφέρει η νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε «στον εμπειρογνώμονα μπορεί να ανατεθεί με τους ίδιους όρους η εκπόνηση σχεδίου αναδιάρθρωσης οφειλών ή και η επαλήθευση απαιτήσεων, η ύπαρξη ή το ύψος των οποίων αμφισβητείται από τον οφειλέτη ή από συμμετέχοντες πιστωτές».
Επίσης αλλαγή υπάρχει και σε ό,τι αφορά τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών και συγκεκριμένα το χρόνο στον οποίο θα γίνεται αναστολή του. Συγκεκριμένα, η αναστολή θα γίνεται όχι με την υποβολή της αίτησης, αλλά με την αποστολή των προσκλήσεων στους πιστωτές και εφόσον έχει προηγηθεί ο έλεγχος της ποιότητας της αίτησης. Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγεται η προσφυγή στις διατάξεις του Εξωδικαστικού στρατηγικά κακοπληρωτών οφειλετών.