Εξοικονομώ – Επιχειρώ: Οι τρεις αλλαγές «κλειδιά» - Ποιοι επιχειρηματίες ωφελούνται

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εξοικονομώ – Επιχειρώ: Οι τρεις αλλαγές «κλειδιά» - Ποιοι επιχειρηματίες ωφελούνται
Με πιο χαλαρούς όρους οι οποίοι θα μπορούσαν να επιτρέψουν την διεύρυνση και επίσπευση της συμμετοχής στο «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» προχωρούν πλέον οι αιτήσεις στο πρόγραμμα. Ποιοι επιχειρηματίες μπορούν να αξιοποιήσουν τις επιδοτήσεις του «Εξοικονομώ-Επιχειρώ».

Με πιο χαλαρούς όρους οι οποίοι θα μπορούσαν να επιτρέψουν την διεύρυνση και επίσπευση της συμμετοχής στο «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» προχωρούν πλέον οι αιτήσεις στο πρόγραμμα. Το ΥΠΕΝ αποφάσισε να τροποποιήσει κάποιες προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα το οποίο, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, επιδοτεί παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα συνολικού ύψους συνολικού ύψους 176,75 εκατ. ευρώ. Η δράση αποτελεί ένα από τα δύο ορόσημα (το άλλο είναι η διπλή ανάπλαση Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας) που παραμένουν σε εκκρεμότητα προκειμένου η Ελλάδα να υποβάλει αίτημα για την τέταρτη δόση.

Το Εξοικονομώ-Επιχειρώ ξεκίνησε με καθυστέρηση και σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα βρισκόμαστε έναν χρόνο πίσω. Και αυτό, επειδή ο στόχος ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2023 να έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας 9.700 αιτήσεις ενώ οι επενδύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025. Μέχρι στιγμής, όμως, έχει υποβληθεί αριθμός αιτήσεων που αντιστοιχεί σε λίγο πάνω από το 50% του στόχου προδιαγράφοντας καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος, οι οποίες με την σειρά τους, εάν δεν καλυφθούν θα μεταθέσουν χρονικά και το αίτημα της χώρας για την τέταρτη δόση. Εκτίμηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι ότι εντός του μήνα θα ολοκληρωθούν τα ορόσημα, κάτι που θα κριθεί και από την απήχηση που θα έχουν οι αλλαγές που ανακοίνωσε χθες για το πρόγραμμα το ΥΠΕΝ. Πρόκειται για τρεις βασικές τροποποιήσεις οι οποίες στόχο έχουν να καταστήσουν το πρόγραμμα πιο ελκυστικό για τις επιχειρήσεις από τους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών Τουρισμού. Η πρώτη αφορά στην κατάργηση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων που ήταν η 15η Μαΐου και πλέον το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό για υποβολή αιτήσεων μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Δεύτερον, καταργείται η απαίτηση αναβάθμισης κατά δύο τουλάχιστον ενεργειακές κατηγορίες, ενώ παραμένει η υποχρέωση της μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35% και της εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 40%. Τρίτον, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί ακόμη και εάν δεν έχει εκδοθεί το ΠΕΑ. Έτσι, για επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό έως 150.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και έως 80.000 ευρώ για τους κλάδους του εμπορίου και των λοιπών υπηρεσιών, σε περίπτωση που κατά την υποβολή της αίτησης δεν έχει εκδοθεί το ΠΕΑ του κτιρίου/των κτιρίων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ή η Έκθεση Ενεργειακού Ελέγχου, δίνεται αποκλειστική προθεσμία ενός μήνα από την υποβολή της αίτησης για την προσκόμισή του και τα παραπάνω δηλώνονται με υπεύθυνη δήλωση.

Φυσικά, όπως έχει συμβεί και σε άλλα αντίστοιχα προγράμματα, μετά την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού, οι υπόλοιπες οριστικά υποβληθείσες αιτήσεις παραμένουν στο σύστημα ως επιλαχούσες, με βάση την χρονοσήμανση που έλαβαν κατά την υποβολή τους.

Ποιοι επιχειρηματίες μπορούν να αξιοποιήσουν τις επιδοτήσεις του «Εξοικονομώ-Επιχειρώ»

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων -πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων, μεγάλων και πολύ μεγάλων- της Ελληνικής Επικράτειας, που δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού. Σημειώνεται, ακόμη, πως θα πρέπει να διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και να είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες (σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση) έχουν δυναμικότητα που δεν υπερβαίνει τις 200 κλίνες.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, άνευ Φ.Π.Α.) κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και αντιστοίχως δεν μπορεί να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ για τον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Όπως προβλέπεται, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, που αφορούν σε: ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (π.χ. θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης), εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας), αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών), αερισμού χώρων, ζεστού νερού χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία), κ.ά. Το ποσοστό ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να φτάσει έως και το 65%. Εξαρτάται από το είδος αυτών, καθώς και από το μέγεθος της επιχείρησης.

Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr/ και εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δύο «βαρίδια» στη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης – Ανάπλαση Βοτανικού & Εξοικονομώ πάνε πίσω το αίτημα προς τις Βρυξέλλες

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το Εξοικονομώ - Επιχειρώ – Επιδοτήσεις 176,75 εκατ. για την ενεργειακή απόδοση στον τριτογενή τομέα

Εξοικονομώ - Επιχειρώ: Πώς θα διεκδικήσουν οι επιχειρήσεις επιδότηση έως 500.000 ευρώ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider