Στο ΣτΕ η «τύχη» σύμβασης 67 εκατ. ευρώ για μονάδα «κατασκευαστικών» αποβλήτων στη Δ. Αττική

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο ΣτΕ η «τύχη» σύμβασης 67 εκατ. ευρώ για μονάδα «κατασκευαστικών» αποβλήτων στη Δ. Αττική
Επ’ αόριστον αναβολή του διαγωνισμού του ΕΔΣΝΑ για την «Κατασκευή, Λειτουργία, Συντήρηση Μονάδας Αποβλήτων από Εκσκαφές, Κατασκευές και Κατεδαφίσεις εντός της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής». Η περιβαλλοντική άδεια και το «stop» των Αρχών. Ποιο είναι το έργο.

Στον «αέρα», τουλάχιστον μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, βρίσκεται ένας διαγωνισμός που προωθεί ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ύψους περίπου 67 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), η «τύχη» του οποίου έχει μεταφερθεί στις ανώτατες δικαστικές αίθουσες. Ειδικότερα, ο ΕΔΣΝΑ ανέβαλε επ’ αόριστον τη διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή αναδόχου για την «Κατασκευή, Λειτουργία και Συντήρηση Μονάδας ΑΕΚΚ εντός της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής», ήτοι υλικών που εντάσσονται στην κατηγορία των Αποβλήτων από Εκσκαφές, Κατασκευές και Κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ), αξίας άνω των 67 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ, αλλιώς στα 54,175 εκατ. ευρώ, μαζί με προαίρεση 27,075 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ και για χρονικό διάστημα έως επιπλέον 10 έτη).

Η απόφαση πάντως του ΕΔΣΝΑ, που πρόσφατα είχε μεταφέρει και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών, σχετίζεται με την αναμονή της έκβασης της αίτησης αναστολής – ακύρωσης που θα ασκήσει ο ΕΔΣΝΑ ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σε περίπτωση ευδοκίμησης του ενδίκου βοηθήματος θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση στην οποία θα ορίζεται νέα ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού. Το θέμα έχει μεταφερθεί για το ΣτΕ μετά και την υπ’ αριθ. 1528/2023 απόφαση της ΕΑΔΗΣΥ, δυνάμει της οποίας ακυρώθηκε η ως άνω διακήρυξη επειδή δεν έχει εγκριθεί η Α.Ε.Π.Ο. του έργου (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων). Ο ΕΔΣΝΑ προτίθεται να προσβάλει την παραπάνω απόφαση, ως εκ τούτου, εν αναμονή της δικαστικής εξέλιξης έχει «παγώσει» και η διαγωνιστική διαδικασία, που εκκίνησε στο τέλος Αυγούστου, όπως τότε είχε αναδείξει το insider.gr.

Πάντως, στην διακήρυξη αναφέρονταν ότι ο ΕΔΣΝΑ είχε συντάξει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων την οποία θα υπέβαλλε «στην Αδειοδοτούσα Αρχή και θα την έθετε υπ’ όψιν των διαγωνιζόμενων οικονομικών φορέων. Η σύμβαση θα συναφθεί μετά την έγκριση της ΑΕΠΟ».

Ποιο είναι το έργο

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, αντικείμενο της συμβάσεως ήταν η παραχώρηση των υπηρεσιών της κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης Μονάδας Επεξεργασίας ΑΕΚΚ σε χώρο εντός της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής. Η διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται σε 10 έτη από την ημερομηνία υπογραφής της.

Όπως σημειώνονταν, από τη διαχρονική λειτουργία του ΧΥΤΑ έχει διαπιστωθεί ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι η αποστολή μη κατάλληλων προς υγειονομική ταφή αποβλήτων και δη Αποβλήτων που εντάσσονται στην κατηγορία των Αποβλήτων από Εκσκαφές, Κατασκευές και Κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ). Τα ανωτέρω απόβλητα που αντιπροσωπεύουν το 25% – 30% περίπου του συνόλου των παραγόμενων αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υφίστανται ξεχωριστή επεξεργασία.

Ειδικότερα ο ανάδοχος της παρούσης συμβάσεως θα αναλάβει ιδίαις δαπάναις να προβεί στην κατασκευή Μονάδας ΑΕΚΚ. Εν συνεχεία θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας. Η Μονάδα Επεξεργασίας ΑΕΚΚ, βάσει των αρχικών τουλάχιστον προβλέψεων, θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει εντός του αποκατεστημένου ΧΑΔΑ σε οριοθετημένο τμήμα συνολικής έκτασης 82.613 τ.μ. , το οποίο βρίσκεται νότια της ΜΕΣ ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων. Ο αρχικός σχεδιασμός της Μονάδας αναφέρεται σε Μονάδα με δυνατότητα παραλαβής 2.000 tn ΑΕΚΚ ανά ημέρα, εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού 415kw και δυναμικότητα παραγωγής τελικών ορυκτών προϊόντων κατ’ εκτίμηση 800tn/ημέρα.

Ως προς την εκτροπή από την ταφή ΑΕΚΚ έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) με το οποίο οφείλουν να ευθυγραμμίζονται οι οικείοι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί (ΠΕΣΔΑ). Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό και να επιτευχθούν οι στόχοι που τίθενται για τα ΑΕΚΚ, ο ΕΔΣΝΑ δια της παρούσης διαδικασίας σχεδιάζει να λειτουργήσει εντός της ΟΕΔΑ Δυτ. Αττικής Μονάδα Επεξεργασίας ΑΕΚΚ, στην οποία θα οδηγούνται προς επεξεργασία τα ανωτέρω απόβλητα.

Το story της αναβολής

Όπως προκύπτει από σχετικά έγγραφα, της προκήρυξης του διαγωνισμού στις 29/08/2023, ακολούθησαν η υπ’ αριθ. Α875/2023 απόφαση της ΕΑΔΗΣΥ, δυνάμει της οποίας ανεστάλη η διαγωνιστική διαδικασία, η υπ’ αριθ. 13337/6.10.2023 αίτηση που έχει υποβάλει ο ΕΔΣΝΑ στην ΕΑΔΗΣΥ, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης της ΕΑΔΗΣΥ, το από 20.10.2023 έγγραφο του ΕΔΣΝΑ προς την ΕΑΔΗΣΥ με το οποίο ζητά εκ νέου την εξέταση του αιτήματος ανάκλησης της υπ’ αριθ. Α875/2023 απόφασης της ΕΑΔΗΣΥ, η από 24.10.2023 παρεμπίπτουσα απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (7μελής Σύνθεση) επί της με αριθμό κατάθεσης Ε2091/2023 αίτησης αναστολής – ακύρωσης του ΕΔΣΝΑ, με την οποία απορρίφθηκε εκ νέου το αίτημα προσωρινής διαταγής, κρίθηκε όμως ότι η ΕΑΔΗΣΥ υποχρεούται να εξετάσει το αίτημα ανάκλησης και ότι μη νομίμως δεν επιλαμβάνεται επ’ αυτού κ.λπ.. Τότε, ο ΕΔΣΝΑ είχε δώσει παράταση στο περιθώριο υποβολής προσφορών έως τις 3 Νοεμβρίου καθώς αναμένονταν και η απόφαση της ΕΑΔΗΣΥ. Ωστόσο, τελικά ο διαγωνισμός αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider