Κωδικοποιούμε και ενισχύουμε την τελωνειακή νομοθεσία, στηρίζουμε την εμπορική ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και ανταποκρινόμαστε στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας σήμερα Τετάρτη στην τέταρτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας και άλλες διατάξεις».
Ο κ. Κώτσηρας εστίασε στην ψηφιοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών, στην αυστηροποίηση των προστίμων και στην εναρμόνιση των ρυθμίσεων με το ενωσιακό δίκαιο, τονίζοντας τα οφέλη της χρήσης σύγχρονων τεχνολογικών μέσων για τη διασφάλιση συνθηκών ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, κοινωνικής ισότητας και αλληλεγγύης.
«Τα έσοδα των 2 δισ. ευρώ που είχαμε το προηγούμενο έτος οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στην ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, των ηλεκτρονικών ελέγχων και της ψηφιοποίησης των διαδικασιών», είπε ο κ. Κώτσηρας και υπογράμμισε την ανάγκη ενός «οριοθετημένου, σοβαρού και αυστηρού πλαισίου» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Αναφερόμενος στην τροπολογία που φέρνει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τις τραπεζικές προμήθειες, ο κ. Κώτσηρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έκανε και με την περσινή της παρέμβαση στις προμήθειες, «είναι παρούσα και αντιδρά σε φαινόμενα κατάχρησης, δείχνοντας αντανακλαστικά και κοινωνική ευαισθησία έναντι των πραγματικών αναγκών των πολιτών». Επανέλαβε δε, όπως έχει επισημάνει και ο Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, ότι οι τράπεζες πρέπει να παίξουν τον ρόλο που τους αναλογεί σε επίπεδο στήριξης της κοινωνίας.
Σε σχέση με την ενσωμάτωση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στην ΑΑΔΕ, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξήγησε ότι, με τη μεταφορά αυτή ενώνονται δυνάμεις, αξιοποιείται τεχνογνωσία και ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την καλύτερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και του μαύρου χρήματος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κώτσηρας σε διάταξη του νομοσχεδίου που καταργεί τα τέλη ταξινόμησης για οχήματα που αποκτούν οργανώσεις εθελοντών πυροσβεστών, τονίζοντας ότι, η Πολιτεία ανταποκρίνεται σε ένα δίκαιο αίτημα και στηρίζει τη μάχη κατά των φυσικών καταστροφών και τον εθελοντισμό.
Τέλος, με αφορμή τη συμπλήρωση εφτά ετών από τη μεγάλη τραγωδία στο Μάτι και την πυρκαγιά στην Κινέτα, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισήμανε τη συμβολική και ουσιαστική σημασία της παραίτησης του Δημοσίου από την άσκηση ένδικων μέσων κατά οριστικών αποφάσεων πρωτοβάθμιων διοικητικών Δικαστηρίων για τη Μάνδρα και το Μάτι, σε εφαρμογή σχετικής διάταξης που ψηφίστηκε προ μηνών στη Βουλή. Όπως ανέφερε ο κ. Κώτσηρας, «η Πολιτεία στέκεται αρωγός σε όσους έμειναν πίσω, προσπαθώντας να κάνει τα πάντα, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κάτι ανάλογο στο μέλλον».