Ακρίβεια: Γιατί μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών 26 εταιρείες – Ερευνώνται 2.500 κωδικοί

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακρίβεια: Γιατί μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών 26 εταιρείες – Ερευνώνται 2.500 κωδικοί
Προτεραιοποιούνται οι έλεγχοι στις πολυεθνικές. Εντείνεται η μάχη κατά φαινομένων αισχροκέρδειας.

Σκληραίνει η μάχη της κυβέρνησης στο μέτωπο τιθάσευσης της ακρίβειας που εξακολουθεί να λυγίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ στις στρατηγικές προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης συμπεριλαμβάνεται ο διεξοδικότερος έλεγχος της αγοράς, προκειμένου να αποφευχθούν νέα φαινόμενα αισχροκέρδειας και περιπτώσεις αδικαιολόγητων ανατιμήσεων.

Λίγες ώρες μετά την παραδοχή δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ πως «η ακρίβεια θα συνεχίσει να είναι μαζί μας», αλλά και πως «θα έχουμε πλέον μία σημαντική κάμψη στην αύξηση των τιμών», ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος επιβεβαίωσε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως 26 μεγάλες εταιρείες βρίσκονται υπό έλεγχο για το πλαφόν κέρδους σε σχέση με το 2021.

Στο κάδρο 2.500 κωδικοί

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών 2.500 κωδικοί που παράγουν και εμπορεύονται οι 26 εταιρείες και ελέγχεται η πορεία των τιμών τους από το χωράφι στο ράφι, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις τιμών και τυχόν παραβάσεις της νομοθεσίας στο πλαφόν κέρδους.

Με βάση τη νομοθεσία, μια επιχείρηση απαγορεύεται να έχει μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους από ό.τι είχε στις 31 Δεκεμβρίου του 2021. Το μέτρο δε του πλαφόν στο κέρδος έχει επεκταθεί έως τα τέλη του 2024.

Προτεραιοποιούνται οι έλεγχοι στις πολυεθνικές

Όπως γνωστοποίησε παράλληλα ο κ. Θεοδωρικάκος, στην αρμοδιότητα του οποίου βρίσκονται οι τιμές των τροφίμων και των βασικών ειδών διαβίωσης, έχει ήδη ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να προτεραιοποιήσει τους ελέγχους στις πολυεθνικές για αθέμιτο κέρδος.

Ψηλά δε στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, με την αύξηση του ελεγκτικού προσωπικού της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), κατά 30 άτομα.

Πρόστιμα έως 5 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ανώτατο όριο προστίμου για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά στο πλαφόν κέρδους έχει πενταπλασιαστεί και έχει πλέον αυξηθεί στα 5 εκατ. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος.

Μάλιστα, όπως έχει επισημάνει πολλές φορές ο υπουργός Ανάπτυξης, «η χώρα μας έχει μια πολύ σκληρή νομοθεσία». «Ακολουθούμε την πιο σκληρή νομοθεσία που υπάρχει στην Ευρώπη για τον έλεγχο των τιμών. Καλέσαμε τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και τους ζητήσαμε να μειώσουν το μεσοσταθμικό κέρδος για να στηρίξουν όσους έχουν ανάγκη», δήλωνε πρόσφατα.

Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, τους τελευταίους τέσσερις μήνες στα σούπερ μάρκετ οι τιμές είναι χαμηλότερες κατά 1% με 2% κάθε μήνα.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 2,7%, από 2,3% που ήταν ένα μήνα πριν, ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων ανήλθε στο 2,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο – Υψηλές αυξήσεις σε ένδυση, εστίαση και στέγαση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider