Πιερρακάκης: Έπεσε στο μισό η παραοικονομία στην Ελλάδα – Νέα εργαλεία για την αύξηση των εσόδων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πιερρακάκης: Έπεσε στο μισό η παραοικονομία στην Ελλάδα – Νέα εργαλεία για την αύξηση των εσόδων
Κάτω από το 15% του ΑΕΠ έχει πέσει η παραοικονομία στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των φορολογικών ελέγχων, της ψηφιοποίησης και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Κάτω από το 15% του ΑΕΠ έχει πέσει η παραοικονομία στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των φορολογικών ελέγχων, της ψηφιοποίησης και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και αυτό θα αρχίσει να αποτυπώνεται στις διεθνείς εκθέσεις, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στο OT Forum, το ποσοστό της παραοικονομίας στην Ελλάδα βρισκόταν στο 30%, ενώ «τώρα έχει πέσει κάτω από το μισό», κάτι το οποίο αναμένεται να αναδείξει και σχετική μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο που θα έρθει το επόμενο διάστημα.

Σχετικά με τη φοροδιαφυγή, ο ίδιος αναφέρθηκε σε τρεις άξονες:

  • Το ψηφιακό πελατολόγιο, που θα καταγράφει τις επαγγελματικές συναλλαγές και τις σχέσεις προμηθευτών–πελατών με αυτοματοποιημένο τρόπο
  • Το ψηφιακό δελτίο αποστολής, που θα καταγράφει και θα ελέγχει τις εμπορευματικές μεταφορές σε πραγματικό χρόνο
  • Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, το οποίο θα εντοπίζει περιπτώσεις αδήλωτων ενοικίων και εισοδημάτων

Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι «δεν είναι στις προτεραιότητες» της κυβέρνησης η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης στην κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.

«Τα μέτρα ανακοινώνονται σε άλλη πόλη και από άλλον Κυριάκο», σχολίασε χαρακτηριστικά, υπονοώντας ότι οι σχετικές εξαγγελίες θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, στο περιθώριο της ΔΕΘ τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Τέλος, εκτίμησε ότι μπορεί να προκύψει για την Ελλάδα δημοσιονομικό περιθώριο της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ, εφόσον προχωρήσει η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους περιορισμούς που θέτουν οι ανώτατες οροφές δαπανών στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Σε ερώτημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο Υπουργός τόνισε ότι «η έννοια του τεκμαρτού είναι το ανάποδο της έννοιας του digital» και πρόσθεσε ότι «όσο περισσότερα βήματα γίνονται προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης και της φοροδιαφυγής τόσο λιγότερα τεκμήρια χρειάζονται». Ο κ. Πιερρακάκης επέμεινε στο θέμα της φοροδιαφυγής προβάλλοντας ως ενδεδειγμένη λύση για την καταπολέμησή της την ψηφιοποίηση και όπως τόνισε «η μείωση της φοροδιαφυγής είναι κοινωνικό μέρισμα και στοιχείο δικαιοσύνης».

Σε ό,τι αφορά τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, ο Υπουργός προσδιόρισε σε περίπου 600 εκατ. ευρώ το οικονομικό όφελος από την ενεργοποίηση της ρήτρας, η οποία ως έτος βάσης θα έχει το 2024. «Ένα κομμάτι αυξημένων αμυντικών δαπανών προφανώς θα υπάρξει. Πάντως, πέραν του οικονομικού μερίσματος, προσβλέπουμε σε εθνική, κοινωνική και αναπτυξιακή προτεραιοποίηση».

Από τη συζήτηση δεν έλειψε το θέμα των δασμών και οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ. «Εμείς ως χώρα θέλουμε να πέσει η θερμοκρασία στο τραπέζι. Θέλουμε να αφαιρούμε εμπόδια ώστε να έχουμε εποικοδομητικό ρόλο. Η φωνή μας θέλουμε να είναι πολύ ισχυρή» είπε σχετικά, εκφράζοντας την αισιοδοξία του και την ελπίδα «οι διαπραγματεύσεις αυτές να καταλήξουν ιδανικά και να οδηγήσουν στην αφαίρεση εμποδίων για την Ελλάδα μια χώρα η οποία πιστεύει στο ελεύθερο εμπόριο».

Για τις ελληνικές εξαγωγές (ελαιόλαδο, τσιμέντο κ.α.) προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Υπουργός τόνισε ότι αντιστοιχούν σε ένα 5% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών και πρόσθεσε ότι «αυτό που κυρίως μας προβληματίζει είναι οι δευτερογενείς επιπτώσεις».

Στη συνέχεια, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για τη σημασία της διμερούς σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ελληνική ομογένεια: «Η ελληνική διασπορά είναι πολύ έντονο στοιχείο και αποτελεί υπεραξία στη διμερή αυτή σχέση». Η αίσθηση αυτή άλλωστε, όπως ο ίδιος είπε, αναδείχτηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε και με τον Αμερικανό ομόλογό του Scott Bessent.

Ερωτηθείς για το αν οι αμερικανικές επενδύσεις θα συνεχισθούν με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Υπουργός ήταν ξεκάθαρος: «Δεν νομίζω ότι οι επενδύσεις έχουν πολιτικό χρώμα. Έχουμε αμερικανικές επενδύσεις (Microsoft, Amazon, Google…), αλλά θα χρειαστούμε πολύ μεγαλύτερα data centers για να έχουν οι επενδύσεις αυτές μεγαλύτερο αποτύπωμα. Αρκεί να μπει φυσικά και μία παράμετρος ασφαλείας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Αυτοκίνητα, κατοικίες, σκάφη και πισίνες - Τι και πόσα έχουν οι φορολογούμενοι

Μητσοτάκης: Οι γονείς να αφιερώσουν χρόνο να συζητήσουν με τα παιδιά τους - Εύκολο να γίνεις γονιός, δύσκολο να είσαι

Παπαστεργίου για Kids Wallet: Εργαλείο υπεύθυνης χρήσης που ενισχύει το ρόλο των γονιών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider