Bloomberg: Τα μέλη της ΕΕ συγκρούονται για τις προσπάθειες ενοποίησης της εποπτείας των αγορών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Τα μέλη της ΕΕ συγκρούονται για τις προσπάθειες ενοποίησης της εποπτείας των αγορών
Στόχος να έρθουν πιο κοντά τα αποκλίνοντα συστήματα για να τονωθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, για προτεραιότητες που συμπεριλαμβάνουν την πράσινη μετάβαση ή την άμυνα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκρούονται για τις επιλογές ενοποίησης της εποπτείας των εθνικών κεφαλαιαγορών, καθώς το μπλοκ προσπαθεί να φέρει πιο κοντά τα αποκλίνοντα συστήματα για να τονώσει τις ιδιωτικές επενδύσεις, για προτεραιότητες που συμπεριλαμβάνουν την πράσινη μετάβαση ή την άμυνα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, δήλωσε ότι τα κράτη μέλη διαφωνούν σχετικά με το ως προς πιο επίπεδο πρέπει να οικοδομήσουν ένα κοινό εποπτικό καθεστώς, ως μέρος του οδικού χάρτη για την μετάβαση προς μια ένωση κεφαλαιαγορών- ένα ζήτημα που η ΕΕ θέλει να διευθετήσει μέχρι τον επόμενο μήνα.

«Υπάρχει μια πολύ έντονη ποικιλομορφία απόψεων αυτή τη στιγμή για το μέλλον της εποπτείας», δήλωσε ο Ντόναχιου σύμφωνα με το Bloomberg, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις προσπάθειες της ενοποίησης.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στη Γάνδη του Βελγίου, ανέφερε ότι «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες, για να δούμε εάν μπορούμε να εντοπίσουμε κοινό έδαφος σε αυτόν τον τομέα που θα υποστηρίξουν όλες οι χώρες, αλλά θα καταφέρουμε να βρούμε».

Η άρση των εθνικών φραγμών σε θέματα όπως η εποπτεία - που θεωρείται βασικός πυλώνας για κεφαλαιαγορές με μεγαλύτερο «βάθος» - τα αποταμιευτικά προϊόντα και οι περιπτώσεις χρεωκοπίας έχουν γίνει πιο επείγοντα ζητήματα, καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει αυξανόμενες οικονομικές ανάγκες για να αντιμετωπίσει έναν μακρύ κατάλογο γεωπολιτικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένου μιας πιθανής επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ συζήτησαν το θέμα της εποπτείας - ένα από τα λίγα εκκρεμή σημεία του οδικού χάρτη - αλλά δεν σημείωσαν καμία πρόοδο. Αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την επόμενη συνάντησή τους στις 12 Μαρτίου, ενόψει της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στις 21-22 Μαρτίου, όταν πιθανότατα θα τεθεί επί τάπητος το θέμα.

Διαφορετικές απόψεις

Ορισμένες χώρες πιέζουν προς ένα κεντρικό σύστημα, άλλες προτιμούν έναν ισχυρότερο συντονισμό μεταξύ των εθνικών αρχών και μια τρίτη ομάδα θέλει να διατηρήσει την τρέχουσα ισορροπία με βάση τους εθνικούς εποπτικούς φορείς και την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών με περιορισμένο ρόλο για τον συντονισμό ορισμένων εθνικών μέτρα, είπε ο Ντόναχιου.

Ο ίδιος κάλεσε για δράση καθώς πολλοί κίνδυνοι και πολιτικές εξελίξεις στον κόσμο καταδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης των θεμελίων της περιοχής.

«Η Ευρώπη γνωρίζει πολύ καλά τη στιγμή την ανάγκη να μπορέσει να σταθεί γερά στα πόδια της τα επόμενα χρόνια», είπε. «Πραγματικά το ένιωσα αυτό σε πολλές συζητήσεις τον τελευταίο καιρό ότι το πώς πρέπει να ενισχύσουμε τους εαυτούς μας είναι πλέον αναγκαιότητα», πρόσθεσε με φόντο μια πιθανή νίκη Τραμπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider