Περισσότερα θετικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναζητεί η Wood, μετά από αυτά που δημοσιεύθηκαν το Μάιο.Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών και τη βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.
«Αυτή είναι η πρώτη εποικοδομητική δέσμη στοιχείων που δημοσιεύθηκαν φέτος και μας οδηγεί να διατηρήσουμε τη προσεκτική μας στάση σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης του τρέχοντος έτους, οι οποίες ενδέχεται να είναι χαμηλότερα από τις προσδοκίες», αναφέρουν οι αναλυτές.
Οι έρευνες καταναλωτικής εμπιστοσύνης υπογραμμίζουν ότι η αγοραστική δύναμη παραμένει περιορισμένη και φαίνεται να είναι πιο σοβαρό πρόβλημα από ό,τι στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα που υπολογίζεται μηνιαίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμορφώθηκε στις 110 μονάδες τον Μάιο, από 108 τον Απρίλιο, με τον δείκτη διάθεσης για προσλήψεις να παραμένει αμετάβλητος, στις 122,6 μονάδες.
Και οι δύο δείκτες έχουν πλέον ανακάμψει και έχουν επιστρέψει στο υψηλό επίπεδο του Απριλίου 2023, με τη διάθεση για προσλήψεις να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό τη στιγμή που το οικονομικό κλίμα συνολικά, είναι κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, η εμπιστοσύνη στον κλάδο της βιομηχανίας και των υπηρεσιών εκτινάχθηκε τον Μάιο.
Στην περίπτωση του κλάδου της βιομηχανίας, φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιβράδυνσης που ήταν ορατό από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους έχει τελειώσει. Τα επίπεδα παραγωγής επιταχύνθηκαν και οι αναμενόμενες παραγγελίες ανέκαμψαν τους τελευταίους τρεις μήνες, γεγονός που φαίνεται να δείχνει ότι η ζήτηση ανακάμπτει πραγματικά.
Οι προθέσεις τιμολόγησης επίσης σταθεροποιήθηκαν και τα αποθέματα μειώθηκαν. Στις υπηρεσίες, ο όγκος της δραστηριότητας και των παραγγελιών αυξήθηκε σημαντικά τον Μάιο, ωθώντας τις προθέσεις τιμολόγησης και τα σχέδια προσλήψεων προς τα πάνω Επιπλέον, στον κατασκευαστικό κλάδο, σύμφωνα με τις έρευνες εμπιστοσύνης, υπάρχει μια εγρήγορση από τις αρχές του 2023, αλλά τείνει να παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις στο κλίμα από τον ένα μήνα στον άλλο.
Συνεπώς, οι προθέσεις τιμολόγησης ήταν σταθερά υψηλές πρόσφατα, εκτός από μια απροσδόκητη μείωση τον Απρίλιο. Ένα σημαντικό μέρος αυτής της μείωσης ανακτήθηκε τον Μάιο και θα μπορούσε να σχετίζεται με τα σημεία συμφόρησης στην αναμενόμενη ζήτηση, καθώς η κυβέρνηση αυστηροποιεί τους κανόνες για τις πληρωμές σε μετρητά για στέγαση (που αντιπροσώπευαν το 80% των συναλλαγών), σε μια περίοδο που τα στεγαστικά δάνεια παραμένουν σε υποτονικά επίπεδα.
Συνολικά, η ανάκαμψη του επιχειρηματικού κλίματος ενισχύει τη θέση του επενδυτικού οίκου ότι στο πρώτο τρίμηνο η πτώση αποτέλεσε ένα προσωρινό φαινόμενο, λόγω της ασθενούς παγκόσμιας ζήτησης και του υψηλού κόστους δανεισμού. Τον Μάιο, το κλίμα φαίνεται να ομαλοποιήθηκε, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να φανεί εάν οι επενδύσεις θα αρχίσουν να επανεκκινούνται αρκετά γρήγορα ώστε η οικονομική δραστηριότητα να ανταποκριθεί στις προσδοκίες για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 2-3% φέτος.
Όπως επισημαίνει η Wood, η Ελλάδα δημοσιοποιεί τα μακροοικονομικά της στοιχεία αργότερα από ό,τι οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες. Ως εκ τούτου, δεν έχει ακόμη φανεί η εκτίμηση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη και δηλώσεις της ΤτΕ, η κυβέρνηση σημειώνει πρόοδο στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης (ποσοστό απορρόφησης 41% μέχρι στιγμής), αλλά οι εκταμιεύσεις προς τον ιδιωτικό τομέα υστερούν ιδιαίτερα στον τομέα της ψηφιοποίησης.
Η Wood εκτιμά ότι οι καθυστερήσεις στην ανάκαμψη των επενδυτικών δαπανών αποτελούν κύριο εμπόδιο που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά μεταξύ της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ με υψηλό ρυθμό 2% - 3%, ή μιας υποτονικής απόδοσης της αύξησης του ΑΕΠ, κάτω του 1%, που είναι αυτό που πιθανότατα εκτυλίχθηκε τους πρώτους μήνες του έτους.