Στο Τέρνμπερι της Σκωτίας είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο να σημειωθεί πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ για το εμπόριο.
Η συνάντηση αναμένεται να γίνει το απόγευμα (στις 18.30 ώρα Ελλάδας), καθώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται ήδη στη Σκωτία. Ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά την άφιξή του στη Σκωτία, εκτίμησε ότι οι πιθανότητες να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ είναι «50-50», ή ενδεχομένως και μικρότερη.
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διαπραγματεύεται για λογαριασμό των 27 χωρών της ΕΕ, ελπίζει να βρεθεί λύση με τις ΗΠΑ πριν από την 1η Αυγούστου - την προθεσμία μετά την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί ότι θα προχωρήσει στην επιβολή δασμών 30% σε όλες τις εισαγωγές από την Ευρώπη.
Την Πέμπτη, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι «εφικτή».
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το κείμενο που θα συζητηθεί προβλέπει δασμούς 15%, ένα σημαντικό ποσοστό, στις ευρωπαϊκές εξαγωγές στις ΗΠΑ, με την εξαίρεση του κλάδου της αεροναυπηγικής και των οινοπνευματωδών ποτών – αλλά όχι του κρασιού. Ο χάλυβας θα υπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες, με ποσοστώσεις για τις εισαγωγές από την Ευρώπη.
Ένας δασμός 15% στα περισσότερα προϊόντα της ΕΕ θα θεωρούνταν από πολλούς στην Ευρώπη ως ένα κακό αποτέλεσμα σε σύγκριση με την αρχική ευρωπαϊκή φιλοδοξία για μια συμφωνία μηδενικών δασμών σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα.
Ωστόσο, θα ήταν καλύτερο από το 30% και θα άρει την αβεβαιότητα σχετικά με τις επιχειρηματικές συνθήκες που έχει ήδη πλήξει τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών. Για τον Τραμπ, μια συμφωνία με την ΕΕ θα ήταν η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία, ξεπερνώντας τη συμφωνία των 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επιτεύχθηκε με την Ιαπωνία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ο Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει να αναδιατάξει την παγκόσμια οικονομία και να μειώσει τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ που διαρκούν δεκαετίες, έχει μέχρι στιγμής επιτύχει συμφωνίες με τη Βρετανία, την Ιαπωνία, την Ινδονησία και το Βιετνάμ, αν και η κυβέρνησή του δεν έχει τηρήσει την υπόσχεσή του για «90 συμφωνίες σε 90 ημέρες», όπως αναφέρει το Reuters.
Η συμφωνία με την ΕΕ θα ήταν ένα τεράστιο βραβείο, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι μακράν οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι η μία της άλλης και αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου.
Μπορεί η συμφωνία να είναι κοντά, αλλά απαιτεί ακόμη κάποιες τελικές διαπραγματεύσεις. Ο Εμπορικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ και ο Υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ αναχώρησαν από την Ουάσινγκτον για τη Σκωτία το Σάββατο για συνομιλίες με τον Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος ταξιδεύει επίσης στη Σκωτία, πριν από τη συνάντηση Τραμπ-φον ντερ Λάιεν.
«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Αλλά δεν έχει τελειώσει το θέμα μέχρι να σφραγιστεί η συμφωνία».
Εάν η συνάντηση μεταξύ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ντόναλντ Τραμπ δεν καταλήξει σε συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη έτοιμο κατάλογο πιθανών αντίποινων που έχει εγκριθεί από τις χώρες της ΕΕ.
Τα αμερικανικά αγαθά αναμένεται να φορολογηθούν συνολικά με 93 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεκινώντας από τις 7η Αυγούστου και σε διάφορα στάδια. Η ΕΕ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο φορολόγησης αμερικανικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του τεχνολογικού τομέα. Επιπλέον, εάν χρειαστεί, η ΕΕ είναι έτοιμη να εξαπολύσει το «μπαζούκα» της, το λεγόμενο μέσο «κατά του εξαναγκασμού», που επιτρέπει, μεταξύ άλλων, το πάγωμα της πρόσβασης εταιρειών στις ευρωπαϊκές αγορές δημοσίων συμβάσεων ή το μπλοκάρισμα ορισμένων επενδύσεων.