Δασμοί Τραμπ: Η αλυσιδωτή αντίδραση που απειλεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δασμοί Τραμπ: Η αλυσιδωτή αντίδραση που απειλεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
Η Τράπεζα της Ελλάδας περιγράφει αναλυτικά την αλυσιδωτή αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει μια παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με τους όρους του διεθνούς εμπορίου λόγω των Δασμών του Ντόναλντ Τραμπ.

Παρατείνεται η αβεβαιότητα για το πώς θα διαμορφωθεί το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον στη νέα εποχή που φέρνουν οι δασμοί των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να μεταφέρει χρονικά την επιβολή των αυξημένων δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές δημιουργώντας ένα σκηνικό που απειλεί να φρενάρει την ελληνική οικονομία και να μειώσει τις επενδύσεις.

Ανάλυση που περιλαμβάνεται στην Νομισματική Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας επιβεβαιώνει άλλες πρόσφατες εκτιμήσεις για ελεγχόμενο άμεσο αντίκτυπο των δασμών στην ελληνική οικονομία, λόγω των περιορισμένων εξαγωγών αγαθών από τη χώρα μας προς τις ΗΠΑ. Όμως προειδοποιεί πως θα είναι σημαντικές οι έμμεσες επιπτώσεις μέσω των εμπορικών μας εταίρων στην ΕΕ που θα πιεστούν σημαντικά αλλά ακόμη χειρότερη για τη χώρα μας είναι η παράταση της αβεβαιότητας όσο καθυστερεί κάποια συμφωνία.

Όλα αυτά είναι πιθανό να οδηγήσουν σε επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ, σημειώνει η ΤτΕ. Το μέγεθος της επίπτωσης εξαρτάται σημαντικά από την ένταση των διαταραχών στην εξωτερική ζήτηση και στην αβεβαιότητα. Ειδικά στο χειρότερο σενάριο που η αβεβαιότητα αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο οι επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να είναι σημαντικές.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Η Τράπεζα της Ελλάδας περιγράφει αναλυτικά την αλυσιδωτή αντίδραση που μπορεί να προκαλέσουν οι δασμοί Τραμπ και ειδικά η αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από το διεθνές εμπόριο:

1. Η μείωση της εξωτερικής ζήτησης οδηγεί σε περιορισμό των ελληνικών εξαγωγών, προκαλώντας συρρίκνωση της συνολικής ζήτησης στην ελληνική οικονομία.

2. Καθώς η εξωτερική ζήτηση εξασθενεί, οι επιχειρήσεις περιορίζουν την παραγωγή, γεγονός που συνεπάγεται μείωση του πραγματικού ΑΕΠ.

3. Η πτώση της παραγωγής, με τη σειρά της, μειώνει τη ζήτηση εργασίας, ασκώντας καθοδικές πιέσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και στο κόστος εργασίας, καθώς και στη ζήτηση κεφαλαίου.

4. Παράλληλα, η υποχώρηση της συνολικής ζήτησης οδηγεί σε πτώση του πληθωρισμού, καθώς οι επιχειρήσεις μειώνουν τις τιμές τους ανταποκρινόμενες στο χαμηλότερο κόστος εργασίας.

5. Επιπρόσθετα, η μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών οδηγεί σε πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης, επιτείνοντας περαιτέρω τη συρρίκνωση της συνολικής ζήτησης.

Όσον αφορά τις επιδράσεις από την αύξηση της οικονομικής αβεβαιότητας, αυτή επηρεάζει αρνητικά την επενδυτική και καταναλωτική ζήτηση. Με τη σειρά της, η μείωση της εγχώριας ζήτησης οδηγεί σε περιορισμό της απασχόλησης και των μισθών, γεγονός που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές τους, δημιουργώντας αποπληθωριστικές πιέσεις.

Δασμοί Τραμπ: Το «κακό» και το «χειρότερο» σενάριο

Σε μια προσπάθεια ποσοτικοποίησης των επιπτώσεων της διεθνούς εμπορικής αναταραχής και αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία η Τράπεζα Της Ελλάδας αξιοποιεί δύο σενάρια, το ήπιο και το δυσμενές, που επηρεάζουν τις βασικές προβλέψεις για τα επόμενα έτη.

Σημειώνεται πως η ΤτΕ προβλέπει ανάπτυξη 2,3% το 2025, 2% το 2026 και 2,1 το 2027. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμούς 7,7%, 7,3% και 1,2% αντίστοιχα. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 2,1% το 2025 και από 2% το 2026 και το 2027.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις την περίοδο 2025-2027:

  • Το πραγματικό ΑΕΠ στο δυσμενές σενάριο μειώνεται αθροιστικά κατά 0,5 ποσ. μον., ενώ στο ήπιο αυξάνεται κατά 0,3 ποσ. μον.
  • Η ιδιωτική κατανάλωση στο δυσμενές σενάριο μειώνεται αθροιστικά κατά 0,7 ποσ. μον., ενώ στο ήπιο αυξάνεται κατά 0,5 ποσ. μον.
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις στο δυσμενές σενάριο μειώνονται αθροιστικά κατά 4,5 ποσ. μον., ενώ στο ήπιο αυξάνονται κατά 2,2 ποσ. μον.
  • Η απασχόληση στο δυσμενές σενάριο μειώνεται αθροιστικά κατά 0,4 ποσ. μον., ενώ στο ήπιο αυξάνεται κατά 0,2 ποσ. μον.
  • Το ισοζύγιο αγαθών (εξαγωγές μείον εισαγωγές) στο δυσμενές σενάριο βελτιώνεται αθροιστικά κατά 0,3 ποσ. μον., ενώ στο ήπιο επιδεινώνεται κατά 0,3 ποσ. μον. Η βελτίωση του ισοζυγίου οφείλεται στη σημαντική μείωση των εισαγωγών, λόγω χαμηλότερης εγχώριας ζήτησης και ειδικότερα των επενδύσεων.
  • Ο πληθωρισμός βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στο δυσμενές σενάριο μειώνεται αθροιστικά κατά 0,3 ποσ. μον., ενώ στο ήπιο αυξάνεται κατά 0,1 ποσ. μον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Οι «χρυσές» δουλειές των Αντετοκούνμπο – Σε ποιους επιχειρηματικούς κλάδους βάζουν τρίποντο

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιοι μοιράστηκαν τις επιδοτήσεις - Δείτε online τα ονόματα και τα ποσά των δικαιούχων 

Είδος υπό εξαφάνιση οι τρίτεκνοι στην Ελλάδα: Φόροι και χαμηλά επιδόματα φρενάρουν τη δημιουργία οικογένειας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider