Οι ΗΠΑ είναι πιο αδύναμες τώρα από ό,τι όταν τις υποβαθμίσαμε το 2011, λέει πρώην στέλεχος της S&P

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ΗΠΑ είναι πιο αδύναμες τώρα από ό,τι όταν τις υποβαθμίσαμε το 2011, λέει πρώην στέλεχος της S&P
Σύμφωνα με τον John Chambers, πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης Κρατών της S&P Global Ratings την εποχή της υποβάθμισης του 2011, το όλο θέμα με το shutdown είναι «σημάδι αδύναμης διακυβέρνησης».

Η αμερικανική οικονομία είναι σε πιο αδύναμη θέση σήμερα από ό,τι όταν η S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας το 2011, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της επιτροπής αξιολόγησης των χωρών του οίκου.

Η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με την προοπτική ενός κυβερνητικού shutdown, εκτός και αν οι βουλευτές στην Ουάσιγκτον καταφέρουν να υπερψηφίσουν την αύξηση του ορίου δαπανών πριν από την προθεσμία της 1ης Οκτωβρίου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Moody's προειδοποίησε ότι ένα «κλείσιμο» της κυβέρνησης θα έβλαπτε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Αυτό ακολουθεί την κίνηση της Fitch τον Αύγουστο, η οποία υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα, λόγω της τελευταίας πολιτικής αντιπαράθεσης για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.

Η S&P είχε ήδη, από το 2011, στερήσει από τις ΗΠΑ -σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση- την κορυφαία διαβάθμιση «ΑΑΑ», επικαλούμενη την πολιτική πόλωση μετά από άλλη μια διαμάχη για το ανώτατο όριο του χρέους στην Ουάσιγκτον.

Ο John Chambers, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Κρατών της S&P Global Ratings την εποχή εκείνης της υποβάθμισης του 2011, είπε στο CNBC την Τρίτη ότι είναι πιθανό ένα κλείσιμο της κυβέρνησης και ότι το όλο επεισόδιο είναι «σημάδι αδύναμης διακυβέρνησης».

Αυτός ήταν ένας παράγοντας που οδήγησε στην υποβάθμιση της S&P το 2011 και ο Chambers είπε ότι η δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ είναι τώρα ακόμη πιο αδύναμη από ό,τι ήταν τότε.

«Αυτή τη στιγμή το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης -η ομοσπονδιακή και οι τοπικές κυβερνήσεις μαζί - είναι πάνω από 7% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος έχει ανέλθει στο 120% του ΑΕΠ. Εκείνη την εποχή, προβλέψαμε ότι μπορεί να φτάσει στο 100% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση μας κορόιδεψε επειδή ήμασταν πολύ απαισιόδοξοι», είπε.

«Η εξωτερική θέση είναι περίπου η ίδια, αλλά νομίζω ότι η διακυβέρνηση έχει αποδυναμωθεί και η δυσλειτουργία του πολιτικού συστήματος είναι πολύ χειρότερη, και αυτό έχει οδηγήσει σε κυβερνητικά shutdowns, έχει εγείρει φόβους ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρεοκοπήσει λόγω του ανώτατου ορίου χρέους και οδήγησε και σε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στις 6 Ιανουαρίου 2021».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

EBRD: Ανάπτυξη 2,4% για φέτος και 2,3% το 2024 για την Ελλάδα - «Ασπίδα» το RRF στις διεθνείς αναταράξεις

Στη Λατινική Αμερική η παγκόσμια πρωταθλήτρια της ανάπτυξης - «Άλμα» πάνω από 100% μέχρι το 2028

gazzetta
gazzetta reader insider insider