Τα πρώτα stress test (ασκήσεις προσωμοίωσης ακραίων καταστάσεων) προκειμένου να εντοπίσουν «τρωτά σημεία» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εκτός του τραπεζικού τομέα σχεδιάζουν οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, αντανακλώντας τους φόβους για την ταχεία ανάπτυξη λιγότερο ρυθμιζόμενων κλάδων, όπως τα hedge funds και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.
Όπως μεταδίδουν οι FT, τα σχέδια των ευρωπαϊκών αρχών να εξετάσουν τον αντίκτυπο μιας ενδεχόμενης κρίσης στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των ταμείων συντάξεων και των ασφαλιστικών εταιρειών, ακολουθούν μια παρόμοια άσκηση που υλοποίησε πέρσι η Τράπεζα της Αγγλίας.
Οι αξιωματούχοι των κύριων εποπτικών οργάνων της ΕΕ συζητούν ακόμη τις λεπτομέρειες ενός τέτοιου τεστ αντοχής που θα καλύπτει το σύνολο των μη τραπεζικών ιδρυμάτων, αλλά είναι αισιόδοξοι ότι μπορεί να ξεκινήσει το επόμενο έτος, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα.
Η κίνηση αυτή είναι πιθανό να εγείρει σοβαρές ανησυχίες σε hedge funds, ιδιωτικούς πιστωτικούς ομίλους και αμοιβαία κεφάλαια διαθεσίμων (money market funds) ότι ενδεχομένως να υποβληθούν σε μεγαλύτερο έλεγχο και περιορισμούς από τις αρχές στο μέλλον.
Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η παροχή δανείων έχει μετατοπιστεί από τους ισολογισμούς των τραπεζών προς άλλες επιχειρήσεις που συμπεριφέρονται όπως οι παραδοσιακοί δανειστές, αλλά ρυθμίζονται πιο ευνοϊκά. Στο τέλος του 2023, οι μη τράπεζες αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού αποθέματος δανείων ύψους 19 δισ. ευρώ στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι εποπτικές αρχές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αδιαφάνεια και τους δυνητικούς κινδύνους που μπορεί να παρουσιάζουν αυτές οι επιχειρήσεις, καθώς και για τις διασυνδέσεις με το τραπεζικό σύστημα. Ο δανεισμός από τις τράπεζες της Ευρωζώνης προς τέτοιες μη τραπεζικές επιχειρήσεις έχει τριπλασιαστεί από το 1999 και έφτασε τα 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023.