Έρχονται νέα κίνητρα και εγκρίσεις - εξπρές για την ενίσχυση του Brain Gain

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρχονται νέα κίνητρα και εγκρίσεις - εξπρές για την ενίσχυση του Brain Gain
Νέες δράσεις για την ενίσχυση του ρεύματος επαναπατρισμού Ελλήνων από το εξωτερικό δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο βάζοντας στο κάδρο και τα φορολογικά κίνητρα. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι.

Νέες δράσεις για την ενίσχυση του ρεύματος επαναπατρισμού Ελλήνων από το εξωτερικό δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο, βάζοντας στο κάδρο και τα φορολογικά κίνητρα μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας με την οποία όσοι επιστρέφουν για εργασία στη χώρα μας λαμβάνουν 50% έκπτωση από το φόρο εισοδήματός τους για επτά χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το νέο τελωνειακό κώδικα, το οποίο θα κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή, θα περιλαμβάνουν βελτιώσεις στο υφιστάμενο καθεστώς, καθώς στα σχεδόν τέσσερα χρόνια εφαρμογής του έχουν διαπιστωθεί διάφορα προβλήματα. Μεταξύ άλλων εξετάζονται ρυθμίσεις για εξπρές εγκρίσεις στους επαγγελματίες και τους μισθωτούς που επιστρέφουν στη χώρα για να αποφεύγονται καθυστερήσεις και να διασφαλίζεται η ένταξή τους στο ευνοϊκό καθεστώς πριν επιστρέψουν στη χώρα μας.

Ακόμη θα περιλαμβάνονται και νέες διατάξεις που θα διευκολύνουν τη μετεγκατάσταση των νοικοκυριών, όπως για παράδειγμα μέσω του εκσυγχρονισμού των κανόνων για την εισαγωγή οικοσκευής χωρίς δασμούς και φόρους, λόγω μεταφοράς συνήθους κατοικίας, από χώρες εντός και εκτός ΕΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν και εισηγήσεις και για ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων, είτε με τη μορφή επιπλέον έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος ή με τη χρονική επέκταση του μέτρου πέραν της επταετίας που ισχύει σήμερα, για παράδειγμα στη δεκαετία.

Σημειώνεται ότι βάσει του νόμου, φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα μπορούν να απαλλαγούν για επτά χρόνια από το φόρο για το 50% του εισοδήματος που αποκτούν στη χώρα από μισθωτή εργασία ή ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα πέντε από τα έξι τελευταία χρόνια και να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στη χώρα μας. Ακόμη θα πρέπει να παρέχει υπηρεσίες σε ελληνική επιχείρηση ή σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής στην Ελλάδα, αποκλειστικά για την κάλυψη νέας θέσης εργασίας. Θα πρέπει επίσης να δεσμευτεί ότι θα παραμείνει στη χώρα για τουλάχιστον δύο έτη.

Ισχυρό κίνητρο, πρόβλημα η γραφειοκρατία

Το φορολογικό κίνητρο είναι ένα σημαντικό δέλεαρ για τους Έλληνες που αναζητούν τρόπο και λόγο για να γυρίσουν στη χώρα μας, όπως φαίνεται και από την έρευνα με τίτλο «Μετά την επιστροφή» που παρουσιάστηκε προχθές στο συνέδριο της πρωτοβουλίας Brain Regain. Οι Έλληνες που επαναπατρίστηκαν μετά από χρόνια στο εξωτερικό και συμμετείχαν στην έρευνα ανέδειξαν ως βασικά κίνητρα τα φορολογικά με ποσοστό 49%, αντίστοιχο ποσοστό με τα κίνητρα που προσέφεραν οι επιχειρήσεις στις οποίες έπιασαν δουλειά στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή όμως, η ίδια έρευνα αναδεικνύει και τις μεγαλύτερες δυσκολίες κατά την προετοιμασία της επιστροφής με πρώτη και βασικότερη τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών (με ποσοστό 57%) που δεν είναι και λίγα καθώς περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σύμβαση εργασίας, έντυπα πρόσληψης, υπεύθυνες δηλώσεις και, όπου απαιτείται, έγγραφα δημοσιευμένα στο ΓΕΜΗ. Δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση, με μικρή διαφορά από την πρώτη, είναι η ανεπάρκεια ενημέρωσης από κρατικούς φορείς της Ελλάδας (με ποσοστό 56%).

Οι σημαντικότερες προκλήσεις κατά την επιστροφή ήταν η γραφειοκρατία και η εταιρική κουλτούρα στους χώρους εργασίας. Ειδικότερα το 51% συνάντησε προβλήματα με την γραφειοκρατία κατά την επιστροφή του από το εξωτερικό, ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με την περσινή έρευνα που ήταν 31%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μια IPO με ενδιαφέρον - Ακάθεκτες για εξαγορές οι τράπεζες - Jumbo μπέρδεμα

Στα 18,2 δισ. ευρώ ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου το 2024 - Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες online

Φορολογικές δηλώσεις: Εφάπαξ εξόφληση φόρου επιλέγουν 4 στους 10 - Ποιοι «κλείδωσαν» την έκπτωση 4%

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider