Capital Economics: Οι επιθέσεις των Χούθι δε θα βάλουν νέα «φωτιά» στον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Capital Economics: Οι επιθέσεις των Χούθι δε θα βάλουν νέα «φωτιά» στον πληθωρισμό
Η κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ερυθρά Θάλασσα λόγων των επιθέσεων των Χούθι στα εμπορικά, και όχι μόνο, πλοία είναι απίθανη να αλλάξει την πτωτική τροχιά και το μοτίβο του πληθωρισμού το 2024, όπως υποστηρίζει η Capital Economics.

Η κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ερυθρά Θάλασσα λόγων των επιθέσεων των Χούθι στα εμπορικά, και όχι μόνο, πλοία είναι απίθανη να αλλάξει την πτωτική τροχιά και το μοτίβο του πληθωρισμού το 2024, όπως υποστηρίζει η Capital Economics.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα αποδειχθεί προσωρινή, ενώ αναμένεται να αποφευχθούν οι ελλείψεις αγαθών, όπως και τυχόν σημαντικές αυξήσεις στα κόστη αποστολής. «Ακόμη και αν τα προβλήματα στη ναυτιλια προκαλέσουν μια σημαντική αύξηση στο κόστος πρώτων υλών, η χαμηλή ζήτηση και τα στοκ έχουν αποδυναμώσει την τιμολογιακή τους δύναμη να τα μετακυλίσουν στους τελικούς καταναλωτές».

Στα μεγαλύτερα ταξίδια μπορεί να προκληθεί μια αύξηση του κόστους μεταφοράς. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει σημειωθεί μεγάλη άνοδος στις τιμές των ναύλων, ειδικά για τις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων. Το κόστος ναύλωσης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνέχισε στην πραγματικότητα να μειώνεται στα προ πανδημίας επίπεδα και οι ναύλοι μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκαν μόνο στις επηρεαζόμενες εμπορικές διαδρομές και ακόμη και εκεί, μόνο οριακά.

CE

Όσον αφορά τη διαδρομή στην Ερυθρά Θάλασσα που επηρεάστηκε από τις επιθέσεις των Χούτι, μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί μικρές αυξήσεις στα ναύλα από Ανατολή προς Δύση, αλλά καμία αλλαγή στο κόστος αποστολής προς την άλλη κατεύθυνση.

Φυσικά, εάν αυτή η προβληματική κατάσταση έχει μεγαλύτερη διάρκεια, τα κόστη αποστολής θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω. Κάτι τέτοιο ωστόσο, σύμφωνα με την Capital Economics, είναι αρκετά δύσκολο, ώστε να περάσει σε μακροοικονομικό επίπεδο. Αυτό που έχει σημασία για τον πληθωρισμό είναι η μεταβολή του συνολικού κόστους αποστολής, το οποίο αποτελείται κυρίως από τα συμβόλαια και όχι από τις spot τιμές. Και δεδομένου ότι τα συμβόλαια στη ναυτιλία είναι συνεπή με την κρίση που διαρκεί μόνο μερικούς μήνες – μέχρι την εποχή των βροχών στον Παναμά, στην περίπτωση των bulkers panamax – οι υψηλότερες τιμές spot είναι απίθανο να οδηγήσουν τις συμφωνημένες τιμές αποστολής στο άμεσο μέλλον.

Ακόμη και αν αυτή η δύσκολη κατάσταση διαρκέσει περισσότερο από ό,τι φαίνεται στα futures, η πλεονάζουσα χωρητικότητα αποστολής αναμένεται να περιορίσει την αύξηση του κόστους. Τεράστιες παραγγελίες νέων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας υλοποιούνται το 2023 και οι προγραμματισμένες παραδόσεις αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το 2024. Συμφωνα με τους αναλυτές, ο παγκόσμιος στόλος αναμένεται να αυξηθεί κατά 7% το 2024, έχοντας αυξηθεί κατά 9,3% το 2023, σε σύγκριση με τη μέση ανάπτυξη μόλις 3,6% την περίοδο 2016-2022.

Η Capital Economics, υπενθυμίζει πως όταν το EverGiven κόλλησε στη Διώρυγα του Σουέζ τον Μάρτιο του 2021, το παγκόσμιο πλαίσιο ήταν ένα πλαίσιο αυξανόμενης ζήτησης, «εγκλωβισμένων» logistics και διάφορων ελλείψεων. «Έτσι, όπως είχαμε υποστηρίξει τότε, αν χρειαζόταν πολύ περισσότερος χρόνος από τις λίγες μέρες που χρειάστηκαν για να απεγκλωβιστεί το πλοίο μεταφοράς 20.000 εμπορευματοκιβωτίων, υπήρχαν οι συνθήκες ώστε αυτή η αναταραχή να συμβάλει σε ελλείψεις αγαθών και πιθανώς ακόμη και σε υψηλές πληθωριστικές πιέσεις. Είναι πολύ πιο δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι αυτές οι συνθήκες ισχύουν σήμερα», αναφέρει η Capital Economics.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ ο αντίκτυπος της τρέχουσας αναταραχής θα εξαρτηθεί φυσικά από την τελική κλίμακα και τη διάρκειά της, αμφιβάλλουμε ότι θα αλλάξει θεμελιωδώς το ευρύτερο μοτίβο πτώσης του δομικού πληθωρισμού -ιδιαίτερα για τα αγαθά- το 2024. Εάν οι επενδυτές βρίσκονται σε επιφυλακή για κάτι που θα επιβραδύνει και θα ματαιώσει τον παγκόσμιο αποπληθωρισμό και ως εκ τούτου τις μειώσεις των επιτοκίων, μάλλον δεν είναι αυτό», καταλήγουν οι αναλυτές του οίκου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Αποθέματα ρεκόρ στην Ευρώπη αλλά οι λογαριασμοί των καταναλωτών σε ιστορικά υψηλά

Η Ανγκόλα αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ - Διαφωνεί στις περικοπές παραγωγής

Πετρέλαιο: Ανατροπή στις διεθνείς τιμές βλέπει η αγορά – Ευκαιρία για φθηνότερα καύσιμα στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider