Γκεοργκίεβα: Μια «ήπια προσγείωση» είναι πιθανή αλλά οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γκεοργκίεβα: Μια «ήπια προσγείωση» είναι πιθανή αλλά οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν
Ο επίμονος πληθωρισμός σημαίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν «υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» και ο οικονομικός κατακερματισμός θα απειλούσε να πλήξει περισσότερο τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, προσέθεσε.

Η ισχυρότερη ζήτηση για υπηρεσίες και η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού αύξησαν τις πιθανότητες να ξεφύγει η παγκόσμια οικονομία από την ύφεση, αλλά οι δημοσιονομικοί και χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι αφθονούν, δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σύμφωνα με το Reuters, η Γκεοργκίεβα, προετοιμάζοντας τις βάσεις για τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας της επόμενης εβδομάδας, είπε ότι οι διαδοχικές κρίσεις από το 2020 εξανέμισαν 3,7 τρισ. δολάρια από την παγκόσμια παραγωγή και η τρέχουσα ανάπτυξη παρέμεινε πολύ κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα ενώ οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης είχαν αποδυναμωθεί περαιτέρω.

Ο επίμονος πληθωρισμός σημαίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν «υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» και ο οικονομικός κατακερματισμός θα απειλούσε να πλήξει περισσότερο τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, προσέθεσε.

Σε δηλώσεις που προετοιμάστηκαν για μια ομιλία της στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού, η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι οι νέες Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του ΔΝΤ, που θα δημοσιευτούν την Τρίτη, θα δείξουν αργή και άνιση ανάκαμψη, με έντονες διαφορές να εμφανίζονται ως τάσεις σε όλο τον κόσμο.

Η ανθεκτικότητα και μια «ήπια προσγείωση»

«Η παγκόσμια οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και το πρώτο εξάμηνο του 2023 έφερε καλά νέα, κυρίως λόγω της ισχυρότερης από την αναμενόμενη ζήτησης για υπηρεσίες και της απτής προόδου στην καταπολέμηση του πληθωρισμού», είπε η Γκεοργκίεβα. «Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για μια ήπια προσγείωση για την παγκόσμια οικονομία. Αλλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την επιφυλακή μας».

Η Γκεοργκίεβα συμπλήρωσε ότι ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξης είναι «αρκετά αδύναμος», πολύ κάτω από τον μέσο όρο του 3,8% πριν από την πανδημία, και ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα παραμείνει πάνω από τον στόχο σε ορισμένες χώρες μέχρι το 2025.

«Η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι η Νο. 1 προτεραιότητα», εξήγησε η Γκεοργκίεβα, σημειώνοντας ότι οι υψηλές τιμές υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών και έπληξαν περισσότερο τους φτωχότερους ανθρώπους της κοινωνίας.

«Για να κερδίσουμε τη μάχη κατά του πληθωρισμού, τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε. «Είναι πρωταρχικής σημασίας να αποφευχθεί η πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής, δεδομένου του κινδύνου αναζωπύρωσης του πληθωρισμού».

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι οι προσδοκίες για μια «ήπια προσγείωση» βοήθησαν στην ώθηση διαφόρων τιμών περιουσιακών στοιχείων, αλλά μια ταχεία αναζωπύρωση του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Το ζοφερό μήνυμα της επικεφαλής του ΔΝΤ έρχεται λίγες μέρες πριν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες από 190 χώρες συγκεντρωθούν στο Μαρακές για μια εβδομάδα συναντήσεων σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Η Γκεοργκίεβα υπογράμμισε έντονες διαφορές στη δυναμική της ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που είδε την παραγωγή να επιστρέφει στα προ της πανδημίας επίπεδα και αναφέροντας την Ινδία και την Ακτή Ελεφαντοστού ως άλλα φωτεινά σημεία.

Ωστόσο, οι περισσότερες προηγμένες οικονομίες επιβραδύνονται και η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα, παραμένει κάτω από τις προσδοκίες με πολλές άλλες χώρες να παλεύουν με την «αναιμική ανάπτυξη».

Ο οικονομικός κατακερματισμός -που χαρακτηρίζεται από προστατευτισμό, ελέγχους εξαγωγών και υποχώρηση στο παγκόσμιο εμπόριο- απείλησε να υπονομεύσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης, ειδικά για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, προσέθεσε.

Πολλές χώρες αντιμετώπισαν επίσης σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους και χρειάστηκε επειγόντως να ξαναχτίσουν τα αποθέματά τους, με την Αφρική και άλλες περιοχές να βλέπουν περαιτέρω αύξηση του χρέους.

Η αξιωματούχος τόνισε ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν επίσης πιέσεις και ζήτησε επείγοντα μέτρα για την ενίσχυση του παγκόσμιου δικτύου χρηματοοικονομικής ασφάλειας. Η ανάλυση του ΔΝΤ δείχνει ότι 100 αναδυόμενες και χαμηλού εισοδήματος χώρες -συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων αφρικανικών χωρών- δεν είχαν επαρκείς πόρους και πρόσβαση σε γραμμές συναλλαγών, αφήνοντάς τις εκτεθειμένες σε περίπτωση οικονομικής κρίσης.

Το ΔΝΤ, το οποίο έχει παράσχει περίπου 320 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση σε 96 χώρες από την πανδημία, χρειάζεται επίσης να ενισχύσει τη δανειοδοτική του ικανότητα, είπε η Γκεοργκίεβα, προτρέποντας τα κράτη μέλη να ενεργήσουν για να αυξήσουν τους πόρους των ποσοστώσεων.

Κάλεσε επίσης τα ισχυρότερα μέλη του ταμείου να ενταχθούν με περισσότερη χρηματοδότηση για το Poverty Reduction and Growth Trust, το οποίο εξυπηρετεί τα φτωχότερα μέλη, καθώς και το νέο Trust Resilience and Sustainability των 40 δισ. δολαρίων, το οποίο παρέχει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για τις κλιματικές μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Πιστεύω ακράδαντα πως «τελειώσαμε» με τις αυξήσεις επιτοκίων

Έρευνα της ΕΕ: Οι «άμυνες» της Ελλάδας στην ενεργειακή κρίση – Οι εκτιμήσεις για τον χειμώνα

Ρεύμα: Τρεις τύποι τιμολογίων από τις αρχές του 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider