Mπουχ (SSM): Οι τράπεζες της Ευρωζώνης πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν - Νέοι κίνδυνοι στον ορίζοντα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mπουχ (SSM): Οι τράπεζες της Ευρωζώνης πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν - Νέοι κίνδυνοι στον ορίζοντα
Την διαπίστωση πως «οι τράπεζες της ευρωζώνης βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα διαφορετικό μείγμα ρίσκων το οποίο απαιτεί να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν», έκανε η νέα πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Κλαούντια Μπουχ. 

Την διαπίστωση πως «οι τράπεζες της ευρωζώνης βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα διαφορετικό μείγμα ρίσκων το οποίο απαιτεί να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν», έκανε η νέα πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Κλαούντια Μπουχ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η νέα πρόεδρος του SSM που αντικατέστησε στη θέση τον Αντρέα Ενρία ανέφερε στην εκδήλωση για την ανάληψη των καθκόντων της πως μία σειρά παραγόντων όπως η άνοδος των επιτοκίων, η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου, οι απότομες εκροές καταθέσεων, οι κυβερνοεπιθέσεις και η κλιματική αλλαγή αλλάζουν τα δεδομένα για τις τράπεζες, με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού να υπογραμμίζει πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορεί να μην είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για όλα τα παραπάνω ρίσκα.

«Τα επιτόκια και οι τιμές στην ενέργεια έχουν ήδη αυξηθεί, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω, τα ρίσκα που συνδέονται με το κλίμα γίνονται ολοένα και πιο ορατά, και ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων έχει αυξηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μπουχ, σημειώνοντας πως οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε μία σειρά διαρθρωτικών και όχι προσωρινών αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας τους.

«Οι νέοι κίνδυνοι δεν έχουν ενταχθεί επαρκώς στις διαδικασίες διαχείρισης ρίσκου των τραπεζών. Ως εκ τούτου, οι αποφάσεις των τραπεζών μπορεί να βασίζονται σε εσφαλμένή ή ανεπαρκή πληροφόρηση» προειδοποίησε η Μπουχ, τονίζοντας πως πολλές φορές «οι προσεγγίσεις των τραπεζών δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ευαισθησία κινδύνου», ενώ ανέφερε πως η ΕΚΤ επανεξετάζει τη συμμόρφωση και αναμένει από τις τράπεζες να τηρούν τις βέλτιστες πρακτικές για τους νέους κινδύνους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider