Γερμανία: Κύμα επενδύσεων σε startups παρά την ύφεση - Ποιοι είναι οι κλάδοι «πρωταθλητές»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Κύμα επενδύσεων σε startups παρά την ύφεση - Ποιοι είναι οι κλάδοι «πρωταθλητές»
Παρά το κακό κλίμα που επικρατεί στη γερμανική οικονομία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις από επιλεγμένους τομείς εξακολουθούν να προσελκύουν σε μεγάλο βαθμό επενδυτές - κυρίως οι πράσινες τεχνολογίες, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Παρά το κακό κλίμα που επικρατεί στη γερμανική οικονομία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις από επιλεγμένους τομείς εξακολουθούν να προσελκύουν σε μεγάλο βαθμό επενδυτές - κυρίως οι πράσινες τεχνολογίες, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, περίπου 1,6 δισ. ευρώ εισέρρευσαν σε νεοφυείς επιχειρήσεις κλιματικής ή καθαρής τεχνολογίας, παρά τον πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και την οικονομική ύφεση, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας δεδομένων Pitchbook, τα οποία είναι αποκλειστικά διαθέσιμα στη Handelsblatt.

Ένας από τους φάρους του γερμανικού τομέα νεοφυών επιχειρήσεων είναι η εταιρεία ενοικίασης ηλιακού εξοπλισμού Enpal με έδρα το Βερολίνο. Στις αρχές του έτους έλαβε 215 εκατομμύρια ευρώ και στην πορεία διπλασίασε την αποτίμηση της εταιρείας της.

«Στην Ευρώπη, έχουμε στόχους πολιτικής για το κλίμα που προωθούν τις πωλήσεις και τον κύκλο εργασιών των εταιρειών», λέει ο Ντάνιελ Κρολ, εταίρος στην επενδυτική τράπεζα TD Cowen, εξηγώντας το συνεχιζόμενο υψηλό επίπεδο επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες. Με αυτές τις συνθήκες-πλαίσιο, μειώνεται ο κίνδυνος μιας επένδυσης.

Η αδιάκοπη ροή χρημάτων είναι αξιοσημείωτη, διότι, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων EY, οι επενδύσεις σε γερμανικές νεοφυείς επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους υποχώρησαν συνολικά κατά 49% στα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ - στον τομέα του λογισμικού κατά 70%.

Αντιθέτως, οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας και της ευεξίας αυξήθηκαν περισσότερο - κατά 30%, στα 650 εκατομμύρια ευρώ. Οι εμπειρογνώμονες του κλάδου αναμένουν επίσης μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στο μέλλον.

Ορισμένοι επενδυτές βλέπουν την οικονομική ύφεση ακόμη και ως ευκαιρία, διότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των επενδυτών μειώνεται, όπως και οι αποτιμήσεις των εταιρειών. Επιπλέον, οι επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες υψηλών αποδόσεων για νεοφυείς επιχειρήσεις σε τομείς με μελλοντικό προσανατολισμό, όπως η ενέργεια ή η τεχνητή νοημοσύνη, παρά την τρέχουσα οικονομική ύφεση.

«Πολλά αμερικανικά κεφάλαια είναι λιγότερο δραστήρια από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας τoυ κορονοϊού και έχουμε περισσότερο χρόνο για τη δέουσα επιμέλεια», λέει ο Κρίστιαν Σέϋλερ της HV Capital, περιγράφοντας τα πλεονεκτήματα για τους Γερμανούς επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων στην τρέχουσα οικονομική ύφεση, επειδή δεν χρειάζεται πλέον να στέκονται στην ουρά: Αυτό επιτρέπει καλύτερες επενδυτικές αποφάσεις.

«Οι τουρίστες μεταξύ των επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους», εξηγεί η Καταρίνα Βίλχελμ, εταίρος της χρηματοδοτικής εταιρείας Index Ventures. Η ίδια αναζητά ακριβώς τις εταιρείες που πιστεύει ότι έχουν πλεονέκτημα επειδή ιδρύθηκαν στη Γερμανία.

«Το Made in Germany εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα τοποθεσίας», προσθέτει ο Γιοχάνες φον Μπόρις του venture capitalist UVC Partners από το Μόναχο.

Cleantech / Climate Tech

Το κλίμα μεταξύ των επενδυτών είναι ιδιαίτερα καλό όσον αφορά τις πράσινες πηγές ενέργειας. Μόλις πρόσφατα, η κλιματική νεοφυής επιχείρηση 1Komma5 Grad από το Αμβούργο απέκτησε την ιδιότητα του μονόκερου - με άλλα λόγια, η αξία της ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Στον τομέα αυτό διακυβεύονται μεγάλα χρηματικά ποσά, ενώ το ενδιαφέρον από το εξωτερικό παραμένει αμείωτο.

Μόλις τον Αύγουστο, η νεοσύστατη αιολική εταιρεία Nextwind από το Βερολίνο κατάφερε να συγκεντρώσει 750 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των επενδυτών είναι η αμερικανική εξειδικευμένη Sandbrook Capital και τα δύο καναδικά συνταξιοδοτικά ταμεία Public Sector Pension Investment Board (PSP Investments) και Imco.

«Θέλαμε να εισέλθουμε σε αυτόν τον τομέα εδώ και αρκετά χρόνια και είμαστε βέβαιοι ότι διαθέτουμε την κατάλληλη ομάδα και κεφαλαιακή βάση για να γίνουμε ηγετικός παίκτης στη γερμανική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», λέει ο Κεν Ράιαν, συνιδρυτής και εταίρος της Sandbrook.

Το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο ειδικεύεται στις πράσινες υποδομές. Ειδικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το κλίμα δύσκολα θα μπορούσε να είναι καλύτερο. «Τα τελευταία δύο χρόνια συνέβησαν περισσότερα από ό,τι τα 16 χρόνια πριν», λέει ο διευθυντής μιας μεγάλης εταιρείας ενέργειας. Στα μάτια πολλών, αυτό οφείλεται κυρίως στον πράσινο ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν σημαντικά απλουστευμένες και επιταχυνόμενες διαδικασίες αδειοδότησης. «Στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ευέλικτο και γόνιμο οικοσύστημα πράσινης ενέργειας. Και το όλο εγχείρημα υποστηρίζεται από μια κοινωνική βούληση που είναι κατοχυρωμένη στο νόμο», εξηγεί ο Κρίστιαν Μίλερ, επικεφαλής του EIT InnoEnergy Germany.

Ο ενεργειακός επενδυτής υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) και συγκέντρωσε 140 εκατομμύρια ευρώ στις αρχές Σεπτεμβρίου, μεταξύ άλλων από τη Renault και τη Volkswagen. Οι ΗΠΑ είναι επί του παρόντος επίσης πολύ ελκυστικές για τις εταιρείες πράσινης τεχνολογίας, επειδή η βιομηχανία εκεί υποστηρίζεται με δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA).

Αλλά σύμφωνα με τον Mίλερ, οι συνθήκες εδώ είναι επίσης καλές: «Στην Ευρώπη, εξυπηρετείτε ταυτόχρονα ολόκληρη την αλυσίδα αξίας και διάφορα επίπεδα, όχι μόνο την πτυχή της χρηματοδότησης». Οι συνθήκες-πλαίσιο στην Ευρώπη και τη Γερμανία είναι σαφείς, λέει ο τομέας της ενέργειας. Στις ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, όλα μπορεί να ανατραπούν και πάλι με τις επόμενες εκλογές.

Τεχνητή νοημοσύνη

Για την Καταρίνα Βίλχελμ της Index Ventures, το θέμα της τάσης στον κλάδο των νεοφυών επιχειρήσεων είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Όλοι οι επενδυτές εξετάζουν πώς μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό. Ωστόσο, χρειάζεται πολύς χρόνος μέχρι να ληφθούν πραγματικά επενδυτικές αποφάσεις, ιδίως στη Γερμανία.

Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις τελειοποιούν επί του παρόντος το προϊόν τους, αλλά δεν παράγουν ακόμη έσοδα με αυτό. Αυτή είναι η περίπτωση, για παράδειγμα, της νεοφυούς επιχείρησης τεχνητής νοημοσύνης Nyonic του πρώην επικεφαλής του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης της SAP.

Επίσης, λόγω των αβέβαιων προοπτικών, οι επενδύσεις σε γερμανικές νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης μειώθηκαν κατά 18% σε 442 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά τον ενθουσιασμό για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, η πτώση ήταν σημαντικά μικρότερη από ό,τι στο σύνολο σχεδόν της υπόλοιπης αγοράς. Και στο σύνολο του έτους, θα μπορούσε ακόμη να υπάρξει μια αξιοπρεπής ώθηση. Ειδικά αν είναι έτοιμος ο νέος γύρος χρηματοδότησης της νεοφυούς επιχείρησης τεχνητής νοημοσύνης Aleph Alpha.

Ο Χέντρικ Μπράντις από τον επενδυτή χαρτοφυλακίου Earlybird στηρίζει την εταιρεία με έδρα τη Χαϊδελβέργη, η οποία δραστηριοποιήθηκε πολύ πριν από το hype της τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με κορυφαίους εμπειρογνώμονες, η Aleph Alpha είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τεχνητή νοημοσύνη και να μην μείνει πίσω ως απλός καταναλωτής των νέων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης από αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες.

Ο Ρόμπιν Γκόντενρατ της Picus Capital ομολογουμένως προτιμά να κρατήσει τα χέρια του μακριά από εταιρείες που θέλουν να προσφέρουν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα: «Αντ' αυτού, η εστίαση είναι σε νεοφυείς επιχειρήσεις που συλλέγουν τα δικά τους, μη δημόσια προσβάσιμα δεδομένα και δημιουργούν περιβάλλοντα χρηστών γι' αυτά». Μια τέτοια start-up για τους επενδυτές είναι η Spread.ai, η οποία συνδέει τεχνικά δεδομένα προκειμένου να μπορέσει τελικά να αναπτύξει καλύτερα προϊόντα.

Υγεία

Τη μεγαλύτερη αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους κατέγραψαν οι νέες εταιρείες που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Σύμφωνα με το Pitchbook, τα κεφάλαια που εισέρρευσαν σε αυτόν τον τομέα αυξήθηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο - αν και σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι στους τομείς του κλίματος και της καθαρής τεχνολογίας.

Ο επενδυτής για το κλίμα World Fund αναδεικνύει από το χαρτοφυλάκιό του την νεοφυή επιχείρηση Planet A Foods με έδρα το Μόναχο, η οποία έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα ζύμωσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή εναλλακτικών προϊόντων αντί του κακάο ή του φοινικέλαιου.

Η σοκολάτα χωρίς κακάο Choviva, για παράδειγμα, περιέχεται στις ποικιλίες μούσλι Kölln. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο, με τη χρήση της αποφεύγεται η αποψίλωση των τροπικών δασών και συνεπώς παράγονται 90% λιγότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με τη συμβατική σοκολάτα.

Στις αρχές του έτους, η εταιρεία Clue, που εδρεύει στο Βερολίνο και παρακολουθεί την έμμηνο ρύση, έλαβε επίσης νέα χρήματα - κυρίως για να επεκτείνει την προσφορά λογισμικού της.

Deeptech

Ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας της κορονοϊού ήταν κυρίως οι εταιρείες λογισμικού που προσέλκυαν την προσοχή με ολοένα και νέους γύρους χρηματοδότησης, τώρα είναι πιο περιζήτητες οι εταιρείες deeptech, των οποίων οι τεχνολογίες βασίζονται σε επιστημονικά ευρήματα και ερευνητικά αποτελέσματα και, στην καλύτερη περίπτωση, περιλαμβάνουν καινοτομίες.

Αν και δεν υπάρχουν μεμονωμένα στοιχεία για αυτό από το Pitchbook, επειδή η υπηρεσία δεδομένων δεν χαρτογραφεί αυτόν τον τομέα ξεχωριστά, οι μεγαλύτεροι γύροι χρηματοδότησης φέτος και οι δηλώσεις των επενδυτών δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για αυτό.

«Αυτή τη στιγμή επενδύουμε και πάλι περισσότερο σε νεοφυείς επιχειρήσεις βαθιάς τεχνολογίας, αν και αυτό είναι πιο απαιτητικό σε κεφάλαια. Υπάρχουν όμως και πολύ μεγάλες αγορές που τις περιμένουν», λέει ο von Borries. Ο επενδυτής συγκαταλέγει τη διαστημική εταιρεία Isar Aerospace και την εταιρεία τεχνολογίας σύντηξης Marvel Fusion στις γερμανικές νεοφυείς επιχειρήσεις-ναυαρχίδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρελάνς Γερμανών: Τα τρία «ατού» Βερολίνου για να μη γίνει ξανά ο «ασθενής της Ευρώπης»

Γερμανία: Αντιμέτωπη με το υψηλότερο κόσμος δανεισμού εδώ και 12 χρόνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider