Eurostat: Ανθεκτική η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα – Πτώση 6,4% στη Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurostat: Ανθεκτική η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα – Πτώση 6,4% στη Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο
Στις μόλις τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής περιλαμβάνεται η Ελλάδα. Μικρή ανάκαμψη στην ΕΕ τον Φεβρουάριο σε σχέση με ένα μήνα πριν.

Μια από τις ελάχιστες χώρες του Ευρώ που διατηρούν τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της βιομηχανικής τους παραγωγής σε ετήσια βάση παρέμεινε τον Φεβρουάριο η Ελλάδα, όταν τον ίδιο μήνα στο σύνολο της Ευρωζώνης η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 6,4% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 5,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα αναπτύχθηκε κατά 1,5% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023. Την ίδια στιγμή η Ιταλία κατέγραψε πτώση 3,1%, η Γερμανία πτώση 6,1% και η Γαλλία υποχώρησε κατά 0,8%. Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασαν η Ισπανία (3,5%), η Πορτογαλία (0,7%) και η Κύπρος (1%).

Η βιομηχανική παραγωγή παραμένει υποτονική στην Ευρωζώνη αν και παρουσίασε κάποια ανάκαμψη τον Φεβρουάριο σε σχέση με ένα μήνα πριν. Σύμφωνα με τη Eurostat, η συνολική παραγωγή τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση, όταν τον Ιανουάριο είχε σημειώσει συρρίκνωση 3%.

Την παραγωγή παρέσυραν προς τα πάνω οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης που σημείωσαν άνοδο σε σχέση με τον Ιανουάριο. Η Γερμανία κατά 1,1%, η Γαλλία κατά 0,2%, η Ιταλία κατά 0,1% και η Ισπανία κατά 1,3%, σύμφωνα με τη Eurostat. Η χώρα μας σε μηναία βάση είχε υποχώρηση 2,1% έχοντας σημειώσει ανάπτυξη όλους τους προηγούμενους μήνες.

Οι μετρήσεις ήταν ευθυγραμμισμένες με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Οι έρευνες των εταιρειών εξακολουθούν να δείχνουν ότι ο μεταποιητικός κλάδος βρίσκεται σε κρίση, ενώ τα στοιχεία από τους διευθυντές προμηθειών για τις πωλήσεις τον Μάρτιο, τοποθετούν τον δείκτη μεταποίησης σε επίπεδο που καταδεικνύει συρρίκνωση της δραστηριότητας στον κλάδο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Στον ενεργειακό τομέα η παραγωγή μειώθηκε κατά 3%, πιθανότατα απόρροια της μειωμένης ζήτησης λόγω των ανεβασμένων θερμοκρασιών αλλά αυξήθηκε για τα κεφαλαιουχικά αγαθά, τα ενδιάμεσα αγαθά και τα καταναλωτικά αγαθά μεγάλης διάρκειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιταλοί Μαφιόζοι: Από «νονοί» της νύχτας, γίνονται «ευυπόληπτοι» επιχειρηματίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider