Στις 23 Ιανουαρίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα ΣΔΙΤ Δικαστικά Μέγαρα Κρήτης αξίας 70 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις 23 Ιανουαρίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα ΣΔΙΤ Δικαστικά Μέγαρα Κρήτης αξίας 70 εκατ. ευρώ
Στις αρχές του 2024 η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, όπως επίσης και για τη συντήρηση και τη διαχείριση αυτών, μέσω ΣΔΙΤ διάρκειας 30 ετών. Ποιο είναι το έργο.

Έως τις 23 Ιανουαρίου 2024 έχουν περιθώριο οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές (κατασκευαστές) για να δώσουν το παρών στην α’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, όπως επίσης και για τη συντήρηση και τη διαχείριση αυτών, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, 30ετούς διάρκειας (τα 3 έτη η κατασκευαστική περίοδος). Τον διαγωνισμό προκήρυξε πρόσφατα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ η αξία της σύμβασης εκτιμάται σε 70.048.955 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Πρόκειται για την α’ φάση του διαγωνισμού (εκδήλωση ενδιαφέροντος) και λογικά θα δηλώσουν το παρών οι ισχυροί όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat – ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, ΜΕΤΚΑ (Mytilineos), ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις που έχουν κατέβει σε άλλους αντίστοιχους ΣΔΙΤ κτηριακούς διαγωνισμούς, ενίοτε με συνεταίρους (π.χ. ΑΤΕΣΕ, DIMAND κ.α.), ίσως και εταιρείες μικρότερου μεγέθους.

Το έργο της Κρήτης

Ειδικότερα, ο γενικός σχεδιασμός των έργων βασίζεται στη λειτουργική οργάνωση των υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη τις παρεχόμενες δικαστικές υπηρεσίες και την επίλυση ουσιωδών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν και δυσχεραίνουν το έργο των δικαστικών λειτουργών στις δύο πόλεις.

Περιλαμβάνεται η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου με τον απαραίτητο εξοπλισμό του, η ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου των ανωτέρω κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και η συντήρηση και διαχείριση των Δικαστικών Μεγάρων αυτών.

Τα ανωτέρω Δικαστικά Μέγαρα θα κατασκευαστούν (Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου) ή ανακατασκευαστούν (Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου) έτσι ώστε να πληρούν τις αρχές του «βιοκλιματικού σχεδιασμού», να είναι μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, να έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με άριστη ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου και να υιοθετούν πρακτικές που αφορούν στην εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας, ενώ προβλέπεται η χρήση αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Θα παρέχουν αυξημένη ασφάλεια για το προσωπικό και τους επισκέπτες, σε κάθε περίπτωση κρίσης ή απειλής, ευελιξία σε μελλοντικές εσωτερικές διαρρυθμίσεις και πλήρη προσβασιμότητα σε ΑμεΑ.

Ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα πρέπει να χρησιμοποιήσει σε όλες τις φάσεις της Σύμβασης, τόσο κατά τη φάση μελέτης/κατασκευής/ανακατασκευής όσο και κατά τη φάση λειτουργίας, συντήρησης και διαχείρισης των Δικαστικών Μεγάρων, ένα μοντέλο κτιριακής πληροφορίας - Building Information Modelling (ΒΙΜ), δηλαδή μια ψηφιακή αναπαράσταση φυσικών χαρακτηριστικών και χαρακτηριστικών λειτουργίας των δικαστικών μεγάρων, που θα αποτελεί μια κοινή πηγή δεδομένων και γνώσης για τα Δικαστικά Μέγαρα, αποτελώντας μια αξιόπιστη βάση για αποφάσεις, καθ’ όλο τον κύκλο ζωής τους.

Σημειώνεται ότι στο Ηράκλειο προβλέπεται η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου, σε οικόπεδο που βρίσκεται ανατολικά του κέντρου της πόλης, κοντά στο λιμάνι του Ηρακλείου, μεταξύ πόλης και αεροδρομίου και πλησίον των παλαιών τειχών και το οποίο βρίσκεται στην συμβολή των λεωφόρων Ικάρου, Εθνικής Αντιστάσεως και Ελευθερίου Βενιζέλου (παραλιακής)

Στο Ρέθυμνο προβλέπεται η ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου με σκοπό να λυθούν τα χρόνια προβλήματα του κτιρίου που έχει ανεγερθεί το 1981 και λειτουργεί πάνω από 40 έτη και αφορούν τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις του κτιρίου οι οποίες εμποδίζουν πλέον τη λειτουργικότητα του χώρου και την ομαλή λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών. Η ανακατασκευή προβλέπει εργασίες αποκατάστασης του φέροντος οργανισμού, κατάλληλες εσωτερικές διαρρυθμίσεις για την αποκατάσταση προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρήση, παρεμβάσεις στο εξωτερικό κέλυφος και στο εσωτερικό του κτιρίου, για την αποκατάσταση προβλημάτων που σχετίζονται με την παλαιότητα, την πλημμελή συντήρηση και την απουσία εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης στο σύνολο των εγκαταστάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Logistics: Επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο στην Αττική – Η υψηλή ζήτηση και τα deals

«Πράσινο φως» στη ΣΔΙΤ για τα Δικαστικά Μέγαρα σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο – «Εκτός» τα Χανιά

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider