Η Ελλάδα προσφεύγει σε βρετανικό δικαστήριο για τα «warrants του ΑΕΠ»

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Ελλάδα προσφεύγει σε βρετανικό δικαστήριο για τα «warrants του ΑΕΠ»
Ζητά από το δικαστήριο να επικυρώσει τη νομιμότητα της πρότασής της να αγοράσει όλα τα εκκρεμή warrants ΑΕΠ με λήξη το 2042, και να επιβεβαιώσει ότι η τιμή υπολογίστηκε σωστά, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Η Ελλάδα προσφεύγει σε δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου για διαφωνία σχετικά με τα warrants, τίτλους που είναι συνδεδεμένοι με το ΑΕΠ της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα αγωγή κατά της Wilmington Trust, που ενεργεί ως διαχειριστής (trustee) των τίτλων, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου. Ζητά από το δικαστήριο να επικυρώσει τη νομιμότητα της πρότασής της να αγοράσει όλα τα εκκρεμή warrants με ρήτρα ΑΕΠ με λήξη το 2042, και να επιβεβαιώσει ότι η τιμή υπολογίστηκε σωστά, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Η κίνηση αυτή έρχεται αφού ορισμένοι κάτοχοι των τίτλων «αμφισβήτησαν τη νομιμότητα» της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα για την άσκηση του δικαιώματος πρόωρης εξαγοράς (call option) με ημερομηνία διακανονισμού την 14η Μαΐου. Οι κάτοχοι αμφισβήτησαν επίσης τον υπολογισμό της τιμής εξαγοράς, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ταυτότητα των κατόχων που αμφισβητούν την άσκηση της επιλογής δεν έχει αποκαλυφθεί. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τη νομική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton. Εκπρόσωπος της εταιρείας δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα για σχολιασμό, ενώ εκπρόσωπος της Wilmington Trust αρνήθηκε να σχολιάσει, αναφέρει το Bloomberg.

Η Ελλάδα έχει επίσης οικονομικό κίνητρο, καθώς η οικονομική της ανάκαμψη έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες. Σύμφωνα με τους όρους της αρχικής συμφωνίας, η χώρα θα έπρεπε να καταβάλει τόκους περίπου 375 εκατ. ευρώ το 2027, εάν το ΑΕΠ της υπερέβαινε τα 267 δισεκατομμύρια ευρώ και η ανάπτυξη ξεπερνούσε το 2%, σύμφωνα με άτομο με γνώση του θέματος.

Αντίθετα, η άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς και η επαναγορά των warrants με ρήτρα ΑΕΠ θα κόστιζε περίπου 156 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,3% το 2023 και το 2024 και αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2% το 2025, σύμφωνα με τη διάμεση εκτίμηση οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg.

Τα warrants με ρήτρα ΑΕΠ βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο διαμάχης. Ένα από τα προβλήματα είναι ότι η ρευστότητά τους είναι περιορισμένη, κάτι που τα καθιστά δύσκολο να αποτιμηθούν με ακρίβεια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, τα ελληνικά warrants με ρήτρα ΑΕΠ διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή περίπου στα 30 σεντς ανά ευρώ. Στις 4 Απριλίου, όταν η κυβέρνηση εξέδωσε την ανακοίνωση προς τους κατόχους τους, διαπραγματεύονταν περίπου στα 38 σεντς.

Η τιμή εξαγοράς είναι περίπου 25 σεντς ανά ευρώ, σύμφωνα με την περσινή ανακοίνωση. Αυτή βασίστηκε στις τιμές που είναι διαθέσιμες μέσω της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων της Τράπεζας της Ελλάδος, σημειώνει το Bloomberg επικαλούμενο τρία άτομα με γνώση του ζητήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μερτς: Τεράστιος σεβασμός για την πορεία της Ελλάδας από το 2019 και μετά - Κάλεσμα Μητσοτάκη για κοινά ευρωπαϊκά εργαλεία στην άμυνα

Καβαλάκης: Η Ελλάδα στις 10 χώρες με τη μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων από Ταμείο Ανάκαμψης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider