Δώρον άδωρον το τέλος κινητής τηλεφωνίας

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δώρον άδωρον το τέλος κινητής τηλεφωνίας

Την γνωστή φράση πως μεγαλύτερα τέλη και φόροι δεν σημαίνουν αυτόματα και περισσότερα κρατικά έσοδα, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) για το 2016.

Σύμφωνα με αυτά τα δημόσια έσοδα από το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας μειώνονται σταθερά τα τελευταία έτη και έχουν φτάσει σε επίπεδα χαμηλότερα από τις δύο τελευταίες αυξήσεις του ειδικού τέλους το 2007 και το 2009. Μάλιστα τους πρώτους 11 μήνες του 2016 τα έσοδα μειώθηκαν κατά επιπλέον 2,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

«Γυρίζει» η αγορά

Το 2016 ήταν άλλο ένα έτος μείωσης των εσόδων της κινητής τηλεφωνίας. Και αυτό διότι παρά την αύξηση που σημειώθηκε στην χρήση σε φωνή και δεδομένα η μείωση των τιμών επέφεραν λιγότερα έσοδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΚΤ, τα συνολικά έσοδα από την κινητή τηλεφωνία μειώθηκαν με ρυθμό 5,9% το 2016 με τα έσοδα από υπηρεσίες να υποχωρούν κατά 4,5%. Ωστόσο ο ρυθμός μεταβολής αποκλιμακώνεται τα τελευταία τρίμηνα με αποτέλεσμα στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 να γίνει θετικός για πρώτη φορά μετά από πολλά έτη.

Πάντως, ο κλάδος συνεχίζει να εμφανίζει μεταβολές εσόδων που είναι περισσότερο αρνητικές από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας συνολικά.

Πόσο υποχώρησαν οι τιμές

Πέρσι οι τιμές ανά λεπτό ομιλίας μειώθηκαν κατά 6% έναντι της ίδιας περιόδου το 2015, αλλά ο χρόνος ομιλίας αυξήθηκε κατά 1,7%.

Τα έσοδα ανά χρήστη (ARPU) περιορίστηκαν με ρυθμό 2,8% το 2016 λόγω της μείωσης των τιμών (€9,4 το δ’ τρίμηνο)

Ο αριθμός των συνδρομητών αυξήθηκε τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους αλλά μειώθηκε απότομα στο τελευταίο τρίμηνο στα 16.290 χιλ. άτομα κλείνοντας το έτος στο ίδιο επίπεδο με το τελευταίο τρίμηνο του 2015

Πίσω η Ελλάδα στα δεδομένα

Η αύξηση της χρήσης δεδομένων επιταχύνθηκε το τελευταίο τρίμηνο και παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Πάντως, η χρήση δεδομένων ανά συνδρομητή στην Ελλάδα είναι στο ένα τρίτο του επιπέδου άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ υπολείπεται ακόμη και έναντι χωρών όπως η Ρουμανία και η Πορτογαλία. Ο ρυθμός βελτίωσης της διείσδυσης έχει επιταχυνθεί από το παρελθόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider