Μέρα με τη μέρα που περνάει κλειδώνει ο περίφημος «δημοσιονομικός χώρος» για τα νέα μέτρα ενίσχυσης που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ με έμφαση στην ελάφρυνση της φορολόγησης της λεγόμενης μεσαίας τάξης. Το γεγονός αυτό πιστοποιούν οι εαρινές προβλέψεις που ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν, οι οποίες μάλιστα είναι αισθητά πιο αισιόδοξες από τις παραδοχές της ελληνικής κυβέρνησης για το μέλλον των κρατικών ταμείων.
- Διαβάστε επίσης - Κομισιόν: Δυναμική η ελληνική οικονομία παρά τις διεθνείς αναταράξεις - Ανάπτυξη 2,3% το 2025 και 2,2% το 2026
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% το 2025, λαμβάνοντας υπόψη και το πρόσφατο πακέτο παροχών για την επιδότηση ενός ενοικίου κάθε χρόνο, τη μόνιμη ενίσχυση με 250 ευρώ ετησίως σε χαμηλοσυνταξιούχους και την αύξηση του φετινού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση αυτή είναι πιο πάνω από την τελευταία πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% το 2025 από την ελληνική κυβέρνηση στην ετήσια έκθεση προόδου για τους στόχους του μεσοπρόθεσμου σχεδίου που κατατέθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στις Βρυξέλλες.
Αντίστοιχα η χώρα μας προέβλεπε πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης (δηλαδή αφού συμπεριληφθεί και η πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων) 0,1% φέτος, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως το εν λόγω πλεόνασμα θα διαμορφωθεί υψηλότερα και συγκεκριμένα στο 0,7%.
Θετικές είναι οι προβλέψεις και για το 2026 με την Κομισιόν να εκτιμά πως η χώρα μας θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 4,4% και πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 0,1% με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Το δρόμο για τις παροχές ανοίγουν και οι προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία αύξησης των πρωτογενών δαπανών, που είναι και ο βασικός δείκτης για την τήρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων. Μετά από τη μείωση κατά 0,3% του 2024 σε σχέση με το 2023 η Κομισιόν εκτιμά πως οι δαπάνες το 2025 θα αυξηθούν κατά 4,2% φέτος όταν η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο αύξηση 4,5%.
«Κλειδώνει» η υπεραπόδοση του 2025
Και όλα αυτά όταν όπως φαίνεται ήδη από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους οδηγούμαστε σε πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του στόχου. Αυτό τουλάχιστον δείχνει χθεσινή ανάλυση της Eurobank σύμφωνα με την οποία αν απλά επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού αυξημένο κατά περίπου 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις.
Η υπεραπόδοση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη σημαντικά καλύτερη εκτέλεση του πρώτου τριμήνου, καθώς και σε ενισχυμένες προβλεπόμενες ροές κατά τη θερινή περίοδο (Ιούλιος–Αύγουστος). Η εικόνα αντισταθμίζεται μερικώς από την προβλεπόμενη επιδείνωση των αποτελεσμάτων κατά το τελευταίο δίμηνο του έτους, αντανακλώντας εποχικά επαναλαμβανόμενα πρότυπα.
«Η ανάλυση του πρώτου τριμήνου και οι τεχνικές προβολές για το υπόλοιπο του έτους συνηγορούν υπέρ της επίτευξης, και υπό συντηρητικές παραδοχές, πιθανής υπερκάλυψης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2025. Η μέχρι στιγμής υπεραπόδοση, σε συνδυασμό με την εποχική δυναμική των εσόδων και την εν εξελίξει αυστηρή εκτέλεση των δαπανών, ενισχύει την αξιοπιστία της δημοσιονομικής στρατηγικής», σημειώνεται στην ανάλυση της Eurobank Research που δημοσιεύθηκε στο δελτίο «7 ημέρες οικονομία».