Ξεκινά το «Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις» – Επιδότηση 10.000 εταιρειών για αντλίες θερμότητας & ηλιοθερμικά συστήματα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά το «Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις» – Επιδότηση 10.000 εταιρειών για αντλίες θερμότητας & ηλιοθερμικά συστήματα
Ανοίγει τον Φεβρουάριο η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων. Στα 97,5 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός, ενίσχυση έως 10.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με 10 έως 250 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών από 2 έως 50 εκατ. ευρώ.

Στη γραμμή εκκίνησης μπαίνει το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις», καθώς μέσα στον Φεβρουάριο θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, παραμένοντας ανοικτή για έναν περίπου μήνα. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» από το ΤΑΙΠΕΔ και Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του ΥΠΕΝ, ενώ εκτιμάται ότι οι ωφελούμενοι θα ανέλθουν σε περίπου 10.000 επιχειρήσεις.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 97,5 εκατ. ευρώ, με στόχο να ενισχυθούν επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσουν σε εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού. Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνεται η αγορά και εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας, τα οποία μπορούν να συνδυάζονται με ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας.

Επίσης, οι ωφελούμενοι θα μπορέσουν να επιδοτηθούν για την προμήθεια συστημάτων ηλιακής θέρμανσης, όπως και «έξυπνων» συσκευών μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από τον μετρητή του δικτύου).

Δικαιούχοι & πλαφόν ενίσχυσης

Δικαιούχοι είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με ελάχιστο αριθμό 10 εργαζομένων και μέγιστο αριθμό 250 και με ετήσιο κύκλο εργασιών που κυμαίνεται από 2 έως 50 εκατ. ευρώ. Μέσω του ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού που θα αποκτήσουν, θα πετύχουν εξοικονόμηση οικονομικών πόρων από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ως συνέπεια, οι επιχειρήσεις αναμένεται να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος. Επίσης, η χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται και μικρότερη παραγωγή από ορυκτά καύσιμα ή μη ανανεώσιμες πηγές. Σημειώνεται ότι στόχος του προγράμματος (του οποίου η τήρηση είναι αναγκαία) αποτελεί η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) κατά 30% κατά μέσο όρο.

Στην περίπτωση των μικρών εταιρειών, το μέγιστο ύψος επιλέξιμων δαπανών ανέρχεται στις 20.000 ευρώ, για τις οποίες θα επιδοτηθούν έως 50% (δηλαδή έως 10.000 ευρώ). Για τις μεσαίες επιχειρήσεις, το πλαφόν στις επιλέξιμες δαπάνες είναι οι 25.000 ευρώ, με το ύψος της επιδότησης να ανέρχεται στο 40%. Επομένως, και σε αυτή την περίπτωση η μέγιστη επιδότηση είναι 10.000 ευρώ.

Επιλέξιμες Δαπάνες

Ως προς την αγορά εξοπλισμού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση:

• της δαπάνης αγοράς ενός νέου συστήματος θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (έως 100% του συνολικού προϋπολογισμού),
• της δαπάνης αγοράς ενός (νέου συστήματος ηλιακής θέρμανσης (έως 50% του συνολικού προϋπολογισμού για υποστηρικτικό ηλιοθερμικό σύστημα αύξησης απόδοσης, π.χ. δοχείο αδράνειας – αποθήκευσης θερμότητας και έως 30% για εξοπλισμό ηλιακής θέρμανσης, π.χ. θερμοσίφωνας κλπ),
• της δαπάνης αγοράς «έξυπνων» συσκευών μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου – έως 20% του συνολικού προϋπολογισμού).

Επίσης, από το πρόγραμμα καλύπτονται και οι δαπάνες υπηρεσιών, όπως οι δαπάνες εκτέλεσης των αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης, παραμετροποίησης του Νέου εξοπλισμού (αντλία θερμότητας, ηλιοθερμικό σύστημα, σύστημα ηλιακής θέρμανσης, έξυπνος μετρητής κλπ.). Το πλαφόν ενίσχυσης είναι το 25% του συνολικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, επιδοτείται η δαπάνη για την έκδοση δύο Ενεργειακών Πιστοποιητικών, (Πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης, ΠΕΑ) για την εγκατάσταση υλοποίησης της επένδυσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση. Το πλαφόν είναι 400 ευρώ ανά ΠΕΑ.

Οι φορείς του προγράμματος

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι ο Φορέας Διενέργειας Παρακολούθησης και Ελέγχου, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την υποδοχή των αιτήσεων χρηματοδότησης, τον έλεγχο και την αξιολόγηση των αιτήσεων, την εισήγηση προς τον Φορέα Υλοποίησης του Προγράμματος για έγκριση ή απόρριψη των αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα.

Επίσης, στην αρμοδιότητά του ανήκει η διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του δικτυακού τόπου και της ψηφιακής πλατφόρμας του προγράμματος, η διαχείριση των ενστάσεων στις υποβληθείσες αιτήσεις του Προγράμματος, καθώς και η κατάρτιση πίνακα αποτελεσμάτων των αιτήσεων χρηματοδότησης και την εισήγηση αυτών, προς τον Φορέα Υλοποίησης του Προγράμματος, για την έκδοση αποφάσεων υπαγωγής αιτήσεων.

Από την άλλη πλευρά, στη σφαίρα ευθύνης της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του ΥΠΕΝ ανήκει ανάμεσα σε άλλα η έκδοση των προσωρινών και οριστικών αποτελεσμάτων της αξιολόγησης και της ανακοίνωσης των πινάκων με τις αιτήσεις χρηματοδότησης που μπορούν να επιχορηγηθούν από το Πρόγραμμα, και εν γένει της έγκρισης ή απόρριψης των αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα. Επίσης, είναι υπεύθυνη για τη διενέργεια συστημικών και δειγματοληπτικών ελέγχων για την πιστοποίηση της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων του Προγράμματος, την αξιοπιστία των πληροφοριών και στοιχείων που δηλώνονται και τηρούνται, καθώς και την επιβεβαίωση της ορθής εκτέλεσης των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει ο Φορέας Διαχείρισης και Ελέγχου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider