Καθηλωμένη η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, «μοχλός» τα επιχειρηματικά

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καθηλωμένη η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, «μοχλός» τα επιχειρηματικά
Δε λένε να πάρουν τα πάνω τους τα στεγαστικά δάνεια. Καθηλωμένη η ζήτηση, με χαμηλές προοπτικές για το επόμενο διάστημα. Πιστωτική επέκταση μέσω επιχειρηματικών. Αναθερμαίνεται κάπως η ζήτηση για καταναλωτικά.

Πτώση σημείωσε η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, ενώ το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» βρίσκεται σε εξέλιξη, η εισροή αιτήσεων των ενδιαφερόμενων στα πιστωτικά Ιδρύματα, κατά το β’ τρίμηνο του 2025, συνεχίστηκε με μειούμενο ρυθμό σε σχέση με τον ρυθμό κατά την έναρξη του προγράμματος το α΄ τρίμηνο του 2025, οπότε είχε παρατηρηθεί αυξημένη ροή αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ».

Στελέχη της λιανικής τραπεζικής ανέφεραν πρόσφατα στο insider.gr πως αναμένουν συγκρατημένη εισροή νέων αιτήσεων για το «Σπίτι μου II» για το δεύτερο εξάμηνο. Όπως επισημαίνουν στο insider.gr, ήδη παρατηρείται μείωση, η οποία είναι αναμενόμενη καθότι οι ενδιαφερόμενοι που πληρούσαν τις προϋποθέσεις έσπευσαν κατά τους πρώτους μήνες. Από την άλλη, αναμένουν ωρίμανση των ήδη υποβληθεισών εγκεκριμένων αιτήσεων, με σταδιακή αύξηση των υπαγωγών - που προϋποθέτουν την εύρεση ακινήτου - και την μετατροπή τους σε εκταμιεύσεις εντός του έτους, δεδομένων και των προθεσμιών συμβασιοποίησης που προβλέπει το πρόγραμμα.

Το σύνολο των εκταμιεύσεων, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ανέρχονταν σε μόλις 165 εκατ. ευρώ, για 1.600 πελάτες για το σύνολο των τραπεζών για το πρώτο εξάμηνο. Και αυτό όταν κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το σύνολο των υπαγωγών για τα επιδοτούμενα δάνεια (δέσμευση πόρων με την εύρεση ακινήτου) ανήλθε σε περίπου 1 δισ. ευρώ επί συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, αφορώντας περίπου 8.300 ενδιαφερόμενους. Επιπλέον, καταγράφονται πρόσθετες εγκρίσεις δανείων ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ για περίπου 22.000 ενδιαφερόμενους που έχουν λάβει το πρώτο «πράσινο φως», αλλά δεν έχουν βρει ακίνητο και κατ' επέκταση δεν έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα.

Από την άλλη, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η ζήτηση για τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε ως έναν βαθμό λόγω χρηματοδοτικών αναγκών για το β΄ τρίμηνο του 2025. Κατά το γ΄ τρίμηνο του 2025, η ζήτηση για στεγαστικά και για καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη. Κατά το β΄ τρίμηνο του 2025, η αναλογία των αιτήσεων για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατά το β΄ τρίμηνο του 2025, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τα νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα όσον αφορά τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2025. Οι συνολικοί όροι χορήγησης στεγαστικών δανείων έγιναν πιο χαλαροί ως έναν βαθμό στο πλαίσιο ενίσχυσης της δανειοδοτικής δραστηριότητας και διευκόλυνσης των πελατών.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης των καταναλωτικών και λοιπών δανείων παρέμειναν αμετάβλητοι για το β΄ τρίμηνο του 2025. Τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2025.

Μοχλός για τις τράπεζες τα επιχειρηματικά δάνεια

Κατά το β΄ τρίμηνο του 2025, η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ, και ειδικότερα η ζήτηση μακροπρόθεσμων δανείων, αυξήθηκε σε έναν βαθμό, αφενός λόγω χρηματοδοτικών αναγκών αφετέρου λόγω έλλειψης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης. Για το γ΄ τρίμηνο του 2025, οι τράπεζες εκτιμούν ότι η συνολική ζήτηση από τις ΜΧΕ θα παραμείνει αμετάβλητη.

Κατά το β΄ τρίμηνο του 2025, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2025 (βλ. Διάγραμμα 1), εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2025.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ έγιναν πιο χαλαροί ως έναν βαθμό σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2025, καθώς οι πιέσεις από τον ανταγωνισμό συνέβαλαν στη μείωση του περιθωρίου των τραπεζών, κυρίως για τα συνήθη δάνεια.

Όπως ανέφερε το insider.gr καθώς τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν «μοχλό» του «story» της πιστωτικής επέκτασης, κάποιες από τις εγχώριες τράπεζες επιλέγουν να χαμηλώνουν σημαντικά τα περιθώρια δανεισμού, εντάσσοντας και μια σειρά άλλων προϊόντων στο πλαίσιο χορηγήσεων, προκειμένου να τονώσουν το κομμάτι των εσόδων για προμήθειες. Ουσιαστικά, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων, εγγυητικών και του hedging (FX, πετρέλαιο, IRS) που παρέχουν οι τράπεζες σε εταιρείες - επιχειρηματίες, μπορούν να «γράψουν» σημαντικό όφελος και να (υπέρ)αντισταθμίσουν τις πιέσεις που λαμβάνουν σε καθαρά έσοδα από τόκους από τη χαμηλότερη τιμολόγηση που εφαρμόζουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Είμαστε έτοιμοι να σώσουμε τα ελληνικά λιβάδια της Ποσειδωνίας και τα ψάρια μας από τους Τούρκους;

Τράπεζες: Πού θα φτάσει ο «λογαριασμός» για τις χρεώσεις στα ATMs

Καλπάζει το Airbnb - Οι περιοχές πρωταθλητές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider