Γερμανία: Υποχώρηση 4,6% για τις εξαγωγές τον Δεκέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Υποχώρηση 4,6% για τις εξαγωγές τον Δεκέμβριο
Περισσότερο από το αναμενόμενο μειώθηκαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Δεκέμβριο λόγω της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης, όπως αναφέρει την Δευτέρα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Περισσότερο από το αναμενόμενο μειώθηκαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Δεκέμβριο λόγω της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης, όπως αναφέρει την Δευτέρα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές μειώθηκαν 4,6% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η σύγκριση έγινε σύμφωνα με πρόβλεψη για μείωση κατά 2,0% σε δημοσκόπηση του Reuters.

«Πρόκειται για νούμερα ύφεσης, συμβατά με τις γενικές δύσκολες οικονομικές συνθήκες στη γερμανική οικονομία», δήλωσε ο Κλάους Βίστεσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης στην Pantheon Macroeconomics.

Οι εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκαν κατά 5,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εξαγωγές σε χώρες εκτός ΕΕ υποχώρησαν κατά 3,5%, όπως ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 6,7% από τον Νοέμβριο, έναντι μείωση 1,5% που ήταν η πρόβλεψη των αναλυτών.

Το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου παρουσίασε ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα 22,2 δισ. ευρώ (23,92 δισ. δολάρια) τον Δεκέμβριο, έναντι πλεονάσματος 20,8 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας σε αγαθά αυξήθηκε περαιτέρω στο τέλος του 2023, προσθέτοντας στα στοιχεία ότι οι καθαρές εξαγωγές βοήθησαν σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο, «ακόμη και αν έκαναν ελάχιστα για να αποτρέψουν τη συνολική πτώση της οικονομικής παραγωγής», συμπλήρωσε ο Βίστεσεν.

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ωθώντας τους οικονομολόγους να προειδοποιήσουν για νέα ύφεση.

Οι αδυναμίες που παρουσιάζει η γερμανική οικονομία είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης που εξαρτώνται από τις εξαγωγές.

Η γερμανική οικονομία υστερεί και πάλι σε σχέση με τη διεθνή ανάπτυξη φέτος, δήλωσε ο ΟΟΣΑ τη Δευτέρα, μειώνοντας στο μισό τις προβλέψεις του για το 2024 στο 0,3% αύξηση του ΑΕΠ, ενώ η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία αναμένεται να έχουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Απεργιακή κινητοποίηση στη Lufthansa την Τετάρτη

Γερμανία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς

Γερμανία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider