Αμείωτη συνεχίζεται και το 2025 η στροφή καταναλωτών σε σταθερά τιμολόγια ρεύματος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, μέχρι το τέλος Απριλίου τα «μπλε» τιμολόγια είχαν σπάσει το «φράγμα» του 1 εκατομμυρίου καταναλωτών, με την πελατειακή τους βάση να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 1.150.000. Ένα νούμερο που σημαίνει πως το μερίδιο των σταθερών συμβάσεων αγγίζει πλέον το 20% στην εγχώρια λιανική.
Στο τέλος του προηγούμενου έτους, οι πελάτες σε σταθερά προϊόντα ρεύματος ανέρχονταν σε 800.000 περίπου, με μερίδιο 13,5%, σύμφωνα με την Ετήσια Αναφορά της ΡΑΑΕΥ για το 2024, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο ρεπορτάζ του Insider.gr. Επομένως, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του νέου έτους, επιπλέον 350.000 νοικοκυριά (κυρίως) και μικρές επιχειρήσεις στράφηκαν σε συμβάσεις με σταθερές χρεώσεις ρεύματος.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως φέτος κατά μέσο όρο περίπου 87.500 νέοι καταναλωτές κάθε μήνα εντάσσονται σε «μπλε» συμβόλαιο. Πρόκειται για μία «επίδοση» αισθητά μεγαλύτερη από το δεύτερο μισό του 2024, όταν απέκτησε σημαντικές διαστάσεις η στροφή στις σταθερές χρεώσεις, με το πελατολόγιο των προϊόντων της συγκεκριμένης κατηγορίας να αυξάνεται τότε κατά μέσο όρο κατά 77.500 πελάτες, σύμφωνα με την Ετήσια Αναφορά της Ρυθμιστικής Αρχής. Μόνο δύο μήνες του 2024 «είδαν» τα μπλε τιμολόγια μεγαλύτερη αύξηση, τον Ιούνιο (κατά 110.000) και τον Δεκέμβριο (κατά 117.000).
«Όχημα» για αύξηση του πελατολογίου
Όπως έχει γράψει το insider.gr, βασικό κίνητρο για τη στροφή των καταναλωτών στα σταθερά προϊόντα αποτελούν τα σκαμπανεβάσματα των χρεώσεων των κυμαινόμενων τιμολογίων – τα οποία με τη σειρά τους οφείλονται στην υψηλή μεταβλητότητα των χονδρεμπορικών τιμών. Επομένως, μήνα με τον μήνα πληθαίνουν τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις που επιλέγουν ένα «μπλε» τιμολόγιο, ώστε να «κλειδώσουν» την τιμή με την οποία θα χρεώνονται για 12 μήνες για κάθε κιλοβατώρα που θα καταναλώσουν.
Το μεγάλο καταναλωτικό ενδιαφέρον, με τη σειρά του, έχει καταστήσει τα σταθερά συμβόλαια το βασικό «όχημα» των προμηθευτών για την προσέλκυση νέων πελατών. Αυτό έχει ως συνέπεια να προσφέρουν προϊόντα με εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές – οι οποίες μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, σε ορισμένες περιπτώσεις κινούνται χαμηλότερα από το κόστος στο οποίο οι εταιρείες μπορούν αυτή τη στιγμή να προαγοράσουν ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, για να «κλειδώσουν» το σχετικό κόστος.
Σε κάθε περίπτωση, η επιθετική εμπορική πολιτική στα «μπλε» τιμολόγια έχει ως συνέπεια να αυξάνεται ακόμη περισσότερο η απήχησή τους. Ο ίδιος λόγος εξηγεί γιατί οι εταιρείες εμπλουτίζουν την γκάμα των «μπλε» προϊόντων τους, με συνέπεια για παράδειγμα τους τελευταίους μήνες να έχουν κυκλοφορήσει συμβόλαια σταθερών τιμών με διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους. Έτσι, αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα «μπλε» προϊόντα διάρκειας 18 μηνών ή και δύο ετών.
«Αντέχουν» τα πράσινα τιμολόγια
Οι καταναλωτές που στρέφονται σε σταθερές χρεώσεις προέρχονται τόσο από «πράσινα» όσο και από «κίτρινα» τιμολόγια, η πελατειακή βάση των οποίων περιορίστηκε μέσα στο 2025. Όπως πάντως επισημαίνουν στελέχη του κλάδου, κατά κανόνα μέσω των σταθερών χρεώσεων οι νέοι καταναλωτές που προσελκύουν οι ιδιώτες προμηθευτές είναι νοικοκυριά και επιχειρήσεις που προηγουμένως ήταν συμβεβλημένοι σε κάποιο «πράσινο» προϊόν κάποιου άλλου εναλλακτικού παρόχου. Αντίθετα, πιο δύσκολα... δελεάζονται πελάτες που βρίσκονται στο «πράσινο» τιμολόγιο του δεσπόζοντα προμηθευτή, ώστε να αλλάξουν εταιρεία.
Το γεγονός αυτό φαίνεται να εξηγεί γιατί η πελατειακή βάση των ειδικών προϊόντων εξακολουθεί μεν πτωτική τάση φέτος, με μικρότερους όμως ρυθμούς σε σχέση με το 2024. Πιο συγκεκριμένα, σε πράσινα τιμολόγια βρίσκονταν 4,1 εκατομμύρια καταναλωτές στο τέλος Απριλίου. Επομένως, ήταν λιγότεροι κατά 200.000 περίπου σε σχέση με το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, όταν κινούνταν στα επίπεδα των 4,3 εκατ.
Η απώλεια 200.000 πελατών εντός του 2025 «μεταφράζεται» σε μείωση κατά μέσο όρο κατά 50.000 καταναλωτών σε μηνιαία βάση. Ο ρυθμός μείωσης ήταν μικρότερος από το 2024, όταν κατά μέσο όρο από τα ειδικά προϊόντα αποχωρούσαν κατά μέσο όρο 80.000 καταναλωτές κάθε μήνα, με συνέπεια η πελατειακή τους βάση να μειωθεί κατά 970.000.
Πτώση στα «κίτρινα»
Σε σχέση με το 2024, νέα τάση φέτος αποτελεί η αποκλιμάκωση των «κίτρινων» τιμολογίων, τα οποία αντίθετα ενισχύονταν σχεδόν όλο το 2025. Πιο συγκεκριμένα, η συγκεκριμένη κατηγορία «έκλεισε» το 1ο τετράμηνο με 590.000 καταναλωτές περίπου. Επομένως, καταγράφει πτώση κατά 250.000 σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν σε κάποιο «κίτρινο» προϊόν βρίσκονταν 840.000 περίπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η παραπάνω απώλεια σημαίνει πως κατά μέσο όρο εντός του 2025 τα συγκεκριμένα προϊόντα «έχαναν» περίπου 62.000 πελάτες κάθε μήνα. Επομένως, οι πελάτες που τα εγκατέλειψαν αποτέλεσαν τη δεύτερη «δεξαμενή» (μαζί με πρώην πελάτες «πράσινων» τιμολογίων) από την οποία ενισχύθηκαν τα σταθερά τιμολόγια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δεκέμβριος 2025 ήταν ο πρώτος μήνας το 2024 που τα «κίτρινα» τιμολόγια παρουσίασαν κάμψη – αν και περιορισμένη. Όλο το υπόλοιπο προηγούμενο έτος, τα κυμαινόμενα προϊόντα ενισχύονταν, με συνέπεια να κλείσουν το έτος ενισχυμένα κατά 340.000 καταναλωτές.