Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εισέρχονται πλέον στο μικροσκόπιο του Ντόναλντ Τραμπ μετά το deal που πέτυχε με την Ιαπωνία. «Έχουμε την Ευρώπη το προσεχές διήμερο», επεσήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις. Η πίεση στους διαπραγματευτές της ΕΕ και των ΗΠΑ ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία έως την 1η Αυγούστου έχει αυξηθεί, με την κυβέρνηση Τραμπ να φαίνεται απρόθυμη να τροποποιήσει εκ νέου το χρονοδιάγραμμα για τους δασμούς.
Ωστόσο, η συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας φαίνεται να έχει καλλιεργήσει ένα θετικό κλίμα μεταξύ των αναλυτών. «Η συμφωνία με την Ιαπωνία έχει αυξήσει σημαντικά τις ελπίδες ότι η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να καταλήξει σε ένα εμπορικό deal», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές και οικονομολόγοι της Deutsche Bank. Ο Κατσουχίκο Άϊμπα, οικονομολόγος της Citi, υποστήριξε ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
«Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δασμοί στα αυτοκίνητα μειώθηκαν χωρίς κανένα όριο στις εξαγωγές τους για μια σημαντική χώρα εξαγωγέα, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και τη Νότια Κορέα», επεσήμανε. Η συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας περιλαμβάνει βασικό δασμολογικό συντελεστή 15%, με το Reuters να αναφέρει ότι οι δασμοί στα αυτοκίνητα θα μειωθούν επίσης σε αυτό το επίπεδο - από το 25% που ισχύει σήμερα.
Ενώ η Ευρώπη περιμένει με ανυπομονησία ενημερώσεις σχετικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα ταξιδεύουν στην Ασία. Πρόκειται να συναντηθούν με αξιωματούχους της Ιαπωνίας την Τετάρτη πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας την Πέμπτη, με το εμπόριο να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας τους.
Οι προστατευτικές εμπορικές πολιτικές του Τραμπ επιδεινώνουν τις υπάρχουσες εντάσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας, εξήγησαν ειδικοί στο CNBC, σημειώνοντας πως το Πεκίνο ανησυχεί ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να πιέσουν την ΕΕ να αυστηροποιήσει τη στάση της απέναντι στην δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς τόνισε ότι «είχε μια σημαντική βιντεοκλήση» με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο, δίχως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.