Αυξήσεις στις τιμές βενζίνης και πετρελαίου στην ελληνική αγορά - Σε τεντωμένο σκοινί η διεθνής αγορά πετρελαίου

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξήσεις στις τιμές βενζίνης και πετρελαίου στην ελληνική αγορά - Σε τεντωμένο σκοινί η διεθνής αγορά πετρελαίου
«Φωτιά» έχουν πάρει οι αντλίες στα πρατήρια υγρών καυσίμων με τις τιμές της απλής αμόλυβδης και του diesel κίνησης να καταγράφουν άνοδο, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα. Στους 12 οι νομοί όπου η μέση τιμή της βενζίνης ξεπέρασε τα 2 ευρώ.

«Φωτιά» έχουν πάρει οι αντλίες στα πρατήρια υγρών καυσίμων με τις τιμές της απλής αμόλυβδης και του diesel κίνησης να καταγράφουν άνοδο, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΠΕΚ. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι φειδωλές εκτιμήσεις για την παγκόσμια προμήθεια και οι αισιόδοξες, από την άλλη, προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης ενισχύουν το κλίμα «στενότητας» στην αγορά και στέλνουν το Brent στα 90 δολάρια. Το ακριβότερο πετρέλαιο και οι τελευταίες κινήσεις των Platts επηρεάζουν τις τιμές των καυσίμων στην εγχώρια αγορά ενώ φουντώνουν τα σενάρια για περαιτέρω αυξήσεις καθώς πλησιάζουμε για το καλοκαίρι. Αυτή την στιγμή η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,962 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,715 ευρώ το λίτρο και έχει καταγράψει μικρή άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, παράγοντες της ελληνικής αγοράς εκτιμούν ότι οι ανοδικές κινήσεις θα είναι πιο δυναμικές τις επόμενες ημέρες λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που τροφοδοτούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις.

Στους 12 οι νομοί όπου η μέση τιμή της βενζίνης ξεπέρασε τα 2 ευρώ

Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης έχει σπάσει το φράγμα των 2 ευρώ σε πολλές περιοχές της Αθήνας. Μόλις μέσα σε λίγες ημέρες διπλασιάστηκε ο αριθμός των νομών όπου η βενζίνη πωλείται πάνω από 2 ευρώ και η κατάσταση αυτή αναμένεται να συντηρηθεί ή και να επιδεινωθεί ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στους νομούς Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Δωδεκανήσου, Ευρυτανίας, Ηρακλείου, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λέσβου, Λευκάδος, Ρεθύμνης, Σάμου και Φωκίδος η μέση τιμή στην αντλία έχει ξεπεράσει τα δύο ευρώ με τους νομούς Κυκλάδων (2,181 ευρώ το λίτρο) και Δωδεκανήσου (2,114 ευρώ το λίτρο) να βρίσκονται υψηλότερα στην κατάταξη με την πιο ακριβή τιμή.

Σε τεντωμένο σκοινί η διεθνής αγορά πετρελαίου – Άνοδο στις τιμές το καλοκαίρι βλέπουν οι διεθνείς αναλυτές

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, λαμβάνοντας ώθηση από τις ανησυχίες για την παγκόσμια προμήθεια και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Οι διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι η δυναμική θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές ειδικά καθώς πλησιάζουμε προς την καλοκαιρινή περίοδο.

Η τιμή του Brent έχει αυξηθεί πάνω από 20% από τα μέσα Δεκεμβρίου και μόνο τον περασμένο μήνα κατέγραψε άνοδο 10% προσεγγίζοντας τα 90 δολάρια το βαρέλι. Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολες τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών για τη μείωση του πληθωρισμού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης κατά τη θερινή περίοδο θα θεωρούνται ανεπιθύμητες για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία βρίσκεται εν όψει μιας δύσκολης εκλογικής αναμέτρησης το Νοέμβριο.

Το 2024 μοιάζει με μια πολύ διαφορετική χρονιά. Η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη απ' ό,τι ανέμενε η αγορά ενώ μια σειρά δυνητικά ανατρεπτικών γεγονότων - μαζί με τις περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της - έχουν εγείρει ανησυχίες για πιθανή συμπίεση της προσφοράς.

Ο μεγαλύτερος φόβος της αγοράς αυτή την στιγμή είναι μια γενικευμένη ένταση στην Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν απειλεί με αντίποινα το Ισραήλ, μετά από το χτύπημα σε γραφείο της πρεσβείας του στην Δαμασκό. Και παρά το γεγονός ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είχε ελάχιστη επίδραση στις προμήθειες πετρελαίου μέχρι στιγμής, οι αγορές θα βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί μέχρι να δουν πώς θα εξελιχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Παράγοντες της διεθνούς αγοράς εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των τιμών του πετρελαίου το καλοκαίρι, όταν η εποχική ζήτηση είναι συνήθως υψηλή καθώς αυξάνονται οι μετακινήσεις. Μια άνοδος στην τιμή θεωρείται ακόμη πιο πιθανή αν συνυπολογιστεί ότι τον Ιούνιο αναμένεται η συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ+ στην Βιέννη για να αποφασίσουν για την πολιτική παραγωγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο κύμα ακρίβειας στα καύσιμα – Σε ποιες περιοχές ξεπερνάει τα 2 ευρώ η βενζίνη

Καύσιμα: Μια ανάσα από τα 2 ευρώ η βενζίνη – Νέα άνοδο αναμένει η αγορά

Καύσιμα: Ανοδικές τάσεις στις τιμές – Φόβοι για εκτόξευση της βενζίνης στα 2 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider