Μανουσάκης: Θα καταφέρουμε να φθάσουμε τα ηλεκτρικά σύνορα της Ελλάδας στο Ισραήλ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μανουσάκης: Θα καταφέρουμε να φθάσουμε τα ηλεκτρικά σύνορα της Ελλάδας στο Ισραήλ
Όλες οι συνιστώσες δείχνουν ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών.

Όλες οι συνιστώσες δείχνουν ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών.

Όπως εξήγησε, το Ισραήλ, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και παρά τα όσα συμβαίνουν εκεί, εξακολουθεί να ενδιαφέρεται καθώς αντιμετωπίζει ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού. Η ΕΕ θέλει πάση θυσία να προχωρήσει, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δήλωσε ότι η τράπεζα θα το χρηματοδοτήσει και ότι υπάρχουν επενδυτές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μεταξύ αυτών και η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η ανάληψη ρόλου φορέα υλοποίησης από τον ΑΔΜΗΕ συνεισφέρει την οικονομική ευρωστία και την τεχνική ικανότητα του Διαχειριστή. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι θα καταφέρουμε να φθάσουμε τα ηλεκτρικά σύνορα της Ελλάδας στο Ισραήλ και θα βοηθήσουμε την Κύπρο να πάψει να είναι ενεργειακά απομονωμένο νησί.

Αναφερόμενος στις διεθνείς διασυνδέσεις που αναπτύσσει ο ΑΔΜΗΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, καθώς, όπως είπε, η χώρα μας διαθέτει ποιοτικό δυναμικό ΑΠΕ, που σε συνδυασμό με την αποθήκευση μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της χώρας. «Για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις από όσες αντέχει η ζήτηση της χώρας και η χωρητικότητα του συστήματος, θα πρέπει να προσθέσουμε αποθήκευση», είπε. Ανέφερε εξάλλου, ότι ως το τέλος της δεκαετίας θα έχουν ολοκληρωθεί οι διασυνδέσεις των νησιών (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, ΒΑ Αιγαίο).

Ο καθηγητής και πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, άσκησε κριτική στην ΕΕ για σειρά λαθών στην ενεργειακή πολιτική, μεταξύ αυτών ότι αδιαφόρησε για την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή φτώχεια, επέτρεψε την εξάρτηση από τη Ρωσία, αδιαφόρησε για την ανάπτυξη των δικτύων κά. Πρόσθεσε ότι παρά τις πολιτικές της πράσινης μετάβασης, ο πλανήτης το 2050 θα καταναλώνει λίγο περισσότερο φυσικό αέριο ετησίως από ό,τι σήμερα. Γι αυτό το λόγο σημείωσε πως η χώρα μας αν δεν θέλει να περιοριστεί στο ρόλο της διαμετακόμισης ενέργειας, θα πρέπει να αναπτύξει τα εγχώρια κοιτάσματα επιταχύνοντας τις διαδικασίες στις περιοχές όπου υπάρχουν ανάδοχοι. Επανέλαβε δε τις εκτιμήσεις της Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τις οποίες η ακαθάριστη αξία των κοιτασμάτων είναι 250 δισ. ευρώ.

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας είναι το πιο ώριμο έργο σε σχέση με όλες τις άλλες εναλλακτικές, έχει τη στήριξη τριών κυβερνήσεων και του ιταλικού Κοινοβουλίου και μπορεί να προχωρήσει στην τελική επενδυτική απόφαση στις αρχές του 2024.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μυλωνάς (Εθνική): Με «δύναμη πυρός» 7,4 δισ. ευρώ η επιβράβευση των μετόχων - Έτοιμη για βελτίωση του guidance για το 2025

Ευ. Μυτιληναίος: Η Βουλγαρία παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ – Μένουμε στην Ελλάδα, απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις

Στουρνάρας σε Κύκλο Ιδεών: Να επανεξεταστούν όλες οι φοροαπαλλαγές

gazzetta
gazzetta reader insider insider