Ρεύμα: Αμετάβλητη η ζήτηση τον Οκτώβριο – Τα μερίδια των εταιρειών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Αμετάβλητη η ζήτηση τον Οκτώβριο – Τα μερίδια των εταιρειών
Σημαντική ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής σε σχέση με τον Οκτώβριο 2022, με «βουτιά» των εισαγωγών ρεύματος. Στο 51,18% το μερίδιο της ΔΕΗ, από 53,42% τον Σεπτέμβριο.

Πρακτικά αμετάβλητη έμεινε η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΑΔΜΗΕ, με τη μεταβολή σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 να περιορίζεται στο +0,57%. Την ίδια στιγμή, αξιοσημείωτη αλλαγή παρουσίασε το ποσοστό της κατανάλωσης που καλύφθηκε από εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή, η οποία κατέγραψε αύξηση κατά 18,8% σε ετήσια βάση.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως συνέπεια να περιοριστούν σημαντικά οι εισαγωγές ηλεκτρισμού. Έτσι, οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που «πέρασαν» στο ελληνικό σύστημα εμφανίζονται μειωμένες κατά 38,24% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022. Η αλλαγή του ισοζυγίου, σε σχέση με τις όμορες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, διαφαίνεται και στις εξαγωγές – που είναι αυξημένες κατά 141,65% σε ετήσια βάση.

Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας εισήγαγε τον Οκτώβριο 429 Γιγαβατώρες (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εξήγαγε 528 GWh. Κάτι που σημαίνει πως το ελληνικό σύστημα ήταν καθαρά εξαγωγικό.

Αρνητικό πρόσημο το 2023

Αξίζει να σημειωθεί ότι, έστω και οριακά, ο Οκτώβριος είναι ο τρίτος μήνας εντός του 2023 στον οποίο αυξάνεται η ζήτηση, μετά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μάλιστα, φέτος έχουν υπάρξει μήνες που η ζήτηση σημείωσε εξαιρετικά μεγάλη βουτιά, με πιο ακραίο παράδειγμα τον περασμένο Μάρτιο, όταν και μειώθηκε κατά -15,09%.

Ως συνέπεια, η εξέλιξη της ζήτησης στο 10μηνο του έτους εξακολουθεί να παραμένει σε αρνητικό πρόσημο, καταγράφοντας πτώση κατά -3,47%, σε σχέση με το διάστημα Ιανουάριος – Οκτώβριος 2022. η μεγαλύτερη μείωση προέρχεται από τη ζήτηση στο σύστημα, η οποία ανέρχεται στο 6,83%.

Όσον αφορά την εγχώρια παραγωγή, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέλαβαν οι θερμικές μονάδες με 44,8%. Ακολούθησαν οι ΑΠΕ με 43,5% και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια το 11,7%. Αν ωστόσο το μερίδιο των θερμικών μονάδων, επιμεριστεί στους λιγνιτικούς σταθμούς και τις μονάδες αερίου, τότε προκύπτει πως οι ανανεώσιμες πηγές ήταν το κυρίαρχο «καύσιμο» για έναν ακόμη μήνα στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Στο 51,18% η ΔΕΗ

Την ίδια στιγμή, τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε σε 51,18% το μερίδιο της ΔΕΗ, καταγράφοντας μικρή μείωση έναντι του Σεπτεμβρίου, όταν ήταν 53,42%. Αντίστοιχα, ελαφρά αύξηση παρουσίασε το συνολικό ποσοστό των ιδιωτών προμηθευτών (με όρους εκπροσωπούμενου φορτίου), το οποίο άγγιξε το 48,82% από 46,58% τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά τους ιδιώτες, στην πρώτη θέση βρέθηκε η ΗΡΩΝ με 13,03%, ενώ ακολούθησε η Mytilineos με 8,23%. Αν ωστόσο στην εταιρεία προστεθεί το ποσοστό της Watt & Volt (5,02%) και της Volterra (2,18%), που έχουν εξαγοραστεί, τότε το ποσοστό της Mytilineos διαμορφώνεται σε 15,43%.

Τος επόμενες θέσεις κατέλαβαν η Elpedison με 6,35%, η NRG με 5,59%, η Φυσικό Αέριο με 3,43%, η ZeniΘ με 2,24%, και η Volton 1,14%. Οι υπόλοιποι προμηθευτές συνολικά αντιστοιχούσαν στο 1,61% του συνολικού φορτίου εκπροσώπησης τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές Δεκεμβρίου με την επιδότηση – Αυλαία στις οριζόντιες ενισχύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider