Φονικές πλημμύρες: Σχέδιο αποκατάστασης 3 αξόνων για αγρότες, περιουσίες και υποδομές – Το βλέμμα στραμμένο στη διάσωση

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φονικές πλημμύρες: Σχέδιο αποκατάστασης 3 αξόνων για αγρότες, περιουσίες και υποδομές – Το βλέμμα στραμμένο στη διάσωση
Όλες οι δυνάμεις και η προσοχή είναι στραμμένη στη διάσωση όσων ακόμα βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις περιοχές που έπληξαν οι φονικές πλημμύρες. Χαμηλή δυνατότητα υπολογισμού του εύρους των καταστροφών. Σχέδιο  για άμεσες αποζημιώσεις αλλά και για παρεμβάσεις αποκατάστασης.  Το δημοσιονομικό κόστος.

Με όλες τις δυνάμεις και την προσοχή στραμμένη στη διάσωση όσων ακόμα βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις περιοχές που πλήττουν οι φονικές πλημμύρες, αλλά και με χαμηλή δυνατότητα υπολογισμού του εύρους των καταστροφών (όσο δεν υποχωρούν τα κυβικά μέτρα νερού), αυτό που παράλληλα λαμβάνει χώρα είναι η διαμόρφωση ενός σχεδιασμού για την επόμενη ημέρα. Το σχέδιο έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχίσει να συζητείται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και, όπως συνέβη και στις προηγούμενες καταστροφές, περιλαμβάνει βραχυχρόνιες αλλά και πιο μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις: άμεσες αποζημιώσεις αλλά και παρεμβάσεις αποκατάστασης.

Η κρατική βοήθεια σχεδιάζεται γύρω από 3 βασικούς άξονες: των υποδομών που έχουν καταστραφεί, της στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν (κυρίως στον αγροτικό τομέα που είναι και ο μεγάλος χαμένος αυτής της νέας καταστροφής), καθώς και της στήριξης όσων υπέστησαν απώλεια οικοσκευής, κατοικιών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαμορφώνει τον σχεδιασμό του όσο περιμένει να αποκτήσει ορατότητα. Δηλαδή να ολοκληρωθεί το στάδιο της διάσωσης για να δώσει τη σκυτάλη σε έναν αναλυτικό απολογισμό του πλήγματος.

Το κόστος των πλημμυρών με επίκεντρο τη Μαγνησία και τον κάμπο της Θεσσαλίας θα προστεθεί άλλωστε στο πλήγμα των πυρκαγιών που προηγήθηκαν και επιχειρείται να σβήσουν ολοκληρωτικά στον Έβρο (και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας). Έχοντας κατά νου πως ειδικά στον Έβρο, το πλήγμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και στον αγροτικό τομέα είναι ισχυρό.

Το δημοσιονομικό κόστος

Το ευρύτερο ανθρώπινο, κοινωνικό και οικονομικό κόστος από τη νέα αυτή καταστροφή είναι λοιπόν αδύνατο να εκτιμηθεί όσο δεν υπάρχει ορατότητα. Ειδικά όμως στο δημοσιονομικό πεδίο, όσον αφορά στις πλημμύρες, οι πρώτοι υπολογισμοί οδηγούν σε ένα άμεσο δημοσιονομικό κόστος σε όρους αποζημιώσεων και αποκατάστασης υποδομών που μπορεί να αποδειχθεί αρκετά χαμηλότερο από το 1 δισ. ευρώ περίπου, δηλαδή όσο «στοίχισε» δημοσιονομικά το πέρασμα του Ιανού. Επιπλέον, κάποιες δαπάνες όπως αυτές για την ολοκλήρωση υποδομών μοιραία διαχέονται δημοσιονομικά και στον επόμενο χρόνο. Η διάκριση αυτή φέτος έχει τη σημασία της καθώς η χώρα εισέρχεται σε «κανονικότητα» ισχύος των δημοσιονομικών κανόνων.

Ωστόσο, και πάλι, εξηγούν αρμόδιες πηγές πως πρέπει να προσμετρηθούν οι υπόλοιπες καταστροφές αλλά και η – δυσοίωνη – διαπίστωση πως η κλιματική κρίση/αλλαγή έρχεται πιο γρήγορα και με πιο μεγάλη ορμή από ότι αναμενόταν απαιτώντας και ευρύτερο σχεδιασμό πρόληψης που δεν είναι μόνο πολυσύνθετος, αλλά και απαιτεί σημαντικά επιπλέον κονδύλια.

Η μεγάλη αγωνία ωστόσο αυτή τη στιγμή σχετίζεται με τη διαδικασία διάσωσης των εγκλωβισμένων και εντοπισμού των αγνοουμένων, αλλά και αναχαίτισης των πλημμυρικών φαινομένων. Όσο για την καταμέτρηση των ζημιών, έχει ήδη ξεκινήσει από τον Βόλο και θα συνεχισθεί στον Θεσσαλικό κάμπο με τον Πρωθυπουργό να βρίσκεται και ο ίδιος από σήμερα στις πληγείσες περιοχές, μετά και την αναβολή των εκδηλώσεων στη ΔΕΘ, όχι μόνο από πλευράς κυβέρνησης, αλλά και από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Κυριάκος στα πλημμυρισμένα χωριά, Σοκ από την καταστροφή-εκκλήσεις για βοήθεια και παροχή νερού

gazzetta
gazzetta reader insider insider