Βρετανία: Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε για δεύτερο σερί μήνα - Ελπίδες εξόδου από την ύφεση στο α' τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε για δεύτερο σερί μήνα - Ελπίδες εξόδου από την ύφεση στο α' τρίμηνο
Σε αναπτυξιακή τροχιά για δεύτερο διαδοχικό μήνα βρέθηκε τον Φεβρουάριο η οικονομία της Βρετανίας, ενισχύοντας τις ελπίδες πως εξέρχεται από το έδαφος της τεχνικής ύφεσης μετά από δύο διαδοχικά τρίμηνα που καταγράφηκε μείωση του ΑΕΠ.

Σε αναπτυξιακή τροχιά για δεύτερο διαδοχικό μήνα βρέθηκε τον Φεβρουάριο η οικονομία της Βρετανίας, ενισχύοντας τις ελπίδες πως εξέρχεται από το έδαφος της τεχνικής ύφεσης μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα που καταγράφηκε μείωση του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,1% τον Φεβρουάριο, όπως ανέμεναν οι αναλυτές. Τον Ιανουάριο του 2024 η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είχε τρέξει με ρυθμό 0,3%.

Το βρετανικό ΑΕΠ έλαβε σημαντική ώθηση από την ανάπτυξη του κλάδου της μεταποίησης (+1,2%), ενώ ο τομέας των υπηρεσιών αναπτύχθηκε κατά 0,1%.

Η μέτρηση του Φεβρουαρίου ενισχύει τις πιθανότητες η οικονομία της Βρετανίας να κλείσει με θετικό πρόσημο το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Capital Economics για την Βρετανία, Paul Dales, να εκτιμά πως μία μικρή αύξηση του ΑΕΠ τον Μάρτιο θα είχε ως αποτέλεσμα μια επέκταση της οικονομίας κατά 0,4% στο α' τρίμηνο, τη στιγμή που η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,1% για τους τρεις πρώτους μήνες του 2024.

«Το ΑΕΠ θα πρέπει να μειωθεί κατά 1% ή περισσότερο τον Μάρτιο για να συρρικνωθεί η οικονομία στο πρώτο τρίμηνο συνολικά», ανέφερε ο Dales, εκφράζοντας την βεβαιότητά του πως «η ύφεση έληξε στο 4ο τρίμηνο του 2023».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Σε χαμηλά σχεδόν τριών ετών ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Βρετανία: Πτώση στις τιμές κατοικιών για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider