Ενέργεια: Πώς θα ξεκλειδώσουν νέες «πράσινες» επενδύσεις - «Κόφτης» στην παραγωγή φωτοβολταϊκών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενέργεια: Πώς θα ξεκλειδώσουν νέες «πράσινες» επενδύσεις - «Κόφτης» στην παραγωγή φωτοβολταϊκών
Σκοπός του ΥΠΕΝ είναι να υπάρξει βέλτιστη αξιοποίηση του ηλεκτρικού «χώρου» που θα δεσμεύσει το επόμενο «κύμα» ΑΠΕ. Έτσι, στους όρους σύνδεσης που θα λάβουν νέα φωτοβολταϊκά, έχει αποφασίσει να περιορισθεί στο 50% το πλαφόν μέγιστης παραγωγής, με μερίδα των έργων να υποχρεώνεται επίσης να προσθέσει και μπαταρία.

Στη βασική «αρχιτεκτονική» της φόρμουλας που θα δώσει τη δυνατότητα να δρομολογηθούν νέες επενδύσεις ΑΠΕ στη χώρα μας, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στο δίκτυο, έχει καταλήξει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η φόρμουλα αυτή επικεντρώνεται στα νέα φωτοβολταϊκά, με το υπουργείο να έχει αποφασίσει να περιορίσει το πλαφόν της μέγιστης παραγωγής τους.

Επίσης, έχει καταλήξει στο ότι είναι αναγκαίο ορισμένες κατηγορίες καινούριων ηλιακών πάρκων, για να κατακυρώσουν δυναμικότητα στο δίκτυο, να χρειαστεί να προσθέσουν μπαταρίες. Ωστόσο, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί με ποια κριτήρια θα προκύψουν αυτές οι κατηγορίες πάρκων που θα μπορέσουν να κατακυρώσουν ηλεκτρικό «χώρο», μόνο αν συνδυαστούν με μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος», για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ μέχρι το 2030, τείνει να εξαντληθεί. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως έχει γράψει το Insider.gr, οι εν λειτουργία μονάδες και οι «πράσινοι» σταθμοί που έχουν δεσμεύσει δυναμικότητα αθροίζουν ήδη 25.707 ΜW. Την ίδια στιγμή, όπως ανάφερε πρόσφατα υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια προβλέπει τη λειτουργία στο τέλος της 10ετίας ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου 23.500 MW.

Μεγαλύτερο «ψαλίδι»

Στόχος είναι να μην «παγώσει» ο κλάδος, δηλαδή για να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι Διαχειριστές να εκδίδουν προσφορές σύνδεσης για νέα έργα οι οποίες θα μπορούν να «ενεργοποιηθούν» το 2030. Προς αυτή την κατεύθυνση, εκτός από το να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά η δυναμικότητα που θα παραχωρηθεί στο επόμενο «κύμα» πράσινων επενδύσεων, απαιτούνται λύσεις για να απελευθερωθεί ηλεκτρικός «χώρος» από τον ήδη δεσμευμένο.

Όπως είναι φυσικό, το ακόμη μεγαλύτερο «ψαλίδι» στη μέγιστη παραγωγή καινούριων φωτοβολταϊκών, και η υποχρέωση για προσθήκη μπαταρίας σε επιλεγμένα έργα, απαντά στην πρώτη ανάγκη. Σε τεχνικούς όρους, το πλαφόν στη μέγιστη παραγωγή ονομάζεται περιορισμός έγχυσης και πρόκειται για ένα μέτρο που ισχύει ήδη για τα φωτοβολταϊκά. Έτσι, σε όσα ηλιακά πάρκα έχουν συνάψει σύμβαση σύνδεσης μετά τον Ιούλιο του 2022, υποβάλλεται περιορισμός στο 72% της μέγιστης ισχύος παραγωγής τους.

Πλέον, το «ψαλίδι» αυτό ήταν στο 28%, το οποίο πλέον θα διευρυνθεί στο 50%. Κάτι που σημαίνει πως ένα φωτοβολταϊκό π.χ. 50 MW δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να παράγει με ισχύ μεγαλύτερη των 25 MW. Από την άλλη πλευρά, μένει να φανεί πόσο διευρυμένο θα είναι το χαρτοφυλάκιο των καινούριων ηλιακών πάρκων που θα υποχρεωθεί να προσθέσει μπαταρία, με βάση τα κριτήρια που θα θεσπισθούν, αν ο παραγωγός θέλει να διασφαλίσει όρους σύνδεσης.

Διαγωνισμοί για φωτοβολταϊκά με μπαταρίες

Όπως ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, στόχος είναι να επιλυθεί η αναντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ της έλλειψης ηλεκτρικού «χώρου» και της μεγάλης ουράς έργων ΑΠΕ που θέλουν να μπουν στο σύστημα. Για αυτό τον σκοπό, θα προωθηθεί μία δέσμη πρωτοβουλιών, όπως η αξιοποίηση των «έξυπνων» μετρητών ώστε να γίνει ευέλικτη και η κατανάλωση ρεύματος, ώστε με τα κατάλληλα «σήματα» αυτή να μεγιστοποιείται τις ώρες που είναι μέγιστη και η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή (δηλαδή τις ώρες ηλιοφάνειας).

Στη δέσμη αυτή εντάσσονται και μέτρα για την απελευθέρωση ηλεκτρικού «χώρου» από το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 11.700 MW περίπου, το οποίο έχει δεσμεύσει ήδη δυναμικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ήδη έχει γράψει το Insider.gr, το υπουργείο έχει επίσης αποφασίσει να διεξαχθούν διαγωνισμοί για τέτοια ώριμα ηλιακά πάρκα, τα οποία θα προσθέσουν μπαταρίες, ώστε να περιορισθεί η χωρητικότητα που καταλαμβάνουν.

Στόχος είναι από τους διαγωνισμούς να προκριθούν σταθμοί φωτοβολταϊκών με μπαταρίες συνολικής ισχύος 2.000 MW. Χάρις στις μονάδες αποθήκευσης που θα ενσωματώνουν, πλέον θα δεσμεύουν κατά 50% λιγότερο «χώρο» δηλαδή 1.000 MW, αποδεσμεύοντας λετσι 1.000 MW για να αποκτήσουν νέα έργα πρόσβαση στο σύστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Στην Κομισιόν οι νέοι στόχοι του 2030 – Αυξημένη φιλοδοξία στις ΑΠΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider