Ευρωζώνη: Τα πρωτοφανή επίπεδα χρέους θα φέρουν μια νέα κρίση;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Τα πρωτοφανή επίπεδα χρέους θα φέρουν μια νέα κρίση;
Τα πρωτοφανή επίπεδα χρέους των χωρών της Ευρωζώνης ενδέχεται να δημιουργήσουν μια νέα κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σε πρωτοφανή επίπεδα έχει εκτοξευθεί το δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης που ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 91,4% του ΑΕΠ για το 2022, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), απειλώντας με μια νέα κρίση χρέους τη γηραιά ήπειρο.

Όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), πρόκειται για μείωση κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021, η οποία οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες και συγκεκριμένα στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία ενώ για το τρέχον έτος εκτιμά ότι το χρέος στην ευρωζώνη κυμαίνεται στο 89%, ενώ το 2024 θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 88,6%.

Σε κάθε περίπτωση όμως παραμένει σταθερά πάνω από το 60% του ΑΕΠ που είχε ορίσει ως ανώτατο όριο το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θέλοντας να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευρωστία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ωστόσο, οι εξελίξεις «πάγωσαν» την ισχύ του Συμφώνου (πανδημία και υψηλές τιμές ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία) με τα έντεκα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να ξεπερνούν σήμερα το όριο το 60%.

Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα σε δημόσιο χρέος

Το υψηλότερο χρέος (σε ποσοστά επί τοις εκατό του ΑΕΠ) καταγράφεται στην Ελλάδα με 171%, ενώ ακολουθεί η Ιταλία με 144%. Στη Γερμανία το χρέος δεν ξεπερνά το 66% του ΑΕΠ. «Πρόκειται για χρέος που ανέρχεται σε πρωτοφανή επίπεδα» προειδοποιεί ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών και επικεφαλής του European Fiscal Board, Νιλς Τίγκεσεν και αναμεταδίδει η DW.

Όπως επισημαίνει, «το ύψος του χρέους σε απόλυτους αριθμούς μπορεί να μην θεωρείται πρόβλημα, ανησυχητική είναι όμως η πρόβλεψη ότι το χρέος επιμένει, καθώς δεν υλοποιούνται οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Όπως τονίζει ο Νιλς Τίγκεσεν στην DW «δεν μπορεί να θεωρούμε δεδομένο ότι οι αγορές θα αποδέχονται για πάντα ένα χρέος που υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ».

Οι υπερχρεωμένες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ιταλία, δέχθηκαν σύσταση από το European Fiscal Board, ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Κομισιόν να εντείνουν την προσπάθειες για επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία. Ήδη τα spread διευρύνονται για τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, ενώ η Moody's έχει υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της γειτονικής χώρας.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζει η ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία, αλλά δεν είναι η μόνη. Σημαντικές προσπάθειες για την εξυγίανση του προϋπολογισμού θα πρέπει επίσης να καταβάλουν η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Κύπρος, αναφέρουν οι ειδικοί του European Fiscal Board.

Ο Δανός οικονομολόγος Νιλς Τίγκεσεν προτείνει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης σε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο για τη μείωση χρέους, προτού ξεφύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο και επανεμφανισθεί το «φάντασμα» της χρεοκοπίας, όπως είχε συμβεί προ ετών στην Ελλάδα.

Ποια μέτρα πρέπει να λάβει η Ευρωζώνη;

Σε περίπτωση που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και η Κομισιόν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν ως το τέλος του χρόνου σε νέους κανόνες για την απομείωση του χρέους, επανέρχεται σε ισχύ το παλαιό Σύμφωνο Σταθερότητας, που προβλέπει όριο 3% του ΑΕΠ για τον νέο δανεισμό και αυστηρές προϋποθέσεις για ταχεία απομείωση χρέους. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, η Κομισιόν θα έπρεπε να εκκινήσει εναντίον της Ιταλίας και της Γαλλίας διαδικασία επί παραβάσει της Συνθήκης της ΕΕ, καθώς και οι δύο χώρες προβλέπουν νέο δανεισμό άνω του 4% του ΑΕΠ στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024.

Όπως αναφέρει ο Νιλς Τίγκεσεν, από το European Fiscal Board το παλαιό Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει μεν αυστηρά και ξεκάθαρα κριτήρια, τα οποία ωστόσο ποτέ δεν εφαρμόστηκαν στην πράξη. Και αυτό διότι, εάν όντως εφαρμόζονταν, θα έσπρωχναν μία ώρα αρχύτερα στην άβυσσο της χρεοκοπίας τις χώρες εκείνες που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Αντίθετα ο ίδιος υποστηρίζει πως «Απαιτείται μακροπρόθεσμη στρατηγική για την απομείωση του χρέους, για παράδειγμα ένα τετραετές σχέδιο δράσης, αντί για βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις που επανεξετάζονται κάθε χρόνο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Κάμψη στο εμπορικό ισοζύγιο Οκτωβρίου με απροσδόκητη αύξηση των εισαγωγών

ΑΑΔΕ: Εντοπισμός 1,4 εκατ. παραβάσεων φοροδιαφυγής με αποκρυβείσα ύλη άνω των 33 εκατ. ευρώ

ΟΗΕ: «Απαράδεκτη» η αναφορά υπουργού του Ισραήλ για χρήση πυρηνικών στη Γάζα

gazzetta
gazzetta reader insider insider